REUTERS/Piroschka Van De Wouw
REUTERS/Piroschka Van De Wouw

VIDEO Bellingham ponovno raširio krila, Srbija ostavila solidan dojam, ali Englezi su bili bolji

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 16.06.24. | 22:47

Southgateova družina opravdala je ulogu favorita

Nema nogometnog fanatika na kugli zemaljskoj kojem nije naporan engleski ‘hajp’ oko njihove reprezentacije uoči svakog velikog natjecanja. Football, po njima, svaki put dolazi kući. Iako je, zanimljivo, ‘svjetski’ football ‘kući’ došao tek jednom, a onaj europski nijednom.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ali, ako se po jutru dan poznaje, a po prvoj utakmici cijelo natjecanje, football bi zaista mogao za kojih mjesec dana biti u avionu za Otok. Jer, nemojte da vas rezultat ili nešto slabija izvedba na otvaranju Eura zavara, Engleska je dobra. Protiv Srbije su ove nedjelje rutinski došli do minimalne pobjede koju je potpisao Bellingham u 13. minuti, s tim da je slavlje moglo biti i uvjerljivije da Kaneov pokušaj glavom nije zaustavila greda. U prvoj utakmici na prvenstvu bitno je samo jedno - pobijediti. A Englezi su to učinili.

Da ne bi bilo zabune, imaju Englez svojih ‘felera’, nisu savršeni. Obrana je malo ‘tanka’, lijevog beka im igra Trippier, dok je Pickford jedan od onih vratara koji je sposoban obraniti čuda, ali isto tako i primiti neki pacerski pogodak. Ali, sve je to manje bitno kad u svojim redovima imate velemajstore kao što su Kane, Bellingham, Foden, Rice, Saka, Walker itd. Mnogi igrači koji Englezima sjede na klupi, a isto vrijedi i za neke koji se zbog slabije forme nisu domogli popisa za Euro, u većini drugih reprezentacija bili bi nositelji. Grealish, Rashford i Maddison samo su neki od engleskih igrača koji ovaj Euro gledaju u havajskim košuljama i kupaćim hlačicama, dok bi u drugim reprezentacijama bili fokalne točke. Englezi, dakle, ove godine imaju sve u svojim rukama, a koliko će daleko otići, ovisi samo o njima samima.

Utakmicu protiv Srbije otvorili su sjajno. Orlovi kao da se još nisu ‘sletjeli’ na stadion, a Englezi su ih već zatvorili u kavez njihovog 16-erca. Par puta su pobjegli po strani, a onda su u 13.minuti otključali mrežu Stojkovićeve družine. Nakon dubinske lopte Walkera, Saka je ubacio s desne strane, Pavlović je malo kasnio u bloku, da bi onda Jude Bellingham napravio ono što Bellingham već par godina toliko čudesno radi – napao je prostor, doletio iz drugog plana, ušao ispred stopera i onda sjajno poentirao glavom s pet metara za vodstvo Engleza.

Pogodak Bellinghama pogledajte OVDJE (HTV)

Nakon tog pogotka, Englezi su nastavili još 10-ak minuta dominirati, da bi se onda Srbi do kraja prvog dijela ipak malo posložili te su ravnopravno parirali favoriziranim trupama Garetha Southgatea. Doduše, to ravnopravno treba uzeti s malom rezervom, jer iako su nešto više imali loptu u svojem posjedu, pred golom Pickforda nisu kreirali nijednu (polu)priliku. Imao je Mitrović jedan udarac koji je otišao pored gola, ali do njega Orlovi nisu došli nakon uigrane akcije, već nakon pogreške Trenta Alexandrea-Arnolda kojih će na svakoj utakmici biti. Jednostavno, takav je igrač. Daje puno po pitanju kreacije, ali je u defenzivi očajan...

Ako su nečime Englezi mogli biti zadovoljni nakon prvih 45 minuta, onda je to način kako je obrana Srbije markirala Harryja Kanea. No, mala im je to utjeha, jer jednom su kapitulirali, a to je li zabio Kane ili netko drugi, zapravo je manje bitno.

U nastavak je Stojković ušao s Ilićem, kartonirani Gudelj ostao na klupi, dok Southgate očekivano nije ništa mijenjao. Srbija je bila nešto brža s Ilićem u igri, na trenutke je djelovalo kao da imaju ideju kako da ugroze Engleze, ali Pickford praktički nije bio primoran ni na jednu intervenciju s kojom bi demonstrirao svoju kvalitetu.

Piksi je u 61. minuti u igru uveo Jovića i Tadića, dok je s terena povukao Lukića i Mitrovića. Srbija je, dakle, bacila sve karte u napad, a iako nisu oduševili kombinatorikom i vizijom, svojevrsnu nadu da bi mogli nešto napraviti u ovom ogledu dao im je govor tijela Engleza koji su nakon 70 minuta djelovali prilično potrošeni. Bellingham je ‘disao na škrge’, Foden je bio nevidljiv, a vidio je to i Stojković koji je tako u igru u 74. poslao hitronogog Birmančevića ne bi li pokušao projuriti lijevom stranom i tako uhvatiti Engleze na krivoj nozi.

U 77. minuti Englezi su propustili veliku priliku da stave točku na i. Bowen, koji je samo minutu ranije ušao u igru, sjajno je ubacio s desne strane, Kane je nadskočio svojeg čuvara i kvalitetno tukao glavom, no njegov udarac na kraju je zaustavila greda. Orlove je pomazila sreća.

Postoji puno nepisanih nogometnih pravila. U jedno smo se uvjerili ove subote kad je Petković promašio kazneni udarac kojeg je izborio, dok u ono drugo, da ako ne zabiješ iz svoje prilike postoji velika vjerojatnost da protivnik iz svoje prve sljedeće hoće, ipak nismo. Jer, taj promašaj Kanea Srbi nisu kaznili. A mogli su. Vlahović je jako dobro tukao u 82. minuti, ali je Pickford vršcima prstiju prebacio njegov udarac preko gola. Isto tako je i Birmančević dobro opalio kojih 30-ak sekundi kasnije, no tada je blok Engleza učinio svoje.

A kad nisu to zabili, onda je bilo jasno da do kraja utakmice više neće imati prilika. Jer, takva je ova Engleska. Ofenzivno nevjerojatno potentna, ali obrambeno vrlo konzervativna. To navijačima ne paše, oni bi golove, htjeli bi bacati pune čaše piva u zrak, a po utakmici to im se dogodi tek jednom ili dvaput. No, Engleska je s takvim pristupom prije tri godine umalo postala prvak Europe, stoga sve te želje i pozdravi nisu nešto što brine izbornika.

Do kraja utakmice rezultat se više nije mijenjao. Ne dajte da vas rezultat zavara, Englezi su dobri. Baš dobri. I s par korekcija mogu biti nezaustavljivi. Srbija? Nije loše, moglo je i bolje. Svakako su pokazali da su zasluženo na EP-u te da se prolasku u drugu fazu natjecanja i dalje imaju pravo nadati. Nikada nije idealno porazom otvoriti prvenstvo, ali ovakav poraz od Engleza je prihvatljiv.

Srbija - Engleska 0-1

Strijelci: 0-1 Bellingham (13., Saka)

Stadion: Veltins-Arena (Gelsenkirchen), gledatelja:

Glavni sudac: Daniele Orsato (Italija), VAR: Massimiliano Irrati (Italija)

Žuti kartoni: Gudelj, Tadić (Srbija)

Crveni kartoni: /.

Srbija (3-5-2): Rajković - Veljković, Milenković, Pavlović – Živković (74. Birmančević), S. Milinković-Savić, Gudelj(46. Ilić), Lukić (61. Jović), Kostić (43. Mladenović) - Vlahović, Mitrović (61. Tadić)

Engleska (4-2-3-1): Pickford - Walker, Stones, Guehi, Trippier - Alexander-Arnold (69. Gallagher), Rice – Saka (76. Bowen), Bellingham (86. Mainoo), Foden - Kane



Tagovi

Engleska nogometna reprezentacijasrpska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Jude Bellingham

Ostale Vijesti