Dobili smo odgovore na sva pitanja o rotacijama Bostona i Philadelphije

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 17.10.18. | 17:29

Ovo je bilo zanimljivo pratiti.

Vrag je u detaljima. Znaju to i svi ozbiljni ljubitelji NBA lige koji se ne zadovoljavaju pukim brojanjem koševa i zakucavanjima, znaju to igrači koji će napraviti sve kako bi iskoristili prednost nad svojim protivnikom, a posebno to znaju treneri koji će iskoristiti svaki, pa i najmanji detalj kako bi napravili razliku između svoje momčadi i protivnika. Jedan od jako važnih detalja u svakoj košarkaškoj utakmici su rotacije igrača, a koliko god su svojedobno rotacije praktično bile 'uklesane u kamenu' i nije se previše u njih diralo, toliko su moderni treneri donijeli svježi pristup tom dijelu utakmice.

Brad Stevens i Brett Brown su svakako jedni od najboljih NBA trenera, a iako je razlika u godinama između njih velika, Brown je stariji 16 godina, obojica imaju isti staž na klupama kao glavni NBA treneri. Stevens i Brown su Boston, odnosno Philadelphiju, preuzelu 2013., a bio im je to prvi samostalni posao u najjačoj ligi na svijetu. Stevens je prije toga radio na sveučilištu Butler, a Brown je dugo godina bio pomoćnik u San Antoniju.

Obojica su tijekom dosadašnjih pet godina pokazali dosta, a uoči starta ove sezone imali su veliki izazov – kako posložiti rotacije svojih momčadi. Kod Celticsa je to pitanje postavljeno zbog činjenice da su se zdravi Kyrie Irving i Gordon Hayward trebali uklopiti u momčad koja je lani igrala u finalu Istoka, a Sixersi bili zanimljivi zbog uloge Markellea Fultza i činjenice da su ostali bez Marca Belinellija i Ersana Ilyasove, važnih igrača s klupe. Zbog toga je sinoćnja utakmica ove dviju momčadi bila važna i kao pokazatelj kako će se stvari oko rotacije razvijati u sezoni. Iako je ovo bila tek prva utakmica, rotacije u ovoj utakmici mogu poslužiti kao neki uzorak, ali treba naglasiti da su Sixersi morali mijenjati uobičajene postulate jer je Dario Šarić rano ušao u problem s prekršajima.

Petorke su bile očekivane, prema najavama. Boston je krenuo s Kyrieom Irvingom, Jaylenom Brownom, Jaysonom Tatumom, Gordonom Haywardom i Alom Horfordom dok su u petorci Philadelphije igrali Ben Simmons, Markelle Fultz, Robert Covington, Dario Šarić i Joel Embiid. Kasnije su krenule rotacije koje su donijele odgovor na neka pitanja.

Kod Bostona nas je tako zanimalo kako će se podijeliti minutaža između Irvinga i Terryja Roziera. Na kraju su njih dvojica odigrali podjednako minuta (29 Irving, 27 Rozier), a bilo je zanimljivo pratiti u kojim će šihtama oni biti zajedno na parketu. Rozier je, uz Marcusa Morrisa, bio prvi igrač koji je ušao s klupe Bostona. Ušao je umjesto Tatuma pa su Irving i on već sredinom prve četvrtine bili zajedno na parketu. To se ponavljalo u svakoj četvrtini, a njih dvojica su zajedno dobro izgledali koliko je to bilo moguće s obzirom da je Irving odigrao jako lošu utakmicu.

Drugo pitanje bilo je posvećeno Haywardu. Stevens je najavio kako će on biti na limitiranoj minutaži, a sinoć je odigrao 25 minuta. Trener je njegove minute ravnomjerno rasporedio po četvrtinama, a nakon starta u prve dvije, prema najavama je trećih 12 minuta kreno s klupe. Umjesto njega pomalo je iznenađujuće u petorci bio Aron Baynes pa je Stevens tako praktično igrao s dva centra jer je Horford također bio na parketu. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Stevens igrati tako i protiv momčadi koje nemaju dominantnog centra poput Embiida ili će u petorci biti protiv takvih suparnika biti Morris.

Što se tiče minutaže za 9 nositelja igre Bostona, oni su igrali između 19 i 30 minuta s time da je jezgra od 7 igrača, bez Morrisa i Baynesa, bila između 25 i 30 minuta. Praktično svi isto. Kada je već tako onda se ostatak momčadi, prije svih Semi Ojeleye i Daniel Theis, ne mogu nadati nekoj većoj minutaži. Tu, doduše, nešto bolje stoji njemački košarkaš jer je dojam da će mu Stevens dati priliku ranije u utakmici da dođe do nešto većih minuta.

Brett Brown se odlučio u startnu petorku uvesti Markellea Fultza umjesto JJ Redicka čime je izgubio na vanjskom šutu, ali su Sixersi odlučni u namjeri da razigraju lanjski prvi pick na draftu. O Fultzovoj igri ćemo nekom drugom prilikom, ovaj put ćemo samo naglasiti da umjesto njega nije odmah ušao Redick već se Brown odlučio da izađe Šarić pa su Redick i Fultz igraju zajedno. Kasnije im se priključio i T.J. McConnell, koji je ušao umjesto Covingtona pa je Philadelphia praktično igrala s četiri beka i Embiidom s time da je, naravno, teško Simmonsa staviti u bilo koju ladicu što se pozicija tiče. Fultz se dosta mijenjao i sa Simmonsom pa je tada preuzimao playmakersku ulogu u svoje ruke, ali ipak će uglavnom igrati off the ball.

Iznenadio je pomalo Brown s minutažom za Landryja Shameta. Ovaj combo-guard je bio 21. pick na ovogodišnjem draftu, a očigledno je da će dobiti dosta prilika zbog činjenice da su Sixersi ostali bez 'tricaša' na klupi. Jučer Shameta nije 'slušala ruka', ali na Wichita Stateu je u zadnjoj sezoni imao prosjek od 44,2% za tricu što ne treba zanemariti.

Još su dvije stvari bile zanimljive kod Philadelphije – Amir Johnson je rano ušao umjesto Embiida i izgledalo je kao da će prvi centar Sixersa i ove sezone imati nekakav, barem mali, minute restriction, ali na kraju je ipak odigrao 37 minuta, što je bila druga minutaža na cijeloj utakmici. Samo je Simmons odigrao više, 43 minute.

Iako je Simmons samo 5 minuta bio van parketa, ipak se dogodila situacija da u jednom trenutku na parketu nije bilo njega, Embiida i Reddicka. Bilo je to u kratkom razdoblju krajem treće četvrtine, a bit će zanimljivo vidjeti tko će, ako Brown nastavi inzistirati na tome, zabijati kada na parketu ne budu bila tri najbolja strijelca iz prošle sezone.

Sve u svemu, zanimljive rotacije i trenerske poteze smo vidjeli u prvoj utakmici sezone. Brad Stevens i Brett Brown su pokazali i dokazali da ne prežu pred inovacijama i ne robuju ustaljenim šablonama. A baš zbog toga su tu gdje jesu – među najboljim trenerima na svijetu.

Piše: Emir Fulurija

(Foto: Reuters)


Tagovi

izdvajamoBrett BrownBrad Stevens

Ostale Vijesti