Sanjamo 2005. godinu: Ono što su Nijemci u nogometu, to su danas Francuzi u tenisu

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 18.07.16. | 15:35

„Dajte nam Tsongu, a Simona ostavite u Francuskoj“, tako bi nekako zvučale želje hrvatskih teniskih zaljubljenika uoči sraza protiv 'Tricolora'.

Ameri su prošlost, slijedi nam najteži mogući protivnik – Francuzi.

Ono što je Njemačka u nogometu to je danas Francuska u tenisu. Tricolori imaju takvu 'širinu klupe' kakva se ne pamti, a unutar 100 najboljih smjestilo im se trenutno 12 imena.

Dakako, predvodi ih sjajni Jo-Wilfried Tsonga, 31-godišnja 'stijena', čovjek koji već osam godina drži poziciju unutar desetorice vodećih na ATP ljestvici. Možemo ga svrstati uz bok Ferreru i Berdychu, tenisačima koji su konstantno iza (sada već bivše) 'velike četvorke' i redovitim članovima četvrtfinala i polufinala Grand Slamova. Tsonga u svojoj karijeri nije uspio doći ni do jedne od četiri velikih titula, a najbliži je bio 2008. godine kada je poražen u finalu Australian Opena od srpskog tenisača Novaka Đokovića.

Sigurno je kako će upravo Tsonga biti jedan od odabranika francuskog Davis Cup izbornika Yannicka Noaha u polufinalnom srazu protiv Hrvatske, ali pitanje je hoće li tamnoputi Francuz zaigrati u oba dana.

Za preostala dva, odnosno tri meča u singlu bit će velika bitka. No, zanimljivo je kako je Noah jedan od onih koji njeguju rotaciju tijekom tri dana reprezentativnih obveza. U prvom kolu protiv Kanade, kada su Francuzi upisali laganu 5:0 pobjedu, na tvrdoj podlozi istrčali su Monfils, Simon, Gasquet i Tsonga. Kvartet za poželjeti, svaki zasebnih mana i vrlina. Upravo je to najveća snaga Francuske, što se mogu u potpunosti prilagoditi protivniku, a svaki od postavljenih igrača s jasnim ciljem ulazi u svoj meč – „Imam jednu priliku, moram je iskoristiti“. Osim navedenih, na raspolaganju su im još Benoit Paire, Jeremy Chardy, Nicolas Mahut, Adrian Mannarino, Stephane Robert, Paul Henry-Mathieu i Pierre-Hugues Herbert.

Kanađani u tom duelu nisu mogli računati na svog najboljeg igrača, Miloša Raonića, koji bi ima zasigurno donio barem jedan bod. Ovako su Francuzi odradili šetnju, bez izgubljenog seta u sva tri dana.

Četvrtfinale im je donijelo neugodnu Češku, ali ponovno bez najboljeg pojedinca u protivničkim redovima. Tomaš Berdych ostavio je Čehe na cjedilu, a to se na kraju vidjelo i na rezultatu. Gledatelji u Trinecu radovali su se samo prvog dana, kada je Lukas Rosol senzacionalno dobio Tsongu nakon drame u pet setova. No, onda je na scenu stupio četvrti najbolji francuski reket, Lucas Pouille, koji je u tri seta pomeo najboljeg Čeha, kojeg su imali na raspolaganju, Jirija Veselog, 50. igrača svijeta.

Drugi dan bio je odlučujući za Češku, jer znali su da ako Radek Štepanek i Rosol ne uzmu bod, nedjelja bi mogla biti formalnost. Dolazimo do dijela kojeg nismo spomenuli, a to su francuski parovi. Prva dva mjesta na ATP listi doubleova drže 'Tricolori', Nicolas Mahut i Pierre-Hugues Herbert, a za svaki slučaj tu im je Edouard Roger-Vasselin. Mahut i Herbert su priča za sebe, trenutno su u nizu od 11 pobjeda  u posljednjih mjesec dana, pokorili su Wimbledon, Monaco, Miami i Indian Wells. Braća Bryan su prošlost, svakako najbolji teniski par svih vremena, ali današnjom scenom 'drmaju' ova dvojica.

Vratimo se nakratko još na duel protiv Čeha. Naravno, Mahut i Herbert su bez problema riješili Češku kombinaciju, a jučer je sve trećim bodom zaokružio Tsonga protiv Veselog.

Za očekivati je kako će Hrvatska odabrati tvrdu podlogu, jer smo jednostavno na njoj najjači. Besmisleno je tražiti manu Francuzima kada je nemaju. Moramo se pouzdati i usmjeriti isključivo na sebe, a za očekivati je kako će u našoj kombinaciji ponovno istrčati Ivan Dodig i Marin Čilić.

Što se tiče singleova, izbornik Željko Krajan nema ono što mu ima kolega s francuske strane. Trenutno možemo računati 'samo' na Marina i Bornu Ćorića, fantastični dvojac koji bi, ako će ih zdravlje i forma pomaziti, svakako i sam mogao riješiti moćne Francuze.

Duboko smo svi vjerovali u Marinovu pobjedu protiv Isnera, jer kada protiv nekoga imate pet pobjeda u isto toliko međusobnih ogleda, onda je jasno kako vaš protivnik ne zna što da radi s vama. Tako je bilo i sinoć, Isner je samo servirao, a Čilić je igrao.

Kako Međugorac stoji protiv Francuza? Sjajno, ali…

Protiv Tsonge ima 6:1, a jedini poraz dogodio se na samom početku njihovih sučeljavanja, davne 2007. godine u Londonu.

S Richardom Gasquetom se susreo tek tri puta u svojoj karijeri, ali i protiv njega ima pozitivan omjer (2:1). No, jedan od najboljih jednoručnih bekend igrača dobio ga je prije četiri mjeseca u Indian Wellsu, podatak na koji bi valjalo obratiti pozornost. Problem za Francuze jest taj što Gasquet svako malo vuče probleme s ozljedama i pitanje je u kakvom će stanu dočekati rujan, a valja napomenuti kako se baš tog kobnog ožujka Marin tek uhodavao u svoju formu.

Monfils drži pozitivan skor protiv Međugorca, ali riječ je tek o jednom pravom porazu, jer se drugi dogodio Čilićevom predajom. No, i taj prvi pravi poraz dogodio je daleke 2009. godine.

I onda dolazimo do Čilićeve 'crne mačke'Gillesa Simona. Ako Marinu netko ne odgovara, osim dakako Đokovića, to je onda ovaj lik. Vjerovali ili ne, ova dvojica su u svih svojih šest ogleda otišli prema odlučujućem setu, a Simon je čak pet puta izašao pobjedonosno. Uvjereni smo kako će ga Yannick Noah suprotstaviti našem prvom reketu, ali mora biti svjestan kako će po prvi puta Čilić oko sebe imati domaću publiku.

Što se tiče Borne Ćorića, Tsongu je nasuprot sebe sreo tek jednom, sredinom prošle godine u Montrealu na hardu te je tada Francuz slavio s dva puta po 6:4. Slično je i s Monfilsom. U veljači ove godine sreli su se u Rotterdamu, a mladi Zagrepčanin je taj meč uspio odvući u treći set, ali bilo je uzalud. Identično je bilo i sa Simonom, samo se to odvilo godinu dana ranije, dok Gasquetov bekend još nije upoznao.

Duel Francuske i Hrvatske na rasporedu je od 16. do 18. rujna, a kao kandidati za domaćinstvo tog finala zasad se nameću Split, Zadar i Zagreb.

Hrvatska može prekoračiti Francuze, ali teško ćemo to napraviti ako nam se dogodi još jedan meč poput onog od prije tri dana kada je Čilić ispustio 2:0 u setovima. Ovog puta moramo ići maksimalno i bez ikakvih rezervi. Baš kao u posljednja dva dana…

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

izdvajamofrancuska davis cup reprezentacijaDavis Cuphrvatska davis cup reprezentacijaBorna ĆorićMarin ČilićJo-Wilfried Tsonga

Ostale Vijesti