ATP Umag – razočaranja i favoriti prije ulaska u završnicu

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 20.07.18. | 10:36

Napravili smo malu rekapitulaciju dosadašnjeg dijela ATP Umaga.

Kao i svake godine, u 'gluho doba' teniske sezone poslije Wimbledona i u iščekivanju povratka na tvrdu podlogu, vraćamo se na zemljane terene Umaga.

Dosadašnji dio turnira pružio je određena iznenađenja, ali prije svega pokazao visoku razinu kompetitivnosti i izjednačenosti ždrijeba. Vidjeli smo u prva dva kola neočekivana ispadanja nekolicine favorita uz nekoliko preokreta gdje je možda i najzanimljiviji meč bio dvojice nadolazećih zvijezda svjetskog tenisa.

Andrey Rublev prošao je u četvrtfinale Umaga porazivši 17-godišnjeg Felixa Auger-Aliassimea, a meč je bio prava poslastica za ovogodišnjeg ATP-a u Istri. Rus, inače četvrti nositelj slavio je nakon 2 i pol sata igre u tri seta, mladi Kanađanin pružio je snažan otpor Rublevu, ali je na kraju morao stisnuti ruku 20-godišnjem Rusu.

On će prolaz u polufinale tražiti protiv Robina Haasea koji je preokretom slavio protiv Martina Klizana. Slovak je imao set i break 'viška', ali uspio je sve prokockati i omogućiti Haaseu nastavak pohoda prema tituli.

Jedan od uzbudljivijih susreta četvrtfinala – koji se križa sa pobjednikom iz gore spomenutog dvoboja – bit će meč između Dušana Lajovića i Guida Pelle.

Argentinac koji je bio koban za Čilića u drugom kolu ovogodišnjeg Wimbledona, prošao je dva kola u Umagu dvama preokretima – prvo protiv Japanca Daniela, a potom i protiv Slovenca Bedenea.

Lajović je uvjerljiviji na ovom turniru. U prvom kolu je u dva seta slavio protiv Basilashvilija, dok je u drugom pobijedio petog nositelja, Alberta Ramosa-Vinolasa u poprilično čudnom meču. Naime, prvi set je uzeo srbijanski tenisač sa 6-3, da bi potom uzeo samo jedan gem u setu koji je otišao na stranu Španjolca, a potom u trećem setu – metla Lajovića. Ostavio je 41. igrača svijeta bez osvojenog gema.

U drugom dijelu ždrijeba najveći favorit za ulazak u finale je ovogodišnja senzacija Roland Garrosa – talijanski tenisač Marco Cecchinato.

Popularni 'Ćaćinato' kako su ga već 'krstili' u Hrvatskoj, bio je slobodan u prvom kolu, dok je u drugom slavio u neizvjesnom meču protiv Čeha, Jirija Veselya, nakon zaostatka od 1-0 u setovima.

Međutim, Talijan neće imati lagan posao jer ga u četvrtfinalu Laslo Đere. Srbijanski tenisač mađarskih korijena prikazao je dobru igru, prvo protiv klasičnog zemljaša Cuevasa, a potom i protiv mladog Nijemca Maximiliana Marterera kojem nije dopustio uzeti niti jedan set.

Zadnji četvrtfinalni par čine Marco Trungelliti – još jedna 'feel good' priča s nedavnog Grand Slama u Parizu – koji će igrati protiv Evgenya Donskoya.

Iako moramo priznati da smo se nadali, i očekivali, u ovoj fazi turnira međusobni susret Benoita Pairea i Damira Džumhura – obojica su podbacili.

Francuz Paire je poražen već u prvom kolu od Fucsovicsa koji je kasnije zaustavljen upravo od Trungelllitija, dok je popularni 'Džumi' izgubio od Donskoya nakon što je bio slobodan u prvom kolu kao drugi nositelj.

U ovom četvrtfinalu favorit je, unatoč poziciji na ATP ljestvici, Marco Trungelliti koji je puno bolji igrač na zemlji. Dodajmo da je Argentinac izbacio jedinog hrvatskog predstavnika u pojedinačnoj konkurenciji Umaga – Franka Škugora – koji je dobio pozivnicu organizatora.

S obzirom na povratak Rubleva koji prije ovog turnira nije igrao preko tri mjeseca zbog ozljede, uz oscilatorsku igru Lajovića i Pelle, a poglavito vođeni rezultatom na Roland Garrosu, najrealnije šanse za naslov ima treći nositelj Marco Cecchinato, iako već u današnjem četvrtfinalu Laslo Đere nije bez ikakvih šansi.

OKLADI SE:

ATP Umag, četvrtfinale:

LAJOVIĆ - PELLA
RUBLEV - HAASE
CECCHINATO - ĐERE
TRUNGELLITI - DONSKOY

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Marco CecchinatoATP Umag

Ostale Vijesti