Ritzau Scanpix via REUTERS
Ritzau Scanpix via REUTERS

Borba za ostanak natjerala dva bundesligaša na minus, najbogatiji nisu kupovali, a u najvećem plusu Mainz

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 01.02.22. | 13:42

U njemačkoj Bundesligi ovog su siječnja najmanje trgovali najbogatiji, Bayern, RB Leipzig i Hoffenheim, a najviše dvojac koji se bori za ostanak, Wolfsburg i Augsburg.

Poslovično organizirani Nijemci pažljivo vode svoje klubove, paze da ne idu u preveliki minus, riskiraju samo kad moraju, ako i tada, pa nikog ne treba čuditi što je bilanca 1. Bundeslige u ovom prijelaznom roku samo 9,17 milijuna eura minusa.

Kupovali su njemački klubovi za 61,7 milijuna, a prodavali za 52,52 milijuna eura, a najveći potrošaći bili su Wolfsburg (23,68 milijuna) i Augsburg (16,36 milijuna), s time da su Vukovi i prodavali, pa su u minusu ‘samo’ 9,68 milijuna. U Vučji grad je došao novi centarfor, umjesto Nizozemca Wouta Weghorsta (29 godina) prodanog Burnleyu za 14 milijuna doveden je iz FC Kopenhagena Jonas Wind (22) za 12 milijuna, a napad je pojačan 18-godišnjim lijevim ofenzivnim veznim Kevinom Paredesom (DC United) kupljenim za 6,68 milijuna te Maxom Kruseom, 33-godišnjom drugom špicom, za 5 milijuna od Union Berlina. Augsburg je, pak, kupio špicu Ricarda Pepija, još jednog 18-godišnjaka iz DC Uniteda, američkog reprezentativca meksičkog podrijetla rođenog u teksaškom El Pasu, za 16,36 milijuna eura.

VfB Stuttgart nije prodao Bornu Sosu (24) Chelseaju za 30 milijuna eura, ali prodat će potentnog hrvatskog reprezentativnog lijevog beka sasvim sigurno na ljeto, potvrđeno je Germanijaku s nekoliko strana. Jedini koji je samo prodavao, malo, ali dovoljno da bude u ‘zelenom’, bio je RasenBallsport Leipzig, koji se riješio Luana Candida prodavši ga u brazilsku podružnicu Red Bulla, Bragantino, za 1,5 milijuna eura, no to je samo birokrtatski transfer, jer dotični je lijevi bek proteklo vrijeme bio u domovini kao posuđeni igrač RB Bragantina.

Hoffenheim, čiji je vlasnik prebogati Dietmar Hopp, osnivač i većinski vlasnik SAP-a, u siječnju je napravio zimsko čišćenje smoćnice, rekli bismo, jer je samo posuđivao ili se rješavao igrača bez odštete, a ostaje za pričekati je li našem Andreju Kramariću ponudio novi ugovor (postojeći mu isiče 30. lipnja).

Bayern Munchen je među onima koji su samo prodavali, Michael Cuisance novi je vezist Venezije za 4 milijuna eura odštete. Borussia Dortmund bila je gotovo skroz neaktivna, a Eintracht Frankfurt će opsao s Rijekinim Hrvojem Smolčićem ‘knjižiti’ tek na ljeto. Dobar je posao napravio Bayer Leverkusen, uz Wolfsburg jedini tvornički klub, kupljen je odlični iranski centarfor Serdar Azmoun (27) za samo 4 milijuna eura od Zenita.

Union Berlin, kojim najviše upravljaju navijači, u plusu je 7,5 milijuna eura, jer je prodao Marvina Friedricha (Borussiji M) za 5,5 milijuna te spomenutog Maxa Krusea Wolfsburgu za 5 milijuna, a kupio tri jeftinija igrača za ukupno 3,65 milijuna eura. Međutim, najveći je financijski dobitnik siječnja Mainz 05, klub iz grada pobratima Zagreba, koji se nalazi u sredine ljestvice, koji je svog srednjeg napadača Jean-Philippea Matetu prodao engleskom premierligašu Crystal Palaceu za 11 milijuna eura, nakon što ga je godinu dana prije posudio za 3,5 milijuna. Niti orali, niti kopali u 2021. godini, a zaradili…



Tagovi

BundesligaNjemačkaGermanijak transferinogometni transferitransferi

Ostale Vijesti