Alessio Marini/IPA Sport / ipa-a/IPA
Alessio Marini/IPA Sport / ipa-a/IPA

Spahija za Germanijak: „Imamo šanse u Grčkoj iako nismo favoriti, a Luka Božić samo sebi radi štetu“

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 02.07.24. | 08:45

Naš proslavljeni trener najavljuje turnir u Pireju i s optimizmom gleda na Sesarovu reprezentaciju

„Pariz kao dohvatljivi san, Torino 2016. kao inspiracija“, to bi otprilike bio lajtmotiv hrvatske košarkaške reprezentacije koja ovih dana hvata posljednji vlak za Olimpijske igre. Riječ je o kvalifikacijskom turniru u Pireju, brutalnog formata u kojem jedino pobjednik odlazi u 'obećanu zemlju'. Ali tako bi, valjda, i trebalo biti, odlazak na Igre bi trebao predstavljati neviđeni trud, pa onda već i samo sudjelovanje nudi neku zadovoljštinu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatska, dakle, danas od 20 sati (RTL2, Sportklub) otvara turnir protiv Slovenije, a za Germanijak natjecanje najavljuje naš proslavljeni trener Neven Spahija (61). Nakon sjajne sezone za kormilom Venezije, Spahija budno prati zbivanja oko reprezentacije, a i sam priznaje kako se hrvatski navijači imaju čemu nadati.

Kako vidite šanse Hrvatske u Pireju?

„Hrvatska apsolutno ima svoje šanse, reprezentacija ima dobru kemija, igra dobro, a znamo kako put do Pariza vodi preko jako dobrih selekcija, tu u prvom redu mislim na Grčku i Sloveniju. Mene osobito veseli način na koji igramo. Da se razumijemo, nismo mi favoriti, ali itekako imamo šanse u Grčkoj“.

Svi u i oko reprezentacije apostrofiraju kemiju, dobro raspoloženje koje vlada u svlačionici Josipa Sesara...

„Po meni je to presudno u reprezentaciji za bilo kakav rezultat. Mi smo se ovdje nagledali jako puno velikih imena i reprezentacija koje nikada nisu ispunile svoj puni potencijal, neke naše generacije u prošlosti, neke generacije Srbije... Atmosfera unutar momčadi je osnova svega, a kod nas vidim da nema ega, zna se tko što radi i vidim da igrači vole igrati jedni s drugima“.

Nel Pavletic/PIXSELLNel Pavletic/PIXSELL

Može li se na valu osvojenog turnira u Istanbulu ponoviti veliki rezultat? Hrvatska je proteklog ljeta, naime, srušila Turke usred Istanbula, kreiravši prvorazrednu senzaciju.

„Niti tada nitko nije računao na nas i sigurno da nam to daje zamah. Ima jedna stvar koju sam godinama spominjao, a to je zašto se kod nas ne može razviti kult reprezentacije i zašto više nije na nekadašnjem nivou – odazivanje za reprezentaciju. Mi smo premali da bi mogli igrati bez titularnih igrača koji se ne žele odazvati. Nemamo toliko igrača da ih možemo nadomjestiti kada netko ne želi igrati. Hrvatska ima talenta koji, ako se odazove, ima uvijek neke šanse za rezultat. Pa nema veze i da se promaši poneki turnir, da se ispadne, ali na tome se gradi taj kult, na zajedničkom igranju i to zajedništvo se na koncu uvijek pokaže“.

Na tu temu, nekoliko igrača se Sesaru nije odazvalo, nema Luke Šamanića, Karla Matkovića, Luke Božića... Posebno se istaknula odbijenica Luke Božića koji se opravdao umorom.

„Budimo realni, kod Božića se ne radi o umoru. Zašto on odbija reprezentaciju nemam pojma, radi štetu sebi, ali svatko je krojač svoje sreće i ne bi se na to osvrtao više. Ovoj reprezentaciji sigurno nedostaje i klasa jednog Šamanića i Matkovića, to su igrači koji bi nama itekako pomogli“.

 Šime Zelić/PIXSELL Šime Zelić/PIXSELL

Nedostaje i ozlijeđeni Bojan Bogdanović...

„Kada ne igra Bojan uvijek nedostaje, pa nedostaje i New York Knicksima, kako neće nama“.

U lidera se zato prometnuo Mario Hezonja koji igra sjajnu košarku u posljednje vrijeme.

„Mario ide putem kojim smo mu svi željeli da ide. Razvija se sjajno, imao je odličnu prošlu sezonu s Realom, igra uistinu na najvišem nivou i želim mu da samo ovako nastavi“.

Nel Pavletic/PIXSELLNel Pavletic/PIXSELL

Kako vidite igru reprezentacije Hrvatske? Koje su nam prednosti u odnosu na ostale momčadi s kojima ćemo se susresti na turniru?

„Hrvatska igra dobru košarku, i to je već velika stvar. Sada je pitanje kako će se ostali postaviti protiv nas, sigurno su pogledali taj turnir u Opatiji koji je Hrvatska odigrala na visokom nivou, stoga je dosta teško istaknuti prednosti i mane u odnosu na druge“.

Što je po vama Sesar kao izbornik donio ovoj reprezentaciji?

„Sesar je jedan dobar trener koji gradi svoju karijeru, napreduje iz godine u godinu i redovito ostvaruje lijepi rezultat u klubu. Peče zanat na najvišem nivou, a reprezentacija je jedna nadogradnja. Jako dobro je uklopi igrače u zacrtani sistem, a najvažnije je da uspijeva iz svakoga izvući maksimum“.

Slovenija je prva na 'meniju', nakon toga slijedi Novi Zeland. Luka Dončić ipak igra, iako je igrao veliko finale NBA liga, iako ga je mučila ozljeda koljena na koncu se stavio na raspolaganje svojoj zemlji. Ima li načina da ga se uspori?

„Vrlo teško ga se može usporiti. Kao pomoćni trener Memphisa sam pripremao utakmice protiv Dallasa i moram reći da je to gotovo nemoguća misija. Vrlo teško je igrati protiv Luke jer ima poene u rukama, sve oko sebe čini boljima, pa stoga treba vidjeti kako zaustaviti njegove 'pomoćnike', igrače koji rade sve ostalo što treba. Kao što u našoj selekciji imamo takve igrače koji sekundiraju najvećim zvijezdama Šariću, Hezonji i Zupcu, tako i Slovenija ima važne kotačiće na koje treba obratiti pažnju. Recimo, tu je taj Josh Nebo koji je sjajan igrač, imao je sjajnu sezonu u Maccabiju i treba vidjeti kako njega zaustaviti i što je Sesar pripremio za Slovence. To će nam biti važna utakmica jer ako dobijemo Slovence ne vidim kako možemo izgubiti od Novog Zelanda u drugoj“.

REUTERS/Eloisa LopezREUTERS/Eloisa Lopez

Za pobjedu treba proći i Grke s Giannisom Antetokounmpom. Jesu li oni ipak prvi favoriti turnira?

„Znamo da, sada već tradicionalno, domaćin nikada ne osvoji turnir, haha. Ovdje govorimo o Grčkoj s Giannisom, to je znamo svi kakva ekstra klasa. Ali moramo ih vidjeti u ovom izdanju, ostali su bez Dorseya, imali nekoliko otkaza i sada je pitanje kako će izgledati“.

Koliko nama može pomoći ta rasterećenost, da Hrvatska ne ide u statusu nekog favorita u Grčku?

„Velika prednost za nas, mislim da u tom statusu i u toj ulozi treba tražiti svoj put“.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaNeven SpahijaJosip SesarLuka DončićGiannis AntetokounmpoLuka Božić

Ostale Vijesti