Upoznaj reprezentaciju da bi je više volio

Vrijeme Čitanja: 7min | ned. 09.02.20. | 09:31

Imamo igrača u Sunsima i kad nema Darija Šarića, imamo tri Roka, pola momčadi u tridesetima i nekolicinu zanimljivih klinaca... Takva hrvatska košarkaška reprezentacija ide u lov na Svjetsko prvenstvo

Zadar je, prema svemu sudeći, na rubu ispadanja iz regionalne lige. Koja, usput rečeno, vrlo brzo možda više neće ni postojati. Cibona je, kaže vijest od sinoć, izgubila od Mege i došla u opasnost da i ona možda ispadne iz ABA lige... A to su najbolja dva hrvatska kluba, nakon odlaska Cedevite jedina u regionalnom društvu, klubovi koji bi trebali biti perjanice budućnosti. Što će reći - nije dobro.

Takvo se nešto, taj "nije dobro", možda omakao i ponekom košarkaškom fanatiku kad je izašao popis kandidata za reprezentaciju Hrvatske. Onu koja je nekad davno pod normalno osvajala medalje, pa 1995. prestala s tom navikom i na tome ostala. Nekad je, u tim vremenima, bilo neozbiljni i razgovarati o košarkaškoj utakmici između Hrvatske i, recimo, Nizozemske. Danas to više nije tako. Dapače, vrijeme je ovo u kojem hrvatski košarkaši žele uzvratiti Nizozemcima za neke nedavne poraze...

Neće biti najboljih naših igrača, Darija Šarića i Bojana Bogdanovića, neće biti ni ostalih naših ljudi iz NBA-a (Žižić, Zubac, Bender, Šamanić i, ajde da nabrojimo i njega, Hezonja). I zato će biti puno "kemijanja". Smislio je izbornik Veljko Mršić povratak Roka Ukića nakon što ga dugo nije bilo, spojio je na svoj popis igrače u ranim i srednjim tridesetima s klincima u kojima vidi potencijal, ponudio priliku onima koje je upoznao u akcijama prošlog ljeta... Taj bi spoj trebao biti dovoljno dobar za važne pobjede protiv Nizozemske i Švedske.

Protivnici su daleko od vrha, ali prethodne kvalifikacije i definitivno su pokazale da se to sve više može reći i za hrvatsku košarku. Pogotovo u ovom, suludim kalendarom devastiranom sastavu. Nekad davno, da se još malo vratimo, nije trebalo posebno predstavljati košarkaške reprezentativce. Danas je, nažalost, to za mnoge potrebno.

Pa pogledajmo onda tko će sve to predstavljati Hrvatsku u ove dvije utakmice...

ROKO-LENI UKIĆ

Debitirao je, kako je sam primjetio, prije nego što se njegov suigrač Roko Prkačin rodio, ali u priči o Roku Ukiću zapravo se može iščitati priča o "slučaju playmaker". Koji je, eto, postojao i kad je Ukić bio u NBA-u, i kad je bio u Barceloni, Panathinaikosu... A postoji, čak i u punoj većoj mjeri, i danas. Da nije tako, ne bi se Roko, s navršenih 35 godina, vraćao u reprezentaciju. No vratio se, i to kao igrač francuskog drugoligaša Antibes Sharksa, za koji ove sezone zabija 13,2 koševa, dijeli 4,4 asista i skuplja 2,4 skoka u prosjeku.

ROKO ROGIĆ

A nakon Roka - Roko. Rogić je 27-godišnji Zagrepčanin, 187 cm visoki playmaker koji voli biti i bek šuter, bivši igrač Cedevite i Cibone, ali i Križevaca, Gorice, Škrljeva, Hermesa... Njegov košarkaški put je od onih koji se nazivaju zaobilaznim, a trenutačna postaja je češki Nymburk. U početku sezone se tražio, nije to izgledalo idealno, no uspio se stabilizirati u međuvremenu. S obzirom na aktualni trenutak, za mjesto u reprezentaciji dovoljno je dobro i 7,3 koševa, 4,3 asista i tri skoka po utakmici u dresu Nymburka.

KREŠIMIR RADOVČIĆ

Dijete Šibenika, 22-godišnji bek visok 195 cm koji je nakon šest godina u prvoj momčadi matičnoga kluba sreću potražio u Zaboku, a od ove sezone je u slovenskim Helios Sunsima. U ABA 2 ligi je na 10,2 koševa, 3,5 asista i dva skoka u prosjeku ove sezone, a u slovenskom prvenstvu brojke su još malo bolje - 12 koševa, 4,1 asista i 2,3 skoka.

KRUNOSLAV SIMON

Ove godine i on će proslaviti 35, ali povratak Đuksa u reprezentaciju velik je dobitak. Donosi iskustvo, mirnoću, poene, no prije svega kvalitetu. U Efesu, lanjskom finalistu Eurolige, silno je važna karika, o čemu govore i brojke. U Euroligi je na 8,8 koševa, četiri skoka i 2,8 asista, dok u turskom prvenstvu ubacuje 12,6 poena, ima 3,5 skoka i 2,9 dodavanja. U izostanku Bogdanovića naš prvi vanjski igrač.

MATEO DREŽNJAK

E, ovo je jako zanimljiv momak! Šira javnost o njemu možda ne zna previše, ali i to bi se vrlo brzo moglo promijeniti. Riječ je o najboljem igraču Širokog, 20-godišnjem niskom krilu od 195 cm sa strašnim fizičkim predispozicijama. Brz, eksplozivan, skočan, zato često i atraktivan, s vrlo pristojnim šutom, naznačio je svoj potencijal na NBA Ljetnoj ligi, a zatim i na turniru u Kini. Ove sezone ga i potvrđuje, jer za Široki ubacuje 15,8 koševa uz 4,3 asista u ABA 2 ligi, dok je u prvenstvu BiH na 16,5 koševa i opet 4,3 dodavanja. 

TONI PERKOVIĆ

Puljanin, košarkaški oblikovan u Cedevitinoj akademiji, Perković je bek šuter bez previše centimetara (191), ali sa značajnom dozom agresivnosti u igri. U travnju će navršiti 22 godine, ovo mu je prva seniorska sezona u ovako važnoj ulozi, a zasad to izgleda pristojno. U ABA 2 ligi je na 12,3 koševa, četiri skoka i tri asistencije, a u domaćoj ligi je na 13 poena u prosjeku. Dojam je da može pomoći ovakvoj Hrvatskoj...

MARKO RAMLJAK

Bio je u reprezentaciji neko vrijeme stariji brat Ivan, sad je tu mlađi Marko. Sličan su profil igrača, Marko je 27-godišnje krilo od 201 cm, momak koji je prošlog ljeta iz Zrinjskog došao u Cibonu, vrijedan obrambeni igrač i relativno skroman napadač. U ABA ligi za "cibose" zabija manje od šest koševa po utakmici, no Mršić očito vidi prostor za igrača njegova profila.

PAVLE MARČINKOVIĆ

Iskustvo bi trebalo doći i s 30-godišnjim igračem Splita Pavlom Marčinkovićem, Zadraninom koji je bio i u Ciboni. Prošao je i Grčku i Cipar, a u Splitu je već treću sezonu. U ABA 2 ligi ove je sezone na 13,1 koševa po utakmici, ima i gotovo sedam skokova, a značajan je i učinak u obrani, jer igrač je to koji krade više od dvije lopte po utakmici. On djeluje kao zicer za 12 odabranih.

FILIP KRUŠLIN

Zajedno s Cedevitom, u Ljubljanu se ovog ljeta preselio i Kruškin mali. Sezona mu baš i nije idealna u zelenom dresu "hibrida" iz slovenske metropole, ali bez njega zadnjih godina nikako ne ide. Može odigrati pristojnu obranu, može pogoditi poneki šut, a na pragu 31. rođendana dovoljno je iskusan da ne mora biti važno što u ABA ligi ubacuje svega 5,2 poena po utakmici.

TONI NAKIĆ

I Šibenik, šestoplasirana momčad domaćeg prvenstva, ima svog čovjeka na ovom popisu. Nakiću je 20 godina, igra na poziciji "trojke", visok je 203 cm, a u domaćem prvenstvu je na prosjeku od gotovo 16 koševa. Dobre su to brojke za jednog 20-godišnjaka, perspektiva sigurno postoji, ali pitanje je može li u ovom trenutku izboriti svoje mjestu među 12.

ŽELJKO ŠAKIĆ

Stav, borbenost koja vuče i ostale, lidersku crtu i mekanu ruku donosi ovoj momčadi Željko Šakić. Prešao je i on tridesetu, ali on kao da je sve bolji i bolji. Ove sezone blista u litavskom Lietkabelisu, zabija 18 koševa u prosjeku, prvo je ime momčadi, proglašavali su ga igračem tjedna u Eurocupu... Kako sad stvari stoje, Šakić će imati važnu ulogu u ovom sastavu.

ROKO PRKAČIN

Dečko za budućnost, čudo od 17-godišnjeg djeteta, klinac kojeg tata Nikša i društvo drže s obje noge na zemlji. Lijepo se Roko - već treći s tim imenom! - razvija u Ciboni, trener Velić daje mu dovoljno minuta, a pomoći već sad može i seniorskoj reprezentaciji u ovakvom sastavu. U hrvatskoj ligi ubacuje 12 koševa u prosjeku, prilagođava se polako i ABA ligi, razvija se i raste...

HRVOJE PERIĆ

Već 34 godine ima i Dubrovčanin Perić, nekoć igrač Splita i Zadra, a posljednjih godina - Talijan. Jednu sezonu inozemne karijere proveo je u Malagi, sve ostale u Italiji, u Cremoni, Veneciji, pa zadnje dvije sezone u Trstu. I odrađuje to rutinski, desetak koševa i pet, šest skokova su neka njegova mjera, a to bi trebao donositi i reprezentaciji. U ovim okolnostima vrlo važan igrač.

MIRO BILAN

Nakon odlaska iz Cedevite Bilan je bio u Francuskoj, igrao vrlo pristojno, a od ove sezone preselio je u talijanski Dinamo Sassari. Snašao se jako dobro, brojke kažu da zabija 14,5 koševa po utakmici, uz 6,5 skokova, što je dobra vijest budući da se radi o čovjeku koji će biti naš prvi centar. Sve dok se, naravno, ne priključe Žižić, Zubac i društvo.

DARKO PLANINIĆ

Jedan od junaka onih olimpijskih kvalifikacija u Torinu, mjerna jedinici za borbenost, 120 kilograma raspoređenih na 211 cm... Sve je to Hercegovac Planinić, kao od stijene odvaljeni centar rumunjskog Cluja. Prošao je u karijeri i velikane poput Maccabija i Laboral Kutxe, igrao ukupno za devet klubova, a do Rumunjske je došao prije 30. rođendana. Tamo Darko igra odlično, na 14 je koševa i šest skokova u prosjeku i logično je da ga se upari s Bilanom.

MARIN MARIĆ

Još jedno prilično nepoznato ime svima koji nisu košarkaški fanatici, ali i još jedan zanimljiv igrač. Bio je na turniru u Kini prošlog ljeta i pokazao da ima kvalitetu zbog koje se našao na ovom popisu. Riječ je o 211 cm visokom 25-godišnjem centru, Splićaninu koji se na izlasku iz juniorskog staža odlučio za - Ameriku. Igrao je košarku na Northern Illinoisu i DePaulu, a povratak u Europu odveo ga je u Tursku, pa zatim u Belgiju. Ondje je i sad, u Okapi Aalstaru, na prosjeku od 15 koševa i osam skokova, s kvalitetama koje bi mogle dobro doći.

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaNBAkvalifikacije za Eurobasket 2021.Veljko Mršićhrvatski košarkašihrvatska košarkaizdvajamo

Ostale Vijesti