Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Bjelicu od Dinama dijeli tek jedan detalj, danas bi trebao staviti potpis na ugovor

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 26.09.24. | 08:00

Suprotno uvriježenom mišljenju kako je otišao jer je odbio smanjenje ugovora, to je bio tek povod a nešto manje razlog njegova odlaska iz Maksimira

Saga oko izbora novog trenera Dinama polako je stigla u foto finiš! U srijedu navečer postignut je usmeni dogovor raskida ugovora između Nenada Bjelica i Union Berlina. U četvrtak prijepodne bi se to trebalo formalizirati a potom slijedi potpis i predstavljanje u Maksimiru.

Sve se zgotovilo u tri dana. Još u nedjelju ujutro nije bilo tog poziva iz Maksimira. Čekao ga je on, čekala ga je većina navijača. Barem su tako sugerirale razne ankete u kojima je Nenad Bjelica figurirao kao prvi izbor za novog trenera Dinama. U Maksimiru su vagali opcije, ispitivali, zbrajali i oduzimali. No, onda su prelomili. Netko je, a pretpostavljamo da je to bio sportski direktor Marko Marić, okrenuo je broj trofejnog trenera i užarila se linija Maksimir-Poreč. Dva su se dana peglali detalji.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Bjeličina želja za povratkom u Maksimir nije bila upitna, ali prilično lukrativan ugovor s Union Berlinom, a čiji je vijek trajanja do sljedećeg ljeta, nije bilo nešto što se može odbaciti tek tako. I nešto što ima svoju cijenu. S druge strane, glasine sugeriraju kako je u Maksimiru bilo podijeljenih mišljenja oko njegova povratka. Zamjerale su mu se neke rečenice koje su puštene u eter, ali ti i takvi bili su u manjini. Uostalom, različitost mišljenja i stavova je obilježje demokracije.

Dinamovi vlastodršci na koncu su pokazali mudrost i razboritost tijekom svoje prve rezultatske krize i konačno presjekli. Doduše, trebalo im je nešto duže vremena, ali na kraju se čini da su napravili dobar izbor. Kažu da nikada nije dobro vraćati se i otvarati zaključena životna poglavlja. Podgrijavati juhu. No u ovom trenutku čini se kako je Bjelica upravo ono što je potrebno Dinamu, kao što je Dinamo idealan izbor za Bjelicu.

Nenad Bjelica ima iskustvo, karizmu i znanje. Definitivno ima unisonu podršku igrača u svlačionici, barem onih koji diktiraju stavove i vuku konce. Uostalom, nakon što je u srijedu postalo izvjesno da se vraća, kontaktirali smo nekoliko bivših igrača s kojima je postigao velike uspjehe kluba iz Maksimira i svi do jednog su stavili palac gore. Zaključili su kako je njegov povratak najbolja opcija za Dinamo.

S druge strane, nakon Osijeka, Trabzonspora i Union Berlina, i Bjelica je trebao je sredinu u kojoj će se vratiti na svoj put... I nakon četiri i pol godine ponovno ga je sudbina spojila s Dinamom.

U prvom mandatu, Bjelica je vodio “modre” točno 100 utakmica. Osigurao je europsko proljeće nakon desetljeća čekanja, ušao je u Ligu prvaka gdje je Dinamo bio konkurentan u skupini s Atalantom, Šahtarom i Manchester Cityjem. Na koncu su “modri” osvojili pet bodova, jedan manje od Šahtara, odnosno dva od Atalante.

Iz Maksimira je Bjelica, kao što smo već naveli, otišao tijekom pandemije. Suprotno uvriježenom mišljenju kako je otišao jer je odbio smanjenje ugovora, to je bio tek povod a nešto manje razlog njegova odlaska. U trenutku kada su trzavice dosegle razinu u kojoj je bilo jasno da nema povratka, Nenad Bjelica je živio u prilično nategnutim odnosima s tadašnjom vlašću u Dinamu.

Razlog? Naš je dojam bio da se on krije u želji Zorana Mamića, koji je tada operativno kreirao sportsku politiku kluba, da se vrati na klupu. Doduše, učinio je to zaobilaznim putem, jer je nakon Bjelice tu bio Jovićević, ali on je ipak bio lakši zalogaj u odnosu na Bjelicu koji je uživao prilično jak status među maksimirskim pukom ali i u svlačionici. Uostalom, kada je odlazio iz Maksimira - od 25 profesionalaca koji su bili u tom trenutku u seniorskoj svlačionici, tek jedan mu nije poslao oproštajnu poruku. I to nešto govori o Bjelici i njegovom načinu rada. Rada s kojim je pisao povijest Dinama zlatnim slovima.

S vremenskom distancom, zaključujemo kako trebalo možda malo više mudrosti u toj cijeloj situaciji pa da se taj rastanak odradi barem na gospodski način, ali... Priča je definitivno pukla kada je klub podijelio otkaze Bjeličinom stožeru te ga tako praktički doveli pred gotov čin. Odlazak je na koncu bio sporazuman, a pamte se suze Bjelice ispred ulaza u klub. Doduše, pamtimo i riječi Zdravka Mamića nešto kasnije da se "dao nagovoriti..." da sudjeluje u otkazu Bjelici ali to je već neka druga priča.

Poslije Dinama otišao je u Osijek gdje su mu dali odriješene ruke. Čitamo danas kako su neki zaključili da je posao u Gradskom vrtu bio neuspješan, da bi već u idućoj rečenici sami sebe demantirali i napisali da je ostvario najbolji rezultat u povijesti kluba. Najveći problem je bio taj što nije imao logistiku i što se previše trošio na stvari koje nisu bile vezane uz prvu momčad da bi na koncu izgorio u toj borbi s vjetrenjačama.


Novi izazov stigao je angažmanom u Turskoj gdje je preuzeo uzde Trabzonspora. Imao je osam pobjeda i isto toliko poraza, a klub je ostavio na petom mjestu. Bilo je to prilično stresno razdoblje u gradu u kojem je Trabzonspor i doručak, ručak i večera. Razinu opijenosti klubom kakvu smo jednom prilikom zatekli u Trabzonu još nismo vidjeli. Uostalom, činjenica da 90 posto građana ima PIN na bankomatu s kombinacijom brojke 1967 a koja je godina osnutka kluba dovoljno sugerira sama po sebi. Bjelica je tamo sklapao momčad u hodu. Stalno je obijao vrata i tražio pojačanja, neophodna za ciljeve da se upusti u utrku za naslov, ali bi ih dobio tek kada su gazde kluba vidjele da se Fener i Galatasaray ulaze u milijunske transfere... Puno prekasno.

U Bundesligu je stigao s ciljem da spasi Union Berlin od ispadanja. Vodio ih je u 20 ligaških utakmica, te dvije u Ligi prvaka. U prvoj utakmici prekinuo je negativan niz od devet poraza i podigao momčad. Međutim, Union je ponovno utonuo u krizu koju je Uprava riješila smjenom. Nije mu pomogao niti fizički sukob s Leroyem Saneom tijekom utakmice. Ispričao se, odradio tri utakmice suspenzije i zaradio 25 tisuća eura kazne. No, dobio je opomenu pred otkaz koja je bila mač nad glavom. Čekali su ga u prvom zavoju... Na koncu se klub spasio a Bjelica je zadržao sva prava iz ugovora koji je automatski produžen za još dvije sezone.

Još uvijek nije poznato tko bi s Bjelicom mogao u Maksimir. Nino Bule bio je njegova vjerna sjenka u Osijeku, Turskoj i Njemačkoj. Tu je i analitičar Jasmin Osmanović u kojeg novi trener Dinama ima veliko povjerenje, možda još poneko ime... Ciljevi? Prvi i osnovni - izvući Dinamo iz rezultatske krize. Onaj dugoročni je uvijek isti; osvojiti sve u HNL-u što se može osvojiti i ostaviti što bolji dojam u Ligi prvaka. Da, svaki ugovor ima svoju cijenu ali činjenica je da bi Bjelica ovaj svoj mogao isplatiti s dva dobra rezultata u Ligi prvaka. Ne bi mu bilo prvi put...



Tagovi

Nenad BjelicaGNK Dinamo

Ostale Vijesti