Sanjin Strukić/Pixsell
Sanjin Strukić/Pixsell

Bjelicu čeka drukčiji Dinamo nego u prvom mandatu. Ali, jedan zadatak vrlo je sličan

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 26.09.24. | 13:00

Može li Nenad Bjelica u ulozi povratnika u Maksimir biti jednako uspješan kao prvi put? Jer, Dinamo nije isti klub u kakav je došao 2018., niti će njegova uloga biti ista

Sve je, dakle, spremno za povratak Nenada Bjelice u Dinamo. Bjelica je postao nasljednik Sergeja Jakirovića,.odnosno, v.d. trenera Sandra Perkovića. Vremena više i nema previše, u subotu (20 sati) Dinamo dočekuje uvijek neugodnu Lokomotivu u Maksimiru, četiri dana kasnije stiže i Monaco. Odmah ga čeka 'rudarski' posao.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nije Bjelica odmah imao konsenzus Dinamovih čelnika, vodile su se oko njega u Maksimiru žustre rasprave, niti je od prvog dana nakon smjene bio prvi favorit. Ali, u Dinamu su, kad su stavili sve na papir, očito zaključili da je Bjelica najbolji kandidat, da bi trebao najbezbolnije u ovom trenutku 'zalijepiti' raspadnute dijelove Dinamove skupocjene keramike. Poznaje svlačionicu, igrače, Dinamov sustav, ima odličan odnos sa 'senatorima', a opet snažan je autoritet, što je vrlo važna stavka u čitavoj priči i moglo bi biti ključno u Dinamovu preporodu. Naravno, glavni je zadatak konsolidirati momčad, vratiti se pobjedama, vratiti i ravnotežu u Ligi prvaka, pokazati da je Bayern bio samo užasan dan, a ne perspektiva. No, treba znati i da je ovo drukčiji Dinamo od onoga kakav je Bjelica zatekao 2018. i počeo zidati europsku bajku, a mnogi se pitaju i koliko je Bjelica drugačiji nego što je bio tada. Ima li istu trenersku energiju i motiv za novi iskorak, to je pitanje koje, uostalom, prati svakog trenera povratnika, jer, znate onu o bivšim ljubavima... Kod Bjelice je dodatno izraženo nakon dvije manje uspješne epizode u Trabzonu i Berlinu. Isto tako, niti njegova uloga neće biti ista kao što je bila prije šest godina, morat će se drukčije postaviti i raditi.

NEĆE IMATI OVLASTI KAKVE JE RANIJE IMAO

Kad je došao 2018. u Dinamo, nisu Modri imali ni sportskog direktora, Zoran Mamić bio je na Bliskom Istoku, a 'gazda Mamić' vodio je klub i utjecao na odluke, iako fizički više nije bio u klubu. U takvim se okolnostima Bjelica nametnuo, a rezultati su tu poziciju dodatno ojačavali, kao glavni autoritet što se tiče sportskog sektora. Imao je potpunu slobodu, djelomično je radio i posao sportskog direktora, a njegova je pozicija bila na velikom testu kad se Zoran Mamić vratio u Dinamo i ponovno preuzeo uzde u tom dijelu. Tu je Bjeličin mandat i krenuo prema kraju, to nije tajna, s mnogim se Mamićevim potezima tada nije slagao. Sad je jasno da u startu neće imati takve ovlasti, pogotovo ne onakve kakve je imao u Osijeku, jer Dinamo ima sportskog direktora, ima i predsjednika, koji sukreira sportsku politku, a tu su i Uprava i 13 članova IO-a, koji amenuju transfere. Dakle, neće sve ovisiti samo o njegovim željama.

NE STVARA NOVU MOMČAD, NEGO SLAŽE POSTOJEĆU

Bjelica je prije šest godina, praktički, stvarao novu momčad. Stigli su Theophile, Dilaver, Oršić, Petković, Budimir, Leovac..., Hajrović i Gavranović prošli prave pripreme s Modrima, a Olmo je postao standardni član seniorske momčadi. Prije toga, Mario Cvitanović mu je davao prilike i stavio ga na 'mapu', ali daleko od toga da se znalo kakva će mu biti uloga u Bjeličinom Dinamu. Bjelica je tada inaugurirao ideju da Dinamo s jednom momčadi igra Europu, s drugom HNL, jako je dobro gurao na oba fronta. Sad je situacija ipak drukčija, Bjelica ne stvara novu momčad, do zime ne može dovoditi igrače, neki su u zadnjoj godini ugovora, nekima istječe posudba... Morat će pobjedničku momčad složiti od onoga što ima u svlačionici. Da se razumijemo, to nije loša supstanca, Dinamo ima sigurno više kvalitete no što pokazuje trenutna forma, ali, to nisu igrači koje je on dovodio i amenovao i morat će se snaći s onime što ima na raspolaganju. A ima i puno stranaca, što u prvom mandatu nije imao. Iako je Bjelica poliglot, mnogi od tih igrača nisu i problem komunikacije sigurno će biti izraženiji nego tada.

MLADI SU OPET IMPERATIV

Bjelica je u godinu i pol dana u Maksimiru zaradio stigmu trenera, koji ne razvija dovoljno mlade igrače i s čijim se dolaskom 'zaštopao' filter iz juniora prema prvoj momčadi. Njegovi argumenti su drugačiji, rekao je nekoliko puta kako je baš kod njega Olmo postao to što je jest, bili su tu Majer, Ivanušec, šanse dobivali Knežević, Marin i Đira, a prvoj momčadi priključen je Gvardiol, koji je kod njega i debitirao. I, to je su činjenice! Međutim, kad se u Dinamu priča o mladim igračima, a pogotovo sad, misli se na kontinuitet, minutažu i strpljenje i misli se na igrače mlađe od 19, 20 godina. Bjelica je tada imao samo jedan imperativ, napraviti Dinamo europski konkurentan, sad je opet naglasak na mladima, očekuje se da ove sezone Pavić, Mikić, Jakirović, Horvat..., dobiju zapaženiju minutažu. Jer, od njih bi klub trebao živjeti, a trenutno je jako malo igrača, koji Dinamu mogu jamčiti ozbiljan novac od transfera.Tko nakon Baturine, to je vrlo važno pitanje u Maksimiru.

BATURINU MORA 'PRIBLIŽITI' OLMU

E da, Baturina. Igrač, koji je ljetos bio blizu transfera na razini 20+ milijuna eura i postao reprezentativac, sad je pao u formi. Mnogi veliki klubovi imaju ga na radaru, prate ga, Manchester United, navodno, već je najavio da je spreman poslati ponudu od 25 milijuna. Naravno, pod uvjetom da Baturina nastavi rasti i biti ono što treba biti - Dinamova 'desetka', brojem i učinkom. Od njega se očekuje da se svotama transfera približi Daniju Olmu, a Bjeličin zadatak sličan je koji je imao i prije šest godina, od Baturine 'napraviti' Olma. Istina, Martin je već stariji no što je Dani bio tada, ima više utakmica u nogama, već je u reprezentaciji i već je dobivao ozbiljne ponude iz inozemstva. Dakle, nije na početku puta, nego ga samo treba 'prodrmati', dograditi i postaviti na tron 'ključnog Dinamova igrača'. Baturina to sigurno ima u sebi, a na Bjelici će biti da ga razmaše.



Tagovi

GNK DinamoNenad BjelicaMartin BaturinaHrvatska nogometna ligaLiga prvaka

Ostale Vijesti