Screenshot
Screenshot

Argentina vs Brazil: Niti jedan sport nikada nije imao ovakvo finale Svjetskog prvenstva

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 06.10.24. | 08:01

Finale Svjetskog prvenstva u futsalu između Argentine i Brazila igra se u 17 sati po Hrvatskom vremenu uz izravni prijenos na HTV-u.

Poznavatelji sportskih kvizova znanju kako se Brazil i Argentina nikada nisu susreli u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Najbliže finalu, ali samo naizgled, bili su 2014. kada su se obje reprezentacije našle u suprotnim polufinalima. Međutim, Nijemci su odlučili ne samo odgoditi reprezentativni El Clasico u finalu nogometnog Word Cupa, već su nanijeli Brazilu i najteži poraz u nogometnoj povijesti. Što se košarkaških svjetskih prvenstava tiče, Brazil ima četiri finala (dva zlata), a Argentina tri (jedno zlato). Zanimljivo, u pet od prvih šest finala košarkaškog SP-a (od 1950. do 1970.) sudjelovali su Brazil ili Argentina, ali nikada zajedno u finalu. Brazil je, za razliku od Argentine, odbojkaška nacija i ima tri zlata, dok su rukomet i vaterpolo pretežito europski sportovi, a hokej sjevernoamerički i sjevernoeuropski. Zanimljivo, finale Brazila i Argentine nikada se nije dogodilo niti u nogometnu na pijesku (još jednom brazilskom nacionalnom sportu).

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno 18+)

Prema tome, susret između Brazila i Argentine u finalu futsalskog Svjetskog prvenstva u Taškentu (17, HTV2) bit će povijesno finale ove dvije rivalske južnoameričke države u bilo kojem globalnom momčadskom sportu!

Brazilci su povijesno najuspješnija futsalska nacija, na devet dosadašnjih svjetskih prvenstava Futsal Seleçao ima pet zlata, srebro i dvije bronce. No, posljednji put na tronu Brazil je bio 2012., dakle, prije osam godina na Tajlandu. Argentina je prvu medalju osvojila četiri godine kasnije u Kolumbiji i to odmah zlatnu. Pet godina kasnije u Litvi (prošlo SP pomaknuto je za godinu dana zbog koronavirusa) Argentina je u polufinalu svladala Brazil s 2-1 i izborila drugo finale u kojem je bolji bio Portugal. Današnji susret u Taškentu bit će sedmo finale za Brazilce koji lovi šesto zlato i treće (uzastopno) finale za Argentince koji love drugu zlatnu medalju.

Brazil i Argentina potvrdili su na tekućem prvenstvu kako su trenutno najbolje momčadi svijeta. Dok su preostala tri najveća favorita za naslov Portugal, Španjolska i Iran zapeli već u osmini finala, Brazil i Argentina stigli su do završne utakmice sa svim pobjedama. Brazil je posebno impresivan bio u grupnoj fazi u kojoj je Kubi, Hrvatskoj i Tajlandu zabio 27 pogodaka (prosječno devet po utakmici). U osmini finala lagano su se obračunali s Kostarikom (5-0), no već u četvrtfinalu protiv Maroka i posebno u polufinalu protiv Ukrajine, Brazilci su pokazali da nisu nedodirljivi te da se protiv njih može igrati. Marokance su na kraju ipak na kvalitetu i iskustvo nadvisili s 3-1, a Seleçao je opasno 'visio' u polufinalu protiv Ukrajine koja je zaslužila najmanje produžetke, a Brazil je do finala i pobjede 3-2 stigao golom iz 10-erca u 36.

Argentina je, recimo, u prvom kolu svladala tu Ukrajinu sa 7-1, nakon što su Ukrajinci drastično pali u nastavku utakmice. Gaučosi su potom puno teže od očekivanog svladali Afganistan s 2-1, a potom s 9-5 Angolu od koje su gubili 0-2 i 1-3. Hrvatska je protiv Argentine u osmini finala odigrala vrlo dobru utakmicu, no Argentinci su nas na kraju zasluženo pobijedili s 'rutinskih' 2-0. U četvrtfinalu su bili podređeni Kazacima u prvom poluvremenu (0-0), da bi odigrali fenomenalno drugo poluvrijeme i na kraju slavili sa 6-1. U polufinalu je Francuska parirala, bila ravnopravna, a Argentina je do 3-2 pobjede i finala stigla, kao i Brazil, golom iz 10-erca u 37. minuti utakmice. Argentinci se naizgled sve nešto muče, ali na kraju rutinski pobjeđuju i to zasluženo, bez da im je pobjeda u iti jednom trenutku bilo koje utakmice došla pod znak pitanja...

Iako kladionice, pa tako i Germania, veliku prednost daju Brazilu, legendarni Brazilac Falcao, uz Portugalca Ricardinha najpopularniji igrač futsala svih vremena, koji je s Brazilom osvojio zlato 2008. i 2012. tvrdi da su šanse za naslov 50-50.

"To pobijedi ovu utakmicu imat će pravo na vječno provociranje protivnika. Žao mi je što u karijeri nisam igrao ovakvo finale, a igrao sam ih četiri. Stoga poručujem igračima obje momčadi - uživajte u ovoj povijesnoj utakmici!".

Zanimljivo, Brazil je posljednji naslov osvojio 2012. na Tajlandu s Falcaom u momčadi. U četvrtfinalu su igrali Brazil protiv Argentine. Falcao je bio ozlijeđen i nije trebao igrati. No, Argentina je 10 minuta prije kraja povela s 2-0 i stigla na korak do polufinala...

"Adrenalin je bio nevjerojatan. Izbornik me pitao kako mi je ozljeda. Rekao sam mu - ubacuj me. Čim sam ušao, u teren je ušao navijač kako bi me zagrlio i slučajno me piknuo u oko. Dakle, osim ozljede nisam vidio na jedno oko. Neto (bivši igrač Split Tommyja i najbolji igrač tog prvenstva, op.a.) zabio je gol za 1-2, a potom sam unatoč problemima zabio za 2-2 i produžetke. Nastavio sam igrati i zabio sam drugi pogodak za preokret i pobjedu. To mi je najdraža utakmica u cijeloj karijeri", rekao je Falcao za FIFA-inu stranicu i osvrnuo se na finale:

"Ako gledamo protivnike, Brazil je imao lakši put do finala. Argentina je imala puno jače protivnike i u teoriji trebali bi biti umorniji za finale. No, Brazil ima više problema s ozljedamai igra s kraćom rotacijom od Argentine. Nadalje, Brazil je tehnički jači, no Argentina je bolji kolektiv. Obje reprezentacije imaju svoje prednosti i mane. Rekao bih da su šanse za naslov 50-50", rekao je između ostalog Faclao.

Problemi s ozljedama o kojima Falcao govori u brazilskoj reprezentaciji odnose se na pivote. Sva trojica - Pito, Ferrao i Rafael - su načeti, a najdvojbeniji za nastup je sjajni Pito kojeg nije bilo u polufinalu protiv Ukrajine. No, Marquinhos Xavier ima nevjerojatnu kvalitetu na krilima, Dyego, Lino, Arthur igraju u fantastičnoj formi, kao i Marcel, najbolji strijelac tekućeg turnira s 10 pogodaka. Xavier ima i slatkih briga po pitanju vratara. Brazil ima, uz Argentinca Sarmienta, tri možda i najbolja vratara turnira, a u brazilskim medijima vodi se rasprava treba li protiv Argentine više minuta dobiti Willian ili Guitta. Willian je trenutno u maloj prednosti...

Okosnica Argentinske momčadi i dalje su 'zlatni Kolumbijci' Borutto, Brandi, Vaporaki, kapetan Taborda te zlatna rukavica zadnja dva Svjetska prvenstva, Nicolas Sarmiento. Vodi ih mladi trener Matias Lucuix, a naš poznati trener Mićo Martić u intervjuu za Germanijak naglasio je da bi prednost Argentinaca mogla biti i činjenica da su cijeli turnir proveli u Taškentu, igrajući u Humo Areni udaljenoj 10-ak minuta od njihovog hotela, dok je Brazil prvih pet dvoboja igrao u Buhari.

Ipak, za Martića, Brazil ovu utakmicu ipak dočekuje kao favorit.

„Za mene su Brazilci favoriti jer su zadnji naslov osvojili 2012. U Kolumbiji su ispali od Irana na šesterce, a prije tri godine su osvojili broncu nakon poraza od Argentine u polufinalu. Brazilci su gladni, što se vidi na ovom turniru. Dyego je u top formi, a meni se posebno sviđa kako igra Arthur koji je napokon dobio pravu priliku u reprezentaciji. Najveću prednost Brazila vidim u njihovoj fizičkoj moći. Njihove igrače je jako teško proći jedan na jedan. Čudi me zašto ne igraju s većim pritiskom, jer su toliko moćni da bi u toj prvoj liniji pobrali hrpu lopti. No, oni vjeruju u svoju kvalitetu, da će zabiti više od protivnika. To im je do sada prolazilo, no vidjet ćemo kako će to izgledati u finalu protiv Argentine“.

Prije finalne utakmice odigrat će se i dvoboj za treće mjesto između dvije europske reprezentacije koje su pomalo iznenađujuće ušle u borbu za medalju. Nakon dva europska srebra Ukrajina lovi svoju prvu medalju na Mundijalu, a Francuska je debitant na najvećoj smotri

„Ukrajincima se otvorio ždrijeb jer su nakon izbacivanja Nizozemske u četvrtfinalu dobili Venezuelu koja je ranije iznenadila Španjolsku. No, Venezuelanci su bilo osjetno lošiji nego u utakmici protiv Španjolske. Koji je tome bio razlog, ne znam? Možda su previše proslavili pobjedu nad Španjolskom, ispuhali se emotivno i fizički. Francuska je, nakon one farse protiv Irana, imala jako dobar ždrijeb, Tajland i Paragvaj koje su jake reprezentacije, ali ipak nisu sami vrh svjetskog futsala. Očekujem jednu tijesnu i neizvjesnu utakmicu“, rekao nam je Martić



Tagovi

brazilska futsal reprezentacijaargentinska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti