Germanijak
Germanijak

Skupina C: Sve su oči uprte u Engleze, susjedi i Danci u borbi za drugo mjesto

Vrijeme Čitanja: 21min | sri. 12.06.24. | 15:00

Harry, Jude i ostatak društva ne bi trebali imati previše problema u grupnoj fazi, ali bi se zato preostale tri reprezentacije mogle ozbilno 'potući' za drugo mjesto

Prema ELO rejtingu, skupina C treća je najbolja skupina na ovom Euru (1853), a ispred nje su samo skupina B (drugo mjesto, 1896), dok je sasvim očekivano skupina D (1900) na prvom mjestu. U svakom slučaju, skupina C ponudit će šest sjajnih utakmica, s tim da se Englezi ipak izdvajaju kao favoriti, dok bi se preostale tri reprezentacije - Srbija, Slovenija i Danska - itekako trebale 'potući' za drugo mjesto.

Zanimljivo je što je ples kuglica ponovno spojio Slovence i Dance koji su bili u istoj skupini i u kvalifikacijama za Euro. Te kvalifikacije zaključili su s istim brojem bodova (22), s tim da je Danska ipak bila prva zbog boljeg međusobnog omjera.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Englezi pak na ovo natjecanje ulaze s velikim očekivanjima, dok u Srbiji vlada svojevrsna euforija gdje svi vjeruju da Orlovi mogu izboriti plasman u drugu fazu najtecanja. Naravno, nitko ne podcjenjuje Slovence, a još manje Dance koji će nakon ovog Eura krenuti u pravi mali 'rebuilding' budući da je oproštaj najavilo nekoliko dugogodišnjih oslonaca reprezentacije poput Kjaera i Schmeichela. Prvo kolo skupine C igra se 16. lipnja, s tim da će prvi na travnjak MPHArene u Stuttgartu istrčati Slovenci i Danci (18.00), dok nas tri sata kasnije očekuje i okršaj Engleza i Srba koji će snage odmjeriti na stadionu Schalkea, danas njemačkog drugoligaša.

Pregled skupine započinjemo s izrazitim favoritom te 'glavnom zvijezdom', nakon čega na red dolaze Danci, a potom i 'susjedi'.

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE.


ENGLESKA: It’s time!

Novo veliko natjecanje, nova velika euforija na Otoku. No, ovaj put – potpuno opravdano! Englezi, iako imaju nekih problema u kadru (naročito tu mislimo na poziciju lijevog beka), ove su godine jedni od većih favorita da odu do kraja. Na prošlom Euru zapeli su u finalu, pamti se i dalje onaj promašaj Sake s bijele točke, no sada, kada je Jude Bellingham među pet najboljih igrača svijeta, kada je Saka dodatno sazrio, kad su Cole Palmer, Phil Foden i Declan Rice u formi života, potpuno je razumljivo zašto se na većini engleskih radiopostaja barem jednom dnevno može čuti ‘It’s coming home’.

Doduše, trofej koji po njima ‘dolazi kući’ – tamo nikada nije bio. Pomalo fascinantno zvuči da Englezi imaju samo jedan naslov prvaka svijeta, dok prvaci Europe nisu bili – nijednom! Dvaput su bili treći (68., 96.), jednom drugi (2021.), a mnogi vjeruju da je sada ‘vrijeme’ da zlato obasja vječno pokisli Otok.

Ako bi Englezi osvojili naslov prvaka Europe, Harry Kane upisao bi se u povijesne knjige kao igrač kojem je prvi trofej u karijeri onaj prvaka Europe. Zvuči nestvarno, ali je zaista tako. S druge strane, Jude Bellingham bi čudesnu sezonu s Realom okrunio na najbolji mogući način, dok bi Southgate s trijumfom postao – besmrtnik.

Put do Eura 2024

Rutinski i bez stresa. To je, u najkraćim crtama, opis kako su Englezi riješili kvalifikacije za Euro. S njima su u skupini bili Italija, Sjeverna Makedonija, Ukrajina i Malta, a Englezi su do prvog mjesta stigli sa šest pobjeda te dva remija (Ukrajina u gostima i Sj.Makedonija u gostima, obje utakmice 1-1). Dakako, najveći test bile su utakmice protiv Italije, ali Azzurri nisu imali odgovor za Kanea i društvo koji su ih prvo svladali u Napulju (2-1), a onda i na Wembleyju (3-1). Kane je u tim ogledima zabio tri pogotka (dva s bijele točke), a dok su preostali strijelci bili Rice (utakmica u Napulju) te Rashford koji je zbog slabije forme na kraju ostao bez poziva za Euro.

Southgate je odustao od ‘eksperimentiranja’ s trojicom u posljednjoj liniji, Englezi već neko vrijeme prakticiraju 4-2-3-1, odnosno 4-3-3 sustav, a tako će biti i na ovom Euru.

Rice, Bellingham i Foden. Foto: REUTERS/Paul ChildsRice, Bellingham i Foden. Foto: REUTERS/Paul Childs

Izbornik: Gareth Southgate

On zapravo uopće nije trener, on je baš izbornik. Jer, trenirao je samo svoj Middlesbrough tri godine prije nego što je 2011. postao trener mlađih uzrasta u reprezentaciji, da bi onda od 2013. preuzeo ‘Laviće’ s kojima je radio tri godine. Od 2016. vodi ‘Lavove’, a dosad je u 95 utakmica na klupi reprezentacije skupio 60 pobjeda, 18 remija i 17 poraza. Samo su Walter Winterbottom (5898 dana), Sir Alf Ramsey (4081 dan) i Sir Bobby Robson (2922 dana) dulje vodili Englesku od njega. Na dan kada Engleska bude otvorila Euro (16. lipnja, Srbija, 21 sat), Gareth Southgate bit će izbornik 2818 dana. U današnje doba, to je podatak vrijedan naklona...

Malo je iznenadio s popisom putnika za Euro, nedvojbeno je najveće iznenađenje što su ‘ispod crte’ ostali Maguire i Rashford iz Man Uniteda, ali engleska javnost više ne propitkuje izbornikove odluke. Svi znamo koliko su bili blizu na prošlom Euru, sjećamo se polufinala SP-a u Rusiji kad se sve moglo okrenuti da Kane iz stopostotne prilike nije pogodio vratnicu, ali Englezima bi sreća nekako uvijek okrenula leđa onda kad im treba njen osmjeh.

Tko zna, možda sve naplate ‘s kamatama’ na protivničkom teritoriju, u Njemačkoj, gdje će za njih navijati – samo oni sami. Southgate zna da ima skupinu čudesnih igrača, ali isto tako mu neke sitnice stvaraju probleme. Englezi jesu jedni od favorita, polufinale bi za njih moralo biti – minimum!

Ključni igrač: Harry Kane

Možda bi neki očekivali da će ovdje biti napisano ime Judea Bellinghama, ali bez sjajnog Kanea nema ni sjajnog Bellinghama. Sve, dakle, ovisi o tom pravom nogometnom majstoru koji još uvijek čeka na svoj prvi trofej u karijeri. Koliko je samo čudesnih pogodaka postigao, koliko je samo sjajnih asistencija upisao, koliko je samo utjecao na Tottenham i njihov napredak od prosječnog do top kluba... Harry je majstor, nogometni virtuoz, netko tko zna apsolutno sve. I nije fora ‘skupljati lajkove’ na njegov račun, on je veliki nogometaš, netko tko nije zaslužio posprdne komentare. I na terenu i van terena može biti primjer mnogima. Doduše, ne lingvistima, ali ionako pričamo ovdje o nogometu..

Talijani bi za njega rekli ‘nove e mezzo’, Englezi ‘nine and half’, dok bi se na našim prostorima Harryjeva pozicija prevela kao ‘devet i pol’. To je Harry Kane. Ali, da bi Engleska otišla do kraja, njegova igra ne smije biti ocijenjena s devet i pol, ona mora biti čista desetka. Kane čini sve druge boljima, takav je igrač, ali isto tako zahtjeva da se puno toga ‘vrti’ oko njega. Ove sezone je u dresu Bayerna skupio 45 nastupa u svim natjecanjima, a može se pohvaliti s 44 pogotka i 12 asistencija. Konstatirali smo ranije, ali nije na odmet ponoviti – Harry je majstor.

Southgate i Kane. Foto: REUTERS/Lee SmithSouthgate i Kane. Foto: REUTERS/Lee Smith

Tajno oružje: Anthony Gordon

Prema Transfermarktu, Englezi su uvjerljivo ‘najteža’ reprezentacija na Euru, a i na svijetu (1.52 milijarde eura), stoga je teško za nekoga istaknuti da je ‘tajno oružje’. Ali, kad bismo morali pikirati jednog igrača čiji nas bljesak ne bi iznenadio i za koga vjerujemo da bi mogao u Njemačkoj još malo pokazati kakva je klasa, onda je to Anthony Gordon.

On je prvo ime Newcastlea, igrač koji je ove sezone upisao double-double učinak u Premier ligi (11 pogodaka, 10 asistencija), a jako je dobar kad suparnička obrana nije u potpunosti fokusirana samo na njega. A kad smo kod fokusa suparnika, budući da će na terenu biti istovremeno s Bellinghamom, Kaneom, Sakom i ostalim velemajstorima, prostora bi trebalo biti. Mladić (23) rođen u Liverpoolu, koji ima i irske i škotske korijene, uglavnom će u igru ulaziti u drugom dijelu (trebao bi dijeliti minutažu s Ezeom i Palmerom), a baš onda kada protivnik bude umoran, a Anthony silno motiviran da pokaže kako je s razlogom na popisu (neki smatraju kako je on trebalo ostati ‘ispod crte’ na uštrb Rashforda), moglo bi se svašta dogoditi...

Jeste li znali? Klub koji je dao najviše reprezentativaca Engleske na ovom Euru je – Crystal Palace!

Dean Handerson, Marc Guéhi, Adam Wharton i Eberechi Eze je Crystal Palaceov poker aseva koji na ovom Euru brani boje Engleske. Usporedbe radi, Arsenal i Liverpool imaju po tri igrača, Newcastle, Aston Villa, Manchester City i Manchester United po dva, dok Chelsea samo jednog. Možda je poziv Whartonu neke iznenadio, ipak je odigrao samo 16 utakmica u Premier ligi dosad (u veljači je stigao u Palace iz Blackburna za 21 milijun eura), ali Southgate sigurno zna što radi.

Već neko vrijeme izbornik uglavnom boravi u Londonu, ali iako su mnogi vjerovali da primarno prati utakmice Arsenala, Chelseaja i Tottenhama, izgleda kako na njega najveći dojam ostavljaju posjeti Selhurst Parku...

Eze i Wharton. Foto: Reuters/Matthew ChildsEze i Wharton. Foto: Reuters/Matthew Childs

Očekivana formacija (4-2-3-1):

Pickford - Walker, Stones, Dunk, Trippier - Alexandre-Arnold, Rice - Saka, Bellingham, Foden - Kane

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 23 - Dean Henderson (Crystal Palace), 1 -Jordan Pickford (Everton), 13 - Aaron Ramsdale (Arsenal);

Braniči: 15 - Lewis Dunk (Brighton & Hove Albion), 22 - Joe Gomez (Liverpool), 6 - Marc Guéhi (Crystal Palace), 14 - Ezri Konsa (Aston Villa), 3 - Luke Shaw (Manchester United), 5- John Stones (Manchester City),12 - Kieran Trippier (Newcastle United), 2 - Kyle Walker (Manchester City);

Vezni: 8 - Trent Alexander-Arnold (Liverpool), 16 - Conor Gallagher (Chelsea), 26 - Kobbie Mainoo (Manchester United), 4 - Declan Rice (Arsenal), 25 - Adam Wharton (Crystal Palace);

Napadači: 10 - Jude Bellingham (Real Madrid), 20 - Jarrod Bowen (West Ham United), 21- Eberechi Eze (Crystal Palace), 11 - Phil Foden (Manchester City), 18 - Anthony Gordon (Newcastle), 9 - Harry Kane (Bayern), 24- Cole Palmer (Chelsea), 7 - Bukayo Saka (Arsenal), 17 - Ivan Toney (Brentford), 19 - Ollie Watkins (Aston Villa)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Prema Germaniji, Englezi su prvi favoriti za osvajanje Eura! Da će Southgateova družina otići do kraja nudi se tečaj 4.0, dok je na Francuze 5.0. Dakle, Englezi imaju ‘pole position’! Što se tiče prvog topnika Eura, tu je ‘glavni osumnjičeni’ Kylian Mbappé (5.50), ali je prvi iza njega Harry Kane (6.50). Zanimljivo, na četvrtom mjestu je Jude Bellingham na kojeg se nudi tečaj 20, a ista stvar vrijedi i za Fodena. Da će Saka biti najraspucaniji plaća se tečajem 35, a zanimljivo je da se u ponudi mogu pronaći još Watkins (50), Palmer (65) te Toney, Gordon i Bowen (100).

Prognoza: Polufinale, ako pobijede Hrvatsku ili Španjolsku u četvrtfinalu

Raspored:

16. lipnja

Veltins Arena, Gelsenkirchen: Srbija – Engleska, 21.00

20. lipnja

Deutsche Bank Park, Frankfurt: Danska - Engleska, 18.00

25. lipnja

RheinEnergieStadion, Köln: Engleska - Slovenija, 21.00


DANSKA: Eriksen se sprema krunu predati Højlundu, 'tatin sin' u veznoj liniji, Højbjerg s nikad više ‘rezerve’

Nakon očajnog SP-a u Kataru, kad su u skupini s Australijom, Tunisom i Francuskom osvojili svega jedan bod, Danski nogometni savez bio je na velikom testu – smijeniti ili ostaviti Kaspera Hjulmanda. Nakon podulje rasprave, koja nije trajala samo jedan dan, odlučili su ipak dati još jednu priliku legendi Nordsjaellanda koju on ipak nije uprskao.

U reprezentaciji su osvanula neka nova lica, ali zanimljivo je kako je ‘core’ ostao isti. Eriksen, iako su mnogi vjerovali da bi mogao reći ‘dosta’, naročito zbog svega što se dogodilo na prošlom Euru, je zadržao krunu na glavi, ali ovaj Euro bi za njega ipak moglo biti posljednje veliko natjecanje. Što je, uostalom, i razumljivo, budući da je danskom princu danas 32. Kad posljednji put skine taj crveni oklop s bijelim linijama, Dance će predvoditi napadač Man Uniteda i Christianov suigrač Rasmus Højlund (21) koji je i sadašnjost i budućnost reprezentacije. Doduše, još uvijek njegova riječ u svlačionici nije toliko teška, ali nakon ovog Eura, to bi se moglo promijeniti.

Put do Eura 2024

U kvalifikacijama za Euro Danska nije imala pretjerano tešku skupinu. Oni su bili uvjerljivi favoriti u skupini H, a na kraju su tu ulogu opravdali osvojivši prvo mjesto s 22 boda. Nisu bili besprijekorni, upisali su jedan remi i dva poraza, ali zajedno sa Slovencima (isti broj bodova, slabija gol-razlika), izborili su novo veliko natjecanje.

Zanimljivo, nakon četiri odigrana kola imali su svega sedam bodova. Neočekivano su pokleknuli u Kazahstanu koji je bio bolji s 3-2, da bi onda odigrali 1-1 u Ljudskom vrtu gdje ih je dočekala Slovenija. Neki su tada pomislili kako je Hjulmandu trebalo dati otkaz odmah poslije SP-a, no Danci su potom nanizali pet pobjeda i tako rutinski priveli kvalifikacije kraju. Kad je već sve bilo riješeno, izgubili su od Sjeverne Irske, s tim da je to bila jedna prilično nevjerojatna utakmica u kojoj je realniji rezultat bio 0-5 za Dance nego 2-0 za Sjeverne Irce. Ali, zato je nogomet to što jest...

Izbornik: Kasper Hjulmand

Igračka karijera 52-godišnjeg izbornika Danske bila je praktički nepostojeća. Igrao je za danske niželigaše, s tim da je najvećeg traga ostavio u B93-u, današnjem drugoligašu. Trenerskim se poslom počeo baviti 1998., kad je imao samo 26 godina, a prvih 10 godina proveo je u Lyngbyju gdje je radio praktički sa svim uzrastima, da bi onda posljednje dvije godine vodio prvu momčad.

U ljeto 2008., na poziv Mortena Wieghorsta, dolazi u Nordsjaelland gdje je tri godine bio pomoćni trener nekadašnjem danskom reprezentativcu koji je, zanimljivo, danas pomoćni trener Hjulmandu u reprezentaciji! Kad je Wieghorst otišao iz kluba, Hjulmand ga je naslijedio, a Nordsjaelland je potom u dva navrata vodio ukupno šest godina. Kratko se okušao u Bundesligi, na klupi Mainza izdržao je tek nešto više od pola godine, a reprezentaciju Danske vodi već četiri godine te je dosad u 50 utakmica skupio 32 pobjede, pet remija i 13 poraza. S Hrvatskom se susreo dvaput, oba puta u Ligi nacija 2022. godine, a od Dalićeve družine upisao je dva poraza, prvo na Parkenu kad je Pašalić postavio konačnih 1-0 u 69., a onda i na Maksimiru kad je Majer ušao u igru u 78. pa onda u 79. izvrsno pogodio za konačnih 2-1.

Kasper Hjulmand. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau ScanpixKasper Hjulmand. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ključni igrač: Rasmus Højlund

U redu, Eriksen je majstor, dirigent, desetka kakvih nema puno u današnjem nogometu, ali Rasmus Højlund je sadašnjost i budućnost reprezentacije Danske. Robustan, skočan, snažan. Ali i prilično agilan za svoju visinu. Tek mu je 21, još puno može napredovati, a svoju prvu sezonu u dresu Uniteda, gdje je stigao za 73.9 milijuna eura iz Atalante, okončao je s respektabilnih 16 pogodaka u svim natjecanjima.

On je igrač koji živi od ubačaja, nije netko tko će si sam kreirati priliku za pogodak, ali ako mu se pusti samo malo prostora, on će to kazniti. Velika perspektiva, ali isto tako i već sada velika snaga Danske.

Tajno oružje: Andreas Skov Olsen

Nije baš da je spominjanje Skov Olsena ‘otkrivanje tople vode’, ali ipak je riječ o igraču koji igra u Belgiji pa tako široj nogometnoj javnosti nije pretjerano poznat. Ima 24 godine, njegova lijeva noga je stvarno sjajna, a osim pozicije desnog krila, može igrati i na lijevoj strani. Ove sezone postigao je čak 26 pogodaka u svim natjecanjima te na Euro dolazi u sjajnoj formi. Club Brugge ga je doveo iz Bologne prije dvije i pol godine za ‘samo’ 6.4 milijuna eura, a očekuje se da će njegov izlazni transfer biti jedan od većih u povijesti Jupiler Pro lige.

On je Hjulmandovo otkriće, baš je pod vodstvom današnjeg izbornika upisao svoje prve seniorske minute u dresu Nordsjaellanda, što daje dodatnu težinu priči zašto se baš od njega očekuje da na ovom Euru ‘zabljesne’. Za reprezentaciju Danske dosad je skupio 30 nastupa.

Jeste li znali? Najveću pobjedu u povijesti Danci su ostvarili protiv Francuske!

Na Olimpijskim igrama 1908. godine Danska je odigrala svoje prvu nogometnu utakmicu. U četvrtfinalu su, za početak, svladali s 9-0 drugu momčad Francuske, da bi onda u polufinalu bili bolji opet od Francuza, ovog puta A reprezentacije, s nevjerojatnih 17-1. Sophus Nielsen zabio je 10 pogodaka u tom ogledu, a zanimljivo je kako je za Dansku tada igrao Harald Bohr, brat poznatog nobelovca Nielsa Bohra.

Inače, Danci su 1992. godine bili prvaci Europe, s tim da su na natjecanje naknadno pozvani budući da je bivša Jugoslavija izbačena zbog ratnih zbivanja. Danci su u epskom polufinalu prvo svladali Nizozemce nakon udaraca s bijele točke (jedini tko je promašio u raspucavanju bio je Van Basten), da bi onda u finalu s 2-0 svladali Njemačku. Iako je njihovo osvajanje Eura bila neviđena senzacija, u momčad turnira izabrana su samo dvojica Danaca - vratar Peter Schmeichel te veznjak Brian Laudrup.

Očekivana formacija (3-4-2-1):

Schmeichel - Christensen, Kjaer, Andersen - Bah, Hjulmand, Hojbjerg, Maehle - Skov Olsen, Wind - Hojlund

Rasmus Højlund. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau ScanpixRasmus Højlund. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - Kasper Schmeichel (Anderlecht), 22 - Frederik Ronnow (Union Berlin), 16 - Mads Hermansen (Leicester);

Braniči: 6 - Andreas Christensen (Barcelona), 4 - Simon Kjaer (AC Milan), 2 - Joachim Andersen (Crystal Palace), 3 - Jannik Vestergaard (Leicester), 18 - Alexander Bah (Benfica), 5 - Joakim Maehle (Wolfsburg), 25 - Rasmus Nissen Kristensen (Roma), 17 - Victor Kristiansen (Bologna), 13 - Mathias Jørgensen (Brentford);

Vezni: 10 - Christian Eriksen (Manchester United), 8 - Thomas Delaney (Anderlecht), 21 - Morten Hjulmand (Sporting Lisabon), 23 - Pierre-Emile Hojbjerg (Tottenham), 15 - Christian Norgaard (Brentford), 7 - Mathias Jensen (Brentford), 14 - Mikkel Damsgaard (Brentford), 26 - Jacob Bruun Larsen (Burnley), 11 - Andreas Skov Olsen (Club Brugge);

Napadači: 24 - Anders Dreyer (Anderlecht), 12 - Kasper Dolberg (Anderlecht), 9 - Rasmus Hojlund (Manchester United), 19- Jonas Wind (Wolfsburg), 20 - Yusuf Poulsen (Leipzig).

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Tečaj da će Danska osvojiti Euro isti je onom kao da će Hrvatska osvojiti Euro – 40. No, za pobjedu u skupini Hrvati imaju, po Germaniji, manje šanse, jer na Dalićeve trupe tu se nudi tečaj 5.50, a na Dance 5.

Što se tiče prolaska skupine, na Dance se nudi tečaj 1.35, dok je tečaj da će Højlund biti prvi topnik prvenstva primamljivih 35, a najbolji igrač prvenstva okruglih 100!

Prognoza: Prolazak skupine

Raspored:

16. lipnja

MHPArena, Stuttgart: Slovenija – Danska, 18.00

20. lipnja

Deutsche Bank Park, Frankfurt: Danska - Engleska, 18.00

25. lipnja

Allianz Arena, München: Danska - Srbija, 21.00



SRBIJA: Uvijek isto pitanje: Hoće li biti top ili flop?

Uspjeli su spojiti dva velika natjecanja zaredom, ali dojam je da su očekivanja puno manja nego uoči Katara. Tada su najavljivali i pohod na samu završnicu, ali okončali su neslavno u skupini. Dragan Stojković i njegova karizma preživjeli su taj neuspjeh, na putu do Eura nisu briljirali, ali izborili su Njemačku i, naravno, ambicije im sežu dalje od skupine. Momčad se otad nije previše promijenila i osvježila, nositelji igre su isti, još Srbi ovise o golovima Aleksandra Mitrovića, koji je u međuvremenu otišao u Saudijsku Arabiju, a za igrače iz te lige uvijek je isto pitanje, na kakvoj su razini forme, koliko su udaljeni od svojih najboljih izdanja. I Stefan Milinković-Savić otišao je za arapskim milijunima, ali dobitak u odnosu na Katar svakako je Dušan Vlahović, iza kojega je prava sezona u Serie A. Izbornik Piksi, također, sad nema problema s ozljedama, koje su ga pratile na Mundijalu, kad je imao velikih briga oko udarnih 11. Kod Srbije je, uoči velikih natjecanja, uvijek isto pitanje: Hoće li biti top ili flop? Kvalitetom vrijede uvijek više od prvog kruga, ali činjenica da skupinu na velikim natjecanjima nisu prošli već 24 godine, od svojeg zadnje Eura, govori da kvaliteta nije uvijek jedini faktor.

Put do Eura 2024.

Kažemo, nije to bila neka briljantna kampanja. Srbija je osvojila drugo mjesto u ne odveć jakoj skupini, s Mađarskom, Crnom Gorom, Litvom i Bugarskom. Bilo je dovoljno 14 bodova, četiri manje od Mađara. Pritom Srbija nije u dvije utakmica uspjela pobijediti slabašnu Bugarsku, koja je dva od svoja četiri boda osvojila upravo protiv 'Orlova'. Mađari su, pak, slavili dvaput, u Budimpešti i Beogradu, oba puta po 2-1. Dvije pobjede protiv Litve i Crne Gore uz ta dva remija protiv Bugara bile su dovoljne za prolaz na Euro.

Izbornik: Dragan Piksi Stojković

Bio je miljenik nacije prije Katara, njegov je ikonski status još uvijek postojan, ali podrška i obožavanje javnosti ipak u laganom padu. Potpisao je nedavno novi ugovor, neslužbene infromacije govore da je samo za potpis dobio 1,5 milijuna eura, da mu je plaća 100 tisuća mjesečno i da bi u slučaju prijevremenog otkaza trebao zaraditi milijun eura. Što nekima, naravno, nije najbolje sjelo. Međutim, ono u čemu se svi slažu, Stojković je doista promijenio reprezentativnu realnost, pozvao je uistinu sve najbolje igrače i nema puno rasprava oko konačnog popisa. Za razliku od prošlih vremena kad se moglo slušati o 'guranjima' sa svih strana, menadžerskim i klupskim zakulisnim igrama. Također, Stojković ne odustaje od svoje ideje da igra s trojicom u zadnjoj liniji. Pokušao je nedavno protiv Rusije, više na nagovor nogometne javnosti, zaigrati s četvoricom, ali nije se pokazalo dobrim, Rusi su slavili (4-0). Srbi su u 'generalki' za Euro uvjerljivo pobijedili Švedsku (3-0) i time se malo vratio optimizam među navijače.

Ključni igrač: Dušan Vlahović

Iako je Aleksandar Mitrović najomiljeniji među navijačima, rekorder po broju golova za reprezentaciju i igrač od kojega se očekuje da i u Njemačkoj bude predvodnik, Dušan Vlahović mogao bi biti jako srbijansko oružje. U Kataru se nije previše iskazao, imao je i on problema s ozljedom, nije tada bio u formi, Sad je iza njega uspješna sezona u Juventusu, zabio je 18 golova u Serie A i Kupu i Euro bi mogao biti turnir njegove konačne potvrde. Ostaje vidjeti kako će Stojković balansirati minutažom trojcu Tadić-Mitrović-Vlahović, s njima trojicom bio bi napadački vrlo opasan, ali defenzivno deficitaran.

Tajno oružje: Nemanja Gudelj

Najveći je upitnik u Stojkovićevim postavkama izgled vezne linije, onog defenzivnog dijela. Za dva mjesta na sredini terena konkuriraju Ilić, Lukić i Gudelj, možda i Stefan Milinković-Savić.Iako je pobjedu protiv Švedske izborio s dvojcem Lukić-Ilić u udarnoj postavi, sve je više onih, koji zagovaraju Nemanju Gudelja kao standardnog igrača prvih 11. Pogotovo u utakmicama protiv Engleske i Danske, u kojima će Srbima sigurno trebati jači obrambeni zid. Ušao je i protiv Švedske na poluvremenu, Srbija je povećala prednost s 1-0 na 3-0, Gudelj je odlično odradio posao. I, sve je bliži startnoj postavi. K tome, može igrati i stopera, što Stojkoviću pruža dodatne taktičke mogućnosti.

Jeste li znali?

Srbija je zadnji put na Euru igrala 2000., tada još pod imenom SR Jugoslavija. A današnji izbornik Dragan Stojković bio je dio te momčadi. U zadnjoj utakmici na Euru, zadnjoj dosad, u četvrtfinalu je zamijenjen u 52 .minuti, a njegova je reprezentacija izgubila od Nizozemske 1-6. Zadnji put prije toga, 'ona stara' Jugoslavija igrala je na europskoj smotri 1984. u Francuskoj, a i tada je Piksi bio dio momčadi. Bio je talentirani 19-godišnjak, pred kojim je bila velika karijera, tada po mnogima nasljednik Safeta Sušića, s kojim je u reprezentaciji i dijelio svlačionicu. Jedini je, dakle, srbijanski nogometaš s tri Eura u novijoj povijesti, jednom kao buduća igračka zvijezda, jednom kao veteran pri kraju karijere i sad, kao izbornik.

Očekivana formacija (3-4-1-2)

V.Milinković-Savić - Veljković, Milenković, Pavlović - Živković, Ilić, Gudelj, Kostić - S.Milinković-Savić - Vlahović, Mitrović

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 23 - Vanja Milinković Savić (Torino), 12 - Đorđe Petrović (Chelsea), 1 - Predrag Rajković (Mallorca);

Braniči: 2 - Strahinja Pavlović (RB Salzburg), 4 - Nikola Milenković (Fiorentina), 15 - Srđan Babić (Spartak Moskva) 13 - Miloš Veljković (Werder Bremen), 24 - Uroš Spajić (Crvena zvezda), 3 - Nemanja Stojić (TSC Bačka Topola);

Vezni: 22 - Saša Lukić (Fulham), 6 - Nemanja Gudelj (Seviila), 5 - Nemanja Maksimović (Getafe), 17 - Ivan Ilić (Torino), 16 - Srđan Mijailović (Crvena zvezda), 20 - Sergej Milenkovic-Savić (Al-Hilal), 10 - Dušan Tadić (Fenerbahce), 19 - Lazar Samardžić (Udinese), 26 - Vejko Birmančević (Sparta Prag), 11 - Filip Kostić (Juventus), 14 - Andrija Živković (PAOK), 25 - Filip Mladenovic (Panathinaikos), 21 - Mijat Gačinović (AEK Atena);

Napadači: 9 - Aleksandar Mitrović (Al-Hilal), 7 - Dušan Vlahovćc (Juventus), 8 - Luka Jović (AC Milan), 18 - Petar Ratkov (RB Salzburg).

Što kaže Germania, što kaže Germanijak?

Solidno se može zaraditi ako Srbija bude prvak Europe. Daleko do prvog kruga favorita, koeficijent je 80, a i za pobjednika skupine Srbija je tek teći favoriti, s koeficijentom 9.00. Za prolazak skupine, pak, koeficijent je 1.55.

To kaže Germania, dok Germanijak Srbiji prognozira borbu za treću poziciju u skupini. A uspiju li proći, mogli bi i do četvrtfinala. Sve iznad toga, bit će ipak iznenađenje.

Prognoza:

Prolazak skupine s trećeg mjesta, maksimalno četvrtfinale.

Raspored:

16. lipnja

Arena AufSchalke, Gelsenkirchen: Srbija – Engleska, 21.00

20. lipnja

Allianz Arena, München: Slovenija - Srbija, 15.00

25. lipnja

Allianz Arena, München: Danska - Srbija, 21.00


SLOVENIJA: Na papiru autsajderi, ali Kek obožava ovakve izazove

Srečko Katanec dva, sad i Matjaž Kek dva. Četvrto veliko natjecanje za Slovence, samo su na prvom SP-u 2002. razočarali, nisu osvojili nijedan bod. Tada im je nastup na turniru obilježila svađa izbornika (Katanec) i najboljeg igrača (Zahovič), ali u druga dva nastupa, na SP-u 2010. i prije toga, na Euru 2000., ostavili su solidan dojam. Oba su puta bili bilizu prolaska skupine, na Euru 2000. baš su protiv SR Jugoslavije imali 3-0, već slavili veliku pobjedu, na kraju bili tužni zbog remija (3-3). I tada im je to bila ključna utakmica, u prognozama nadolazećeg Eura opet im je Srbija ključan protivnik. Međutim, iako su u svojoj skupini papirnati autsajderi, na klupi imaju majstora za ovakve izazove. Matjaž Kek karijeru je upravo gradio na ovakvim utakmicama, zna zaskočiti favorite i vjerujemo da Slovenci neće biti 'kanta za napucavanje'. Uostalom, pobijedili su nedavno Portugal u prijateljskom srazu, s Danskom su dijelili i skupinu u kvalifikacijama, minimalni poraz (2-1) i domaći remi (1-1) pokazuju da imaju recept za moćnije reprezentacije.

Put do Eura 2024.

Osim s Danskom, s kojom je na kraju bila bodovno poravnata, Slovenija je u kvalifikacijama za protivnike imala Finsku, Kazahstan, Sjevernu Irsku i San Marino. Izgubili su još od Finske (2-0), s Danskom, dakle, upisali poraz i remi, sve ostale reprezentacije su pobijedili. Ono što, svakako, može biti dodatan zalog optimizma, Slovenija je u toj skupina bila najefikasnija (20 golova), a pritom je najmanje i primila (samo devet).

Izbornik: Matjaž Kek

Što reći o njemu, a da već ne znamo. Počeo je svoj drugi mandat na klupi prije šest godina, uzeo je Sloveniju u fazi kad je bila gotovo na dnu, daleko od europske elite. Malo, pomalo vraćao je kult reprezentacije, podizao formu momčadi, 'krpao' neke rupe u međusobnim odnosima unutar momčad i slovenskog nogometa. Više je puta odolio ponudama iz klupskog nogometa, pa i iz HNL-a, zacrtao je cilj - plasman na još jedno veliko natjecanje. I u tome je uspio. Atmosfera oko reprezentacije se potpuno promijenila, navijači su optimistični, čak i euforični uoči Eura, očekuju novi iskorak, prolazak skupine.

"Bez obzira na protivnike, ne dolazimo u Njemačku na izlet, kad smo već tamo, želimo proći skupinu.", rekao je Kek više puta i 'zapalio' naciju. Problem su mu ozljede nekoliko ključnih igrača, Stojanovića, Blažiča i Verbiča, ali sva trojica su otišli na Euro i očekuje se da će tamo i participirati.

Ključni igrač: Jan Oblak

Ipak, najveća klasa ove Slovenije, čovjek koji je možda već i pomislio da neće dočekati nastup na velikom natjecanju. Jedno je vrijeme bio izvan reprezentacije, pričalo se da više neće braniti, ali sve je to iza njega i sad ima priliku osjetiti i draž Europskog prvenstva. Godinama jedan od najboljih svjetskih vratara morat će na Euru biti u punoj formi, jer, napadački arsenal Engleske, Danske i Srbije sigurno će to od njega tražiti. Uzdaju se Slovenci da bi baš njegove obrane mogle biti ključne za ambicije u skupini.

Tajno oružje: Benjamin Šeško

Dobro, nije tajna da se radi o jednom od najtalentiranijih europskih napadača, ali ovo je pozornica, koja će i njemu dati dodatan motiv. Doduše, zadnjih dana više se piše i govori o njegovu potencijalnom transferu iz Leipziga, spominju se Arsenal, Milan, Chelsea..., gotovo da i nema kluba u čijem ga kontekstu nisu spomenuli. Hoće li ga to malo izbaciti iz tračnica ili mu biti pogonsko gorivo, vidjet ćemo vrlo brzo. Slovenci upravo u njemu vide igrača, koji bi mogao obilježiti i čitav turnir.

Jeste li znali?

Gledajući međusobni omjer s reprezentacijama u skupini, Slovenci se baš ne mogu pohvaliti. U 20 utakmica protiv Danske, Engleske i Srbije upisali su tek jednu pobjedu protiv Srbije, uz šest remija i jedan poraz od te reprezentacije. U Srbiji Sloveniju zovu 'crnom mačkom', jer pobijedili su je prvi put tek nedavno, u Ligi nacija. I zato mnogi baš tu utakmicu vide ključnom za Sloveniju, vjerojatno tako razmišlja i Matjaž Kek. Protiv Danske i Engleske, jednak skor. Šest utakmica, remi i pet poraza. Ukupno, dakle, 20 utakmica, jedna pobjeda, osam remija i 11 poraza.

Očekivana formacija (3-5-2):

Oblak – Karničnik, Bijol, Blažič, Janža – Stojanović, Gnezda-Čerin, Elšnik, Mlakar - Šeško, Šporar

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - Jan Oblak (Atletico Madrid), 12 - Vid Belec (APOEL Nicosia), 16 - Igor Vekić (Vejle Boldklub);

Braniči: 3 - Jure Balkovec (Alanyaspor), 6 - Jaka Bijol (Udinese), 23 - Miha Blažič (Lech Poznan), 4 - David Brekalo (Orlando City), 21 - Vanja Drkušić (Soči), 13 - Erik Janza (Gornik Zabrze), 2 - Žan Karničnik (NK Celje), 20 - Petar Stojanović (Sampdoria);

Vezni: 10 - Timi Maks Elsnik (Olimpija Ljubljana), 22 - Adam Gnezda-Čerin (Panathinaikos), 5 - Jon Gorenc Stanković (Sturm Graz), 15 - Tomi Horvat (Sturm Graz), 26 - Josip Iličić (Maribor), 14 - Jasmin Kurtić (Südtirol), 8 - Sandi Lovrić (Udinese), 7 - Benjamin Verbič (Panathinaikos), 25 - Adrian Zeljković (Spartak Trnava), 24 - Nino Zugelj (Bodo/Glimt);

Napadači: 19 -Žan Celar (Lugano), 17 - Jan Mlakar (Pisa), 11 - Benjamin Šeško (RB Leipzig), 9 - Andraž Šporar (Panathinaikos), 18 - Žan Vipotnik (Bordeaux)

Što kaže Germania, što kaže Germanijak?

Koeficijent od 250 za osvajanje naslova prvaka Europe stavlja Slovence među najveće autsajdere turnira. Samo su Albanija i Gruzija s koeficijentom 500 veća 'senzacija'. Što se tiče prvog mjesta u skupini, Slovenci također ne kotiraju najbolje, uz koeficijent 11.0, a čak i na prolasku skupine može se dobro zaraditi - 2.30.

Germanijak, pak, ne bi u startu otpisao Slovence i treće mjesto u skupini ne bi bilo veliko iznenađenje, dobra su, homogena momčad s izbornikom, koji je već imao uspjeha u ovakvoj konkurenciji. Predviđamo tri utakmice, u kojima Sloveniju nitko neće 'razbiti', a onda - sve je moguće.

Prognoza:

Borba za treće mjesto sa Srbijom, maksimum osmina finala.

Raspored:

16. lipnja

MHPArena, Stuttgart: Slovenija – Danska, 18.00

20. lipnja

Allianz Arena, München: Slovenija - Srbija, 15.00

25. lipnja

RheinEnergieStadion, Köln: Engleska - Slovenija, 21.00




Tagovi

EUROEuro 2024Najava Euro 2024Slovenska nogometna reprezentacijasrpska nogometna reprezentacijaEngleska nogometna reprezentacijaDanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti