Izmislio je Rakitića i Alvesa, donio Sevilli 11 trofeja i zaradio 235 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 26.04.17. | 08:55

Najbolji nogometni sportski direktor na svijetu, skupo je prodao najbolju Sevillinu generaciju u povijesti, na transferima okrenuo još 200-injak milijuna eura i najzaslužniji je za pet Sevillinih Europskih liga i još brdo trofeja, a sad je prodao i sebe - za pet milijuna eura u Romu.

> Monchi, čovjek koji ima recept za besmrtnost

Ramon Rodriguez Verdejo, poznatiji kao Monchi, završio je karijeru sakupivši 126 nastupa na golu Sevilline prve i rezervne momčadi, otišao je u mirovinu 1999. godine odvevši klub u prvu ligu i malo tko od navijača je plakao na njegovom oproštaju, no sad kad je prešao u Romu na poziciju sportskog direktora mogli bi za njim liti gorke suze.

Odmah po igračkom umirovljenju dobio je posao kao Sevillin sportski direktor, cilj mu je bio oformiti odličnu omladinsku školu i stvoriti skautsku službu koja će pokrivati Španjolsku i šire. Nakon devet godina igračke karijere i još 18 godina kao funkcioner u klubu odlazi iz Andaluzije i Sevillu ostavlja s pet naslova u Europskoj ligi te sa zaradom većom od oko 235 milijuna eura. Prilično impresivno za golmana.

Započeo je davši priliku zlatnoj generaciji koju je kasnije, jasno, dobro prodao bogatijim udvaračima, prvi kapitalac bio je Sergio Ramos, današnji kapetan Reala koji je u Madrid stigao za 35 milijuna eura, a potekao je u Sevillinioj omladinskoj školi. Drugi istaknutiji predstavnik Sevilline škole nogometa jest Jesus Navas, koji je za 20 milijuna eura prodan u Manchester City.

Pod njegovom palicom priliku su dobili još i ikona kluba Jose Antonio Reyes, koji je skupo prodan u Real Madrid, pa Alberto Moreno, koji je transferiran u Liverpool, te Diego Capel, koji je napravio nekako najskromniju karijeru u toj slavnoj Sevillinoj generaciji.

Sjajan nos za igrače pokazao je kad je počeo trošiti zarađeno, kupio je Danija Alvesa za 550 tisuća eura, nastavio je kupnjom Ivana Rakitića za samo 2,5 milijuna eura, a doveo je još i Adriana, te Seidua Keitu. Sva četvorica završili su u Barceloni za ukupno oko 100 milijuna eura.

Julia Baptistu platio je samo 2 milijuna eura, a par godina kasnije prodao ga je Real Madridu za 20 milijuna eura. Federica Fazija pronašao je u Argentini i doveo ga za siću, a par godina kasnije transferirao ga je u Tottenham za osam milijuna eura.

Najnoviji poslovni pothvat bio mu je dovođenje Carlosa Bacce kojeg je platio 10 milijuna eura, a prodao za 30 u Milan, te najboljeg igrača aktualne momčadi, Stephena N'Zonzija, koji je stigao za sedam milijuna eura, a neće otići za manje od 35.

Svi ti igrači dovedeni su iz relativno nepoznatih klubova, primjerice Alves je stigao iz brazilske Bahije, N'Zonzi is Stoke Cityja, Bacca iz Club Bruggea, a Rakitić iz Schalkea. Bilo je jasno kako posjeduju određenu kvalitetu, ali samo je Monchiju bilo očigledno kako će jednog dana biti igrači za najbolje svjetske klubove.

Vjerojatno nikad ne bi ni zaigrali u sredinama kao što su Barca ili Milan da nije bilo Monchijeve skautske službe. Njegovim „očima“ ne promiče ništa, ima ih 700 pari razasutih diljem kugle zemaljske i pokrivaju sve nogometne pašnjake, ma zapravo sve zelenije površine od Ognjene zemlje do Beringovog prolaza, odnosno od Tokija do Los Angelesa.

Prije par mjeseci zatražio je raskid ugovora sa Sevillom, ali klupska uprava nije ga htjela pustiti besplatno pa je na koncu i on priskrbio klubu nekoliko milijunčića, preciznije za njegovo dovođenje Roma ga je platila odštetu za njega pet milijuna eura, više od mnogih igračkih pojačanja i to dovoljno govori koliko taj čovjek vrijedi.

Sevillu napušta s 11 velikih trofeja, 11 više nego što je osvojio kao igrač...

(foto: Action Images)

Germanijak pratite i na Facebooku!


Tagovi

RomaSevillaMonchiRamon Rodriguez Monchi

Ostale Vijesti