Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

'Bjelica-efekt' je uspio. Sad kreće pravi posao, glavna meta je grogirani Salzburg!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 07.10.24. | 08:20

Novi trener zaustavio je pad i podigao momčad, vratio Dinamu pobjedničke navike. No, pred njim je vrhunac jeseni, a suparnik, koji može usmjeriti europsku sezonu trenutno je u velikoj krizi

Ne treba se previše zadržavati na varaždinskoj utakmici i Dinamovoj pobjedi (1-0) u srazu s momčadi Nikole Šafarića. Na teškom travnjaku, Modri su uzeli tri boda golom Juana Cordobe i to je, zapravo, sve po čemu će u Maksimiru pamtiti tu utakmicu. Trener Nenad Bjelica uspio je u prvom cilju zbog kojega je došao u Dinamo i što je bio najveći argument njegovih zagovaratelja. Brzo je pohvatao konce, zaustavio pad, stabilizirao momčad i vratio joj pobjedničke navike. Dvije pobjede u HNL-u i remi u Ligi prvaka, to je svakako učinik, koji bi prije dva tjedna, nakon poraza u Koprivnici (4-1) potpisao svatko u Maksimiru. Ali, pravi posao tek sad kreće, pred Bjelicom i Dinamom tek je vrhunac jeseni, cilj je iduću reprezentativnu stanku u studenome dočekati na prvom mjestu HNL-a i s dobrom bodovnom zalihom u Ligi prvaka!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bjelici je jasno, priznao je to nakon utakmice, da Dinamo mora izgledati bolje nego u Varaždinu, da mora stvarati igru i što lakše prebroditi te prijelaze s europskog na HNL 'level' u nekoliko dana. Jer, do kraja jeseni, izuzev tjedana kad igraju nacionalne selekcije, čeka ga raspored utakmica svaka tri. četiri dana. Reprezentacije odnose Dinamu desetak igrača i nije idealno raditi niti u toj pauzi, ali Bjelica ipak ima jedan dobar temelj. Naime, na okupu ima čitavu obranu pa u ovih desetak dana može dodatno raditi na uigravanju zadnje linije i pokušati stvoriti čvrst bedem pred Nevistićem, premda, točno je i da obrana počinje od napadača, a ne od braniča. U svakom slučaju, očekuje se da Bjelica još podigne momčad, da nakon što je postigao ovaj početni 'efekt' dovede momčad na još višu razinu. Taj posao upravo sad počinje, od utorka, kad će Bjelica igrače, koje ima na raspolaganju odvesti na trodnevne pripreme u Sv.Martin na Muri.

"Nakon Sv.Martina dat ćemo igračima tri slobodna dana i onda od ponedjeljka krenuti s pripremama za utakmicu s Istrom.", naglasio je Dinamov trener u Varaždinu. No, iako je Istra prva nakon pauze i svakako se njome treba baviti, svima je jasno da je glavna Dinamova meta grogirani Salzburg. Nakon poraza od Bresta 0-4 u Ligi prvaka, Red Bull, idući Dinamov suparnik u Ligi prvaka (23.listopada) izgubio je 5-0 u austrijskom derbiju kod Sturma. Nekad goropadni Red Bull ima četiri poraza, remi i dvije pobjede (jednu u Kupu) u sedam zadnjih utakmica, takva se kriza ne pamti otkad je Red Bull glavni sponzor kluba. Obrana je očajna, napad ništa ne može zabiti, prema riječima trenera Pepa Lijndersa nema niti prave kemije u momčadi, neki igrači su se u Grazu i otvoreno svađali tijekom utakmice. Ako onih 0-4 protiv Bresta nije dalo pravu sliku odnosa snaga na terenu, jer Salzburg je do 0-2 bio opasniji, poništen mu je i pogodak, ova 'petarda' kod Sturma jasno pokazuje da u Salzburgu puno toga ne štima.

U Maksimiru ne trebaju biti bahati i podcijeniti Salzburg, međutim, ovakav Red Bull, definitivno, jest Dinamova šansa. I ranije, kad je 'vječni austrijski prvak' bio jači, uigraniji, efikasniji, Dinamo je na njegovu stadionu igrao ravnopravne mečeve, jednom baš tamo i prošao u Ligu prvaka. Tako je i sad 'Crveni bik' označen kao protivnik protiv kojega se mogu uzeti bodovi, u nekim grubim računicama pobjeda u Austriji bila bi veliki korak prema prolasku među 24 kluba u Ligi prvaka. Jasno je da iz Dinama gledaju Salzburgovu krizu kao svoju priliku, međutim, reprezentativna stanka tu ipak može biti važan faktor. Austrijanci su dobili određeno vrijeme da se stabiliziraju, da pokušaju promijeniti liniju pada, tko zna, možda će promijeniti i trenera, iako se o tome nakon same utakmice nije pričalo. Vratit će se do Dinama i neki ozlijeđeni igrači, ne treba ipak očekivati Red Bull 'na aparatima'. No, Nenad Bjelica i suradnici znaju kakva se šansa pruža u Europi, pobjedom u Salzbrugu Dinamo bi napravio strašan posao. I zato, ne sumnjamo da će se idućih desetak dana u Maksimiru pripremati za Istru, ali istovremeno tražiti dobitnu kombinaciju za Salzburg. To je utakmica koja će usmjeriti Dinamovu europsku sezonu!



Tagovi

GNK DinamoRed Bull SalzburgLiga prvakaNK VaraždinHrvatska nogometna ligaNenad Bjelica

Ostale Vijesti