Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Odlična Hrvatska na krilima Bilana i Šakića svladala Tursku i praktički osigurala Eurobasket

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 27.11.20. | 18:54

Jako dobra izvedba izabranika Veljka Mršića dovela je našu reprezentaciju na prag nove kontinentalne smotre.

U trećem kolu grupe D u istanbulskom balonu Hrvatska je svladala domaćina Tursku 79:62.

Hrvatska je počela s petorkom Ukić, Drežnjak, Marčinković, Šakić, Bilan, istom koja je i startala u prve dvije utakmice protiv Švedske i Nizozemske.

Nakon pet i pol minuta Hrvatska je vodila 13:8, a na Shaneu Larkinu, za kojeg je u obrani bio zadužen Mateo Drežnjak, se do ovog trenutka vidjelo da je prije manje od 24 sata igrao još jednu tešku utakmicu.

Odlično su krenuli prije svih Željko Šakić i Miro Bilan, i Hrvatska je došla do najvećeg vodstva od 24:7 s kojim se i završila prva četvrtina. Turke nije baš ništa išlo, a Hrvatsku gotovo sve. Ulazile su i trice Filipa Krušlina nakon driblinga te Roka Rogića sa zvukom sirene.

U drugom poluvremenu Krušlin otvara s još jednom tricom, Rogić šutom spoludistance i Hrvatska ide na plus 20, a nešto kasnije tricom odnedavno punoljetnog Roka Prkačina i na plus 22. Turci su malo stisnuli u obrani u drugoj četvrtini, ali i dalje su se mučili u napadu.

Uz to su ušli neki ''ludi'' šutevi poput trice Ramljaka preko ruke, te nakon nje i dva slobodna bacanja Bilana sa 40:15 izabranici Veljka Mršiča dolaze do rekordnih plus 25.

Mahmutoglu je zabio dvije trice u kratkom vremenu i to je pomoglo Turcima da još više ne potonu, no brzo mu je moral osakatio Mateo Drežnjak blokadom pod košem nakon prodora. Prvo poluvrijeme završava rezultatom 45:24 i Mršić je opušteno mogao pripremiti momčad za drugo poluvrijeme.

U nastavku Turci počinju odmah sa 5:0 iz prilično lakih situacija te Mršić odmah zove timeout nakon nepune dvije minute igre. Na povratku Turci su primijenili presing preko cijelog terena i osvojili loptu jer Hrvatska nije prešla na protivničku polovicu, a s još dva pogotka iz igre dvicom Turci smanjuju na samo minus 12.

Bilan s dva bacanja prekida 9:0 seriju Turaka no vidjelo se da će drugo poluvrijeme biti dosta tvrđe sa strane Turaka. Kod plus 11 Krušlin stavlja još jednu tricu i daje Hrvatskoj priliku da odahne i odlazi na 14, nakon čega su i naši reprezentativci povećali razinu obrane. Naša je reprezentacija koliko-toliko preživjela uragan Turaka u trećoj četvrtini i na odmor pred zadnju dionicu se otišlo s prednošću 57:43.

Hrvatsku je nakon treće četvrtine jako mučio skok, pogotovo onaj obrambeni, pa su Turci u samo 30 minuta imali čak 16 skokova u napadu. Nakon trice Mahmutoglua i koša Senguna domaćini su stigli samo na minus deset, no Hrvatsku je vukao Miro Bilan.

U narednih minutu i pol nas opet vuče Bilan s asistencijom Šakiću za tricu te sa dodatna četiri poena. Dvije minute i dvadeset sekundi prije kraja Berk Ugurlu pogađa tešku tricu, smanjuje na minus devet i prvi put nakon dugo vremena dovodi svoju momčad na jednoznamenkasti zaostatak.

Srećom, Željko Šakić pogađa težak šut iz okreta s poludistance na ispod dvije minute do kraja. Larkin je nedugo potom, nakon još jednog skoka u napadu Turaka, pogodio tricu i osigurao razliku od samo osam poena.

No pri izvođenju lopte Sanli je bio preagresivan i prekršaj na Bilanu mu je suđen kao nesportski, a bio je ujedno i peti kojim je završio utakmicu. S dva bacanja Bilan vraća prednost na deset poena, a po isteku napada Šakić baca ''očajničku'' tricu s deset metara i – pogađa ''suzu''. Bio je to koš koji je oduzeo svu nadu domaćinima.

Miro Bilan odigrao je velebnu utakmicu s 30 koševa i 12 skokova uz šut iz igre 10/14. Željko Šakić zabio je 17 uz neke veoma važne koševe u ključnim trenucima utakmice, ali i na igru cijele reprezentacije generalno nema većih primjedbi.

Kod Turaka najbolji Melih Mehmetoglu s 14, te Shane Larkin s 12, iako se na njemu vidjelo da nije ni blizu svog najboljeg mogućeg izdanja. Osjetio se umor od sinoćnje utakmice i leta iz Beograda, ali i problema s ramenom.

U drugoj utakmici trećeg kola istanbuslkog balona naše grupe Nizozemska je svladala Švedsku 78:76. Hrvatska je vodeća u grupi D sa savršenih 3-0, Niozemska je druga, Švedska treća, dok su Turci zadnji bez pobjede.

U nedjelju u 18 sati naše reprezentativce čeka druga utakmica sa Šveđanima, kada ćemo na raspolaganju imati i Krunu Simona.


Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaVeljko MršićMiro BilanŽeljko Šakić

Ostale Vijesti