EUTERS/Hannah Mckay
EUTERS/Hannah Mckay

Bilo je presavršeno da bi se obistinilo: „Poraze u finalu nikada ne zaboraviš“

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 23.05.24. | 08:10

Europski rekorder po broju utakmica bez poraza poskliznuo se na pretposljednjoj stepenici i spriječio savršenu sezonu...

Vječiti prvak Njemačke u nogometu münchenski Bayern prošlog je ljeta u svoje redove doveo možda i najboljeg napadača današnjice Harryja Kanea. Ne da bi osvojio novi, 12. uzastopni naslov prvaka Njemačke, to su Bavarci dokazali da mogu i bez njega, već kako bi u München vratili naslov prvaka Europe.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Od klubova koji bi ipak mogli ugroziti Bayern tradicionalno se spominjala Borussia Dortmund, koja je svoju kvalitetu dokazala plasmanom u finale Lige prvaka (a prošle sezone ostali su na milimetar od titule) te dakako bogati RB Leipzig, još jedan standardni sudionik Lige prvaka koje svake sezone prijeti Bayernu u prvenstvu i Kupu.

Iako su se na ljeto značajno pojačali, malo tko šanse je davao Bayer Leverkusenu, ne samo jer im je vrijednost kadra, čak i nakon ove gotovo savršene sezone, gotovo duplo manja od Bayernove, već i zbog 'gubitničkog' mentaliteta koji se veže uz ovu momčad.

Poznato je, Bayer Leverkusen do ove sezone nikada nije osvojio naslov. U periodu od 1997. do 2002. bili su drugi u pet sezona, a neke titule gubili su na dramatičan način. Recimo, 2000. u posljednjem kolu trebao im je bod protiv Unterhachinga, ali su izgubili 0-2 i do titule je stigao Bayern.

Dvije godine kasnije Bayer je tri kola prije kraja imao pet bodova prednosti pred Borussijom Dortmund, ali je u posljednja tri kola upisao dva poraza te je prvak postala Borussia. Te sezone Apotekari su doživjeli 'Treble Horror'. Izgubili su u finalu DFB Pokala od Schalkea 04 s 2-4, a onda i u finalu Lige prvaka od Real Madrida s 1-2.

Umjesto upisivanja u povijest kao tek druga momčad koja je do tada osvojila tripletu, Apotekari su zbog svojeg gubitničkog mentaliteta dobili pogrdni nadimak - Neverkusen.

Bayer je u ovu sezonu krenuo tiho, s ciljem da izbori mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Momčad Xabija Alonsa pobjeđivala je utakmice jednu za drugom, u trenucima i mljela sve pred sobom i na kraju su prvi, povijesni naslov prvaka osvojili sa 17 bodova prednosti pred Stuttgartom i 18 više od Bayerna.

No, Bayer je ostao na korak do jednog zaista nesvakidašnjeg, reklo bi se i nemogućeg uspjeha. Osvojiti naslov prvaka države bez poraza je rijetkost, s tim uspjehom mogu se pohvaliti svega nekoliko klubova, posebno u elitnim ligama. No, završiti sezonu bez iti jednog poraza? To je bilo nemoguće Real Madridu, Manchester Cityju, Bayernu, 'onoj' Barceloni...

Osim što je prvenstvo osvojio bez poraza (što je već raritet), Bayer je stigao do finala Europske lige i DFB Pokala također bez poraza. Bayer je u međuvremenu postao i europski rekorder s brojem utakmica bez poraza...

Jednostavno, nakon desetljeća posrtaja, drugih mjesta i ispuštanja trofeja, osvojiti tripletu u povijesnoj sezoni bez poraza bilo je toliko 'romantičarski' nestvarno da bi bilo istinito.

Bayer je zapeo u 52. utakmici sezone. I to možda u najvažnijoj, u finalu Europske lige odigranom sinoć u Dublinu. Atalanta je bila bolja, Ademola Lookman je odigrao simultanku i s tri gola nanio prvi, ali itekako bolni poraz za hit priču tekuće sezone.

"Normalno bi bilo da nismo izgubili tek u 52. utakmici sezoni. Kada stigne poraz, nakon tolike duge serije i u ovako bitnom trenutku, naravno da boli. Porazi u finalu posebno bole. Njih nikada ne zaboraviš", rekao je i nastavio:

''Nismo uspjeli realizirati neke stvari za koje smo se pripremali, jer je Atalanta momčad koja toliko puno zahtjeva od vas. Situacije jedan na jedan, dueli... Nismo dobivali loptu u pravim trenucima kako bi iskoristili prilike. Oni su to radili odlično. Nismo se mogli vratiti i to vratiti. Nije bilo suđeno. Nizu bez poraza je došao kraj, ali čestitke Atalanti, zaslužili su. Nije se radilo o taktici. Pojedinačno su bili bolji, ali i ekipno. Moramo učiti iz ovog poraza. Boli što se dogodili na ovoj utakmici, u finalu, ali čeka nas u subotu još jedno finale i pokušat ćemo izvući pouku.''

Tripleta nije pala, ali dupla kruna još može. Bayer će svoju 53. utakmicu sezone odigrati u subotu u finalu DFB Pokala. Suparnik im je drugoligaš Kaiserslautern.

"Bit će teška utakmica, posebno nakon ovog poraza. Večeras nas očekuje teška večer. Moramo se pripremiti za taj dvoboj", rekao je 42-godišnji španjolski strateg sinoć nakon dvoboja.

Komentar utakmice dao je i švicarski veznjak Granit Xaka: "Iskreno, nismo zainteresirani za niz neporaženosti i tako je bilo od početka. Stvar je o utakmici, izgubili smo u finalu. To je nogomet, rekli smo da će biti teška utakmica. Čestitke Atalanti. Šteta što nije dobro završilo. Izgledali smo odlično do ove utakmice i činjenica da nismo uspjeli napraviti što inače radimo je dio igre i moramo to prihvatiti", rekao je dok je kapetan Jonathan Tah poručio:

"Veliko razočaranje. Kad dođeš ovako daleko, želiš drugačiji rezultat. Ipak, moramo nastaviti dalje, bitna je utakmica ispred nas. Čak i ako boli, moramo pretrpjeti, od sutra krećemo dalje".

Sve u svemu, Neverlusen je na kraju postao Ipaklusen, no, unatoč tom teškom i bolnom porazu, Apotekari su odigrali jednu od najimpresivnijih sezona u povijesti nogometa. Posebno ako je zaključe duplom krunom... (N.R.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Bayer LeverkusenAtalantaEuropska liga

Ostale Vijesti