Reuters
Reuters

Argentina i Messi na korak do (novog) ispisivanja povijesti, Kolumbijci uvjereni u drugo kontinentalno zlato

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 14.07.24. | 08:05

Finalna utakmica 48. izdanja Copa Americe igra se na Hard Rock stadionu u Miamiju u ponedjeljak u 2 ujutro po hrvatskom vremenu (Arenasport 1).

Otprilike pet sati nakon završetka finala Europskog prvenstva 2024. saznat ćemo osvajača 48. izdanja najstarijeg kontinentalnog natjecanja na svijetu, Copa Americe koja se održava na teritoriju SAD-a. Iako se ovaj turnir drugi put u povijesti igra na teritoriju drugog kontinenta, naslov prvaka Južne Amerike osvojit će južnoamerička reprezentacija (i broncu su osvojili Južnoamerikanci, Urugvajci, koji su nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca svladali Kanadu).

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Branitelj naslova Argentina lovi svoj rekordni 16. naslov (trenutno dijeli prvo mjesto s Urugvajem), dok Kolumbija lovi svoj drugi naslov, prvi nakon 2001. i titule osvojene na domaćem turniru. Kolumbija će danas igrati svoje tek treće finale u povijesti (1975. osvojili su srebro), a Argentini rekordno 30. Gaučosi će, dakle, u slučaju poraza, imati jednak broj zlatnih i srebrnih medalja (15).

Utakmica se igra u Miamiju, u gradu (ne i na stadionu) u kojem igra 'Messijev' Inter Miami. Argentina je aktualni svjetski i južnoamerički prvak, kao i osvajač Finalissime. Dakle, Argentina bi s današnjim trijumfom osvojila svoj četvrti uzastopni veliki trofej i etablirala se kao jedna od najboljih reprezentativnih generacija u povijesti nogometa, možda i najbolja. No, Kolumbija silno želi dohvatiti svoj drugi trofej u povijesti, a da bi mogla otići do samoga kraja potvrđuju njeni rezultati na tekućoj Copi. Kolumbija je, naime, osvojila skupinu D ispred Brazila (sa Selecaom je odigrala 0-0), čime je momčad Nestora Lorenza, Argentinca rodom iz Buenos Airesa, gurnula Brazilce na Urugvajce. Kolumbija je u četvrtfinalu s uvjerljivih 5-0 svladala Panamu, a finale je izborila 1-0 pobjedom protiv Urugvaja u turbulentnom i tenzijama nabijenom polufinalu.

Ovo će ujedno biti susret dvije reprezentacije koje se nalaze u nesvakidašnjoj formi. Od poraza na otvaranju Mundijala 2022., Argentina je upisala 24 pobjede i tek jedan poraz (od Urugvaja), a od poraza od Argentine u kvalifikacijama za katarsko SP, Kolumbija je nanizala seriju od 28 (!?) utakmica bez poraza. Kolumbijci su u međuvremenu svladali Urugvaj, Španjolsku, SAD, Meksiko, Brazil, Njemačku, Japan....

Kolumbijci su uvjereni da je nakon 23 godine stiglo vrijeme da njihova nacionalna reprezentacija osvoji novi trofej, a uzdaju se i u 'efekt' superpopularne kolumbijske pjevačice Shakire koja će nastupiti na poluvremenu finala. Međutim, kako bi izbacila Argentinu, Kolumbija će morati odigrati svoju najbolju utakmicu na turniru.

Do prije tri godine Lionel Messi nije osvojio niti jedan seniorski međunarodni reprezentativni trofej. Sada ih ima tri, a mogao bi osvojiti i četvrti. Iako Messi nije dominantan kao na zadnjoj Copi ili u Kataru, riječ je i dalje o prvoj zvijezdi Argentine koju u stopu prati Messijev neuništivi 'Anđeo čuva' Angel Di Maria, igrač koji je zabio jedini pogodak u finalu Olimpijskih igara 2008. te jedini pogodak u finalu zadnje Cope (protiv Brazila). Zabio je, za razliku od Messija, u Finalissimi 2022. (3-0 protiv Italije), vukao je Argentinu do finala Svjetskog prvenstva 2014., u kojem nije igrao zbog ozljede (Argentina je izgubila od Njemačke). Za kraj, iako nije igrao u 3-0 pobjedi Argentine nad Hrvatskom u polufinalu Mundijala 2022., Di Marija je u finalu krenuo od prve minute. Prvo je izborio jedanaesterac, a potom i zabio za 2-0 vodstvo Gaučosa.

Di Mariji će ovo biti 145., ujedno i posljednja utakmica u argentinskom dresu, dok Messi namjerava predstavljati svoju domovinu i nakon ovog turnira, vjerojatno do sjevernoameričkog Svjetskog prvenstva 2026.

Ipak, Messi (37) i Di Maria (36) su već gospoda u godinama, imali su kroz turnir i blagih problema s ozljedama, tako da su prve napadačke igle Gaučosa napadači Inter Milana Lautaro Martinez (četiri pogotka) te Manchester Cityja, Julian Alvarez (dva pogotka). U prve dvije utakmice turnira, protiv Kanade (2-0) i Čilea (1-0), kao i u polufinalu protiv Kanade (2-0), Alvarez je igrao u napadu u paru s Messijem, dok je jedan od četiri Martineza u kadru Lionela Scalonija, od prve minute igrao protiv Perua (2-0, Martinez je zabio oba gola) i Ekvadora u četvrtfinalu (1-1, prolaz Argentine na jedanaesterce). Jedan od njih dvojice vjerojatno će danas krenuti s klupe za pričuve, a argentinski mediji navode kako veće šanse za udarni sastav u ovom trenutku ima - Alvarez.

Kao što su u redovima Argentine glavne zvijezde veterani, tako i Kolumbiju prema zlatu vodi jedan 'veteran', James Rodriguez. Ovom 33-godišnjem Kolumbijcu, karijera je, nakon nastupa za Porto, Monaco, Real Madrid i Bayern, karijera 2020. krenula silaznom putanjom. Jednu sezonu proveo je u Evertonu, potom je pojačao katarski Al Rayyan, a 2020. se vratio u Europu, u grčki Olympiacos. Na ljeto 2023. je prešao u brazilsku Serie A, u Sao Paulo, te posljednjih godinu dana nastupa daleko od očiju europske javnosti.

Da je i dalje klasa, Rodriguez je dokazao na ovom turniru na kojem je zabio gol i upisao nevjerojatnih šest asistencija. Rodriguez je, dakle, direktno sudjelovao kod sedam od 11 kolumbijskih pogodaka na utakmici s time da je samo u prvom kolu protiv Paragvaja odigrao svih 90 minuta. Osim u Rodrigueza, kolumbijski izbornik nada se eksploziji skupocjenog Liverpoolovog krilnog napadača Luisa Diaza koji je donekle podbacio na tekućem turniru zabivši samo Kostariki u 3-0 pobjedi i Panami u 5-0 trijumfu u četvrtfinalu. Argentinac Nestor Lorenzo još nije doživio poraz na klupi Kolumbije, a u finalu neće moći računati na pouzdanog desnog beka Daniela Munoza iz Crystal Palacea zbog crvenog kartona kojeg je zaradio u polufinalu protiv Urugvaja.

Tradicija je, dakako, na strani Argentine, a mnogi će pobjedu Gaučosa u polufinalu zadnje Cope nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca okarakterizirati kao prekretnicu u Messijevom dugogodišnjem nastojanju da dohvati međunarodni trofej. No, ako gledamo periodi od posljednjih osam godina, Argentina je samo jednom svladala Kolumbija u redovnom vremenu, u posljednjoj međusobnoj utakmici, u kvalifikacijama za SP 2022. s 1-0. Kolumbija je slavila na Copa Americi 2019. s 2-0, a dvije utakmice (tri ako računamo jedanaesterce u polufinalu 2021.) završile su bez pobjednika.

Mogući sastavi:

Argentina (4-4-2)

Kolumbija (4-2-3-1)



Tagovi

Copa AmericaCopa America 2024Argentinska nogometna reprezentacijaKolumbijska nogometna reprezentacijaLionel MessiAngel Di MariaJames Rodriguez

Ostale Vijesti