Germania
Germania

Najava dana: Kreću svjetski doprvaci te pritajeni favoriti

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 17.06.24. | 07:59

Evo što smo vam za danas izdvojili.

Austrija – Francuska, 21.00

(Nogomet, Euro, Skupina D)

Merkur Spiel-Arena u Düsseldorfu mjesto je zatvaranja rasporeda Eura 2024. za ponedjeljak. Ondje će Austrija i jedan od favorita za naslov - Francuska - odigrati utakmicu skupine D. Das Team nikada nije prošao dalje od osmine finala na kontinentalnim prvenstvima, dok Les Bleus imaju dva naslova, ali imaju neke rane koje treba ispraviti od prije tri godine. Naime, usprkos osvajanju naslova prvaka svijeta u Rusiji i pečatiranja naslova u Ligi nacija prije tri godine, slomljeno srce je bilo tema posljednja dva velika natjecanja Francuske, a Les Bleus imaju niz od 24 godine bez kontinentalne titule. Među sedam kvalifikacijskih pobjeda Francuske bilo je i rekordno obaranje Gibraltara od 14-0, ali iako su Deschampsovi igrači pobijedili Luksemburg s 3-0 u svojoj prvoj prijateljskoj utakmici ovog mjeseca, jednoličan remi bez golova s ​​Kanadom 9. lipnja nije bio idealan rezultat. Međutim, od Eura 2012. Les Bleus nije poražen u grupnoj fazi, a s Austrijom su remizirali 1-1 u lipnju 2022. da bi nekoliko mjeseci kasnije Francuzi slavvili 2-0 na Stade de deu. Nekoliko poznatih austrijskih imena gledat će Euro iz soba za rehabilitaciju uključujući Davida Alabu i Sašu Kalajdžića, mogao biti devetka u 4-2-3-1. Što se tiče francuske momčadi prepune zvijezda, Kingsley Coman je obolio ranije ovog tjedna, ali bi trebao biti spreman, baš kao i Mbappe unatoč udarcu u koljeno. Tchouameni se još uvijek oporavlja od ozljede stopala zbog koje je propustio finale Lige prvaka, pa se očekuje da će Juventusov Adrien Rabiot biti u prvih 11. William Saliba bi trebao dobiti priliku, a Ibrahim Konate bi trebao otići na klupu. Unatoč virusima i ozljedama, teško da će Austrija moći napraviti veće probleme Francuzima.

Austrija (4-2-3-1): Pentz - Posch, Danso, Wöber, Mwene - Siewald, Grillitsch - Laimer, Sabitzer, Baumgartner - Gregoritsch

Francuska (4-2-3-1): Maignan - Kounde, Saliba, Upamecano, Hernandez - Kante, Rabiot - Dembele, Griezmann, Mbappe - Thuram

Rumunjska – Ukrajina, 15.00

(Nogomet, Euro, Skupna E)

Nakon što je čekanje konačno završilo, suparnici u skupini E Rumunjska i Ukrajina započet će svoj put na Euru 2024. u Münchenu. U prvom natjecateljskom susretu između dviju nacija, rumunjska momčad dolazi u Njemačku kao pobjednici kvalifikacijske skupine, dok su njihovi prvi protivnici prošli kroz playoff. Sudjelujući na šestom Europskom prvenstvu - i prvom od 2016., kada su završili na dnu svoje skupine sa samo jednim bodom - Rumunjska namjerava ovog ljeta napredovati u nokaut fazu. Iako su, poput Rumunjske, propustili Katar 2022., Ukrajina sada ima četvrti uzastopni nastup na Uefinom kontinentalnom prvenstvu, na kojem su rijetko kada dobro prolazili. Izgubivši osam od svojih 11 utakmica do danas, Ukrajinci nisu uspjeli čak ni postići pogodak u šest od devet utakmica u skupini, ali uspjeli su dogurati do četvrtfinala prije tri godine. Ovaj put ratom razorena nacija želi postići sličan rezultat kako bi podigla moral kod kuće. Rezultati u pripremama bili su mješoviti, jer je nakon remija bez golova na gostovanju kod Njemačke uslijedio poraz od 3-1 od Poljske, pri čemu je Ukrajina primila tri gola unutar prvih pola sata. Usprkos tome, poraz Moldavije od 4-0 koji je uslijedio podigao je raspoloženje uoči Eura. Zbog nedostatka golova u 2024., ostaje rasprava o identitetu jedinog rumunjskog napadača za Euro, s Denisom Alibecom, Georgeom Puscasom i Denisom Dragusom koji se natječu za tu poziciju. Rumunjska je uspjela ostati neporažena tijekom kvalifikacija, a ukrajinski napad puno je raspoloženiji od njihovog.

Rumunjska (4-2-3-1): Nita - Ratiu, Dragušin, Burca, Bancu - M. Marin, R. Marin - Man, Stanciu, Mihaila - Dragus

Ukrajina (4-3-3): Lunin - Konoplja, Zabarnji, Matviijenko, Zinčenko - Šaparenko, Stepanenko, Sudakov - Cingakov, Dovbik, Mudrik

Belgija – Slovačka, 18.00

(Nogomet, Euro, Skupina E)

Belgija i Slovačka započet će svoj put u skupini E Eura 2024. u ponedjeljak navečer intrigantnim dvobojem u Frankfurt Areni. Belgija se ne smatra među favoritima za trijumf na Euru 2024., ali oni su svakako sposobni biti neugodan protivnik. Momčad Domenica Tedesca ući će na Europsko prvenstvo nakon pobjeda nad Crnom Gorom i Luksemburgom, zabivši pritom pet golova i ne primivši nijedan, dok su neporaženi u svim natjecanjima od 2-0 preokreta s Marokom na Svjetskom prvenstvu 2022. Belgija je najbolju izvedbu na Europskom prvenstvu ostvarila 1980., kada su bili drugoplasirani, pretrpjevši 2-1 poraz od Zapadne Njemačke u finalu natjecanja. Slovačka će sigurno ciljati na drugo mjesto u skupini E, dok bi ih dobro treće mjesto također moglo dovesti do nokaut runde. Falconsi su nastupili na Euru 2020., ali ispali su u grupnoj fazi. Slovačko mjesto među posljednjih 16 na Euru 2016. predstavlja njihovu najbolju izvedbu na natjecanju, a ovaj turnir započinju svladavši San Marino i Wales s 4-0. Momčad Francesca Calzone izgubila je samo jednu od posljednjih sedam utakmica u svim natjecanjima. Slovačka je svakako sposobna napraviti ovu tešku utakmicu za Belgiju i ne bi bilo iznenađenje da se bodovi podijele, no s belgijskim napadom...

Belgija (3-4-2-1): Casteels - Faes, Witsel, De Cuyper - Castagne, Mangala, Onana, Doku - Trossard, Lukaku - De Bruyne

Slovačka (4-3-3): Dubravka - Pekarik, Vavro, Škriniar, Hančko - Kučka, Lobotka, Duda - Schranz, Boženik, Haraslin

El Gouna - National Bank, 15.00

(Nogomet, Egipat)

El Gouna će ovdje tražiti bolji rezultat nakon poraza od 3-1 u Premier ligi u svojoj posljednjoj utakmici protiv tamošnje Budućnosti. Strijelci za Future bili su Arnold Eba (22'), Jonathan Ngwem (63') i Hadji Barry (90'). El Gouna se u posljednje vrijeme stvarno mučila u napadu. U utakmici prije ove, National Bank of Egypt remizirala je 2-2 u utakmici Premier lige protiv Ismailyja, a strijelac je bio Eric Traoré. Posljednja ligaška utakmica između njih dvojice bila je 14. prosinca 2023. kada je Nacionalna banka Egipta slavila 2-3 u El Gouni. Momčadi domaćina će nedostajati Said Hany zbog prijeloma podlaktice i to je jedini izostanak u ove dvije momčadi.

Ismaily - ENPPI, 18.00

(Nogomet, Egipat)

Nadolazeći okršaj između Ismaily SC i Enppi Cluba obećava da će biti zanimljiv sljedeći susret u Premier ligi. Ismaily nalazi se na 13. mjestu u Premier ligi do sada, dok je njihov protivnik Enppi Club trenutno na petom mjestu. Obje momčadi dat će sve od sebe da to poboljšaju. Ismaily SC je pobijedio dvije, a Enppi Club je pobijedio tri u posljednjih pet međusobnih susreta.

Zamalek - Al-Masry, 18.00

(Nogomet, Egipat)

Al Masry gostuje na Međunarodnom stadionu u Kairu u ponedjeljak na utakmici Premier lige s domaćinom Zamalekom. Zamalek, ohrabren svojim prethodnim rezultatom, nadat će se nastavku pobjeda. Al Masry je remizirao 0-0 u utakmici Premier lige protiv Future. Tijekom 5 od prethodnih šest utakmica u kojima je sudjelovao Al Masry, postignut je relativno mali broj golova između njih i njihovih protivnika. Ukupan prosjek postignutih golova po utakmici u tom razdoblju iznosi samo 1,83. Posljednja ligaška utakmica između ovih momčadi bila je 14. prosinca 2023. kada je konačni rezultat bio Al Masry 1, Zamalek 0.

 Atletico MG - Plameiras, 01.30

(Nogomet, Brazil)

Atletico MG igra protiv Palmeirasa u Areni MRV. Posljednjih 10 utakmica između ova dva kluba rezultiralo je sa sedam remija, dvije pobjede Palmeirasa i samo jednim uspjehom Atletica MG. Zvijezda momčadi Rodrigo Battaglia zaradio je crveni karton u prošlotjednoj utakmici protiv Bragantina u 99. minuti utakmice. Ovo je veliki udarac Atleticovim nadama za pobjedu. Nakon osam odigranih utakmica Palmeiras je zapeo na 6. mjestu. Momci trenera Abela Ferreire osvojili su 14 bodova u osam ligaških utakmica. Ako uspiju postići dobar rezultat protiv Atletico MG-a, izvršit će pritisak na najbolje momčadi lige.

AC Barnechea - Deportes Limache, 01.00

(Nogomet, Čile, Kup)

AC Barnechea i Deportes Limache susrest će se na stadionu Nicolás Chahuán Nazar. Sudac će biti Francisco Gilabert Morales. Posljednji put su međusobno igrali na ovom turniru 15. lipnja, u prvoj fazi turnira Copa Chile 2021., a slavio je AC Barnechea 4-1. I jedni i drugi su nanizali nekoliko remija u svojoj Primera B ligi, a sada će tražiti pobjedu u Kupu prije povratka u prvenstvene zadaće.

Trelleborg – Brage, 19.00

(Nogomet, švedska 2. liga)

Posljednja utakmica 12. kola drugog ranga švedskog nogometa, dvoboj susjeda na ljestvici, današnji domaćin zaostaje tri boda za svojim gostom, ne treba ni sumnjati da je jedina taktika napad, napad i samo napad. Brage su u prošlom kolu pobijedile nakon dva poraza, a Trelleborg izgubio nakon dvije pobjede. Dakle….

Vaalerenga II – Tromsdalen UIL, 17.00

(Nogomet, norveška 2. liga)

Posljednjeplasirana momčad druge norveške lige, s 10 poraza u 10 kola dočekuje petoplasiranu, koja ima 19 bodova, ali igra ritmom pobjeda doma, poraz u gostima. Danas bi, dakle, Tromsdalen trebao izgubiti, ali s obzirom na kvalitetu siparnika, vjerojatnija je prva pobjeda u gostima. Vrijedi probati…

 


Tagovi

najava dana

Ostale Vijesti