Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL

Sukno o novom formatu Europskog prvenstva: Puno je teže i neizvjesnije

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 02.01.24. | 16:39

Europsko prvenstvo igra se od 4. do 16. siječnja u Dubrovniku i Zagrebu.

Bivši hrvatski vaterpolski reprezentativac, a danas trener Pro Recca, Sandro Sukno bio je gost Sportskih minuta na Četvrtom programu HTV-a. 

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Najavio je Europsko prvenstvo koje se od 4. do 16. siječnja održava u Dubrovniku i Zagrebu.

"Meni osobno, kao Dubrovčaninu, iznimno je drago što će grad Dubrovnik dobiti priliku ugostiti Europsko prvenstvo, a još jedna ljepša stvar što će i Hrvatska igrati grupne utakmice tu. Kao što vidjeli, sve je rasprodano, bit će pun bazen na Gružu, koji je jedan od najljepših bazena s velikim tribinama. Bit će užitak pratiti utakmice, a našim momcima i igrati pred prepunim Gružom", rekao je Sukno u uvodu.

Hrvatska je u skupini A, Divizije I zajedno s momčadima Španjolske, Francuske i Crne Gore. Prva je utakmica na rasporedu, 4. siječnja 2024. protiv Španjolske u 20.15 sati u Dubrovniku, uz prijenos na HTV 2.

"Popričao sam s izbornikom Tuckom. Ima pozitivan stav, svjestan je da neće biti lako ponoviti Europsko prvenstvo u Splitu, ali momci imaju kvalitetu. Najbitnije jest da budemo na našem maksimumu, ova Hrvatska može ponoviti veliki uspjeh. Sad nabijati neki imperativ na momke i stožer da se treba osvojiti zlato, to bi bilo pogreško. Treba krenuti pomalo, u prvoj fazi nema velike razlike biti prvi ili drugi, treba se ciljati na dva prva mjesta. Imamo kvalitetu, a sa Španjolskom bi se trebali boriti za ta prva dva mjesta", rekao je Sukno. 

Govorio je o novom formatu natjecanja gdje postoje Divizija I te Divizija II.

"Pratili smo jedno europsko prvenstvo za mlađe kategorije u ovom formatu. Bilo je dosta izjednačenijih utakmica, a i oni koji nisu u borbi za medalju, igrali su puno kvalitetnije utakmice te i oni mogu više napredovati, nego s rezultatom od 15 do 20 razlike u kojima dominiraju ove puno kvalitetnije reprezentacije. Puno je teže i neizvjesnije prvenstvo. Očekuje te puno više težih utakmica, što sigurno treneri nisu oduševljeni, pogotovo na ovakvom Europskom prvenstvu, između nastavka sezone. Bilo je manje dana priprema i bit će više oscilacija u igri. Mislim da ima kvalitete, te ćemo mi kao gledatelji uživati. Bit će uspona i padova tokom turnira, ali trebat će i sreće", rekao je Sukno.

Velik je broj utakmica, ove godine igraju se čak tri velika natjecanja. Svjetsko prvenstvo kreće već u veljači, a poslije su još i Olimpijske igre u Parizu.

"Sigurno da to nije lako voditi, ti momci već spajaju dvije sezone. Na nama trenerima je da ih motiviramo i održavamo zdravima. Na svjetskom prvenstvu se može očekivati bolja igra, ali pošto je Europsko u Hrvatskoj, treba se ciljati na polufinale", rekao je Sukno.

U jako kratkom periodu Hrvatska je organizacijski uspjela ispuniti sva očekivanja od LEN-a i krovne kuće vaterpola, istaknuo je Sukno. Pomogla je i Vlada RH te Grad Dubrovnik.

"Drago mi je što će Dubrovčani moći vidjeti svoju reprezentaciju u gradu", rekao je Sukno.

Bit će teško protiv Španjolaca, prvih favorita turnira, njihovih deset najbitnijih igrača igraju zajedno u Barceloneti te će biti najuigraniji, analizirao je Sukno.

"Nemamo se čega bojati, moramo dati svoj maksimum", ustvrdio je Sukno.

Kazao je da smo igrački bolji od Francuske, a protiv Crne Gore također moramo ići na pobjedu, kako bi bili među dva najbolja te tako preskočili jednu faza natjecanja u daljnjem turniru.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

vaterpoloHrvatska vaterpolska reprezentacijaSandro Sukno

Ostale Vijesti