Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip/IPA
Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip/IPA

Što želi Mario Hezonja?

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 16.06.24. | 10:32

Sve je na njemu, ali u ovom trenutku nije jasno što to točno želi Dubrovčanin koji je nesumnjivo jedan od najboljih euroligaških igrača, što i pokazuje u posljednje dvije sezone. Međutim, možda bi mogao razmisliti o angažiranju kakvog iskusnog PR tima koji bi ga spasio od situacije u kojoj se, eto, opet našao.

U ljeto 2021. godine u životu Marija Hezonje dogodila se velika promjena koja će biti ključna za razvoj njegove karijere. Naime, tog srpnja je iz Atene pretrčao u Kazanj, u redove Uniksa, kod Velimira Perasovića. U toj sezoni je ponovno pronašao svoje mjesto pod košarkaškim suncem i usput dokazao sebi i drugima da može i zna te da je košarkaški talent bio neupitan. Njegovi problemi bili su drugačije prirode...

No taj transfer je i dalje ostao pomalo nerazjašnjen, barem iz perspektive Grka.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Hezonja je od svog dolaska u Panathinaikos osjetio ljubav fanatičnih navijača koji su ga u velikom broju dočekali već na aerodromu. U PAO je stigao u veljači 2021. godine nakon što je iscrpio sve NBA opcije i na kraju zaključio da mu je pametnije vratiti se u Europu. Ljubav Hezonje i Grka narasla je do epskih proporcija - Dubrovčanin ju je redovito objavljivao na društvenim mrežama, a oni mu uzvraćali jednakom mjerom.

A onda je ljubav naprasno prekinuta, Hezonja se obvezao na vjernost Uniksu, a navijači PAO-a su ostali slomljenog srca. Njihov miljenik je ekspresno napustio glavni grad Grčke.

„Duboko razočaran i slomljenog srca“, tvitnuo je Hezonja prilikom rastanka s Grcima s kojima, valjda, nije pronašao zajednički jezik.

Nije zbog toga zapao u malodušje, nego je zaigrao sjajnu košarku, prometnuo se u vođu Uniksa i ubrzo postao jedan od najpoželjnijih igrača na košarkaškoj euro-tržnici. Stoga nikoga nije pretjerano začudilo kada je nakon samo jedne sezone provedene u Rusiji stavio svoj potpis na ugovor s madridskim Realom. Velika stvar za njega, ne toliko velika za obožavatelje Barcelone koje je cijela ta situacija malo nažuljala, budući da je Mario proveo tri sezone u Kataloniji nakon odlaska iz bivšeg KK Zagreba.

Kako god, prelazak u Real bio je novi korak u njegovoj karijeri, a ispravnost odluke potvrdila se odmah u prvoj sezoni u kojoj se Real popeo na krov Europe, s Hezonjom kao jednim od glavnih igrača momčadi. U sezoni za nama Kraljevi su također igrali fenomenalno, šamarali euro-konkurenciju, da bi ih na koncu u finalu Eurolige na krivoj nozi uhvatio Panathinaikos i uzeo im naslov pred nosom.

A kako se bližio finiš sezone, tako su španjolski mediji nagađali što će biti s Hezonjom. Pa se pisalo o tome kako mu Real ne nudi dovoljno unosan novi ugovor, da će se vratiti u Panathinaikos, zatim i da će u Partizan kod Željka Obradovića. Hrvatski košarkaš, doduše, u svojim izjavama nikada nije dao naslutiti da mu se ide iz španjolske prijestolnice, pa je tako nakon poraza u Euroligi na pitanje o svojoj budućnosti poručio:

„Moja budućnost? Ne znam. Florentino (Perez nap.a.) mi prijeti svaki put kad me vidi i govori mi da se nada da ću ostati ovdje. Nadam se da hoću, ali nije sad vrijeme da o tome razgovaramo. Doći će i za to savršeni trenutak“.

Nakon osvajanja naslova španjolskog prvaka protiv Murcije je, pak, naglasio kako se nada da će „u godinama koje slijede uspjeti vratiti zahvalnost Realovim navijačima mnogim osvojenim titulama“.

Dakle, ne može se reći da su ovo izjave čovjeka koji čeka sa spakiranim koferima i čekiranom kartom u jednom smjeru. Ili?

Uslijedila je vijest koja je šokirala španjolsku sportsku javnost: dva dana kasnije na naslovnici Marce 'puknula' je vijest da će Hezonja preseliti u – Barcelonu, klub u kojem je igrao od 2012. do 2015. godine.

„Hezonja bi trebao zarađivati tri milijuna eura godišnje. To će ga staviti u rang najskupljih košarkaša u Europi, zajedno sa Shaneom Larkinom, Mikeom Jamesom i Kendrickom Nunnom“, pisala je Marca.

I tu je nastao veliki problem i za Real i za Barcelonu, ali ponajviše za Hezonju. Dubrovčanin je svojim izljevima ljubavi Realu naljutio vrhušku Barcelone, ali i navijače koji su jasno poručili klubu da ne žele igrača koji je samo dan ranije izjavljivao ljubav najomraženijem rivalu. S druge strane, navijači Reala su morali dobro protrljati oči kako bi se uvjerili da li stvarno čitaju o transferu svog ljubimca u redove vječnog nemesisa, nakon što je izjavio kako se nada da će ostati u Realu i to sve u času dok je već imao potpisan predugovor s Barcelonom!

nordphoto GmbH / Alterphotos/NORDPHOTOnordphoto GmbH / Alterphotos/NORDPHOTO

Iako Katalonci uvjeravaju javnost u to da ugovor - o kojem su osim Marce pisali i AS, Mundo Deportivo i Sport - ne postoji. A svi su redom isticali da Hrvat sigurno odlazi u Barcelonu i da je stvar praktički gotova. Barcelona je sve to demantirala priopćenjem:

„Zanimala nas je budućnost Hrvata prije završne faze Eurolige, jer je bilo interesa sa svih strana, ali nikada ništa nije potpisano. Nije bilo nikakvog sporazuma i onda smo procijenili druge opcije koje se čine boljima“, istaknuto je iz katalonskog kluba.

Ali u ovoj priči vrijedi ona gdje ima dima ima i vatre. Uostalom, u Marci se kunu da ugovor postoji, točnije, novinar Nacho Duque, koji je 'duboko umočen' u cijeli slučaj i koji prati razvoj priče gotovo pola godine, ističe kako se Barça pokušava dodvoriti navijačima koji ne žele prihvatiti igrača koji se do jučer kleo u ljubav prema najomraženijem rivalu.

„Na svoje sam oči vidio taj dogovor utjelovljen u dokumentu potpisanom rukom predstavnika Barcelone i Hezonje. Druga stvar je da se Barcelona sad pokušava opravdati kod navijača tako što govori da ovaj sporazum ne postoji ili tvrdi da ne vrijedi. Zapravo, formalni ugovor nije mogao biti prezentiran ACB-u sve dok Hezonja formalno ne okonča svoj ugovor s Realom 30. lipnja. I tada bi Real imao određeno vrijeme da mogu iskoristiti, ako žele, pravo prvokupa igrača, što bi ih prisilio da izjednače ponuđenu plaću, kao i sve klauzule uključene u ugovor“, piše Duque pa dodaje:

„Kontroverza se sada vrti oko toga je li ovaj sporazum, koji postoji koliko god ga Barcelona poricala, mrtvo slovo na papiru ili je obvezujući. Ono što je jasno jest da ako obje strane ne postignu sporazum o poništenju tog sporazuma, stvar može završiti na sudu i sudac će odlučiti o tome. Ili se dogovoriti s Barçom, poništiti ugovor, ili presuditi u korist igrača, pri čemu bi klub morao poštovati dogovoreno ili, gdje je potrebno, obeštetiti Hrvata“, zaključuje Duque.

Nel Pavletic/PIXSELLNel Pavletic/PIXSELL

Slučaj Hezonja je, dakle, na mrtvoj točki. Očigledno mu je propao transfer u Barcelonu, a sada je preko noći postao i meta napada navijača Reala. Sve ovo pomalo podsjeća na transfer u Uniks, u koji je prešao nakon izljeva ljubavi prema drugom klubu, Panathinaikosu. Pa se ljubav ubrzo pretvorila u mržnju, barem kod nekih. Sada je na njegovim predstavnicima da odrade 'damage control', pokušaju umiriti Real i ponovno pridobiti navijače na svoju stranu. Ili će u cijelu priču opet uskočiti Panathinaikos koji ga sigurno može platiti. Sve je na njemu, ali u ovom trenutku nije jasno što to točno želi Mario Hezonja koji je nesumnjivo jedan od najboljih euroligaških igrača, što i pokazuje u posljednje dvije sezone. Međutim, možda bi mogao razmisliti o angažiranju kakvog iskusnog PR tima koji bi ga spasio od situacije u kojoj se, eto, opet našao.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Mario HezonjaReal Madrid košarkaBarcelona košarkaEuroligaPanathinaikos košarkaUnics Kazan

Ostale Vijesti