Borna Jaksic/Pixsell
Borna Jaksic/Pixsell

Bod vrijedi dvostruko! Hrvatska je osigurala status nositelja u kvalifikacijama za SP!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 16.10.24. | 08:47

Vatreni su izbjegli najjače europske reprezentacije u pohodu na Mundijal 2026.

Hrvatska je na gostovanju u 4. kolu Lige nacija remizirala kod Poljske 3-3, a nakon što su završene sve utakmice igrane u utorak, postalo je jasno da će bod u Varšavi imati višestruko značenje za Vatrene.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, u prosincu ove godine slijedi ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, a Hrvatska je i definitivno potvrdila status nositelja te će biti među 12 reprezentacija koje će s nešto manje strepnje dočekati ždrijeb.

Ždrijebom će se izvući 12 skupina sa po četiri ili pet reprezentacija, što jasno sugerira da jednako toliko mora biti nositelja. Osam nositelja automataski će biti sve reprezentacije koje osvoje jedno od prva dva mjesta u četiri grupe A razreda Lige nacija te se plasiraju u četvrtfinale. Preostala četiri nositelja bit će četiri najbolje rangirane reprezentacije s FIFA rankinga. Iako Hrvatska i dalje ima šansu proći u četvrtfinale Lige nacija, čak i ako se to ne dogodi, osigurali smo dovoljnu bodovnu zalihu na FIFA rankingu te nas više ni u jednoj kombinaciji ne mogu prestići četiri reprezentacije koje se neće naći na završnici Lige nacija.

Hrvatska je trenutno deveta reprezentacija koja je osigurala status nositelja. To konkretno znači da smo sigurno izbjegli Francusku, Španjolsku, Englesku, Njemačku, Nizozemsku, Belgiju, Portugal i Italiju, odnosno sve redom najjače reprezentacije Europe. Prema trenutnim stanjima u skupinama, kao i na FIFA rankingu, prilično je izvjesno da će se u prvom šeširu naći Švicarska i Danska, dok će se za posljednje mjesto boriti Austrija, Mađarska, Srbija i Poljska, uz napomenu da Poljaci imaju minimalne šanse da to i ostvare, dok najbolje kotiraju Austrijanci.

Što se tiče sastava preostalih potova, sigurno je da će u drugom biti Ukrajina, Turska, Švedska i Wales, dok je već sada poznat veći dio trećeg pota u kojem će biti Irska, Finska, Gruzija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Island, Sjeverna Irska i Crna Gora.

Podsjetimo, nadolazeći Mundijal se po prvi puta održava u tri zemlje. SAD, Kanada i Meksiko će od 11. lipnja do 19. srpnja 2026. godine ugostiti 48 najboljih selekcija svijeta. Najviše mjesta, logično, daje najkvalitetnija kontinentalna nogometna organizacija – UEFA. Europa će 16 reprezentacija poslati preko Atlantika, od ukupno 55 koliko će krenuti u kvalifikacijske borbe. I taj će ciklus vrlo brzo doći, već 21. ožujka 2025. očekuje nas prvo kolo, dok će posljednje biti na programu od 16. do 18. studenog iste godine. (I.M.)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za SP 2026Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvoUEFAFifa rankingVatreniZlatko Dalić

Ostale Vijesti