Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska i treću utakmicu zaredom izgubila na sličan način: Šveđani slavili u Draženovom domu

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 25.02.22. | 20:28

Košarkašku selekciju je pobjede koštala slaba završnica u kojoj su donosili krive odluke

I treću utakmicu zaredom hrvatska košarkaška reprezentacija je upisala poraz u kvalifikacijama za SP – ovog je puta u tijesnoj završnici slavila Švedska rezultatom 70:64.

Hrvatska je u ogled ušla s očitim minusom u visini, i u samom startu su Šveđani iz reketa zabijali sve, Gaddefors je zabio prve poene, nadovezao se Birgander s četiri vezana za početnih 6:0 Švedske. Gnjidić je zatim nakon tri i pol minute igre zabio prve poene (trica) u službenom debiju izbornika Mulaomerovića. Šveđani su se sasvim nametnuli u skoku, dok je domaća selekcija uglavnom izvana pokušavala doći do koševa. Nakon što je Jerebko pogodio tricu za 9:3, Hrvatska je proigrala. Krušlin je pogodio dugu dvicu, Zubčić se javio tricom, a prve poene u hrvatskom dresu zabio je Matković i to za prvo vodstvo (12:11).

I jedna i druga obrana su igrale poprilično agresivno, a prednost Šveđana u visini anulirana je postavljanjem Brankovića u petorku. Inače, Mulaomerović je nakon devet i pol minuta izmijenio cijelu petorku, a prva dionica je otišla na stranu Švedske rezultatom 18:15.

Početkom druge četvrtine su Borg i Gaddefors povezali pet poena za najvećih devet razlike Šveđana (24:15) i Mulaomerović je bio prisiljen pozvati time-out. Onda je Branković iz reketa zabio dva poena, a Rogić je tricom udahnuo kisika Hrvatskoj za minus šest (20:26).

Nakon što Šakiću nije bio dosuđen faul, Mula je izgubio živce i zaradio tehničku nakon nešto malo manje od tri minute igre u drugoj. Osim što je poručio sucima da nije zadovoljan suđenjem, Mula je i konačno potaknuo navijanje u Draženovom domu.

Kod Hrvatske je pak energijom prednjačio Krušlin i to na obje strane parketa, osobito u drugoj dionici.

Hrvatska je u nekoliko navrata dobro skupljala u obrani, što je usporilo ritam švedskih bekova, a na poluvrijeme se otišlo s čistim egal rezultatom 35:35.

Drugo poluvrijeme obilježile su dvije trice s istekom napada – Gaddefors na jednoj pa Šakić na drugoj strani. Šakić je prije toga zabio i dvicu, vezavši pet poena za 40:40

Nakon što su Šveđani vezali četiri poena, Mula je odlučio zaigrati bez klasičnog centra, sa Šakićem na četvorci i Zubčićem na petici. Nije se, međutim, isplatilo – Šveđani su tricom Anderssona dignuli prednost na plus sedam (47:40) na dvije minute prije kraja četvrtine.

U trećoj dionici je napadački dio Hrvatske kašljucao, Mulini su igrači zabili tek deset poena, od čega ih je Zubčić zabio pet.

U posljednji period igre se ušlo sa sedam poena razlike Šveđana (45:52) i početak tog dijela utakmice pripalo je Smajlagiću. Hrvatski bek je vezao dvije trice nakon minutu i pol igre i držao suigrače u utakmici. A kada je Gnjidić pogodio novu tricu za 60:60 dvorana je eruptirala. No pozitivan energija se ubrzo prelila u malodušje: prvo je Andersson pogodio tricu, samo da bi onda i večeras najbolji Šveđanin Gaddefors zabio dva penala i totalno ohladio Draženov dom. Nakon toga se ponovno javio Smajlagić i to nakon izolacije i step back trice za smanjenje rezultata na 63:65.

Nervoza se proširila dvoranom, budući da je i treća utakmica Hrvatske u nizu ušla u neizvjesnu završnicu, no nažalost domaćih navijača ishod je ponovno bio isti.

Šveđani su dignuli prednost na 68:64 nakon faula Gnjidića, a onda je Mulaomerović ušao u rizik postavivši petorku bez playa, ali s tri visoka – Brankovićem, Šakićem i Zubčićem. Krušlin je probao zabiti tešku tricu, pa je onda i Šakić pokušao iznuditi tri penala, ali ništa nije ulazilo. Na drugoj je strani Hakanson zaradio nove penal, zabio oba i gurnuo Hrvatsku u novi, treći poraz u kvalifikacijama.

Zubčić je u porazu zabio 20 poena, dok su po osam poena zabili Gnjidić, Krušlin, Šakić i Smajlagić. Švedsku su predvodili Gaddefors sa 16 i Andersson s 13 koševa.

Dodajmo i kako je Finska pobijedila Sloveniju u našoj skupini rezultatom 86:76. Posjeta je bila zadovoljavajuća, oko tri tisuće gledatelja je pohodilo Draženov Dom, no ni to nije pomoglo našim košarkašima da dođu do važne pobjede.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijakvalifikacije za SP u košarci

Ostale Vijesti