Germania
Germania

Skupina E: Zadnji pokušaj zlatne belgijske generacije, uspon Ukrajine i dva ponajveća autsajdera Eura

Vrijeme Čitanja: 18min | uto. 11.06.24. | 08:05

Na papiru ovo je najmanje atraktivna skupina. Belgija je u blagom padu, Ukrajinci se dižu na valu mladih snaga, no skupina u kojoj su Slovačka i Rumunjska, a radi se o jednim od najvećih autsajdera na prvenstvu, ne može se nazvati pretjerano atraktivnom

Nakon što je ples kuglica u Hamburgu odredio sastave šest skupina grupne faze, prevladavalo je mišljenje kako je skupina B, a u kojoj se nalazi Hrvatska, ona koja najbolje odgovara opisu – skupina smrti. Suprotno tome, skupina E izdvaja se kao najmanje atraktivna, iako je u njoj Belgija, i dalje predvođena uglednim imenima, no ostatak društva iz pretposljednje po redu skupine ipak drastično kaska za De Bruyneom i društvom, barem ako bismo gledali vrijednost momčadi. U takvom omjeru snaga, Ukrajina je favorit za jedno od prva dva mjesta s Belgijom, dok su Rumunjska i Slovačka jedni od najvećih autsajdera cijelog turnira.

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE.

BELGIJA – ZLATNA GENERACIJA U POSLJEDNJEM POKUŠAJU ISPISIVANJA POVIJESTI

Najveća generacija u povijesti belgijskog nogometa polako silazi sa scene. Neki su se već i umirovili od reprezentativne karijere (ili nogometa općenito), poput Edena Hazarda, Tobyja Alderweirelda ili Marouanea Fellainija, Thibault Courtois propušta Euro jer nije na istoj valnoj duljini s izbornikom, tako da će Njemačka predstavljati posljednju (ili jednu od) prilika za Kevina De Bruynea, Jana Vertonghena, Axela Witsela i Yannicka Carrasca.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako je Belgija godinama držala prvo mjesto na ljestvici Fife, zlatna generacija njihovog nogometa nije ispunila svoj puni potencijal. Otkad su stupili na scenu, redovito sudjeluju na velikim natjecanjima i do Svjetskog prvenstva u Kataru su nanizali četiri prolaska grupne faze na velikim turnirima. No, kapitalizirali su ih tek jednim polufinalem, koje su na Mundijalu u Rusiji pretvorili u brončanu medalju, prvu nakon srebra s Eura 1980. godine u Italiji. Svjetska smotra u Dohi i okolici označila je prvo ispadanje u grupnoj fazi za zlatnu generaciju, no ovaj puta ždrijeb im je podario daleko lakšu skupinu. Iako nisu puno igrača promijenili u odnosu na katarski neuspjeh, ovaj puta ipak ne bi trebali imati previše problema s uspješnim rješavanjem pitanja prolaska u nokaut fazu.

Put do Eura

U kvalifikacijski ciklus krenuli su iz prvog pota na ždrijebu, a kao i u slučaju završnog turnira u Njemačkoj, tako su imali i grupu po mjeri u kvalifikacijama. Iako su Austrija iz drugog, odnosno Švedska iz trećeg pota, potencijalno neugodni protivnici, Belgija je na ždrijebu izbjegla sve najteže protivnike. Štoviše, Švedska, Azerbajdžan i Estonija bili su među najslabije rangiranim momčadima svojih potova. Sve skupa rezultiralo je rutinskim prolaskom grupe s 20 bodova iz osam utakmica. Upisali su šest pobjeda i dva remija, oba na domaćem terenu protiv Austrije i Švedske. No, na gostovanjima su protiv ovih momčadi zabili po tri komada i njihovo prvo mjesto bilo je izgledno nakon što su tri kola prije kraja pobijedili u Beču.

Izbornik: Domenico Tedesco

Nakon kraha na katarskom pijesku, Belgija je Roberta Martineza zamijenila za mladog Talijana Domenica Tedesca i, po svemu sudeći, bio je to pun pogodak. Belgija nijednom nije izgubila u 14 utakmica koje je on vodio. Bila je uvjerljiva u kvalifikacijama za Euro 2024. i završila ih je na prvom mjestu skupine s 20 od 24 boda, dok su pored toga odigrali i šest prijateljskih utakmica, od čega se izdvajaju pobjeda kod Njemačke, odnosno remi kod Engleske.

Tedesco ima samo 38 godina, produkt je njemačkog istema jer se u zemlju domaćina Eura preselio s obitelji kad su mu bile samo dvije godine. Trenersku karijeru gradio je kroz omladinski pogon Stuttgarta i Hoffenheima, vodio je Erzgebirge Aue, Schalke, Spartak Moskvu i RB Leipzig, prije nego je u veljači 2023. sjeo na klupu Crvenih vragova.

Ključni igrač: Kevin De Bruyne

Ovdje nismo imali baš nikakve dvojbe. Magični veznjak već je godinama ključ igre Manchester Cityja i Belgije. Imao je u netom završenoj klupskoj sezoni velikih problema s ozljedama, skupio je samo 26 nastupa, odnosno 1.750 minuta na terenu. Ipak, i ovako ograničena minutaža bila mu je dovoljna da isporuči šest golova i nevjerojatnih 18 asistencija u svim natjecanjima.De Bruyne je i u Belgiji srce i duša vezne linije, igrač koji suigrače čini mnogo boljima nego što to oni inače jesu. Polako ga sustižu i godine, ako Belgija preživi grupnu fazu, De Bruyne će u Njemačkoj proslaviti 33. rođendan. Ovo mu je vjerojatno posljednji pokušaj da se popne i na reprezentativni tron Europe, a posljednjih tjedana sve se ozbiljnije piše o njegovom potencijalnom odlasku na arapski poluotok.

Tajno oružje: Leandro Trossard

Ušao je u 30. ljeto života, najzrelije igračke godine i isporučio je sezonu karijere. Pomalo iznenađujuće, prometnuo se u jednu od važnijih karika Arsenala, fantastično se priključuje u završnicu napada sa svojih krilnih pozicija i zabija kao na tekućoj traci. U dresu viceprvaka Engleske spakirao je 17 lopti u protivničke mreže, a zabio je i na obje lipanjske pripremne utakmice. Strijelac je bio i u posljednjem dvoboju kvalifikacija u studenom prošle godine, a iako nikad neće biti u naslovnim ulogama, barem ne u najavama utakmica, ima sve preduvjete da i u Njemačkoj nastavi s ovosezonskim golgeterskim izdanjima.

Jeste li znali?

Bit će ovo četvrto veliko natjecanje koje se održava na tlu Njemačke. Ugostili su Svjetsko prvenstvo 1974. i 2006. godine, odnosno Euro 1988. godine. Zanimljivo, Belgija se nije plasirala ni na jedno od navedenih natjecanja i ovo će im biti premijerni turnirski nastup u Njemačkoj.

Očekivana postava (4-2-3-1):

Casteels – Castagne, Faes, Witsel, De Cuyper – Onana, Mangala – Trossard, De Bruyne, Doku - Lukaku

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - Koen Casteels (VfL Wolfsburg), 12 - Thomas Kaminski (Luton Town), 13 - Matz Sels (Nottingham Forest);

Braniči: 2 - Zeno Debast (Anderlecht), 3 - Arthur Theate (Stade Rennais), 4 - Wout Faes (Leicester City), 5 - Jan Vertonghen (Anderlecht), 6 - Axel Witsel (Atletico Madrid), 15 - Thomas Meunier (Trabzonspor), 21 - Timothy Castagne (Fulham), 25 - Maxim De Cuyper (Club Brugge);

Veznjaci: 7 - Kevin De Bruyne (Manchester City), 8 - Youri Tielemans (Aston Villa), 11 - Yannick Carrasco (Al Shabab), 16 - Aster Vranckx (vfL Wolfsburg), 18 - Orel Mangala (Olympique Lyonnais), 23 - Arthur Vermeeren (Atletico Madrid), 24 - Amadou Onana (Everton);

Napadači: 9 - Leandro Trossard (Arsenal), 10 - Romelu Lukaku (Roma), 14 - Dodi Lukebakio (Sevilla), 17 - Charles De Ketelaere (Atalanta), 19 - Johan Bakayoko (PSV Eindhoven), 20 - Lois Openda (RB Leipzig), 22 - Jeremy Doku (Manchester City)

 REUTERS/Yves Herman REUTERS/Yves Herman

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Ako Belgija postane prvak Europe, svoj ćete ulog povećati 17 puta. Koliko su jednostavnu grupu dobili na ždrijebu, možda najbolje govori činjenica da se prolaz grupe honorira s tečajem 1.05, dok prvo mjesto vrijedi tečaja 1.40.

Germanijak nema baš nikakve dvojbe u to da će Belgija bez ikakvih problema proći u nokaut fazu. Tamo također očekujemo da upišu barem jednu pobjedu, ali više od toga – ne! Predviđamo im plasman u četvrtfinale i ispadanje od pobjednika grupe D.

Prognoza: Četvrtfinale, osim ako ih u osmini finala ne dopadnu uvijek neugodni Talijani.

Raspored:

17. lipnja

Frankfurt Arena, Frankfurt: Belgija - Slovačka, 18.00

22. lipnja

RheinEnergieStadion, Köln: Belgija - Rumunjska, 21.00

26. lipnja

Stuttgart Arena, Stuttgart: Ukrajina - Belgija, 18.00

SLOVAČKA - IZ PETOG POTA DO EURA, PROLAZ SKUPINE BIO BI PREMIJA

Od svojeg osamostaljenja, Slovaci su samo jednom igrali na Svjetskom prvenstvu. Bilo je to 2010. godine, prošli su u osminu finala i to je njihov najveći uspjeh u povijesti. Plasman u Njemačku predstavlja treći uzastopni za Slovake, nakon što su 2016. prošli grupu i ispali na prvoj prepreci u nokaut fazi, dok su na prošlom Euru ispali s tri boda u prvoj rundi. Mundijal u Kataru su propustili, a nakon neuspješnih kvalifikacija, na trenersku poziciju imenovali su Talijana Francesca Calzonu. Početak je bio katastrofalan. U Ligi nacija C osvojili su tek treće mjesto u svojoj skupini, bili su lošiji od Kazahstana i Azerbajdžana, a samo su Bjelorusiju uspjeli nadvisiti u konačnom plasmanu. Loše igre koštale su ih pada u tek peti pot uoči ždrijeba kvalifikacija za Euro u Njemačkoj, ali Calzona je uspio pronaći dobitnu formulu i Slovaci su ostvarili hat-trick plasmana na kontinentalnu smotru. Što se tiče konačnog popisa za Euro, Calzona je izostavio iskunog Roberta Maka, a posljednji rez nisu preživjeli Michal Tomic i Matus Kmet.

Put do Eura

U Ligi nacija osvojili su mizerno 43. mjesto u konačnom plasmanu i morali su iz pretposljednjeg pota krenuti u pohod na Euro. Samo 12 reprezentacija bilo je ispod njih prilikom slaganja jakosnih skupina, tako da možemo reći da su praktički krenuli s dna, od nule. Ždrijeb im je podario neugodnu, ali isto tako i prolaznu skupinu u kojoj su bili Portugal, Island, Luksemburg, Bosna i Hercegovina i Lihtenštajn. U 10 kola polučili su fantastičan učinak od sedam pobjeda, jednog remija i dva poraza, oba od Portugalaca. Remizirali su kod kuće s Luksemburgom, no to im je bio jedini kiks u vrlo uspješnim kvalifikacijama. Na koncu, Slovačka je osvojila 2. mjesto u skupini J sa 22 boda, osam manje od Portugala, ali i šet više od Luksemburga.

Izbornik: Francesco Calzona

Već smo spomenuli da je Slovačku preuzeo u ljeto 2022. godine, nakon što se reprezentacija nije plasirala u Katar. No, to nije jedini posao koji obavlja. Od 19 veljače ove godine, svega 48 sati prije utakmice osmine finala Lige prvaka protiv Barcelone, Napoli je uručio otkaz treneru Walteru Mazzariju i doveo slovačkog izbornika Francesca Calzonu na kratkoročni ugovor, koji istječe krajem ovog mjeseca. Calzona je već ranije radio u Napulju kao pomoćnik prvo Mauriziju Sarriju između 2015. i 2018., a zatim i Lucianu Spallettiju (2021/22.). Ulogu pomoćnog trenera obnašao je i u Empoliju, Cagliariju, Sorrentu i Perugiji, a Slovačka i Napoli predstavljaju njegove prve samostalne angažmane.

Ključni igrač: Milan Škriniar

Preciznije bi, možda, bilo reći kako će ključ slovačkog uspjeha u Njemačkoj biti obrana, koja je najjači dio momčadi. Primili su svega osam golova u 10 kvalifikacijskih utakmica, pritom su pet puta sačuvali praznu mrežu. Stup vrlo dobre obrane je iskusni 29-godišnji stoper PSG-a, koji je i najskuplji Slovak prema Transfermarktu. Procijenjen je na 35 milijuna eura, a zanimljivo, drugi najskuplji također je branič – David Hancko iz Feyenoorda, koji vrijedi 30 milijuna eura.

Tajno oružje: Laszlo Benes

Ovaj 26-godišnji centralni vezni iza sebe ima fantastičnu sezonu u HSV-u. Možda se radi o 2. Bundesligi, ali kada netko u 30 utakmica protivnicima spakira 15 golova i 12 asistencija, igrajući isključivo kao središnji vezni, onda možemo s punim pravom reći kako se radi o sjajnom učinku. Benes je klupsku formu potvrdio i u posljednjoj provjeri protiv Walesa, zabivši pogodak nakon ulaska s klupe. Bit će glavni joker Francesca Calzone, a ne bi nas čudilo da kroz turnir postane i standardan u prvih 11. Za početak, očekuje se da kreće s klupe.

Jeste li znali?

Slovaci će imati značajnu podršku s tribina u Njemačkoj. Osim što su geografski blizu, ove dvije zemlje vrlo su povezane i u poslovnom svijetu. Konkretno, Njemačka je glavni trgovinski partner Slovačkoj, a Volkswagen je u Bratislavi otvorio tvornicu u kojoj zapošljava osam tisuća ljudi. U Slovačkoj se proizvode i neki modeli Audija i Porschea, tako da nema sumnje da će neki od navijača put na utakmicu iskoristiti i da sportski spoje s poslovnim dijelom života.

Očekivana postava (4-3-3):

Dubravka – Pekarik, Škriniar, Vavro, Hancko – Duda, Lobotka, Kucka – Haraslin, Boženik, Schranz

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - Martin Dubravka (Newcastle United), 12 - Marek Rodak (Fulham), 23 - Henrich Ravas (New England Revolution);

Braniči: 2 - Peter Pekarik (Hertha Berlin), 3 - Denis Vavro (FC Kopenhagen), 4 - Adam Obert (Cagliari), 6 - Norbert Gyomber (Salernitana), 14 - Milan Skriniar (Paris St. Germain), 15 - David Hancko (Feyenoord), 16 - Vernon De Marco (Hatta), 25 - Sebastian Kosa (Spartak Trnava);

Veznjaci: 5 - Tomas Rigo (Banik Ostrava), 7 - Tomas Suslov (Hellas Verona), 8 - Ondrej Duda (Hellas Verona), 11 - Laszlo Benes (Hamburg SV), 13 - Patrik Hrosovsky (Genk), 19 - Juraj Kucka (Slovan Bratislava), 21 - Matus Bero (VfL Bochum), 22 - Stanislav Lobotka (Napoli);

Napadači: 9 - Robert Bozenik (Boavista), 10 - Lubomir Tupta (Liberec), 17 - Lukas Haraslin (Sparta Prag), 18 - David Strelec (Slovan Bratislava), 20 - David Duris (Ascoli), 24 - Leo Sauer (Feyenoord), 26 - Ivan Schranz (Slavia Prag),

REUTERS/Radovan StoklasaREUTERS/Radovan Stoklasa

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Pogled na ponudu Germanije govori nam da je Slovačka najveći autsajder za osvajanje Eura, zajedno s Gruzijom i Albanijom. Na ove tri selekcije Germa nudi tečaj 500 u slučaju da se popnu na europski tron. Što se grupnog dijela tiče, osvajanje skupine honorira se tečajem 11, prolazak u nokaut fazu vrijedi 1.90, dok je najmanji tečaj na osvajanje posljednjeg mjesta u skupini – 1.80!

Mi smatramo da neće biti toliko loši, odnosno da bi se trebali umiješati u borbu za 3. mjesto, ali više od toga ne.

Prognoza: Ispadanje u skupini

Raspored:

17. lipnja

Frankfurt Arena, Frankfurt: Belgija - Slovačka, 18.00

21. lipnja

Düsseldorf Arena, Düsseldorf: Slovačka - Ukrajina, 15.00

26. lipnja

Frankfurt Arena, Frankfurt: Slovačka - Rumunjska, 18.00

RUMUNJSKA - TRADICIONALNO DOLAZE NA SVAKI DRUGI EURO, ALI BEZ PREVELIKIH TEMELJA ZA VISOKE AMBICIJE

U ovom tisućljeću, rumunjska nogometna reprezentacija ima jasnu formulu po kojoj sudjeluje na velikim turnirima. Na Svjetskom prvenstvu nisu bili nijednom, posljednji puta u Francuskoj 1998., a znamo kako su se tamo proveli, odnosno tko ih je izbacio u osmini finala. Što se europskih smotri tiče, Rumunji u posljednje 24 godine igraju na svakom drugom Euru. Dakle, gledali smo ih 2000., 2008. i 2016., dok 2004., 2012. i 2020. nisu igrali. Najbolji rezultat u povijesti kontinentalnih turnira ostvarili su u Belgiji i Nozozemskoj 2000. godine, kada su jedini puta prošli u nokaut fazu.

Nakon što se nisu našli na letu za katarski Mundijal, Rumunji su u novi ciklus krenuli iz B ranga Lige nacija, ali proveli su se kao bosi po trnju. U skupini s Bih, Finskom i Crnom Gorom, osvojili su sedam bodova i ispali, što je uvjerljivo najveći broj bodova koji je neka reprezentacija osvojila u posljednjem izdanju Lige nacija, a da je pritom završila grupnu fazu kao posljednja na ljestvici.

Put do Eura:

S obzirom na to da im je ždrijeb podario Švicarsku iz prvog pota, a iz preostalih Izrael, Bjelorusiju, Kosovo i Andoru, nije baš nikakva senzacija da je Rumunjska prošla na Euro, no prilično je iznenađenje da su to učinili kao prvoplasirani i to s čak pet bodova više u odnosu na Švicarsku. U 10 utakmica nisu upisali nijedan poraz, šest puta su slavili uz samo pet primljenih golova. Doduše, napad nije bio pretjerano raspoložen jer su zabili 16 puta, od čega šest puta Andori, no dok god rezultatom profitiraju, pragmatičan nogomet Rumunja ima svoju računicu. U posljednjem kolu, u ključnom dvoboju za prvo mjesto, na domaćem su terenu s minimalnih 1-0 pobijedili Švicarsku.

Izbornik: Edward Iordanescu

Prezime vam zvuči jako poznato? Pa, može se reći da ima čak i kultni status u rumunjskom nogometu. Naime, legendarni Anghel Iordanescu otac je današnjeg izbornika Edwarda. Anghel je u tri navrata sjedio na klupi reprezentacije, potpisao je najveće uspjehe rumunjskog nogometa, koji uključuju četvrtfinale SP-a 1994., ispadanje u osmini finala četiri godine kasnije, kao i hrabar nastup na Euru u Francuskoj 2016.. Što se Edwarda tiče, on je u trenerskim vodama od 2010. godine, prvo tri godine kao asistent u Steaui, a potom je vodio brojne rumunjske klubove. Najveći od njih su CFR Cluj i FCSB, dok je imao i jedan inozemni izlet u CSKA Sofiju. Na klupu reprezentacije sjeo je 2022. godine.

REUTERS/Octav GaneaREUTERS/Octav Ganea

Ključni igrač: Radu Dragusin

Rumunjska je napadački bolno limitirana momčad. George Puscas i Ianis Hagi bili su velike zvijezde u ranijoj fazi karijere, ali nikada nisu u potpunosti ispunili potencijal. A bili su predviđeni kao vezni i napadački kamen temeljac novog rumunjskog uzleta. Stoga su fokus svoje snage stavili na obranu, koja je najbolji dio momčadi. Predvodi je stasiti 22-godišnji stoper Rade Dragusin, iza kojeg je turbulentna premijerna polusezona u Tottenhamu. Londonski klub doveo ga je u siječnju za 25 milijuna eura iz Genoe, a tek je u završnici sezone uhvatio kakav takav kontinuitet igara. No, u reprezentaciji je pravi stup obrane i bit će vođa Rumunjske u Njemačkoj, ali i u godinama koje slijede.

Tajno oružje: Dennis Man

Iza hitrog 25-godišnjeg desnog krila sjajna je sezona u Parmi. Doduše, radi se o Serie B, no 13 golova i sedam asistencija potvrda su vrhunske forme. Man pomalo isplaćuje 11 milijuna eura odštete koliko ga je Parma placila FCSB-u prije tri i pol godine. Man je u reprezentaciji vječito između početne postave i klupe, no koliko god minuta dobije u Njemačkoj, budite sigurni da će biti zapažen na terenu.

Jeste li znali?

Rumunjska dijaspora najviše je zastupljena u Italiji i Španjolskoj, no blizu tih brojeva su i njemački Rumunji. Procjene iz 2022. godine govore da u Njemačkoj živi između 900 tisuća i milijun Rumunja, tako da budite sigurni da će na njihovim utakmicama biti vatrena podrška. Valja spomenuti i da je poveznica značajna njemačka manjina u Rumunjskoj, što se posebno može uočiti u najpoznatijoj regiji Rumunjske – Transilvaniji, čiji arhitektura i dio gastronomske ponude neodoljivo podsjećaju na Bavarsku. Uostalom, i aktualni predsjednik Rumunjske je etnički Nijemac – Klaus Werner Iohannis puno mu je ime i već je devet i pol godina na čelu države.

Očekivana postava (4-1-4-1):

Moldovan – Mogos, Dragusin, Racovitan, Olaru – Sut – Sorescu, Hagi, Cicaldau, Coman – Puscas

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - Florin Nita (Gaziantep), 12 - Horatiu Moldovan (Atletico Madrid), 16 - Stefan Tarnovanu (FCSB);

Braniči: 2 - Andrei Ratiu (Rayo Vallecano), 3 - Radu Dragusin (Tottenham Hotspur), 4 - Ionut Nedelcearu (Palermo), 5 - Adrian Rus (Pafos), 11 - Nicusor Bancu (Universitatea Craiova), 15 - Andrei Burca (Al-Okhdood), 22 - Vasile Mogos (CFR Cluj), 24 - Bogdan Racovitan (Rakow Czestochowa);

Veznjaci: 6 - Marius Marin (Pisa), 8 - Alexandru Cicaldau (Konyaspor), 10 - Ianis Hagi (Alaves), 13 - Valentin Mihaila (Parma), 14 - Darius Olaru (FCSB), 17 - Florinel Coman (FCSB), 18 - Razvan Marin (Empoli), 20 - Dennis Man (Parma), 21 - Nicolae Stanciu (Damac), 23 - Adrian Sut (FCSB), 26 - Deian Sorescu (Gaziantep);

Napadači: 7 - Denis Alibec (Muaither), 9 - George Puscas (Bari), 19 - Denis Dragus (Gaziantep), 25 - Daniel Birligea (CFR Cluj)

REUTERS/George CalinREUTERS/George Calin

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Potpuno očekivano, Rumunjska je jedan od većih autsajdera za osvajanje Eura. Tečaj na to je čak 200, a samo četiri reprezentacije imaju manje izgleda za titulu. Značajno bolje Rumunji kotiraju kada je u pitanju prolaz skupine, što će Germania honorirati s tečajem 1.60, dok ispadanje u skupini na listiće donosi 3.50. Ako, pak, smatrate da Rumunji vrijede osvajanja skupine E i to na koncu i naprave, zaokružit ćete lijepih 7.00!

Germanijak nije pretjerano naklonjen Rumunjskoj, momčad je to kojoj naprosto nedostaje ozbiljnijih igračkih klasa za opipljiviji rezultat. Da bi mogli do osmine finala, nije nerealno očekivati, pogotovo ako budu među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Prognoza: Osmina finala

Raspored:

17. lipnja

Allianz Arena, München: Frankfurt: Rumunjska - Ukrajina, 15.00

21. lipnja

RheinEnergieStadion, Köln: Belgija - Rumunjska, 21.00

26. lipnja

Frankfurt Arena, Frankfurt: Slovačka - Rumunjska, 18.00

UKRAJINA - RASTE NOVA GENERACIJA ŽELJNA DA RATOM POGOĐENOJ ZEMLJI PRIUŠTI DAŠAK VESELJA

Slično kao i Rumunji, tako i Ukrajinci imaju zanimljiv obrazac pojavljivanja na velikim natjecanjima. Propustili su četiri uzastopna Mundijala, dok će im ovo biti četvrti uzastopni Euro. Najbolji rezultat polučili su na prošloj kontinentalnoj smotri, plasiravši se u četvrtfinale. Katar im je pobjegao u dodatnim kvalifikacijama, gdje ih je izbacio Wales. Uslijedio je solidan nastup u Ligi nacija B, gdje su s 11 bodova bili drugi u skupini iza Škotske. U međuvremenu su dodatno afirmirali čitav niz mladih igrača kao što su Mudrik, Sudakov, Zabarnji, Trubin, Vanat, Bražko, Mikolenko i drugi, te se na njihovim krilima nadaju dodatnom usponu.

Momčad im je dobro uravnotežena, s kvalitetnim i dokazanim igračima u svim linijama, ali i sa pregršt mladih zvijezda. I dalje su tu iskusni veterani poput Jarmolenka, Stepanenka, Sidorčuka, Malinovskog i Buščana, a puno će se očekivati i od Gironinog tandema Dovbik - Cigankov.

Put do Eura

Nisu imali sreće kod ždrijeba jer ih je ples kuglica svrstio u skupinu smrti s Engleskom, Italijom, Sjevernom Makedonijom i Maltom. Bili su u igri za prolaz sve do zadnjih trenutaka i minimalnog poraza od Italije. Stoga su morali u dodatne kvalifikacije, gdje su prvo u Zenici pobijedili Bosnu i Hercegovinu preokretom u završnici susreta 2-1, da bi u finalu doigravanja, također s 2-1 nakon preokreta, bili bolji od Islanda.

Izbornik: Serhij Rebrov

Legendarni ukrajinski igrač i bivši reprezentativac sa 75 nastupa i 15 pogodaka za nacionalnu vrstu, po čemu je četvrti najefikasniji strijelac u povijesti Ukrajine. Najveći dio igrake karijere proveo je u kijevskom Dinamu, gdje je tri godine bio i trener. Vodio je Al-Ahli, Ferencvaros i Al-Ain, a izbornikom Ukrajine imenovan je u lipnju 2023. godine.

Ključni igrač: Artem Dovbik

Ima u reprezentaciji Ukrajine iskusnijih igrača s puno više jakih utakmica u nogama, poput Jarmolenka, Zinčenka ili Malinovskog, ali ne možemo ignorirati činjenicu da je iza Dovbika nevjerojatna sezona u Gironi, hit klubu španjolske La Lige. Dovbik je u njihovo treće osvojeno mjesto ugradio 24 pogotka i osam asistencija, a na koncu se okrunio titulom najboljeg strijelca prvenstva.

Tajno oružje: Georgi Sudakov

Hrvatskoj publici predstavio se prošlo ljeto kada je bio ponajbolji igrač u pobjedi U21 Ukrajine protiv vršnjaka iz Hrvatske na U21 Euru. U međuvremenu je ovaj plemeniti centralni vezni odradio sjajnu sezonu u Šahtaru i cijena mu je nekoliko puta porasla. U klubu se nadaju dodatnoj eksploziji Sudakova na Euru, a već je sada izvjesno da će biti nova velika prodaja Šahtara.

Jeste li znali?

Samostalna Ukrajina jednom je samo nastupila na Svjetskom prvenstvu i to je bilo upravo u Njemačkoj 2006. godine. Bili su odlični, stigli su do četvrtfinala nakon što su izbacili Švicarsku, ali su tada položili oružje protiv Italije. Njemačku, dakle, pamte po dobrom, a u tmurnim vremenima kada je popriličan dio države pod ratnom okupacijom, još jedan veliki rezultat na tlu Njemačke unio bi dašak prijeko potrebne pozitive u živote Ukrajinaca.

Očekivana postava (4-3-3):

Lunin - Konoplja, Zabarnji, Matvienko, Mikolenko - Malinovskij, Zinčenko, Sudakov - Cigankov, Dovbik, Mudrik

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - Heorhij Buščan (Dinamo Kijev), 12 - Antolij Trubin (Benfica), 23 - Andrij Lunjin (Real Madrid);

Braniči: 2 - Juhim Konoplja (Šahtar Donjeck), 3 - Oleksandr Svatok (Dnjipro-1), 4 - Maksim Talovierov (LASK), 13 - Illia Zabarnji (Bournemouth), 16 - Vitalij Mikolenko (Everton), 21 - Mikola Matviienko (Šahtar Donjeck), 22 - Valerij Bondar (Šahtar Donjeck), 24 - Oleksandr Timčjuk (Dinamo Kijev), 26 - Bohdan Mihajličenko (Polisja Žitomir);

Veznjaci: 5 - Serhij Sidorčuk (Westerlo), 6 - Taras Stepanenko (Šahtar Donjeck), 7 - Andrij Jarmolenko (Dinamo Kijev), 8 - Ruslan Malinovski (Genoa), 10 - Mihailo Mudrik (Chelsea), 14 - Heorhii Sudakov (Šahtar Donjeck), 15 - Viktor Cigankov (Girona), 17 - Oleksandr Zinčenko (Arsenal), 18 - Mikola Šaparenko (Šahtar Donjeck), 19 - Volodimir Bražko (Dinamo Kijev), 20 - Oleksandr Zubkov (Šahtar Donjeck);

Napadači: 9 - Roman Jaremčuk (Valencia), 11 - Artem Dovbik (Girona), 25 - Vladyslav Vanat (Dinamo Kijev)

REUTERS/Amel EmricREUTERS/Amel Emric

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Osvajanje naslova prvaka Europe pomnožit će ukupni tečaj na vašim listićima za čak 100! Prolazak u nokaut fazu Germania cijeni sa solidnih 1.50, a ako vjerujete da Ukrajinci mogu do prvog mjesta u skupini E, tada za vas imamo tečaj od 6.50! Nešto veći tečaj od 7.50 Germania nudi svima koji misle da će trupe Serhija Rebrova zauzeti posljednje mjesto u konkurenciji Slovačke, Rumunjske i Belgije.

Germanijak ima dosta povjerenja u prolazak Ukrajinaca u nokaut fazu. Kvalitetu za to neupitno posjeduju i bolji su od Slovaka i Rumunja. Držimo i da posjeduju kapacitet za borbu s Belgijom.

Prognoza: Osmina finala

Raspored:

17. lipnja

Allianz Arena, München: Frankfurt: Rumunjska - Ukrajina, 15.00

21. lipnja

Düsseldorf Arena, Düsseldorf: Slovačka - Ukrajina, 15.00

26. lipnja

Stuttgart Arena, Stuttgart: Ukrajina - Belgija, 18.00



Tagovi

EUROEuro 2024Najava Euro 2024belgijska nogometna reprezentacijaBelgijaUkrajinaUkrajinska nogometna reprezentacijaSlovačkaSlovačka nogometna reprezentacijaRumunjskaRumunjska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti