Filmska priča! Hrvatska teniska senzacija osvaja turnire s igračem s kojim se slučajno spojio

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 02.05.17. | 12:09

Nikola Mektić trenutno uživa u najljepšim trenucima karijere, a u razgovoru za Germanijak otkriva kako ga je puka slučajnost spojila s trenutnim partnerom u igri parova, s kojim je već osvojio dva naslova ove sezone.

Sjećate li se okršaja prvog kola Svjetske skupine Davis Cupa između Hrvatske i Španjolske u Osijeku? Meč za koji su izborniku Željku Krajanu nastup otkazali naši najbolji tenisači, Marin Čilić, Borna Ćorić i Ivan Dodig, a u vatru su 'bačeni' Franko Škugor, Nikola Mektić, Ante Pavić i Marin Draganja.

I Hrvatska je ostala nadomak senzacije, nakon što je poslije igre parova povela 2:1 i imala meč loptu za veliku pobjedu. Na kraju nije uspjela jer smo izgubili preostala dva pojedinačna meča, ali ostalo je upamćeno kakav su sjajan otpor pružili naši tenisači iz 'drugog plana'. Jedan od njih je i 28-godišnji Nikola Mektić, koji je u paru sa Marinom Draganjom napravio najveću senzaciju, pobijedivši aktualne pobjednike Roland Garrosa u pet setova. Pokazao je da je spreman za velike stvari ove sezone.

Moram reći da je već prošla sezona bila moja najbolja u životu. Odigrao sam nekoliko dobrih mečeva u singlu, a u parovima sam napravio naznake da bi se moja karijera u budućnosti mogla bazirati baš na parovima. Došao sam do 75. mjesta i to mi je dalo mogućnost da ove godine, uz sreću da sam pronašao dobrog partnera, mogu napredovati, Stvarno, stvari nisu mogle biti bolje“, rekao je u razgovoru za Germanijak, presretni Nikola Mektić.

U nedjelju je sa svojim američkim partnerom Brianom Bakerom stigao do naslova na ATP turniru iz Serije 250 u Budimpešti, što im je već drugi naslov ove sezone, nakon Memphisa, koji im je bio tek drugi zajednički turnir. Zajedno nastupaju od početka godine od Australije i to igrom slučaja!

Prezadovoljan sam. Ostvarujemo vrhunske rezultate. Sasvim slučajno smo se našli ove godine i stvari super funkcioniraju. Zbog renkinga i turnira koji su uslijedili, nismo mogli igrati zajedno pa smo tako nakon osvajanja Memphisa odigrali još samo jedan turnir. Trebali smo igrati u Houstonu, no on se nesretno ozlijedio. Nismo uopće niti znali hoće li biti spreman za Budimpeštu i sve je bilo u zadnji čas. Da nam je tada netko rekao da ćemo osvojiti Budimpeštu, ne bi vjerovali. Ali jesmo i stvarno smo prezadovoljni“, javio nam se Mektić iz Münchena, koji je njihova sljedeća postaja na ATP Touru. S nadom da će i ovdje ostvariti dobar rezultat jer je svaki bod bitan.

Sustav ulaska na turnir parova je jako specifičan. U trećem mjesecu su se igrali najjači turniri, iz Master serije, Miami i Indian Wells i na njih sam mogao ući samo sa Čilićem ili nekim igračem iz Topa deset. On mi je pomogao, tako da sam igrao s njim. Baker i ja nismo mogli zajedno upasti na te turnire jer još uvijek nemamo dovoljno dobar zajednički renking, ali sada ide nabolje. Dižemo se zajedno na rang listi pa bi u neko skorije vrijeme, ako ovako nastavimo, mogli zajedno igrati i najjače turnire“.

Mektić je osvajanjem naslova u Budimpešti skočio na 47. mjesto ATP ljestvice u konkurenciji parova i prvi se put našao u društvu 50 najboljih tenisača svijeta u paru.

Sve ide jako dobro. Na početku godine sam bio 74., a sada sam već 47. Zamijenio sam te dvije brojke, što nekim laicima možda i ne zvuči mnogo ali to je stvarno velik napredak jer je u parovima takav sistem da primjerice osvojiš turnir i pomakneš se samo dva mjesta. Nije kao u singlu. Prilično sporo ideš prema gore ali dokle god ide prema gore, dobro je“, uz osmijeh nam govori Mektić, čiji je partner Brian Baker je trenutno 33. u paru, što mu je također najbolji renking karijere.

A baš zbog tog zajedničkog renkinga, nisu mogli zajedno nastupati na turnirima u ožujku.

Svaki igrač ima svoj renking i prilikom ulaska na turnir, zbraja se renking parova. Ovisno u turniru, nastupa 10, 12, 13 ili 16 parova. Ako je najjači turnir, primjerice imamo igrače sa prvim i drugim renkingom i njihov je zbroj tri i tako zbrajanje ide dalje, dok se ne ispuni kvota od 16 parova. Na najjačim turnirima svi igraju i naš zajednički renking još nije dovoljno dobar za ulazak među tih 16 parova“, pojašnjava naš tenisač.

Plan je čim prije doći do toga.

Cilj je da nam zbroj renkinga bude oko 60. Trenutno nam je 80. Morali bi osvojiti još jedan ili dva ovakva turnira razine 250 ili napraviti veliki rezultat na Grand Slamu. To bi nam omogućilo ulazak na svaki turnir pa i one iz Masters serije gdje otprilike taj zadnji par koji upada ima zajednički renking oko 60. Mislimo da imamo kvalitetu za to, ali takav je sistem i još ne možemo igrati zajedno na svim turnirima. Nadamo se da ćemo uspjeti ostvariti još koji dobar rezultat i doseći željeni renking. Onda bi sve bilo izvrsno“.

I ovako je, a vjerojatno nije mogao niti sanjati da će mu se tako okrenuti karijera. Do ove je godine imao tek jedan plasman u ATP finale, a onda se sve 'zakotrljalo'.

Sjajna priča počela je na Australian Openu, na kojem je sa Bakerom dogurao do osmine finala i kako otkriva Mektić, sa svojim američkim partnerom se sasvim slučajno našao.

Spojili smo se na Australian Openu. Posljednjih pet sati prije kraja prijave za nastup znalo se koji će biti posljednji renking s kojim se ulazi na turnir parova. Kontaktirao me, znao sam tko je ali ga nisam poznavao, niti on mene. Izračunao je da bi mogli upasti i pitao me bih li se želio upisati ako se već nisam s nekime dogovorio. U tom trenutku nisam imao bolju opciju, pristao sam i rekao, idemo probati“.

I upali su kao pretposljednji u Australiji, ostvarili dvije pobjede na turniru i dogurali do osmine finala, iako do tada nisu nikada igrali zajedno!

Došao sam u Australiju, vidio čovjeka koji je sjedio u svlačionici i pitao ga „Brian jesi li to ti?“ Vidio sam ga samo na slikama. Odradili smo dva, tri treninga, išli igrati i ispalo je izvrsno. S obzirom na to da obojica nismo imali stalnog partnera, dogovorili smo se da pokušamo odigrati Memphis u Americi“.

Pokušaj je bio i više nego uspješan jer su Mektić i Baker osvojili turnir bez izgubljenog seta.

Nakon toga smo rekli da moramo nastaviti igrati zajedno“.

Otegotna je okolnost što je Baker Amerikanac, a Mektić kada ne igra po turnirima, boravi u Zagrebu pa ne provode toliko vremena skupa, barem dok ne osiguraju zajedničke nastupe na svim turnirima. 

Uglavnom pokušavamo nekako spajati turnire. Bio sam u Americi gotovo dva mjeseca, iako nisam cijeli vrijeme igrao s njim. Trenirali smo tjedan dana. Sada je on došao u Europu i vjerojatno će ostati nekih dva mjeseca. Između turnira bi trebao doći u Zagreb gdje ćemo trenirati i snalazit ćemo se. Nismo još skroz razradili plan“, uz smijeh nam kazuje Nikola. Nisu niti imali previše vremena jer se sve prilično brzo odigralo.

Mektić je inače karijeru posljednjih godina gradio u pojedinačnoj konkurenciji. Najbolji plasman mu je 213. mjesto iz 2013. godine, a trenutno je 485. igrač svijeta. Ove sezone je odigrao samo dva meča u pojedinačnoj konkurenciji.

Nažalost, singl renking mi ne može pratiti renking u parovima. Morao sam odlučiti želim li se i dalje baviti singlom. Nisam službeno odustao od njega, nego jednostavno s ovim trenutnim renkingom ne mogu upadati na jače turnire, čak više niti u kvalifikacije jer ne igram. Na ATP-ju praktički više nemam nikakve šanse. Morao bih se vratiti na Challengere ili čak na Futurese, a to ne želim u ovom trenutku. Radije biram igrati parove na najvišem nivou na ATP-u. I financijski mi se više isplati ovo igrati. Mislim da imam kvalitetu da mogu biti u vrhu u parovima“.

Slična je situacija i sa njegovim partnerom, ali s tom razlikom što je 32-godišnji Baker bio svojedobno 2012. godine 52. tenisač u singlu. Sada je 277., ali svemu su kumovale ozljede.

Kvalitetan je i može se vratiti među 100 najboljih ali imao je 11 operacija i tijelo mu to ne može izdržati, ne dozvoljava mu naporne treninge za igranje singla. Zato je odlučio igrati parove, što je puno lakše“.

Protivnici u finalu Budimpešte bili su im Kolumbijci, treći nositelji, Juan Sebastian Cabal i Robert Farah, koji će zaigrati za Kolumbiju u Davis Cup susretu protiv Hrvatske u rujnu za ostanak u Svjetskoj skupini Davis Cupa.

 „Oni će svakako biti par koji će igrati protiv nas. U singlu će vjerojatno biti Giraldo ali još ne znam tko će biti drugi. U paru će oni sigurno biti prvi izbor tako da smo sada dobili nekakvo saznanje o njima. Ovisi naravno tko će igrati u našoj reprezentaciji ali imamo predodžbe kako treba igrati protiv njih“, zaključio je Mektić.

Sudeći prema njegovim igrama ove sezone, mjesto u tom meču između Kolumbije i Hrvatske, koji se igra od 17. do 19. rujna u gostima, neće mu biti upitno.

 (Foto: Pixsell/Instagram)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

izdvajamoDavis Cuphrvatska davis cup reprezentacijaBrian BakerATPNikola Mektić

Ostale Vijesti