Germania
Germania

Skupina F: Posljednji ples C. Ronalda, Česi i Turci u ulozi 'dark horsea', Gruzija na Kvaradonin pogon

Vrijeme Čitanja: 21min | uto. 11.06.24. | 15:00

Posljednju skupinu Eura 2024, skupinu F Portugal dočekuje kao apsolutni favorit. Turska i Češka su reprezentacije koje mogu pobiejditi svakoga, ali i završiti posljednje u grupi. Gruzija je jedini debitant na Euru i sigurno će, kao istinski underdog, prikupiti simpatije europske javnosti.

Posljednja skupina Eura ima jednog izglednog favorita, reprezentaciju Portugala koja na papiru ima jednu od najjačih momčadi turnira. Portugal je po individualnoj kvaliteti možda i odmah iza Engleske, Francuske i Njemačke. Cristianu Ronaldu, reprezentativnom rekorderu u svim kategorijama, pa tako i na Europskim prvenstvima bi Njemačka mogla biti posljednja europska smotra. Česi i Turci nameću se kao momčadi koje će se boriti za poziciju broj dva, a Euro je, za razliku od Mundijala (Češka ima nastup na jednom Svjetskom prvenstvu, a Turska dva), 'njihovo' natjecanje na kojima su ostvarili najveće ili ponajveće uspjehe u povijesti (Češka kao samostalna država srebro 1996., a Turska polufinale 2008.). Posljednja momčad skupine je jedini debitant na Euru, reprezentacija Gruzije koja na svoj prvi veliki turnir stiže s titulom totalnog autsajdera. No, Gruzija ima zanimljivu momčad, predvođenu Hvičom Kvarachelijom i na Kavkazu se nadaju borbi za drugu rundu natjecanja.

Zanimljivo, tri od četiri reprezentacije skupine (Portugal, Turska i Češka) susrele su se u ovoj fazi natjecanja i na Euru 2008.

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE.

PORTUGAL: MOMČAD PREPUNU EURO-ZVIJEZDA I DALJE PREDVODI NAJBOLJI REPREZENTATIVNI STRIJELAC U POVIJESTI NOGOMETA

Europski prvaci iz 2016. i viceprvaci iz 2004. na svako europsko prvenstvo stižu kao jedan od najvećih favorita natjecanja, ali ipak iz drugog ešalona reprezentacija koje mogu do titule. Na posljednjih sedam europskih smotri europski Seleçao je, osim zlata i srebra, u još dva navrata igrao polufinale (2000. i 2012.), dva puta četvrtfinale (1996. i 2008.), a na prošlom Euru (2021.) zapeli su u osmini finala izgubivši od Belgije.

Portugal je na Svjetsko prvenstvo u Katar stigao kao također jedan od najvećih favorita. Momčad koju je tada vodio Fernando Santos prošla je skupinu kao prva, u osmini finala razbila je Švicarsku sa 6-1, a onda neočekivano pokleknula u četvrtfinalu od Maroka s 0-1. Santos je u toj utakmici na klupi ostavio najboljeg međunarodnog strijelca svih vremena, Cristiana Ronalda.

Godinu i pol kasnije, Santos više ne vodi Portugal, a Cristiano Ronaldo je (i dalje) standardni član prve momčadi. Portugal se od Katara 2022. nije previše promijenio, ako zanemarimo činjenicu da je uzde reprezentacije preuzeo iskusni španjolski stručnjak Roberto Martinez (više o njemu kasnije). C. Ronaldo od tada više ne igra u Europi i sigurno će biti motiviran dokazati Starom kontinentu da je jedan od potencijalnih G.O.A.T.-ova, a i Europa će biti željna vidjeti ga na djelu nakon više od godine i pol. Protiv Hrvatske (1-2) nije zaigrao, a poraz Selecaa u tom dvoboju samo je dodatna potvrda da C. Ronaldo mora biti na terenu.

Rui Patricija je na vratima zamijenio Portov Diogo Costa, iako Patricio i dalje nosi 'jedinicu'. Osim 'veterana' C. Ronalda (39 godina) u kadru je i dalje još stariji Pepe (41 godina). U obrani se i dalje puno očekuje od Rubena Diasa (Manchester City), Joaa Cancela (Barcelona), Nune Mendesa i Danila Pereire (može igrati i u vezi) iz PSG-a, te Dioga Dalota iz Manchester Uniteda. U kadru više nema Raphaela Guerreira, ali je tu zato Nelson Semedo iz Wolverhamptona koji je odigrao dobru rolu protiv Hrvatske.

Ključni kotačić veze i dalje će biti Bruno Fernandes, a dosta se očekuje od Rubena Nevesa te Vitinhe i Matheusa Nunesa koji su u Katru imali sporadične uloge.

Najveći forte Portugala i dalje je, dakako, napad. Osim od gol-mašine Cristiana Ronalda (kojem bi ovo trebao biti posljednji Euro, možda i posljednje veliko natjecanje), suparničke obrane strahovat će od Rafaela Leaa, Dioga Jote, Goncala Ramosa, Joaa Felixa, sve redom elitnih napadača, a Roberto Martinez je prvoj momčadi priključio i Pedra Neta iz Wolverhamptona, odnosno mladog Francisca Conceicaa (21) iz Porta.

Put do Eura

Portugal je odradio jedan od najimpresivnijih kvalifikacijskih ciklusa ikada. U 10 utakmica Martinezova momčad upisala je svih 10 pobjeda, uz nevjerojatnu gol-razliku 36-2. Zanimljivo, oba pogotka zabili su im Slovaci u 3-2 domaćoj pobjedi Portugala prošlog listopada. Portugal je, recimo, Luksemburgu zabio 15 pogodaka (domaća 9-0 pobjeda je najveća u portugalskoj povijesti), Bosni i Hercegovini osam, a Lihtenštajnu šest. Gotovo trećinu golova Portugalaca (10) zabio je Cristiano Ronaldo koji je trenutno na 128 međunarodnih golova, što je 20 više od drugog Ali Daeija i 22 više od Lionela Messija. Cinici će reći, lagano je bilo trpati amatere iz Luksemburga i Lihtenštajna, no zabiti 10 golova u 10 utakmica nije lagano niti na Germania kupu...

Izbornik: Roberto Martinez

Nakon što je ostvario sjajne rezultate s Wiganom (FA kup, koji mu je i jedini trofej u karijeri), potom i Evertonom, 50-godišnji Španjolac je 2016. preuzeo reprezentaciju Belgije. Očekivalo se da će Martinez Crvene vragove odvesti do krova svijeta. No, u polufinalu Svjetskog prvenstva 2018. zaustavila ga je Francuska, a u četvrtfinalu Eura Italija. Na zadnjem Mundijalu Belgijci su ostali treći u skupini, iza Maroka i Hrvatske. Sada je dobio priliku odvesti 'zlatnu' portugalsku reprezentaciju do drugog europskog naslova, što bi mu bio uvjerljivo najveći rezultat u karijeri. U 14 utakmica ima 12 pobjeda, a pobijedili su ga samo Hrvatska i Slovenija u prijateljskim utakmicama.

Ključni igrač: Cristiano Ronaldo

Iako ima već 39 godina, iako već godinu i pol ne igra na najvišoj europskoj razini, Cristiano Ronaldo je i dalje jedan od najboljih napadača svijeta što je potvrdio ove sezone zabivši 43 pogotka u 45 nastupa za Al Nassr. C. Ronaldo je pravi talisman ove reprezentacije. Kapetan, vođa i najbolji igrač Portugala svih vremena. Ovo će mu biti šesto Europsko prvenstvo s Portugalom i 11. veliko natjecanje ukupno. Europa ga nije gledala prilično dugo. C. Ronaldo će, sigurni smo, biti prilično motiviran da svijetu pokaže kako je i dalje jedan od najvećih nogometaša svih vremena.

Tajno oružje: Rafael Leao

Iako se Leaova kvaliteta teško može okarakterizirati 'tajnom', ovaj i dalje mladi Portugalac angolskog podrijetla (24) do sada je imao sporadičnu ulogu u reprezentaciji. Nekako se napadački fokus Portugalaca uvijek svodio na C. Ronalda, Bernarda Silvu, Brunu Fernandesa, Joaoa Felixa... No, dolaskom Martineza, Leao je počeo dobivati sve više prilika i konačno, ustalio se u udarnih 11 reprezentacije. Iza njega nije najimpresivnija sezona u Milanu (15 golova i 14 asistencija), no, njegova klasa je neupitna i očekuje se da bi na ovom Euru mogao biti značajna prevaga u korist Portugalaca.

Jeste li znali?

Osim što je Cristiano Ronaldo najbolji strijelac u povijesti međunarodnog nogometa, svevremenski Portugalac je rekorder po broju golova na Euru (14) i broju nastupa (25). C. Ronaldo je ujedno i jedini igrač s dvocifrenim brojem golova na europskim smotrama. Slijedi ga Michael Platini s devet, a prvi aktivni igrač je Antonine Griezmann sa sedam pogodaka (Romelu Lukaku i Alvaro Morata zabili su ih šest). C. Ronaldo će, izgledno je, ostati najbolji strijelac europskih prvenstava i nakon ovog turnira, a sigurno će htjeti dodatno zapečatiti svoje mjestu na vrhu rekordera europskog međunarodnog nogometa.

Očekivana formacija (4-3-3):

Diogo Costa - Dalot, Dias, A. Silva, Cancelo - B. Silva, Palinha, Fernandes - Jota, C. Ronaldo, Leao

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1- Rui Patricio (Roma), 12 - Jose Sa (Wolverhampton), 22 - Diogo Costa (Porto)

Braniči: 2- Nelson Semedo (Wolverhampton), 3 - Pepe (Porto), 4 - Ruben Dias (Manchester City), 5 - Diogo Dalot (Manchester United), 14 - Goncalo Inacio (Sporting), 19 - Nuno Mendes (Paris Saint Germain), 22 - Joao Cancelo (Barcelona), 24 - Antonio Silva (Benfica)

Veznjaci: 6 - Joao Palinha (Fulham), 8 - Bruno Fernandes (Manchester United), 10 - Bernardo Silva (Manchester City), 13 - Danilo Pereira (Paris Saint Germain), 14 - Joao Neves (Benfica), 16 - Matheus Nunes (Manchester City), 18 - Ruben Neves (Al Hilal), 23 - Vitinha (Paris Saint Germain), 25 - Pedro Neto

Napadači: 7 - Cristiano Ronaldo (Al Nassr), 9 - Goncalo Ramos (Paris Saint Germain), 11 - Joao Felix (Barcelona), 17 - Rafael Leao (Milan), 21 - Diogo Jota (Liverpool), 26 - Francisco Conceicao (Porto)

Što kaže Germania (tečajevi), a što Germanijak (naša prognoza)

Germania Portugal stavlja na visoko četvrto mjesto favorita, uz bok Španjolskoj s tečajem od 9.00. Bolje 'rangirani' od dvije pirinejske države su Engleska (4.00), Francuska (5.00) i Njemačka (6.50). Da će Portugal osvojiti skupinu nudi se tečaj od 1.45, a prolaz s 1.05, što je među najmanjima na Euru.

Germanijak smatra kako Portugal ima jedan od najboljih napada prvenstva. Obrana i posebno veza im možda ne djeluju toliko 'moćno', ali i tamo igraju igrači koji su standardni prvotimci ponajboljih klubova svijeta. Portugal možda nije među najvećim favoritima turnira, poput Engleske, Francuske i domaćina Njemačke, ali se nalazi odmah do njih. Predviđamo im plasman u polufinale, a ulaskom u polufinale, sve je moguće...

Prognoza: Polufinale

Raspored:

18. lipnja

Leipzig Stadium, Leipzig: Portugal - Češka, 21.00

22. lipnja

BVB Stadion Dortmund, Dortmund: Turska - Portugal, 18.00

26. lipnja

Arena AufSchalke, Gelsenkirchen: Gruzija - Portugal, 21.00

TURSKA: MONTELLA IMA PRILIČNIH PROBLEMA S IZOSTANCIMA, NO TURCI ĆE U NJEMAČKOJ IGRATI NA 'DOMAĆEM TERENU'

Turci su, poznato je, sudjelovali na samo dva Svjetska prvenstva s time da su na svojem posljednjem 2002., osvojili broncu. No, nastup na Euru im nije nepoznanica. Ovo će im biti šesto u povijesti, od čega treće u nizu. Grupu su prošli 2000. i dakako 2008., kada su izbacili Hrvatsku i zapeli u polufinalu. Službeno su tada bili treća reprezentacija turnira.

Turska će za osam godina (2032.) ugostiti Euro, zajedno s Italijom. Tada će Turke predstavljati neka druga generacija, a okosnica ove, koju predvode Interova zvijezda Hakan Calhanoglu i iskusni napadač Cenk Tosun, igra zadnje ili predzadnje Europsko prvenstvo.

No, na tu 2032. Turci gledaju s optimizmom. Svakako ih može veseliti potencijal kojeg imaju u svojem kadru. Recimo Arda Güler je već s 19 godina zvijezda, osvajač Lige prvaka, okarakteriziran nasljednikom Luke Modrića. Zanimljiv je i mladi napadač Juventusa Kenan Yildiz, zatim, 21-godišnji stoper Ajaxa Ahmetcan Kaplan, dok se većina kadra ove Turske približava najboljim godinama.

Ipak, ova Turska reprezentacija nema zvučna imena kao neke ranije. Cengiza Undera i Enesa Unala nema zbog ozljeda, kao ni stopera Atletico Madrida na posudbi u Feneru Caglara Soyuncua.

Tursku smo dosta dobro upoznali u kvalifikacijama za Euro. Pobijedili su nas u Osijeku i zakomplicirali nam život. Međutim, iako su kvalifikacije završili kao lider skupine, samim time i potvrdili kvalitetu, u njima nisu briljirali, dapače. Da su razina ispod najjačih reprezentacija Europe potvrdili su 0-1 poraz od Mađarske i posebno 1-6 poraz od Austrije u prijateljskim utakmicama u ožujku. Turci će biti jako nepredvidljivi. Zbog svojeg stila igre koji graniči s fanatizmom, ali i individualne kvalitete, mogu pobijediti svakoga, ali nitko se ne bi začudio kada bi skupinu završili i kao posljednji.

U Njemačkoj se svakako mogu nadati velikoj podršci ogromne turske dijaspore. Utakmice će, praktički, igrati u domaćinskoj atmosferi, a to je dodatni 'argument' u korist Turskog prolaska skupine.

Put do eura

Hrvatska je u drugom kolu svladala Tursku u Bursi s 2-0, a momčad tadašnjeg izbornika Stefana Kuntza, slavila je u trećem protiv Latvije golom Kahvecija u 95. Turska se potom golom Yildirima u 88. spasila od poraza od Armenije u Turskoj i činilo se kako ih čeka težak put do Njemačke. Kuntz je smijenjen, a na klupu je sjeo proslavljeni Talijan Vincenzo Montella. U debiju je svladao Hrvatsku u Osijeku, a potom i Latviju u Konyi. Hrvatska je pritom izgubila od Walesa i tako 'gurnula' Turke na Euro. Turska je u posljednjem kolu igrala i za Hrvatsku. Wales je trebao pobijediti, a Hrvatska izgubiti od Armenije. No, čak i da se dogodio kiks s Armencima, Turska je remizirala s Walesom i tako zapečatila hrvatskoj drugo mjesto.

Izbornik: Vincenzo Montella

Legendarni napadač Rome, Sampdorije i Italije preuzeo je Tursku u rujnu 2023. nakon što je iza sebe imao vrlo dobar CV, budući da je prije toga vodio Romu, Cataniju, Fiorentinu (najduže), Sampdoriju, Milan, Sevillu, opet Fiorentinu i Adanu Demirspor. Debitirao je u Osijeku, pobjedom nad Hrvatskom, a onda je potvrdio plasman na Euro uvjerljivim trijumfom nad Latvijom (4-0). U prijateljskim utakmicama nije briljirao, no svakako je donio promjene u stilu igre, a bio je prisiljen i pomladiti reprezentaciju.

Ključni igrač: Hakan Çalhanoğlu

Kapetan i nositelj igre ove reprezentacije. Çalhanoğlu je turski Luka Modrić, samo što veznjak Intera ipak nije razina Modrića, uz sve dužno poštovanje, a još k tome nema pomoć u vidu turskih Kovačića, Brozovića, Majera, Perišića, Kramarića, Gvardiola i drugih. Puno toga ovisi o njemu, u reprezentaciji ima ofenzivniju rolu nego u Interu, a Turska je, s njime u sastavu, jedna od najopasnijih reprezentacija turnira iz prekida.

Tajno oružje: Arda Güler

Iza mladog Turčina je cijela polusezona u Real Madridu. Jesen je proveo na terapiji, a u proljetnom dijelu prvenstva je zaigrao u 10 utakmica, prosječno 37 minuta po utakmici i zabio impresivnih šest pogodaka. Debitirao je 27. siječnja ove godine, a ozbiljnu minutažu dobio je u završnici sezone te je u pet utakmica zabio isto toliko golova. Na Euro dolazi odmoran, pun samopouzdanja i, prije svega, nepredvidljivosti za suparnike.

Jeste li znali?

U Njemačkoj prema nekim procjenama živi više od sedam milijuna Turaka. Turska će protiv Gruzije i Portugala u Dortmundu, odnosno Češke u Hamburgu imati prednost domaćinskog terena jer će, očekivano, većinu stadiona okupirati lokalni Turci. Što se tiče samog kadra, u njemu igra pet igrača rođenih u Njemačkoj (Çalhanoglu, Tosun, Yildiz, Özcan i Ayhan) i dva u obližnjoj Nizozemskoj (Kökçü i Kadioglu).

Očekivana postava (4-1-4-1):

Çakir - Çelik, Demiral, Kaplan, Kadioglu - Özcan - Yilmaz, Çalhanoglu, Güler, Yildiz - Tosun

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - Meret Günok (Besiktas), 12 - Altay Bayindir (Manchester United), 23 - Ugurcan Çakir (Trabzonspor)

Braniči: 2 - Zeki Çelik (Roma), 3 - Merih Demiral (Al Ahli), 4 - Samet Akaydin (Panathinaikos), 13 - Ahmetcan Kaplan (Ajax), 14 - Abdülkerim Bardakci (Galatasaray), 18 - Mert Müldür (Fenerbahçe), 20 - Ferdi Kadioglu (Fenerbahçe)

Veznjaci: 5 - Okay Yokuslu (West Bromwich Albion), 6 - Orkun Kökçü (Benfica), 10 - Hakan Çalhanoglu (Inter Milan), 15 - Salih Özcan (Borussia Dortmund), 16 - Ismail Yüksek (Fenerbahçe), 22 - Kaan Ayhan (Galatasaray)

Napadači: 7 - Karem Artürkoglu (Galatasaray), 8 - Arda Güler (Real Madrid), 9 - Cenk Tosun (Besiktas), 11 - Yusuf Yazici (Lille), 17 - Irfan Can Kahveci (Fenerbahçe), 19 - Kenen Yildiz (Juventus), 21 - Baris Alper Yilmaz (Galatasaray), 24 - Semih Kiliçsoy (Besiktas), 25 - Yunus Akgün (Leicester), 26 - Bertug Yildirim (Rennes)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Germania Turskoj daje tečaj od 50 na osvajanje Eura, što je svrstava na 11. mjesto favorita za naslov. Recimo, naslov Hrvatske se vrednuje s 40., što je mnoge iznenadilo, ali to potvrđuje da Turci i u krnjem sastavu imaju vrlo jaku momčad. Tečaj za prvo mjesto vrednuje se s 5.00, isto kao i za ispadanje u skupini, a za prolaz skupine 1.30.

Kao što smo naveli u uvodu, Turci su momčad koja može pobijediti svakoga, posebno jer će igrati pred 'domaćinskom' atmosferom, ali i izgubiti od svakoga, posebno jer im fali nekoliko igrača koji bi bili standardni prvotimci. Nikoga ne bi iznenadilo kada bi došli do četvrtfinala, ali i kada bi ispali u skupini. S obzirom na to da je riječ o starom hrvatskom rivalu, i momčadi s kojom se ne bismo voljeli susresti u osmini finala, predviđamo im ispadanje u skupini.

Prognoza: Ispadanje u skupini

Raspored:

18. lipnja

BVB Stadion Dortmund, Dortmund: Turska - Gruzija, 18.00

22. lipnja

BVB Stadion Dortmund, Dortmund: Turska - Portugal, 18.00

26. lipnja

Volksparkstadion, Hamburg: Češka - Turska, 21.00

ČEŠKA: NA KRILIMA USPJEHA BAYER LEVERKUSENA STIŽU NA 'SVOJE' NATJECANJE

Ako smo za Turke napomenuli kako imaju bolji učinak na Euru nego na svjetskim smotrama (barem što se tiče broja pojavljivanja), što tek reći za reprezentaciju Češke? Kao samostalna država Česi su igrali na samo jednom Mundijalu, 2006. u Njemačkoj, a Euro u Njemačkoj 2024. bit će im osmo Europsko prvenstvo od samostalnosti, s time da nisu propustili niti jedno. U sklopu bivše države sa Slovačkom imaju zlato iz 1976. i dva treća mjesta, a kao samostalna Češka srebro 1996., jedno polufinale (2004.) i dva prolaska skupine (2012. i 2021.). Dakle, Euro je njihovo natjecanje...

S Česima smo se susreli na zadnja dva Eura, a od posljednjeg (2021.) u kadru ove srednjoeuropske reprezentacije dogodilo se nekoliko promjena. Prije svega, na klupi više nema izbornika Jaroslava Šilhavyja koji je vodio Čehe do četvrtfinala zadnjeg Eura, a onda i do plasmana u Njemačku 2024. No, zbog neuvjerljivih igara u tim kvalifikacijama, 0-3 poraza od Albanije i remija protiv Moldove, Albanije i Poljske, Šilhavy je bio suočen s priličnim kritikama javnosti te je napustio klupu unatoč plasmanu na Euro. Kormilo je preuzeo Ivan Hašek, o kojem ćemo malo kasnije u rubrici 'Izbornik'.

Ova Češka nije jaka kao slavna generacija iz 1996. ili ona koja je igrala 'najljepši nogomet' na Euru 2004. Međutim, i dalje je riječ o neugodnoj momčadi, posebno ako gledamo njen ofenzivni segment. Napad joj predvode Patrik Schick (uz C. Ronalda najbolji strijelac zadnjeg Eura) te Adam Hložek koji je 2021. imao tek 18 godina. Obojica su napadači prvaka Njemačke Bayera, s time da Hložek može odigrati i malo povučeniju rolu. Napomenimo i kako se u reprezentaciji Češke nalazi još jedan 'Apotekar', rezervni vratar Matej Kovar.

Iza Bayerovog napadačkog dvojca ordinirat će iskusni ofenzivac Fiorentine Antonin Barak, a glavna zvijezda momčadi, uz Shicka, je zahvalni 'box to box' veznjak Tomaš Souček koji brani boje West Hama, zajedno s braničem Vladimirom Coufalom koji je zbog nediscipline bio pod upitnikom hoće li uopće putovati na Euro, ali se na kraju (ipak očekivano) pronašao na popisu.

Česi imaju i pregršt igrača koji stižu iz domaćeg prvenstva (Slavia i Sparta Prag te Viktoria Plzen), a pažnju treba obratiti i na Spartinog lijevonogog stopera Ladislava Krejčija, izvrsnog izvođača prekida koji je u zadnje dvije sezone, recimo, zabio 24 pogotka. Češka će, sigurno, biti neugodni suparnik za bilo koju reprezentaciju na turniru.

Put do Eura

Češka je imala vjerojatno najslabiju kvalifikacijsku skupinu, a još im se 'potrefilo' da je prvi nositelj skupine, Poljska, odigrala kvalifikacije ispod svake razine. Češka se na kraju kvalificirala na Euro s 15 od 24 moguća osvojena boda. Kiksali su protiv hrvatskog suparnika Albanije (1-1 i 0-3) i Moldove (0-0). No, četiri osvojena boda protiv Poljske te pobjede nad Farskim Otocima i Moldavom u zadnjem kolu osigurali su im plasman na novi Euro.

Izborni: Ivan Hašek

Hašek je bivši kapetan čehoslovačke reprezentacije koja je 1990. dogurala do četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Italiji. Ovo mu je drugi mandat na klupi Češke u kojeg je uskočio zamijenivši Šilhavyja nakon završenih kvalifikacija. U četiri utakmice prvog mandata, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. ostvario je dvije pobjede i dva remija. Ipak, domaći remi sa Sjevernom Irskom koštao ga je otkaza. U dvije prijateljske utakmice po povratku na klupu protiv Norveške i Armenije, odigrane u ožujku ove godine, zabilježio je dvije pobjede, a uvjerljivo je slavio i u nedavnom dvoboju protiv Malte (7-1), a sinoć i Sjevernu Makedoniju 2-1, golovima Schicka i Baraka iz jedanaesteraca. Prema tome, u devet utakmica na klupi Češke Hašek i dalje ne zna za poraz (7-2-0), a u povratničkom madatu ima sve četiri pobjede. Inače ima iznimno azijsko iskustvo (Japan, UAE, Saudijska Arabija, Katar), a osim Češke, vodio je reprezentacije Gabona i Libanona.

Najveća zvijezda: Patrik Schick

Iako ne bismo pogriješili da smo ovdje stavili Tomaša Součeka, 28-godišnji napadač Bayer Leverkusena bit će najveća Hašekova uzdanica na ovom Euru. Iza Schicka je vrlo dobra ligaška sezona u kojoj je njegov Bayer osvojio dva trofeja (Bundesligu i DFB pokal), a u finalu Europske lige je zapeo u finalu. Češki napadač je tom uspjehu pridonio s 13 pogodaka i tri asista. Za reprezentaciju Češke zabio je 18 golova u 37 nastupa, što znači da zabija skoro svaku drugu utakmicu.

Tajno oružje: Adam Hložek

Na zadnjem Euru imao je prolaznu rolu. Kao 18-godišnji napadač Sparte ulazio je s klupe za pričuve, no već od kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024 postao je standardni prvotimac. Pretprošlog ljeta Bayer ga je kupio iz Sparte za 13 milijuna eura. Do sada je za Apotekare zabio 14 golova, raspodijelivši ih po sedam za svaku sezonu. U reprezentaciji nije pretjerano efikasan, zabio je tek dva pogotka u 31 nastupu, no talent i kvaliteta ovog polivalentnog napadača su neupitni. On i klupski mu kolega Schick bi na 'svojim' terenima u Njemačkoj mogli raditi razliku.

Jeste li znali?

Češka je, rekli smo, sudjelovala na svim Europskim prvenstvima od samostalnosti. Generacija 1996. je osvojila srebro, a čak i bolji učinak (zlato) očekivao se od generacije koja je nastupala na prvenstvima 2004. i 2008. (i na jedinom Mundijalu u Njemačkoj 2006.) Češka je 2004. po mnogima igrala najljepši nogomet, ali ih je u polufinalu zaustavila, dakako, Grčka. Četiri godine kasnije, Češka je također igrala u skupini s Portugalom i Turskom. U posljednjoj utakmici skupine protiv Turske imali su prednost od 2-0 sve do 75. minute. Češka je bila nadomak drugog mjesta i utakmice protiv Hrvatske u četvrtfinalu, no, Turci su u jednoj od najuzbudljivijih utakmica u povijesti Eura, u posljednjih 15 minuta zabili tri gola, prošli dalje i na neki način zagasili 'drvenu' češku generaciju koju su predvodili Jan Koller, Milan Baroš, Jaroslav Plašil, Petr Čeh...

Očekivana postava (5-3-2):

Stanek - Coufal, Vitik, Zima, Krejči, D. Jurasek - Barak, Sadilek, Souček - Schick, Hložek

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - Jindrich Stanek (Slavia Prag), 16 - Matej Kovar (Bayer Leverkusen), 23 - Vitezslav Jaroš (Sturm Graz)

Braniči: 2 - David Zima (Slavia Prag), 4 - Robin Hranač (Viktoria Plzen), 5 - Vladmir Coufal (West Ham), 6 - Martin Vitik (Sparta Prag), 12 - David Doudera (Slavia Prag), 15 - David Jurasek (Hoffenheim), 18 - Ladislav Krejči (Sparta Prag), 24 - Tomas Vlček (Slavia Prag)

Veznjaci: 3 - Tomaš Holeš (Slavia Prag), 7- Antonin Barak (Fiorentina), 8 - Michal Sadilek (Twente), 14 - Lukaš Provod (Slavia Prag), 20 - Ondrej Lingr (Feyenoord), 21 - Lukas Červ (Viktoria Plzen), 22 - Tomaš Souček (West Ham), 25 - Pavel Šulc (Viktora Plzen), 26 - Matej Jurasek (Slavia Prag)

Napadači: 9 - Adam Hložek (Bayer Leverkusen), 10 - Patrick Schick (Bayer Leverkusen), 11 - Jan Kuchta (Sparta Prag), 13 - Mojmir Chytil (Slavia Prag), 17 - Vaclav Černy (Wolfsbrug), 19 - Tomaš Chory (Viktoria Plzen)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Tečaj na češko osvajanje naslova iznosi 150, što je recimo za tri puta veći koeficijent nego na osvajanje - Turske (50)! Germania dakle ne daje Češkoj prevelike šanse za osvajanje naslova, ali prolaz skupine im se vrednuje sa 1.75, prvo mjesto sa 6.50, a ispadanje u skupini sa 4.50.

Germanijak, pak, tvrdi da Češka ima vrlo zanimljivu momčad koja je spoj igrača koji su standardni u klubovima iz Liga petice (Schick, Hložek, Barak, Souček, Coufal) i igrača koji su nositelji igre jakih srednjoeuropskih klubova Sparte, Slavije i Viktorije Plzen (Stanek, Krejči, Vitik, Zima...). Češka je jedna radna momčad koja igra s visokim presingom, a igru dosta oslanja na bekove. Uz raspoložene zvijezde mogli bi možda ponoviti uspjeh iz 2021., odnosno plasman u četvrtfinale, no realniji je 'samo' prolazak skupine.

Prognoza: Osmina finala

Raspored:

18. lipnja

Leipzig Stadium, Leipzig: Portugal - Češka, 21.00

22. lipnja

Volksparkstadion, Hamburg: Gruzija - Češka, 15.00

26. lipnja

Volksparkstadion, Hamburg: Češka - Turska, 21.00

GRUZIJA: KVARADONA U NAPADU, SJAJAN GOLMAN, ALI, GENERALNO, LIMITIRANA REPREZENTACIJA

Reprezentacija Gruzije je jedini debitant na europskoj smotri i svakako reprezentacija koja će prikupiti simpatije neutralne nogometne javnosti koja uvijek podržava i voli 'underdogove'. Gruzijci su sve samo ne nogometni autsajderi iako su Euro izborili preko dodatnih kvalifikacija, koje su povezane s Ligom nacija. U kvalifikacijama za Euro su, recimo, svladali samo Cipar (dvaput), a gubili od Španjolske (jednom i 1-7), Škotske, Norveške...

Gruzijci na turnir dolaze kao reprezentacija od koje se najmanje očekuje, no momčad s istoka Europe ili zapada Azije, kako vam je draže, ne smijemo samo tako otpisati. Recimo, prema popularnom TM-u čak četiri reprezentacije (redom: Slovačka, Slovenija, Albanija i Rumunjska) imaju manju prosječnu vrijednost od Gruzijaca. Najveći talisman ove momčadi je, dakako, Napolijev superstar Hviča Kvarachelija kojem se predviđa i odštetna cijena od 100 milijuna eura. Međutim, osim Kvaradone suparničke obrane trebat će se paziti opasnog napadača Ajaxa koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Metzu Georgesa Mikautadzea (14 golova prošle sezone), veznjaka Watforda Giorgija Čekvatadzea, a drugi najvrjedniji igrač momčadi je Valencijin vratar Giorgi Mamardašvili kojeg TM procjenjuje na 35 milijuna eura.

Za Gruzijce će ključna biti prva utakmica turnira koju igraju 18. lipnja protiv Turske u Dortmundu. Ako bi uspjeli slaviti u toj utakmici, dvoboj protiv Češke četiri dana kasnije mogao bi im biti i kvalifikacijski za drugi krug. Gruzijci, rekli smo, nikada u povijesti nisu sudjelovali na velikom natjecanju, a poznato je, momčadi koje se prvi put plasiraju na neku veliku smotru igraju s posebnom dozom motiva i fanatizma.

Put do Eura

Gruzijci su odradili vrlo slabe kvalifikacije koje su završili na četvrtom mjestu s dvije pobjede (obje protiv Cipra), dva remija (domaći protiv Norveške i Škotske) te čak četiri poraza. Euro su izborili kroz dodatne kvalifikacije koje su povezane s Ligom nacija. Gruzija je bila jedan od četiri osvajača skupine u Diviziji C. U polufinalu su na domaćem terenu svladali Luksemburg 2-0 dvama pogocima napadača Karlsruhea Budua Zivzivadze, a u finalu, također na domaćem terenu, iznenadili su Grčku boljim raspucavanjem jedanaesteraca. Taj uspjeh je još veći budući da su Gruzijci cijelo drugo poluvrijeme i produžetke, dakle više od 80 minuta, igrali bez jednog igrača u polju.

Izbornik: Willy Sagnol

Ovaj bivši reprezentativac Francuske i prvotimac Bayerna Gruziju je preuzeo 2021. nakon neuspješne kampanje za prethodni Euro. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru nije briljirao, zabilježio je samo tri pobjede, no Gruzija je impresionirala u skupini Lige nacija C, osvojivši je sa 16 bodova i gol-razlikom 16-3. Uslijedio je novi podbačaj u kvalifikacijama za Euro, no preko dodatnih kvalifikacija uspio je ovu kavkasku državu plasirati na prvo veliko natjecanje u povijesti.

Zvijezda: Hviča Kvarachelija

Gruzija je vjerojatno reprezentacija u kojoj je glavna zvijezda najmanje diskutabilna od svih na Euru. Prvoklasni dribler Kvaradona je zaobilaznim putem stigao do najsjajnijih svjetla pozornica. Preko lokalnih Dinamo Tblisija i Rustavija stigao je u Rusiju (Lokomotiv Moskva, pa Rubin Kazan), da bi prije dvije godine na mala vrata stigao u Napoli za svega 13.3 milijuna eura. Kvarachelija je u prvoj sezoni impresionirao, uz Victora Osimhena bio je nositelj Napolijeve igre, i vratio naslov u grad podno Vezuva nakon 33 godine. U prošloj sezoni je, kao i njegov klub podbacio, zabio je 'samo' 11 golova uz devet asistencija, no i takav na tržištu vrijedi 80 milijuna eura (Transfermarkt), a spominje se da bi ovog ljeta mogao pojačati PSG ili Barcelonu u transferu 'teškom' 100 milijuna. Za Gruziju je u 29 nastupa zabio čak 15 pogodaka.

Tajno oružje: Georges Mikautadze

Iza ovog 23-godišnjeg napadača je sjajna sezona u francuskom Metzu (stigao na posudbu iz Ajaxa) za kojeg je zabio 14 pogodaka te je najefikasniji gruzijski strijelac ove sezone,e fikasniji i od Kvarachelije. Doduše Metz je na kraju ispao iz lige, no Mikautadze se vraća u matični Ajax, a ovog ljeta bi mogao prijeći u neki od najbogatijih klubova francuske. Za njegove usluge bore se Monaco i Lyon, a zasad je bliži Kneževini. Riječ je o polivalentnom napadaču koji, osim u vrhu napada, može igrati na krilu ili kao povučena špica.

Jeste li znali?

Gruziju su kroz povijest vodila dva Hrvatska trenera, Ivo Šušak i Petar Šegrt. Šušak je 2003. Gruziji donio povijesnu pobjedu nad Rusijom. Osim dva hrvatska stručnjaka Gruzijce su kroz povijest vodili i, između ostalih, Klaus Toppmölle, Hector Cuper i 'Dinamov krvnik' iz 1997. Temur Kecbaja koji je u ožujku 2011. upisao i pobjedu nad Bilićevom Hrvatskoj u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012.

Očekivana postava (5-3-2):

Mamardašvili - Gočoleišvili, Dvali, Kašija, Kvirkvelija, Lobjanidze - Kočorašvili, Kvekveskiri, Čekvatadze - Kvarachelija, Mikautadze

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - Giorgi Loria (Dinamo Tbilisi), 12 - Luka Gugeshašvili (Karabag), 25 - Giorgi Mamardašvili (Valencia)

Braniči: 2 - Otar Kakabadze (Cracovia), 3 - Lasha Dvali (APOEL), 4 - Guram Kashia (Slovan Bratislava), 5 - Solomon Kvirkvelia (Al-Okhdood), 13 - Giorgi Gočoleišvili (Šahtar Donjeck), 14 - Luka Ločošvili (Cremonese), 15 - Giorgi Gvelesiani (Persepolis), 24 - Jemal Tabidze (Panetolikos),

Vezni: 6 - Giorgi Kočorašvili (Levante), 9 - Zuriko Davitašvili (Bordeaux), 10 - Giorgi Čakvetadze (Watford), 16 - Nika Kvekverškiri (Lech Poznan), 17 - Otar Kiteišvili (Sturm Graz),, 18 - Sandro Altunašvili (Wolfsberger AC), 19 - Levan Šengelija (Panetlikos), 20 - Anzor Mekvabišvili (Universitatea Craiova), 21 - Giorgi Citaišvili (Dinamo Batumi), 23 - Saba Lobžanidze (Atlanta United), 26 - Jaba Kankava (Slovan Bratislava)

Napadači: 7 - Hviča Kvarachelija (Napoli), 8 - Budu Zivzivadze (Karlsruher SC), 11 - Giorgi Kvilitaia (APOEL), 22 - Georges Mikautadze (Metz)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Germania Gruziji daje najveći koeficijent za osvajanje Eura, uz bok Albaniji (koja ipak ima težu grupu) od čak 500! Tečaj na Gruzijin prolaz dalje je 2.30, a za osvajanje skupine 17. Najrealnije je, ipak, da će Gruzija ispasti u prvoj fazi natjecanja (1.50).

Smatramo kako će Gruzija namučiti sve reprezentacije skupine, ali da ipak neće proći dalje. Iako imaju odličan napad (Kvarachelija i Mikautadze), jednog od najboljih golmana na turniru (Mamardašvili), Gruzija je prilično tanka u vezi, a još tanja u obrani što je potvrdio veliki broj primljenih golova u kvalifikacijama i čak četiri upisana poraza. Gruziji predviđamo posljednje mjesto u skupini

Prognoza: Ispadanje u skupini

Raspored:

18. lipnja

BVB Stadion Dortmund, Dortmund: Turska - Gruzija, 18.00

22. lipnja

Volksparkstadion, Hamburg: Gruzija - Češka, 15.00

26. lipnja

Arena AufSchalke, Gelsenkirchen: Gruzija - Portugal, 21.00



Tagovi

EUROEuro 2024Portugalska nogometna reprezentacijaTurska nogometna reprezentacijačeška nogometna reprezentacijagruzijska nogometna reprezentacijaNajava Euro 2024

Ostale Vijesti