Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

INTERVJU - Kruno Simon: Blizu sam povratka u Hrvatsku, a zbog ozljede koljena propuštam Eurobasket

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 18.05.22. | 15:41

Hrvatski reprezentativac nažalost neće moći pomoći Efesu na Final Fouru koji sutra počinje u Beogradu

Razgovarao: Petar Zobec

Kako nam je u razgovoru priznao, htio je sve napraviti kako bi sutra zaigrao na Final Fouru u Beogradu. Ali koljeno nije izdržalo. Kruno Simon, o njemu je riječ, već neko vrijeme ima problema s meniskom koljena, bio je na terapijama i pod injekcijama samo kako bi alternativnim metodama pokušao zaobići artroskopiju. A nakon jučerašnjeg treninga, sada je jasno da je sezona za njega gotova. Ostat će još u ulozi navijača u Beogradu sa svojim Efesom koji brani euroligaški naslov, ali na parket više neće. Slijedi odlazak pod nož i tri mjeseca rehabilitacije.

Ali Simon nije klonuo duhom. Jasno da je jako razočaran jer propušta Final Four, ali na ovo ne gleda kao na neku katastrofu. Nije on takav tip.

„Imam još koju godinu dobre košarke u nogama“, reći će.

Bez Simonovih usluga će, dakle, Ergin Ataman povesti svoju momčad u polufinalni ogled protiv Olympiacosa. Okršaj je to momčadi sličnih stilova, s tim da su se Grci jako svidjeli ove sezone.

„Oni, za razliku od nas, drže konstantu od početka sezone i jedno su od najugodnijih iznenađenja. Nije nam lagan taj match-up jer će oni u Beogradu imati veliku podršku, ali mislim da nam odgovaraju po fizionomiji i po načinu igre. Što će odlučiti? U ovoj fazi su nijanse u pitanju, u jednoj utakmici je sve moguće. Ali mi imamo dva dominantna igrača na lopti – Micića i Larkina, dok Olympiacos ima samo Sloukasa na tom nivou tako da se nadam da bi to moglo prevagnuti u našu korist“.

Efes je kroz sezonu tražio formu. Bilo je nekih iznenađujućih poraza, no na kraju je Atamanova momčad isplivala. Neki će ih usporediti s nogometnim Realom, budući da su već tri, četiri godine na okupu tijekom kojih su igrali jedno finale (2019., izgubili od CSKA), 2020. ih je zaustavila pandemija kada su imali najbolji omjer u ligi, a prošle sezone su se popeli na najvišu stepenicu. Ovaj Final Four bi, stoga, mogao biti posljednji ples jedne dominantne momčadi.

„Očekivao sam da ćemo biti na Final Fouru i ove godine iako treba biti realan i reći kako nam je pomoglo što su tri ruska sastava koja su bila ispred nas izbačena iz natjecanja. Mislim da je realno da su nam ovo zadnje utakmice u ovom sastavu. Iza nas je jedan dug i lijep period, ali sigurno da neki od igrača imaju ambicije okušati se u NBA-u, neki će htjeti potražiti neki drugi izazov, a i ja sam već u tim godinama da sam sve uvjereniji da se vraćam u Hrvatsku“.

Iduće pitanje se nametnulo samo od sebe – hoćemo li gledati Krunu Simona u dresu Cibone iduće sezone?

„U tim sam godinama kada imam malo drugačije ambicije i igranja na nekom nivou. Istrošen sam, klinci odrastaju i sada je pitanje da li će to biti Cibona. Prvo mi slijedi oporavak. Nije to neka strašna ozljeda, bit ću spreman za početak iduće sezone. Ali moram promozgati o toj odluci“.

Kontakt s ljudima iz Cibone postoji?

„Pričao sam s ljudima iz Cibone, ali ništa konkretno, to je bilo više na bazi upita da vidimo postoji li šansa, ali ja moram biti čisto sam sa sobom prvo. Kćer kreće u školu pa je nekako prirodno da se vratim u Hrvatsku. Moram razgovarati sa suprugom pa ću onda donijeti odluku“.

S obzirom na ozljedu, Kruno priznaje kako nije realno da se nađe na popisu izbornika Damira Mulaomerovića za rujanski Eurobasket.

„Bojim se da ništa od toga. Povratak nakon ovakvog zahvata je tri mjeseca, pa da onda s 37 godina bez priprema i treninga ulazim u vatru nema smisla ni za mene ni za reprezentaciju“.

Da se vratimo na Efes i ovu itekako uspješnu generaciju – u europskoj košarci se rijetko viđa da je neka generacija ovako dugo na okupu.

„Da, jer se ne potpisuju dugogodišnji ugovori na četiri ili pet godina. Tako da se ovo ne viđa često. Mi smo dominirali tijekom ovih godina otkako je ova momčad na okupu, stalno smo u vrhu. I osjeti se na parketu da druge momčadi imaju određen respekt prema nama. Žao mi je kaj će ove sezone jedan igrač koji je meni jako drag – Sanli, igra u dresu Barcelone, ali dobro, i dalje vjerujem da imamo snage da osvojimo trofej“.

Sanlijeva Barcelona u drugom polufinalnom susretu igra protiv Reala. Simon je dao svoje viđenje tog klasika.

„Otkada je Šaras preuzeo Barcelonu mislim da ih je Real samo jednom pobijedio, a to pokazuje da Barcelona ima formulu za njih. Ali evo, ranije smo pričali o nogometnom Realu, nikada ih ne treba otpisivati. Da si me prije dva mjeseca pitao rekao bih ti da nemaju nikakve šanse za odlazak na Final Four. Ali sport je takav, oni nemaju puno za izgubiti, svi su ih već bili otpisali, a takvi su jako opasni“.

Kada smo već kod nogometnih tema, Dinamo je nedavno obranio naslov prvaka. Simon, inače punokrvni dinamovac, ispratio je završnicu HNL-a.

„Dinamo ima skup igrača koji imaju kvalitetu i iskustvo i to u ovakvim situacijama obične donosi prevagu. Kada je bilo najbitnije odigrali su, kako se to kaže, na rutinu i meni je drago da su osvojili novu kantu“.


Tagovi

EuroligaAnadolu EfesKruno SimonCibona

Ostale Vijesti