Željko Hladika/Pixsell
Željko Hladika/Pixsell

Bomba iz Turopolja: “Gorica postaje dioničko društvo, dolaze nove gazde s kapitalom”

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 17.10.24. | 13:34

U ponedjeljak je Skupština HNK Gorice koja već ima spremne investitore a koji bi svojim ulaganjima trebali osigurati stabilnost prvoligaša iz Velike Gorice.

Trebalo je to biti mirno predstavljanje Marija Carevića, ali jedno pitanje prometnulo se u vijest s prizvukom senzacije. Dakle, na benignu konstataciju kako se sve više pojavljuje glasine da je Nenad Črnko preuzeo u potpunosti sportski sektor kluba a sam je svojevremeno izjavio da nikada više neće biti sportski direktor, dobili smo bombu; Gorica će u ponedjeljak na Skupštini kluba tražiti svoj izlazak iz statusa Udruge u dioničko društvo. Naravno, ako glavno tijelo kluba amenuje tu odluku a koja bi trebala biti formalnost. Baš kao i novi vlasnik...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Donijeli smo jednoglasnu odluku na IO kluba, sada je sve na Skupštini. Prije toga smo definirali dolazak partnera koji će donijeti povećanje budžeta. Postoji rok do travnja ili svibnja kada se mora realizirati sva dokumentacija pretvorbe iz Udruge u dioničko društvo. I tada će biti poznat novi većinski vlasnik a koji će utjecati na bolju budućnost našeg kluba”, rekao je Nenad Črnko koji je već nekoliko puta najavio ulazak partnera u klub, sada je očito to na korak do realizacije.

Netko je primijetio da je riječ o prodaji kluba, ali Črnko je ispravio naglasivši kako je to zapravo transformacija iz Udruge u dioničko društvo.

“Najbolji ponuđač će dobiti pravo vlasništva. Varaždin je to završio, Istra i Hajduk odavno, kao i Osijek. Belupo je u pripremama za to isto. Jedina logika je ulazak stranog kapitala za iskorak Gorice na višu razinu i stabilnost kluba”, rekao je predsjednik Gorice dodavši kako je jedina logika ulazak stranog kapitala.

“Na krilima dobrih rezultata reprezentacije imamo kvalitetnu poziciju da to iskoristimo. Jednostavno, nećemo biti konkurentni ako to ne napravimo. Hvala Gradu i gradonačelniku na svemu, ali u trenutku kada su ulaganja nekih 300 do 400 tisuća eura iz gradskog proračuna a budžet je par milijuna - jasno je zašto se sve oslanja na transfere. Jednostavno, moramo razmišljati o budućnosti na ovaj način”, pojasnio je Črnko.

Što to konkretno znači, otkrio je u nastavku:

“Naš budžet bi trebao biti veći za nekoliko milijuna eura u tih prvih šest, sedam mjeseci. To će donijeti mirnoću i lakše planiranje. Velika Gorica je potentna sredina. Mlad smo prvoligaš, dolazi nam kamp i Grad zaslužuje stabilnog prvoligaša. Kada igrate dobro, nitko ne pita tko je predsjednik kluba. Vjerujem da će ovo biti nova stranica, samo da stabilno završimo sezonu i uđemo u fazu kada nitko neće pitati tko vodi klub već da na tribinama imamo nove generacije navijača”.

Znači li to da će aktualna garnitura kluba biti maknuta po strani, još uvijek nije definirano.

“Kad sam ušao u ovaj projekt 2009. godine moj prvi korak bio je da se zabrane osobne pozajmice. Nitko nema pravo izvlačiti novac koji je uložio. Klub je prioritet i ne postavljam svoje osobne uvjete. Ako će netko trebati mene ili nekog drugog - tu smo na raspolaganju i nije uopće upitno hoćemo li pomoći ili ne ali to neće biti moja odluka već odluka ljudi koji će doći. Mogu samo reći da se neće puno mijenjat ustrojstvo kluba već da će s određenim nadogradnjama klub napraviti ono što svi želimo - kvalitetan iskorak”.

Vratili smo se na temu s početka, odnosno utjecaju Nenada Črnka na sportsku politiku kluba iz Velike Gorice.

“Nikad se nisam miješao u sportsku politiku već sam završavao neke stvari sukladno funkciji koju obnašam i budžetu koji imamo na raspolaganju. To što nakon Brkljače nismo stavili novo ime na funkciju sportskog direktora znači da smo u završnim pregovorima s potencijalnim investitorima i bilo bi suludo nametati neko ime novim ljudima koji preuzimaju upravo tu sportsku politiku kluba. Imamo stožer i trenera. Naš sportski direktor bio je Rajko Vidović, kao što je sada Mario Carević. Oni biraju a ja ulazim u fazu kada treba završiti posao. Trebamo znati da je Gorici otišlo 13 igrača ali i da je došlo 13 novih imena. Nama su samo Mrzljak i Mitrović otišli iz prvih 11. Nismo mogli utjecati na odlaske Solde i Rukavine, a Jurić, Matavž i Vujnović bili su na nekih 50 posto od minutaže. Mikanović, Pajaziti i Steenvoorden su unutra, još četvorica mogu biti kroz svoje iskustvo”, pojasnio je prvi čovjek Gorice dodavši kako su trener i pomoćnici dobivali input da sami donese listu potencijalnih imena a predsjednik je bio taj koji je pregovarao.

“Mogu potvrditi da smo doveli sve igrače koje je struka tražila. Od Kolara, Šlogara pa do Djua za kojeg su mi rekli da ga moramo dovesti. Mogu se složiti da nam nedostaje borbenost i agresivnost Mrzljaka, ali teško je pronaći takvog igrača. Ili netko poput Mitrovića. No, imamo potencijal u našim mlađim igračima koji će doći do razine da ih se može zamijeniti. I sada, dok smo pregovarali s novim trenerom, naš zahtjev je bio se uključi u sportsku politiku i to mu jasno stoji u ugovoru”, zaključio je predsjednik HNK Gorice.



Tagovi

HNK GoricaHrvatska nogometna ligaHNLNenad ČrnkoMario Carević

Ostale Vijesti