Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Bijeli kut: Rezultat je jedini Hajdukov model za izlazak iz krize

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 13.09.24. | 08:01

Dolazak novog sportskog direktora Francuza Vitalija neće imati utjecaja na ishod Derbija, sve je na Gattusovoj taktici i igračima, a trener je spremio i jedno iznenađenje

Za Hajduk se ovog petka u 20 sati (MAXSport1) igra možda čak i najteži Derbi s Dinamom u bliskoj povijesti jer dolazi nakon turbulentnih dana koji su sigurno narušili stanje oko kluba, pa tako i u svlačionici.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon otkaza sportskom direktoru Nikoli Kaliniću te njegovih teških riječi kojima je uzdrmao postojeće stanje u klubu, morao je reagirati i prozvani predsjednik Ivan Bilić koji ga je ne baš do kraja demantirao. Jedino je najavio njegova nasljednika i u njegovu pronalasku uspio, pa je tako François Vitali od četvrtka navečer sportski direktor Hajduka.

Neće on imati utjecaja na ovaj Derbi, čekamo predstavljanje Francuza koji je imao respektabilne rezultate u Lilleu i Troyes uveo iz trećeg ranga u prvi, a po najavi ima 'nos' za mlade igrače, što će se tek će vidjeti u budućnosti, a žudimo čuti njegovu strategiju.

Zna se tek da trenera Gennara Gattusa neće smjeti dirati, to je najavio Bilić, a kako će Talijanu biti surađivati s novim nadređenim, dajmo im još vremena. Uglavnom, Gattuso nije održao konferenciju za medije prije dvoboja u Maksimiru kako onako iskren, direktan i bez dlake na jeziku ne bi dao podršku smijenjenom Kaliniću koji je najzaslužniji za njegov dolazak.

Reagiraili su zajednički Torcida i Naš Hajduk nakon svih zbivanja te pozvali na podršku momčadi te najavili promjene u reguliranju odnosa bivših te sadašnjih čelnika kluba u smislu odgovornosti za loše upravljanje. Na kraju su prizvali dobar rezultat, odnosno pobjedu u Maksimiru.

A do nje će se doći sve samo ne lagano u ovom trenutku, premda Hajduk ima dobru momčad koja još nije počela igrati kako se od nje očekuje, ali je protiv Osijeka pokazala napredak u odnosu na uvodne utakmice. Uvelike ovisi o Marku Livaji koji bi ovog petka trebao imati podršku iskusnih igrača poput Ivana Rakitića koji je u karijeri odigrao mnogo ovakvih utakmica, bio u važnim ulogama u derbijima Barcelone i Real Madrida te davao doprinos hrvatskoj reprezentaciji.

Za Derbi se Splićanima vraća i Filip Uremović nakon odrađene suspenzije zbog tri žuta kartona, njegov povratak je Gattuso u kratkoj izjavi za klupske kanale označio jako važnim, jer on će zajedno s mladim Dominikom Prpićem biti zadužen za Dinamov napadački dvojac koji čine Bruno Petković i Sandro Kulenović.

Gattuso je zadovoljan što su mu na raspolaganju svi osim Fahda Moufija i od ranije Mihaela Žapera, no ne očekuje se da bi Abdoulie Sanyang Bamba mogao zaigrati od početka, jer kako smo naučili od talijanskog trenera u ovom kratkom razdoblju, on povratnike ne stavlja od početka što je i logično, koristi samo sto posto zdrave, a ostale pomalo vraća do potpunog oporavaka.

Kako se oporavio Niko Sigur nakon više od tjedan dana u drugoj vremenskoj zoni, jer bio je s kanadskom reprezentacijom, konačno i debitirao, dobit ćemo sliku u nastavku Derbija... Staviti njega od početka na upražnjeni desni bok, bio bi rizik. Kao što i Gattuso smatra da bi Derbi bio prevelik zalogaj za Šimuna Hrgovića koji je dobro ordinirao po toj strani.

Tako će na desni bok, još jedan ljevak, Dario Melnjak koji je rijetko igrao tu poziciju, ali je vježbao tijekom reprezentativne stanke, a njegovo iskustvo je nemjerljivo, jer kad već u konkurenciji s Ismaëlom Diallom nema mjesta na svojoj prirodnoj poziciji, zašto ne bi bio faktor iznenađenja za Derbi...

Važan čimbenik bi trebao biti i Stipe Biuk koji je došao na posudbu iz Valladolida u ovom prijelaznom roku, pokušat će on svojim prodorima zadati muke Dinamovu desnom boku. Trebalo bi biti mjesta i za Anthonyja Kalika, no ne više na krilu, nego u sredini gdje bi mogao povratnom trkom i pomaganjem Rakitću te Filipu Krovinoviću biti puno korisniji. Na desno krilo će Rokas Pukštas koji je na koncu ostao u Hajduku i iznova će se morati dokazivati kako bi postigao željenu cijenu. On je taj koji je već donosio bodove Splićanima u Derbiju, pamti se gol na otvaranju prošle sezone duboko u nadoknadi.

Kad spominjemo prošlu sezonu, Hajduk nije izgubio u Maksimiru u prvenstvu, Ivan Leko je pobijedio, a Mislav Karoglan odigrao neodlučeno, sad je red došao na Gattusa koji u svojoj premijeri što se tiče Derbija, želi ostati neporažen, a pobjeda bi vratila nadu navijačima Bijelih koji nisu toliko zabrinuti za model upravljanja koliko za igru. Ali tri boda bez umjetničkog dojma, u ovom trenutku bi svi potpisali. Gattuso nema još pobjedu izvan Poljuda otkako je došao, a u ovakvim utakmicama je uvijek sve otvoreno, premda je Dinamo na papiru bolji i slovi kao favorit.

Utakmica Dinamo – Hajduk igra se od 20 sati (MAXSport 1). Sudac je Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina), pomoćnici su Bojan Zobenica (Velika Gorica) i Ivan Mihalj (Velika Gorica), četvrti arbitar je Patrik Kolarić (Čakovec). VAR je Ivan Bebek (Rijeka), a AVAR Tihomir Pejin (Donji Miholjac).

OČEKIVANI SASTAV HAJDUKA (4-2-3-1):

Lučić – Melnjak, Uremović, Prpić, Diallo – Rakitić, Krovinović – Pukštas, Kalik, Biuk – Livaja.



 


 


Tagovi

HajdukGennaro GattusoFrançois VitaliIvan BilićNikola KalinićDerbiMarko LivajaIvan RakitićFilip UremovićRokas PukštasAntonio MelnjakHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti