ANALIZA: Sve što vam treba za razlučiti da li je Claudio Bravo zapravo loš golman!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 21.01.17. | 21:48

Mnogo se polemika vodi oko čileanskog golmana na vratima Manchester Cityja.

Claudio Bravo je već neko vrijeme glavna tema priče o usponu i padu Pepovog Manchester Cityja ove sezone. Doveden pompozno iz Barcelone kao oličenje Guardioline filozofije igre koja podrazumijeva izgradnju napada po osuvremenjenim postulatima Cruijffovog „totalnog nogometa“, a koji govore da se napad gradi od vratara, Bravo je „poslao“ dojučerašnjeg kapetana Harta na posudbu u Torino.

Ipak, nakon uspješnog starta, Bravo je postao oličenje pogrešaka. Dok njegova igra nogom i pregled igre zaista je impozantna za vratara, statistika govori da je daleko od pouzdanog kada se radi o onome što bi vratar ipak temeljno trebao znati raditi – zaustavljati protivničke udarce. Naime, nije stvar samo u činjenici da je Bravo u prvih 19 utakmica u rukavicama Cityja primio čak šest golova više u odnosu na njegovu prvu sezonu u Barceloni, već je stvar i u samom broju udaraca koji (ne) uspijeva zaustaviti.

Kako i ovaj graf pokazuje, Bravo se s večerašnjom utakmicom ukupno doveo u situaciju da na njegov gol bude upućeno 54 udarca ove sezone. Obranio je 31, a 23 puta je lopta ušla u mrežu. Bravo također prema statistici spada u pet najgorih vratara Premiershipa u konkurenciji onih koji su se suočili sa više od 100 udaraca prema golu (dakle ne u okvir) ove sezone. Bravo je po toj tablici čak 20. od 23 imena na listi, a ispod njega su samo Lukasz Fabianski (Swansea), Ron Robert Zieler (Leicester) te David Marshall (Hull), dakle sve redom vratari momčadi koje imaju najveću brojku primljenih golova u ligi.

Također, nakon utakmice s Evertonom izašao je podatak kako je Bravo od posljednja 24 udarca u okvir primio čak 16 golova, što je prosjek od čak 67% udaraca koji mu prođu iza leđa.

U konačnici, mnogi se pitaju ako usporedimo prosjek Joea Harta i Claudia Brava ove sezone, bi li situacija bila išta bolja? Naravno, besmisleno je takvo što uspoređivati pošto su okolnosti, konkurencija a u konačnici i očekivanja drastično drugačija, stoga je ovaj segment zapravo čista trivia. Doduše, mnogi bi se složili da Cityjevom trenutnom kadru nedostaje jedan vokalni vođa na terenu, pošto ni Kolarov a ni primjerice Toure nisu tip igrača koji bi svojom prisutnošću i energijom pomogle spriječiti psihološki šok poput ovog večerašnjeg kada im je Tottenham uspio nadoknaditi dva gola zaostatka na njihovom terenu. Dakle, tablica po tom pitanju kaže sljedeće:

Zaključak se može derivirati na idući način. Bravo je bez obzira na sve kvalitetan vratar, kojeg je Guardiola pikirao iz gorenavedenih razloga, vjerojatno ne očekujući da će situacija u zadnjoj liniji biti toliko drastično propusna. Moglo se očekivati da će prosjek golova koje je Bravo mogao spriječiti u odnosu na korist koju donosi igri putem svoje distribucije biti isplativa, ali rijetko se tko mogao nadati baš ovakvom krahu. Ipak, tome uvelike pridonosi i činjenica da ispred sebe ima obrambeni blok koji ipak ne prati kvalitetom ljestvicu koju su (pomalo nerealno) imputirali Cityju ove sezone. Guardiolina tvrdoglavost u implementiranju inovativnijih taktičkih rješenja kod ovako limitirane i stare momčadi tu svakako ima utjecaja, a to sve skupa sigurno da utječe i na samopouzdanje čileanskog „libera između vratnica“.

(Foto: Action Images/BBC)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Claudio BravoJoe Hart

Ostale Vijesti