Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Slučajni junak: Goran Filipović tricama uništio Švedsku u dva produžetka (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 28.02.22. | 21:51

U frapantnoj završnici, izabranici Damira Mulaomerovića svladali Švedsku i ostavili nadu za hvatanje Svjetskog prvenstva.

Iz ladice se već vadio izlizani fascikl s predlošcima o porazima hrvatskih košarkaških reprezentativaca. Napisati tekst o košarkašima zadnjih godina nije osobito težak posao, valja samo izmijeniti imena izbornika, igrača i protivnika, a rezultat je u pravilu isti. Crni, ali dobro poznati scenarij, prijetio je i sada protiv Šveđana u kvalifikacijama za SP. Hrvatska je pucala po šavovima, Hakanson nas je masakrirao bilo iz picka bilo na trici i na semaforu je na poluvremenu stajalo 15 poena plusa (41:26) za domaćine u Norrköpingu. Ništa nije valjalo, obrambeni skok je bio nepostojeći, obrana generalno klimava, a napad sterilan i bezidejan. A onda su se pojavili nevjerojatni Goran Filipović i sjajni sekundant Karlo Matković te nakon dva spektakularno napeta produžetka odveli Hrvatsku do preokreta i pobjede 105:98.

Kipjelo je cijelo prvo poluvrijeme u izborniku Damiru Mulaomeroviću, a koji je, u skladu sa svojim karakterom, sigurno podijelio nekoliko "toplih riječi" na poluvremenu. I razdrmao svoje malodušne igrače. Jer Hrvatska koja je izašla u drugom dijelu je onakva kakvu svi žele vidjeti – agresivna, žustra, željna da s protivnikom pomete pod bez obzira u kakvom se sastavu nalazila.

Krenulo se iskakati na najboljeg Šveđanina Hakansona, zakočilo ga se u potpunosti i malo po malo se počelo odgurivati onaj fascikl sa stola. Mulaomerović je na parket poslao nisku petorku koja je radila velike probleme Šveđanima, dok su toliko traženi poeni iz tranzicije oživjeli Hrvatsku. Grickali su Mulini izabranici prednost, nada se nekako sramežljivo javljala svakom novom dobrom obranom i svakim uspješnim napadom. Nevjerojatnu energiju je donio Matković u trećoj dionici, nemilosrdno je zakucavao u koš Šveđana, no on je bio samo sjajan sekundant neočekivanom heroju večerašnjeg susreta – Filipović je MVP partijom u nastavku otpuhnuo Šveđane s domaćeg parketa.

Švedska prednost se nastavila topiti, Hrvati su nanjušili krv, ali je trebalo čekati do sredine posljednje četvrtine na prvo izjednačenje rezultata od početka susreta.

Krušlin je tricom poravnao na 68:68. U 37. je minuti Hakanson napravio faul na trici na Filipoviću koji je s tri bacanja doveo Hrvatsku u prvo vodstvo na utakmici čime je zaokružio 11:0 seriju Hrvatske. Već je u idućem napadu stavio i floater za 73:70 gostiju. Vodstva su se zatim izmjenjivala, a kod prednosti Šveđana 77:79, Mulaomerović je pozvao time out nakon kojeg je Krušlin preuzeo odgovornost. Odlučio se košarkaš Dinamo Sassarija otići do kraja i položiti. Na prvu se učinilo da ga je Birgander uspješno blokirao, no nakon pregleda snimke je utvrđeno da je lopta prije blokade dirala tablu što je označilo ulazak u prvi produžetak. Nakon što su Šveđani poveli serijom 5:0 u produžetku, Hrvatsku je u igru vratio Filipović. Dvije trice, od kojih je jedna bila u facu Jerebku držali su Hrvatsku u igri. Imali su Šveđani i napad za pobjedu, ali je Ramljak izblokirao Hakansona.

U drugom produžetku su trice s istekom napada pogađali prvo Ramljak, koji nije poznat kao neki šuter, pa onda i Krušlin. Imala je Hrvatska i plus šest (96:90), ali nisu se ni tvrdoglavi Šveđani predavali. Vratili su se nakon penala Hakansona na minus tri (98:95), ali je onda Zubčić stavio novu tricu, Krušlin ukrao loptu i zaradio faul (zabio oba bacanja), da bi pobjedu potvrdio Matković novim silovitim zakucavanjem. Doista nevjerojatan susret u Švedskoj.

Filipović je, dakle, bio najbolji igrač Hrvatske, zabio je 29 poena (trice 5/5), Krušlin je zabio 21, a Matković 16. Kod Šveđana je najviše zabio Hakanson 31, dok su Borg i Gaddefors zabili po 16.

Ovom pobjedom, Hrvatska je stigla do prve pobjede u kvalifikacijama te je ostala živa u hvatanju drugog kruga kvalifikacija za SP. Bez nerviranja, logično, nije moglo. Iduće utakmice igraju se u lipnju...



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti