Došli smo na pola puta - ovo je 10 stvari koje su obilježile prvu polovicu NBA sezone (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 10min | pon. 25.01.16. | 15:52

NBA sezona je došla u svoju drugu polovicu.

Momčadi su odigrale više od 50% utakmica, zauzete su startne pozicije za nastavak i borbu za doigravanje ili što veći postotak kuglica na draftu. Puno je zanimljivih priča u i oko NBA lige, a mi smo odabrali 10 po nama najzanimljivijih...

GOLDEN STATE WARRIORS

Prošle sezone su nas oduševili svojom igrom i zasluženo došli do naslova prvaka, ali ono što ove sezone Warriorsi rade je potpuno suludo. Srušili su rekord po broju uzastopnih pobjeda na otvaranju sezone, trenutno su na omjeru 40-4 i love nevjerojatni rekord Jordanovih Bullsa od 72 pobjede u sezoni. Mnogi bi uoči ove sezone rekli kako je taj omjer potpuno nemoguće ponoviti, ali Warriorsi su sve demantirali. Njihova igra je sjajna, a u svakoj utakmici ponude toliko odličnih poteza da ih košarkaški navijači ne propuštaju gledati. Stephen Curry predvodi show, Klay Thompson ga šuterski prati, a Draymond Green je trenutno možda i najsvestraniji košarkaš na svijetu. No, niti jedan igrač Golden Statea teško bi imao ovakvu sezonu da se ne radi o savršeno uigranom stroju. Kretanje lopte, brzina reakcija, nesebičnost, angažman u obrani, poštovanje svoje uloge te nedopuštanje protivnicima da razviju svoju igru. Sve je to ono zbog čega su Warriorsi postali najomiljenija momčad lige. O ovoj generaciji će se sigurno pisati knjige, a za 10-ak ili više godina među košarkaškim zaljubljenicima će se postavljati pitanje: Gdje si bio 2016.?

STEPHEN CURRY – POEZIJA U POKRETU

Iako je i on dio, i to najveći, sjajne priče o Warriorsima, Curry zaslužuje poseban spomen. Sezona koju igra ovaj čarobnjak je uistinu posebna, a kada u ligi imate LeBrona Jamesa, Kevina Duranta, Jamesa Hardena i druge velikane, a nikoga od njih ne dovodi u ozbiljnu korelaciju s MVP naslovom, onda je jasno što Curry radi. Prosjek od 30,1 koševa po utakmici uz 51% šuta, gotovo 5 trica po utakmici uz 45% ubačaja, uz to i 6,6 asistencija, 5,4 skoka i 2,1 ukradene lopte. Brojkama dodajmo i PER od 32,65, najviši od 2002./03., od kada ESPN radi ovu naprednu statistiku. Sve te brojke pokazuju kakvu sezonu, ali još je dojmljiviji način njegove igre. Takva lakoća postizanja koševa nije odavno, da ne kažemo nikada, viđena, a činjenica da može postići koš odakle god želi je fascinantna. U niti jednom trenutku se protivnici ne mogu opustiti kada igraju protiv Warriorsa jer nikada ne znate kada će Curry postići 10-ak koševa za par minuta. Poezija u pokretu. Nema drugog opisa za Curryjevu igru.

SAN ANTONIO U SJENI, GDJE NAJVIŠE VOLE BITI

Spursi se nalaze u situaciji u kojoj se vole nalaziti. Sjajne igre Golden Statea su Warriorse stavili u drugi plan, a San Antonio se nalazi pomalo u sjeni iako su i oni na sjajnom omjeru od 38 pobjeda i 6 poraza. Veliku pobjedu Spursi su napravili ovog ljeta kada su doveli LaMarcusa Aldridgea te tako 'pobijedili' u prijelaznom roku. Odrekli su se prilikom tog poteza nekih kotačića, ali se Aldridge brzo uklopio u sustav kojeg sada vuče Kawhi Leonard. MVP finala od prije dvije godine je 'odlučio' odigrati sjajnu sezonu. Točno 20 koševa, 6,9 skokova, 2,6 asistencije, 1,9 ukradena i gotovo jedna blokada po utakmici ga legitimno dovode u konkurenciju najboljih igrača lige, a njegov iskorak je omogućio San Antoniju da veteransku trojku Duncan-Ginobili-Parker sve više guraju u drugi plan. Leonard i Aldridge su predvodnici novih Spursa koji igraju možda i najljepšu košarku od kada je Duncan došao u momčad, a to je, morate priznati, dovoljno za zabrinuti se.

 

SRAMOTNI OTKAZ BLATTU

David Blatt je prije godinu i pol imao prilično lijepu situaciju. Cleveland ga je odlučio angažirati nakon svih uspjeha u ligi, u momčadi ga je čekao Kyrie Irving kojem se trebao priključiti Andrew Wiggins kao prvi pick lanjskog drafta. No, onda se LeBron James odlučio vratiti u Ohio te su nastavili problemi za Blatta. Iako će to vodstvo Cavsa uvijek negirati, jasno je da LeBron vuče glavninu poteza u momčadi, a njemu Blatt nikada nije bio prvi izbor na trenerskoj klupi. Već lani se pričalo o njegovom odlasku, tijekom te sezone dolazilo je do konfrontacija Blatta i LeBrona oko 'zvanja' nekih akcija u igri, ali Cavsi su ipak došli do velikog finala te je Blatt ostao na klupi. U Clevelandu su ovog ljeta ostavili sve igrače od prošle godine, malo dodatno i ojačali momčad, a Blatt ih je vodio do najboljeg omjera na Istoku. No, to nije bilo dovoljno. Prošlog tjedna je Cleveland uručio otkaz Blattu i odmah dao višegodišnji ugovor Tyronnu Lueu što je bio priličan presedan. Lue je od početka glasio kao 'LeBronov tip', a smiješno su zvučale izjave čelnika Clevelanda da prilikom Blattove smjene ništa nisu pitali 'Kralja'. Čovjek u Cavsima igra sve pozicije, od playmakera do centra, a sve je jasnije da ima i ulogu GM-a, a ni trenersku funkciju ne želi pustiti daleko od sebe.

ZBOGOM, KOBE!

Kobe ipak neće ući u povijest kao najbolji strijelac svih vremena. Iako je Kareem Abdul-Jabbar sa svojih 38.387 koševa teško dostižan, Kobe je sigurno imao namjeru probati ga sustići. Međutim, ozljede su uzele svoje. U posljednje tri sezone Kobe ne može spojiti kontinuitet utakmica pa je napokon odlučio da više nema smisla nastaviti karijeru. Objavio je da mu je ovo posljednja sezona u karijeri, a onda je krenuo show! Ne postoji dvorana u kojem Kobe nije dobio standing ovation za svoju karijeru. Svi se natječu u odavanju počasti sjajnom košarkašu koji je osvojio 5 naslova prvaka, 2 puta bio proglašen MVP-em finala, jednom MVP-em regularne sezone, a ove godine će igrati na svojoj 19. All-Star utakmici. Koliko je manija oko njega uzela maha, govori i činjenica da je prikupio uvjerljivo najviše glasova navijača za utakmicu najvećih NBA zvijezda. Dobio je čak 600 tisuća glasova više od čarobnjaka Stephena Curryja.

SVEUČILIŠNI TRENERI – STEVENS 'SPAŠAVA STVAR'

Nekoliko trenerskih promjena bilo je uoči i tijekom sezone, a osim otkaza Davidu Blattu, najjače su odjeknule promjene trenera u Houstonu, Oklahomi i Chicagu. I dok je Kevina McHalea zamijenio njegov pomoćnik J.B.Bickerstaff, Thunder i Bullse su, umjesto Scottieja Brooksa i Toma Thibodeaua su u sezonu poveli Billy Donovan i Fred Hoiberg. Obojica su prije dolaska u NBA bili sveučilišni treneri, Donovan je uspješno vodio Floridu a Hoiberg Iowa State, i od njih su se očekivale promjene u igri momčadi koje su se posljednjih godina uvijek dovodile u status izazivača, ali objektivno nisu pružili što se od njih očekivalo. No, ni Donovan ni Hoiberg nisu, barem za sada, donijeli bitan iskorak. Iako su obje momčadi i dalje u vrhu svojih konferencija, navijači nisu previše zadovoljni. Nema pomaka u igri, a ni jedna momčad nema konstantu u igri. Thunder je i dalje oslonjen samo na pojedinačnu kvalitetu Duranta i Westbrooka, a Bullsi lutaju s postavama i ulogama u momčadi.

Pojedini analitičari u svojim su analizama isticali kako se još jednom potvrdilo da uspjeh u NCAA vodama ne znači i dobru NBA karijeru što se već godinama pokazuje točnim. Klubovi puno češće posežu za NBA pomoćnicima nego za uspješnim sveučilišnim trenerima koji, moga se naglasiti, za ostanak u NCAA-u imaju i dodatni motiv zbog izdašnih ugovora. No, da se i sveučilišni treneri mogu itekako dobro snaći u NBA-u potvrđuje Brad Stevens. On u Bostonu radi pravo malo čudo i svojim taktičkim izvedbama i čestim rotacijama vodi Celticse prema još jednom doigravanju. Doduše, mora se priznati kako je Stevens u Boston došao u puno ugodnijoj sezoni od Donovana i Hoiberga. Od njega se očekivalo da stvori momčad, a ova dvojica moraju do uspjeha odmah. Naravno da im treba još vremena, ali za sada je upitno koliko su ispunili očekivanja.

BUDI SE ISTOK

Na Zapadu se igra bolja košarka. To je mantra u NBA ligi već dugo vremena. Osvojili su klubovi s Istoka 4 naslova u zadnjih 10 godina (Miami 3 i Boston 1), ali je na zapadu uvijek bila puno jača konkurencija. Teže se dolazilo do Finala, ali i do pozicija za doigravanje. Još lani je za 8. poziciju na Istoku bilo potrebno skupiti 45 pobjeda dok se na Istoku među 8 ulazilo s 38 pobjeda.

Ove godine je situacija promijenjena. Nije bilo značajnijih prijelaza velikih igrača među konferencijama, ali su se momčadi na Istoku pomalo slagale. I dalje se može govoriti o tome da više kandidatima za prvaka dolazi sa Zapada, ali Istok je postao prilično kvalitetan i izjednačen. Cleveland je neprikosnoven, Toronto i Atlanta posloženi, dok je Chicago u traženju ali i dalje kvalitetan. Boston postaje konstanta, Indiana je najugodnije iznenađenje sezone, a Stanu Van Gundyju nije trebalo dugo da posloži Pistonse. Miami je uspješno prebrodio odlazak LeBrona i to je to – osam momčadi koje trenutno drže pozicije za doigravanje. Mimo njih su ostali Washington, New York, Charlotte, Orlando i Milwaukee, sve momčadi koje traže playoff, a imaju minimalni zaostatak za osmim, pa i petim mjestom. Bit će dosta međusobnih ogleda na Istoku do kraja sezone i svaki će nositi neku dramu dok momčadi sa Zapada ne mogu više računati na puno laganih pobjeda na Istoku. Razlika je, kažemo, još uvijek prisutna, ali playoff će i u ovoj konferenciji biti iznimno zanimljiv.

KNICKSI

Zbog čega je momčad koja se nalazi na 10. mjestu Istoka s negativnim omjerom 22-24 zaslužuje poseban pasus? Po tome što Knicksi izgledaju puno bolje i zabavnije nego ranijih godina, dobili su odličnog mladog igrača, a igraju u najvećem košarkaškom tržištu, pred publikom koja je željna boljih košarkaških dana. Priča sezone je Kristaps Porzingis, Latvijac koji igra sjajno u svojoj rookie sezoni. Iako Karl-Anthony Towns ima sjajnu sezonu (15,8k, 9,7s, 1,8b), ne bi nas čudilo da mu Porzingis 'otme' poneki glas u izboru rookieja godine.

Nisu bili oduševljeni navijači Knicksa kada je Phil Jackson odlučio da 4. pickom drafta pokupi krilnog centra iz Baloncesto, ali je Porzingis sve potpuno oduševio svojim igrama. Odlična statistika (14k, 7,8s, 1,9b, 1,2a) čak ni ne otkriva sve ono što Porzingis pruža momčadi – odličan je u obrani vlastitog reketa, jak na skoku, a svojom borbenošću nosi cijelu momčad. Svi su kritičari ušutali, a publika je u ekstazi – koliko je Porzingis popularan govori i činjenica da se on nalazi na 4. mjestu po broju prodanih dresova u cijeloj ligi.

Uz njega je Anthonyju puno lakše, a Jackson i Fisher su u cijeli sustav jako dobro uklopili Afflala, a cijeli niz igrača ima dobru sezonu. Posebno je iznenađenje Derrick Williams koji sjajno koristi svoju minutažu. Nakon što je 2011. izabran 2. pickom drafta, on se nije najbolje snašao u NBA-u, a u ulozi s klupe, koju mu je Fisher namijenio, odlično se uklopio.

Posebno je zanimljivo pratiti ovaj rast Knicksa zbog uvođenja 'trokut' napada. Nije to još onako kako bi Jackson htio, a vjerojatno neće nikad ni biti kao u Bullsima ili Lakersima, ali naznake se vide. I ne izgleda to loše.

HRVATSKI KOŠARKAŠI BEZ KONSTANTE

Priznajemo, i mi smo jedni od onih koji su pravili (mini) euforiju zbog odlaska Maria Hezonje u NBA, ali kako i ne bi. Hrvatski je reprezentativac, uz Rickyja Rubia, najviše izabrani europski bek u povijesti, a s 5. pickom je došao u mladu momčad u kojoj smo se nadali da će dobiti pravu priliku. Međutim, Hezonja nije bljesnuo, trener Scott Skiles mu ne vjeruje u potpunosti, a igra samo 16,6 minuta u prosjeku. Ubacuje tek 4,4 koša u prosjeku, a ima i 1,6 skoka i 1 asistenciju po utakmici. Upisao je i nekoliko DNP-CD, a u jednom je trenutku izgledalo kako se nikada neće etablirati u Magicu. No, Hezonja se nije bunio, prihvatio je kritike i počeo raditi na obrani, a sve više sudjeluje i u organizaciji napada. Ne forsira sa šutem, a iako je imao nekoliko solidnih utakmica, još uvijek nije odigrao barem jednu u kojoj je potpuno bljesnuo. No, njegov stav i pristup igri nam daje nadu da bi se to moglo dogoditi već ove godine.

Bojan Bogdanović, s druge strane, ima dosta šansi u Brooklynu ove sezone, ali nikako da se u potpunosti etablira. 'Babo' je bio i u startnoj postavi Netsa, odigrao nekoliko sjajnih utakmica, ali i nekoliko 'kriminalnih'. Na prosjeku je od 9,4 koša i 3,5 skoka, a do kraja sezone bi trebao iskoristiti činjenicu da se Brooklyn nalazi u lošoj situaciji te u potpunosti potvrditi da se radi o igraču za NBA petorke. Ima sjajnu situaciju u momčadi koja se nalazi u teškoj situaciji i to treba iskoristiti.

Damjan Rudež je, očekivano, ostao bez prave prilike u Minnesoti, a sama činjenica da je Duje Dukan dobio ugovor od Sacramenta je bila iznad svih očekivanja te je bilo jasno da će njegov maksimum biti D-liga. Najbolje je do sada prošao Neven Spahija koji je dobio novi ugovor od Atlante.

D-LEAGUE I SALARY CAP

Pomalo ispod radara šire javnosti, jača se razvojna, NBA D-liga. Trenutno u njoj nastupa 19 momčadi, a već sljedeće godine će im se priključiti tri nove. Neće dugo trebati, a sve će NBA momčadi imati svoje ispostave u razvojnoj ligi, a to će sigurno promijeniti neke stvari u svijetu košarke. Očigledno je kako će se mnogi mladi Amerikanci radije odlučiti ostati u NBA ispostavi nego otići u Europu, a bit će i onih europskih igrača koji će otići u D-ligu da bi bili bliže NBA klubovima.

Vlasnici i GM-ovi klubova žele pod kontrolom imati sve više mladih igrača, a najavom rasta salary capa (sa 70 na 89 milijuna u ljeto 2016., a sljedeće godine ide i preko 100 milijuna) te nekih drugih prihoda, klubovi su se odlučili na ulaganje u svoje razvojne momčadi.

Sama promjena salary capa imat će velike promjene na plaće igrača, a potencijalno i na rostere momčadi. Dosta će momčadi već ovog ljeta imati prostor za ponuditi maksimalan ugovor već ovog ljeta, a sljedećeg još više. A bit će zanimljivih igrača na tržištu – od Kevina Duranta, LeBrona Jamesa, Pau Gasola ove ili Stephena Curryja, Russella Westbrooka, Chrisa Paula ili Blakea Griffina sljedeće godine.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

izdvajamoBrad StevensBilly DonovanFred HoibergKristaps PorzingisDavid BlattStephen Curry

Ostale Vijesti