Germania
Germania

Skupina A: Nijemci su projicirani pobjednici, sreću u njihovoj sjeni traže Mađari i Švicarci, a Škoti se nadaju čudu

Vrijeme Čitanja: 20min | čet. 13.06.24. | 08:01

Pobjeđuju li Nijemci još uvijek u nogometu ili će im Švicarci, Mađari i Škoti pomrsiti planove na putu do finala kontinentalne smotre kojoj je domaćin upravo Elf, ovoga puta predvođen Baby Mourinhom

Možda Njemačka proteklih nekoliko godina ne igra u skladu sa svojim renomeom, ali ova Njemačka će biti itekako paprena svima na turniru. Jer, osim ipak nešto uvjerljivijih igara, nego što je to bio slučaj na posljednjim velikim turnirima, Nijemci igraju i pred svojom publikom... Stoga ako uzmemo da su Nijemci projicirani pobjednici skupine A, iza njih će se morati složiti ostatak društva. Mađari su puni talenta, Švicarci su uvijek reprezentacija koju je bolje izbjeći na nekom turniru, a Škoti se, tradicionalno, uzdaju u svoj borbeni i nesalomljivi duh, iako je sasvim jasno kako su kvalitetom ipak ispod protivnika s kojima će odmjeriti snage u skupini A.

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE

NJEMAČKA: NAGELSMANNOVO TAJNO ORUŽJE I ČARI DOMAĆEG TERENA 

Nakon razočaravajućih nastupa na nedavnim turnirima, Njemačka traži iskupljenje na svojim travnjacima, pred svojim navijačima, sa svojim čovjekom na čelu i s legendarnim povratnicima među Elf. Možda nogomet opet postane sport u kojemu igraju svi, a pobjeđuju Nijemci. To je ovoj generaciji svakako cilj budući da od osvojenog Svjetskog prvenstva 2014. nisu postigli značajniji rezultat na velikim natjecanjima. 

Na Euru 2016. poraženi su s 2-0 od domaćina Francuske u polufinalu, prije razočaravajućeg ispadanja iz skupine na Svjetskom prvenstvu 2018. Poraženi su u šesnaestini finala od Engleske na Euru 2020., a zatim su na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru doživjeli istu sudbinu kao i na prethodnom Mundijalu jer su ponovno ispali u grupnoj fazi. Rekli bismo iznenađujuće, ali sve se više čini da je to samo blijeda navika nekada slavne nogometne nacije. No, ove se godine kockice slažu u put kojim ih Julian Nagelsmann može vratiti u dane ponosa i slave. 

U usporedbi s Katarom, Nagelsmann je napravio oštre rezove. Njegov preliminarni popis za Euro 2024. sadržavao je samo 12 od 26 igrača koje je novi trener Barcelone Hansi Flick poveo na Svjetsko prvenstvo prije 18 mjeseci, s puno novih lica među njima, ali i nekih starih.

Put do SP-a

Jedna od glavnih prednosti domaćinstva Eura je činjenica da dobijete automatsku kvalifikaciju za turnir. Bio bi malo 'bed' da se po Njemačkoj svi igraju nogometa, a Nijemaca nigdje, zar ne? Tri puta i sama osvajačica ovog natjecanja, a tri puta i drugoplasirana, Njemačka nije prvi puta domaćin, ali je zapravo domaćin svog prvog Eura od ponovnog ujedinjenja. Zapadna Njemačka je organizirala ga je 1988. godine.

Izbornik: Julian Nagelsmann

Nije Baby Lasagna, ali je Baby Mourinho i spominju ga već godinama kao jednog od najboljih trenera na svijetu, unatoč tome što mu je tek 36 godina. Nagelsmann je imao samo 28 godina kada je imenovan za glavnog trenera Hoffenheima u veljači 2016., a potom je ušao u povijest kada je odveo Leipzig u polufinale Lige prvaka nedugo nakon svog 33. rođendana i tako postao najmlađi trener koji je stigao do final foura, nadmašivši Didiera Deschampsa (koji je imao 35 godina). 

Osim što je rekorder po godinama, revolicionar je kada je u pitanju tehnologija na treningu. Osim što je koristio bespilotne letjelice za snimanje kretanja svoje momčadi, dao je postaviti i golemi videozid na sredini njihovog glavnog terena za trening u Hoffenheimu kako bi mogao zaustaviti i pogledati snimku neke akcije i time bolje objasniti igračima i stožeru što od njih želi. Inspirira ga Pep Guardiola, ali priznao je da je najviše u karijeri naučio od Thomasa Tuchela, koji ga je zapravo uveo u trenerski posao još dok je bio trener rezervne momčadi Augsburga u sezopni 2007./08., što je priznao i sam Nagelsmann, ali je otkrio kako mu se jako sviđa i rad slavnog Arsena Wengera.


Nagelsmann je odbacio mogućnost povratka u klupski nogomet, iako se spominjao kao jedan od najvećih kandidata za klupu Bayerna, tako što je potpisao produženje ugovora s reprezentacijom koji će ga zadržati do završetka Svjetskog prvenstva 2026. u SAD-u, Kanadi i Meksiku. "Ovo je odluka srca. Velika je čast moći trenirati reprezentaciju i raditi s najboljim igračima u zemlji", rekao je Nagelsmann u izjavi.

Nagelsmann je naslijedio momčad s niskim samopouzdanjem kada je prošlog rujna preuzeo dužnost od otpuštenog Hansija Flicka. Njemačka je tada bila u nizu od pet utakmica bez pobjede, a u prijateljskoj utakmici protiv SAD-a ni novom izborniku nije krenulo bajno. Uslijedio je remi protiv Meksika, zatim porazi od Turske i Austrije. To je potaknulo njegovu radikalnu promjenu: iz reprezentacije je maknuo velika imena poput Leona Goretzke, Matsa Hummelsa, Niklasa Sülea, Emrea Cana i Juliana Brandta i pozvao šest novih lica te nagovorio zvijezdu Real Madrida Tonija Kroosa da se vrati. Njemačka je pobijedila Francusku i Nizozemsku u sljedeće dvije utakmice, taman dovoljno za porast samopouzdanja samo nekoliko mjeseci prije početka turnira, a s tim će igračima ciljati ni manje ni više nego li na naslov europskog prvaka!

Ključni igrač: Musiala, Wirtz i budućnost Njemačke

Domaćini će u turnir ući s dvojicom možda i najboljih europskih mladića na raspolaganju - Wirtzom i Jamalom Musialom. Prvi je guštao u osvajanju naslova Bundeslige i nagradi za igrača sezone te je bio jedini igrač koji je ove sezone skupio najmanje 10 golova i 10 asistencija u natjecanju, a sada bi trebao biti uzdanica Elfa. Musiala se u međuvremenu već ustalio među elitom. U dobi od 21 godine već je četverostruki prvak Bundeslige, čak je postigao i pobjednički gol dok je Bayern osvojio Meisterschale na dramatičan način posljednjeg dana sezone 2022./23. No, oni nisu jedina dva mladića koja će zaigrati na Euru za Njemačku. Maximilian Beier pozvan je zbog 16 golova za Hoffenheim. Aleksandar Pavlović, pak, koji je bio na prvotnom popisu, jer se probio u Bayernovu prvu momčad sa samo 20 godina, u zadnji tren je otpao zbog bolesti i zamijenit će ga iskusni Emre Can, na neki način pomilovani lik iz europskog doprvaka, dortmundske Borussije.

Tko bi mogao biti tajno oružje: Toni Kroos

Legendarni Nijemac oprostio se od Real Madrida, ali u točno tom trenutku pristao prekinuti igračku mirovinu kada je u pitanju reprezentacija i Nagelsmannu potvrdio - ich hielfe dir! Sada se vraća na svoj prvi međunarodni turnir nakon Eura 2020., nakon što se povukao iz reprezentacije nakon poraza od Engleske. Njegova prisutnost u veznom redu trebala bi olakšati posao Elfu, budući da je upravo on uz našeg maestra Modrića u Realu kreirao neke od najljepših poteza i asistencija. Kroos je 1. lipnja podigao pehar Lige prvaka po rekordni šesti put u svojoj karijeri, koliko ih ima i Modrić, te tako završio klupsku karijeru, ali posljednje atome snage još će dati Vaterlandu. Napravio je najviše prodornih dodavanja u ovoj sezoni Lige prvaka (214), kao i najviše dodavanja koja su dovela do konačnog trećeg (69), a njemačka se javnost nada da će loptama hraniti i njihove mlade napadačke nade.


Jeste li znali?

Svaki put kad je bila jedini domaćin velikog turnira, Njemačka je stigla barem do polufinala, osvojivši Svjetsko prvenstvo 1974., stigavši ​​među četiri na Euru ‘88. i završivši na trećem mjestu na Svjetskom prvenstvu 2006.

Očekivana formacija

Njegova 4-2-3-1 postava protiv Turske i Havertz ma lijevom beku nisu funkcionirali, a kasnije se isto dogodilo i protiv Austrije kada su također upisali poraz. 'Štreber' kakav je, Nagelsmann je naučio iz tih prvih utakmica, što je dovelo do impresivnih nastupa protiv Francuza i Nizozemaca, gdje je u oba navrata imenovao istih početnih 11 u formaciji 4-2-3-1. Povratak Kroosa dodaje iskustvo u vezni red. Unutar sedam sekundi Kroos je imao asistenciju, a njegova lopta iz početnog udarca oslobodila je Wirtza da odleti i postavi novi njemački rekord za najbrži gol za reprezentaciju. Bio je to neposredan primjer kako je Kroosova prisutnost imala pozitivan utjecaj na one oko njega. Andrich s njim u kombinaciji stvara odlične hranitelje za Gündogana, Musialu, Wirtza i Hvartza. Par središnjih braniča Tah i Antonio Rüdiger te Kimmich i Mittelstädt na bekovima daju sigurnost u obrani uz Neuera ili Ter Stegena na vratima.

NJEMAČKA (4-2-3-1): Neuer - Kimmich, Tah, Rüdiger, Mittelstädt - Kroos, Andrich - Musiala, Gündogan, Wirtz - Havertz

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - Manuel Neuer (Bayern), 12 - Oliver Baumann (Hoffenheim), 22 - Marc-André ter Stegen (Barcelona)

Braniči: 2 - Antonio Rüdiger (Real Madrid), 3 - David Raum (RB Leipzig), 4 - Jonathan Tah (Bayer Leverkusen), 6 - Joshua Kimmich (Bayern), 15 - Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), 16 - Waldemar Anton (Stuttgart), 18 - Maximilian Mittelstädt (Stuttgart), 20 - Benjamin Henrichs (RB Leipzig), 24 - Robin Koch (Eintracht Frankfurt)

Vezni: 5 - Pascal Gross (Brighton), 8 - Toni Kroos (Real Madrid), 10 - Jamal Musiala (Bayern), 11 - Chris Führich (Stuttgart), 17 - Florian Wirtz (Bayer Leverkusen), 19 - Leroy Sané (Bayern), 21 - İlkay Gündoğan (Barcelona), 23 - Robert Andrich (Bayer Leverkusen), 25 - Emre Can (Borussia Dortmund)

Napad: 7 - Kai Havertz (Arsenal), 9 - Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), 13 - Thomas Müller (Bayern), 14 - Maximilian Beier (Hoffenheim), 26 - Deniz Undav (Stuttgart)

Što kaže Germania (tečajevi), a što Germanijak (naša prognoza)

Čini se sve vjerojatnijim da će se Njemačka ovog ljeta naći kao pravi kandidati za naslov na domaćem terenu. Prema Germaniji, koeficijent da će Njemačka osvojiti natjecanje je 6.05, što i nije loše, s obzirom na to da bolje trenutno stoji samo Engleska (4.00). Da će Nijemci u ovoj skupini završiti na vrhu, koeficijent je 1.40, a da će biti na njenom začelju čak 25. Jasno, prolaz u skupini stvarno nije upitan pa je koeficijent na to 1.05, čisto ako želite zaokružiti neki iznos na listiću. Put izgleda otprilike ovako:

Ako Njemačka osvoji skupinu A, sučelit će se s drugoplasiranom skupinom C, a to će najvjerojatnije biti Danska. Ako to prođu, vjerojatni protivnici su pobjednici skupine B, za koje će mnogi očekivati ​​da će biti Španjolska, ali ih može dočekati i naša reprezentacija. Zatim je to potencijalno polufinale protiv Portugala, Nizozemske ili Slovačke. A finale bi moglo suprotstaviti Njemačku protiv Francuske ili Engleske. Ako pitate novinare Germanijaka, Njemačka sigurno ima velike šanse popraviti krvnu sliku s obzirom na to kako ih je Nagelsmann posložio, vratio Kroosa, dobio poletnu mladost s velikim bundesligaškim iskustvom u jednoj od najzanimljiviji sezona natjecanja, ali s osvajanjem turnira se ipak ne bismo pretjerano zezali. Čak i u najvećem naletu samopouzdanja, dođete li na jednu, recimo, Nizozemsku u polufinalu, snovi vam se lako mogu ugasiti, a i Hrvati ili Španjolci zaustaviti put i ranije. A da se ne lažemo, bez statistike, brojki i dubokih analiza, patriotski želimo otkloniti sve crne misli i sačuvati najdalje utakmice za naše Vatrene (mig, mig). 

Prognoza: četvrtfinale

Raspored:

14. lipnja

Allianz Arena, München: Njemačka - Škotska, 21.00

19. lipnja

MHP Arena, Stuttgart: Njemačka - Mađarska, 18.00

23. lipnja

Deutsche Bank Park: Švicarska - Njemačka, 21.00


MAĐARSKA – JE LI STIGLO VRIJEME ZA REINKARNACIJU LAKE KONJICE?

Mađari posljednjih nekoliko godina igraju zavodljiv i prilično dobar nogomet. Recimo, momčad Marca Rossija do poraza od Irske u prijateljskom susretu nije upisala poraz u 13 utakmica, a niz nepobjedivosti uključivao je i svih osam kvalifikacijskih utakmica u lovu na Euro u Njemačkoj (pet pobjeda, tri poraza). Taj uspjeh je ujedno i povijestan za Mađare koji nikada prije nisu imali takav skor u kvalifikacijama.

Doduše, Mađari na Euru 2020. nisu ugrabili niti jednu pobjedu, ali istini za volju, nisu imali na raspolaganju svog najboljeg igrača, veznjaka Liverpoola Dominika Szoboszlaija. Pored njega, ključan u rosteru Marca Rossija je i napadač Ferencvarosa Barnabas Varga koji je upravo sa Szoboszlaijem podijelio titulu najboljeg strijelca Mađara u kvalifikacijama s četiri pogotka.

Bilo bi pomalo blasfemično uspoređivati ovu Mađarsku s onom 'zlatnom generacijom' iz sredine prošlog stoljeća predvođenu nenadmašnim Ferencom Puskasom. No Mađari imaju veliku koncentraciju talenta, igrači igraju diljem Liga petice i mnogi ih svrstavaju među „dark horseve“ turnira. Ako sumnjate u snagu Mađara, samo se prisjetite proteklog izdanja Lige nacija kada su, u skupini s Italijom, Njemačkom i Engleskom bili u igri za prolazak do zadnjeg kola kada su im nade ipak skršili Talijani. Prije toga su dva puta čvrgnuli prepotentne Engleze i jednom Nijemce..

Put do Eura

Mađarska je izvukla jednu od najlakših mogućih kvalifikacijskih skupina, stoga nije preveliko iznenađenje što su na koncu ovjerili plasman na Europsko prvenstvo s velikom lakoćom – pet pobjeda, tri remija i niti jedan jedini poraz. Nakon 44 godine koliko ih nije bilo na Euru, od 1972. do Francuske 2016. godine, Mađari su sada stigli na treći uzastopni završni turnir. Na Euru 2020. su završili skupinu kao posljednji u konkurenciji Francuske, Njemačke i Portugala te su uspjeli u izuzetno teškoj skupini ugrabiti dva boda. S velikom sigurnošću se može reći da će ovoga puta imati značajno bolju žetvu...

Izbornik: Marco Rossi

Ima ova Mađarska nekolicinu potvrđenih igrača u najjačim europskim ligama, ali ova Mađarska je projekt Marca Rossija. Riječ je o izborniku koji je kod naših susjeda toliko popularan da mu je čak i uručeno državljanstvo u listopadu prošle godine na svečanoj ceremoniji kojoj je nazočila čak i predsjednica države Katalin Novak. Rossijev trenerski opus prije prihvaćanja izborničke fotelje nije bio nešto pretjerano impresivan. 59-godišnjak se 'smucao' po nižim talijanskim ligama, preselio u Honved pa onda i u Dunajsku Stredu da bi u lipnju 2018. preuzeo uzde mađarske reprezentacije. Mađarsku je vodio u 64 utakmice u kojoj je potpisao 33 pobjede, 14 remija i 17 poraza. Rossi je, slažu se Mađari, najveća snaga ove generacije.

REUTERS/Lorraine O'sullivanREUTERS/Lorraine O'sullivan

Ključni igrač: Dominik Szoboszlai

Nema sumnje, Dominik Szoboszlai najbolji je igrač Mađarske. Iako nije uvijek najbolji pokazatelj, u ovom slučaju Transfermarkt dobro oslikava razliku između veznjaka Liverpoola i ostalih suigrača. Naime, Szoboszlai je procijenjen na 70 milijuna eura, dok je drugi najvrjedniji igrač selekcije Miloš Kerkez kojeg Transfermarkt cijeni na 20 milijuna eura.

Doduše, nije 23-godišnjem Szoboszlaiju bilo jednostavno ove sezone. Nakon sjajnog starta u novom okruženju na Anfieldu, ozljeda je usporila njegov ritam u drugom dijelu sezone u kojem je tražio svoj groove. Unatoč tome, Szoboszlai je plakatno lice mađarskog nogometa. Karijeru je započeo u rodnom Szekesfehervaru, da bi zatim preko Fönixa i MTK-a stigao u akademiju RB Salzburga. Nakon pola godine 'kaljenja' u Lieferingu stigao je u prvu momčad Salzburga i više se nije osvrtao. 36 milijuna eura kasnije otišao je u Red Bull Leipzig, a proteklog ljeta ga je za 70 milijuna eura kupio Liverpool. Versatilni veznjak sjajnog udarca najveće je oružje Rossijevog sastava.

Tajno oružje: Miloš Kerkez

Nakon solidne debitantske kampanje u Bournemouthu, ljevonogi Miloš Kerkez se već povezuje s europskim nogometnim teškašima. Dobri ovoljetni nastupi mogli bi dodatno povećati njegovu cijenu, a povećanje njegovih dionica sigurno neće teško pasti premierligašu koji će moći pristojno zaraditi na ovom 20-godišnjaku. Ako mu Rossi da slobodu na lijevom krilu (iako je po vokaciji bek), sigurno da će to pomoći i Mađarskoj i Kerkezu kojeg prati glas ofenzivnijeg beka.

Nogometno se Kerke opismenio u akademijama bečkog Rapida i Milana, a na svjetskoj nogometnoj mapi je zasjao u dresu AZ Alkmaara nakon čega je zaradio transfer na Otok. Za Mađarsku je debitirao u studenom 2022. protiv Njemačke i nakon toga je postao neizostavni član udarne postave.

Jeste li znali?

Mađari su prije 70 godina imali niz od 31 utakmice bez poraza, u finalu SP-a vodili su 2-0 nakon osam minuta protiv Njemačke da bi na koncu ovjerili poraz 2-3. To je ujedno bio i kraj Lake konjice koju su predvodili Puskas, Kocsis, Hidegkuti. Inače, na tom turniru su Mađari slomili tu istu Njemačku s 8-3 u skupini.

Očekivana postava (3-4-2-1):

Gulácsi – Szalai, Orban, Balogh – Mego, Schäfer, A. Nagy, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga.

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - Péter Gulácsi (RB Leipzig), 12 - Dénes Dibusz (Ferencváros), 22 - Péter Szappanos (Paks).

Braniči: 2 - Ádám Lang (Omonia), 3 - Botond Balogh (Parma), 4 - Attila Szalai (SC Freiburg), 5 - Attila Fiola (Fehérvár), 6 - Willi Orbán (RB Leipzig), 21 - Endre Botka (Ferencváros), 24 - Márton Dárdai (Hertha BSC).

Veznjaci: 7 - Loïc Négo (Le Havre), 8 - Ádám Nagy (Spezia), 10 - Dominik Szoboszlai (Liverpool), 11 - Miloš Kerkez (Bournemouth), 13 - András Schäfer (Union Berlin), 14 - Bendegúz Bolla (Rapid Beč), 15 - László Kleinheisler (Hajduk Split), 16 - Dániel Gazdag (Philadelphia Union), 17 - Callum Styles (Sunderland), 18 - Zsolt Nagy (Puskás Akadémia), 26 - Mihály Kata (MTK Budapest).

Napadači: 9 - Martin Ádám (Ulsan HD), 19 - Barnabás Varga (Ferencváros), 20 - Roland Sallai (Freiburg), 23 - Kevin Csoboth (Újpest), 25 - Krisztofer Horváth (Kecskemét).

REUTERS/Stoyan Nenov/File PhotoREUTERS/Stoyan Nenov/File Photo

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Za one najhrabrije, tečaj u Germaniji na to da će Mađarska biti pobjednik Europskog prvenstva iznosi 80.0. Ipak dosta realnije je da će se Mađarska naći u nokaut fazi turnira i na to tečaj iznosi 1.65. U toj fazi se križa sa skupinom A u kojoj su osim Hrvatske Španjolska i Italija, stoga je dosta teško prognozirati da ćemo Mađare gledati među najboljih osam, unatoč dobrom nogometu.

Prognoza: Osmina finala.

Raspored:

15. lipnja

RheinEnergieStadion, Köln: Mađarska – Švicarska, 15.00

19. lipnja

Stuttgart Arena, Stuttgart: Njemačka – Mađarska, 18.00

23. lipnja

Stuttgart Arena, Stuttgart: Škotska - Mađarska, 21.00


ŠKOTI NA VELIKIM NATJECANJIMA I DALJE TRAŽE SVOJE HRABRO SRCE

Williama Wallacea sjajno je utjelovio glavni glumac, ujedno i redatelj briljantne povijesne drame Hrabro srce kojeg redovito povezujemo uz Škotsku. Međutim, koliko god da su Škoti ponosni i prkosni, na velikim smotrama su – plašljivi i sterilni. Naime, od 12 puta koliko su se našli na velikim natjecanjima, Škoti još uvijek nisu dokučili način za proći skupinu. Doduše, ovog puta imaju realnih temelja u svom optimizmu – nakon što su prve sezone igrali u trećem rangu Lige naciju, zatim su skočili u ligu B, a od jeseni će se 'šepuriti' u najekskluzivnijem razredu natjecanja i to u skupini zajedno s Hrvatskom Portugalom i Poljskom.

Pa poput gorespomenutog Wallacea koji je vodio svoje sunarodnjaka u pobuni protiv tiranske vladavine engleskog kralja Edwarda I., tako će i izbornik Steve Clarke pokušati povesti svoje igrače u povijesni prolazak skupine. Doduše, taj zadatak će mu biti nešto teži budući da su zagrijavanje Škota za Euro obilježile ozljede. Lyndon Dykes posljednji je u nizu igrača čije se ima našlo na nepovoljnom zdravstvenom kartonu, a na kojem su od ranije i Lewis Ferguson, Aaron Hickey i Nathan Peterson. Pod upitnikom je bio i najbolji igrač Andrew Robertson, al on je odbacio tvrdnje da je upitan za Euro i predvodit će Škote u Njemačkoj.

Put do Eura

Iako su izgubili posljednje tri kvalifikacijske utakmice na putu do Eura, Škoti su se plasirali na najveću europsku nogometnu smotru s drugog mjesta iza Španjolske. Potvrda je stigla nakon što su njihovi najveći konkurenti Norvežani propustili uzeti sva tri boda na svom terenu protiv Španjolaca. Zamašnjak prema Euru bila je 2-0 pobjeda ad Španjolcima u ožujku.

Ovo je Škotima back to back nastup na Euru, a u sva tri pojavljivanja na Europskim prvenstvima nisu uspjeli proći skupinu. Štoviše, nisu slavili na jednom Euru još od 1996. godine.

Izbornik: Steve Clarke

Steve Clarke kotira kao izuzetno popularna figura u škotskoj javnosti. Trenersko iskustvo stekao je u West Bromwichu, Readingu i Kilmarnocku prije nego je prihvatio izbornički posao u svibnju 2019. godine. Vodio je Škote do prvog nastupa na Euru od 1996., kada ih je lansirao na Euro 2020. preko baraža, ali nije se tamo proslavio budući da je Škotska ostala na dnu skupine D. Međutim, nadahnute kvalifikacije mogle bi biti dobar zalog za popravljanje tog skora.

Clarke je kao igrač većinu karijere proveo u Chelseaju za koji je tijekom 11 godina skupio 421 utakmicu i pritom osvojio tri trofeja s Plavcima. U karijeri je sekundirao Ruudu Gullitu, Joseu Mourinhu i Kennyju Dalglishu. Trenerski pedigre ima...

REUTERS/Umit BektasREUTERS/Umit Bektas

Ključni igrač: Andrew Robertson

Kada je zdrav i sasvim fit, Andrew Robertson je ponajbolji lijevi bek svijeta. Radi se o izuzetno motoričnom igraču, ofenzivno nastrojenom, a čija su ubacivanja na protivničku polovicu obično nerješivi problem za protivničke obrambene igrače. Broj njegovih asistencija u sezoni u pravilu prelazi dvoznamenkastu cifru, a jedno vrijeme bio je i jedan od nositelja igre Liverpoola.

Problem je, međutim, kada ga sustignu ozljede kao što je to bio slučaj ove sezone pa onda i igra Reda trpi. Jedno vrijeme je bio i upitan za nastup na ovom Euru, ali on sam je opovrgnuo takve tvrdnje izjavivši kako će biti spreman već za prvi nastup na samom otvaranju natjecanja protiv Njemačke.

Robertson je jedan sjajan bek, a budući da mu je 30 godina pred njim je još nekoliko sezona vrhunskog nogometa. Probojan i brz, problem je za svaku obranu, a s njim Škotska ima dodatnu opciju na lijevom boku/krilu.

Tajno oružje: Scott McTominay

Reći da je Scott McTominay tajno oružje odaje dojam nepoznavanja nogometnih prilika, jer radi se o igraču koji je uspio impresionirati u blijedoj sezoni Uniteda, ali u ovom kontekstu mogao biti Clarkeovo tajno oružje ako će ga izbornik osloboditi defenzivnih zadataka i dati mu ofenzivnu slobodu. Pokazao je i u dresu Uniteda damu odgovara nešto slobodnija uloga u veznom redu, dok se u dresu Škota pretvara u pravu gol mašinu. Veznjak Uniteda je u kvalifikacijama za Euro ovjerio sedam pogodaka, više nego iti jedan drugi igrač skupine A. Svojim ulascima u kazneni prostor iz drugog plana postao je glavna napadačka poluga Škota, a ništa puno drugačije ne bi trebalo biti niti u Njemačkoj.

Jeste li znali?

Andy Robertson je najiskusniji Škot, sa 69 nastupa za reprezentaciju, dok je drugi u toj kategoriji John McGinn sa 64. I to su jedini igrači u aktualnom kadru koji imaju preko 50 nastupa za Škotsku, što znači da je riječ o prilično neiskusnoj družini.

Očekivana postava (3-4-2-1): Gunn – Porteous, Hendry, Tierney – Ralston, McGregor, Gilmour, Robertson – McGinn, McTominay – Adams.

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1- Angus Gunn (Norwich City), 12- Liam Kelly (Motherwell), 21- Zander Clark (Heart of Midlothian).

Braniči: 2- Anthony Ralston (Celtic), 3- Andrew Robertson (Liverpool), 5- Grant Hanley (Norwich City), 6- Kieran Tierney (Real Sociedad), 13- Jack Hendry (Al-Ettifaq), 15- Ryan Porteous (Watford), 16- Liam Cooper (Leeds United), 22- Ross McCrorie (Bristol City), 24- Greg Taylor (Celtic), 26- Scott McKenna (Copenhagen).

Veznjaci: 4- Scott McTominay (Manchester United), 7- John McGinn (Aston Villa), 8- Callum McGregor (Celtic), 11- Ryan Christie (Bournemouth), 14- Billy Gilmour (Brighton & Hove Albion), 17- Stuart Armstrong (Southampton), 20- Ryan Jack (Rangers), 23- Kenny McLean (Norwich City).

Napadači: 9- Lawrence Shankland (Heart of Midlothian), 10- Ché Adams (Southampton), 18- Lewis Morgan (New York Red Bulls), 19- Tommy Conway (Bristol City), 25- James Forrest (Celtic).

Reuters/Molly DarlingtonReuters/Molly Darlington

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Sasvim je jasno da Škoti nemaju nikakve šanse osvojiti Europsko prvenstvo. Tečaj Germanije na tako nešto iznosi okruglih 100, Škoti će, ako je suditi po tečajevima, imati problema i s prolaskom skupine na što je tečaj 1.70.

Škoti će teško proći skupinu, mogu se eventualno nadati da će biti među najboljih tri.

Prognoza: Ispadanje u skupini.

Raspored:

14. lipnja

Allianz Arena, München: Njemačka – Škotska, 21.00

19. lipnja

RheinEnergieStadion, Köln: Škotska – Švicarska, 21.00

23. lipnja

Stuttgart Arena, Stuttgart: Škotska – Mađarska, 21.00


NAJBOLJI SATOVI, ČOKOLADA I SVEOPĆE BLAGOSTANJE, ALI ŠVICARCI JOŠ NISU KREMA EUROPSKOG NOGOMETA

Zemlja vrhunskih satova, ukusnih čokolada i sireva te – sveopćeg blagostanja. Jasno, radi se o Švicarskoj. Zemlja je to u kojoj se previše ne zamaraju CV-jevima političara, rijetko čak znaju i imena političkih glavešina, a kamoli onih koji predvode pojedine kantone. Političari tamo nisu rock-zvijezde kao u nekim drugim, manje prosperitetnim državama..

No, zato ima neke poetske pravde da Švicarci nisu baš u 'svemu najbolji'. U nogometu su ipak u drugom europskom ešalonu. Doduše, daleko od toga da nema talenta u švicarskoj reprezentaciji, štoviše, ima ga napretek, ali nikako da svoju kiruršku preciznost iz proizvodnje satova ili kreativnost kojom rade čokolade, presele i u nogometnu sferu. Kada imaju svoj dan, Švicarci mogu dobiti bilo koga na svijetu, no problem je što ti dani nisu baš česti i obično se njihova nadanja o velikom rezultatu rastope poput kakvog glečera.

Primjerice, na prošlom Euru ostvarili su najbolji rezultat u povijesti kada su se plasirali među najboljih osam kada su u onoj spektakularnoj utakmici slomili Francuze nakon raspucavanja da bi ih zatim Španjolci u četvrtfinalu izbacili, opet nakon – raspucavanja.

Put do Eura

Švicarci su bili sudionici pet od prošlih šest izdanja Europskih prvenstava, a tekući nastup osigurali su remijem protiv Kosova u najvažnijoj utakmici kvalifikacija. Svi se u Švicarskoj nadaju kako mogu ponoviti protekli Euro kada su igrali sjajan nogomet pa su se nakon 1-3 vratili na 3-3 i na koncu izbacili Francuze. Zatim su u četvrtfinalu morali priznati Španjolcima pobjedu nakon penala...U kvalifikacijama za nama nisu impresionirali učinkom (17 bodova), ali jesu napadačkom igrom (22 pogodaka).

Izbornik: Murat Yakin

Ako vam se čini da vrijeme leti, onda bi vas sljedeća informacija mogla dodatno deprimirati. Naime, Murat Yakin već ima 18 (!) godina trenerskog iskustva. Od igračke karijere se ovaj 49-godišnjak oprostio u dresu Basela u ljeto 2006., a iste godine je uskočio na mjesto pomoćnika u Concordiji BS, nakon čega je bio pomoćnik i u Grasshoppersu, da bi zatim krenuo samostalno voditi momčadi pa je trenerski staž skupljao u Frauenfeldu, mladoj momčadi Züricha, Thunu, Luzernu, Baselu, moskovskom Spartaku, Schaffhausenu, Grasshoppersu te na koncu – švicarskoj reprezentaciji. Najbolji posao odradio je s Thunom s kojim je zaradio promociju u najviši rang švicarskog nogometa, da bi ga tamo dovukao čak do petog mjesta. Reprezentaciju Švicarske preuzeo je u kolovozu 2021. godine.

REUTERS/Robin RudelREUTERS/Robin Rudel

Ključni igrač: Granit Xhaka

Granitu Xhaki je jedna jedina sezona bila dovoljna da od osporavanog igrača postane jedan od ponajboljih veznjaka Bundeslige. Priča ide ovako: nakon što je karijeru započeo u rodnom Baselu, 221. godine prelazi u Borussiju Mönchengladbach. Četiri sezone kasnije kupuje ga Arsenal za 45 milijuna eura u kojem ostaje sedam sezona tijekom kojih je osvojio FA Cup i Superkup, ali ostaje bez Premier lige. Baš u toj zadnjoj sezoni Xhaka je često bio označen kao tip zbog kojeg se Topnici nisu mogli nadmetati s Man. Cityjem pa je Švicarac otišao u Bayer u kojem je pod paskom Xabija Alonsa pronašao svoj najbolji nogomet i odradio vrhunsku sezonu s Apotekarima. U povijesnoj sezoni kluba iz Leverkusena, Xhaka je bio jedan od najvažnijih kotačića dobro podmazanog Xabijevog stroja.

Tajno oružje: Ruben Vargas

U posljednjih godinu, godinu i pol dana, Ruben Vargas prometnuo se u jednog od najboljih igrača švicarske nogometne reprezentacije. Recimo, u kvalifikacijama za Euro u kojima su se Švicarci itekako mučili, igrač Augsburga j:e zabio dva ključna pogotka u remijima protiv Izraela i Kosova i time uzeo suigrače za ruku, odvevši ih u Njemačku. Ovo će 25-godišnjem krilnom igraču biti treće veliko natjecanje sa Švicarskom, a tamo će ponovno biti prijetnja suparničkim braničima svojom sjajnom igrom jedan na jedan i ubojitim driblinzima.

Jeste li znali?

Otkako je 1996. izborila svoj prvi nastup na Europskom prvenstvu, reprezentacija Švicarske je samo dva puta propustila dolazaka na turnir: 200. godine i 2012. godine.

Očekivana postava (3-5-2): Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Widmer, Zakaria, Freuler, Xhaka, Ndoye – Vargas, Okafor.

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1- Yann Sommer (Inter), 12- Yvon Mvogo (Lorient), 21- Gregor Kobel (Borussia Dortmund).

Braniči: 2- Leonidas Stergiou (VfB Stuttgart), 3- Silvan Widmer (Mainz 05), 4- Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), 5- Manuel Akanji (Manchester City), 13- Ricardo Rodriguez (Torino), 15- Cédric Zesiger (VfL Wolfsburg), 22- Fabian Schär (Newcastle United).

Veznjaci: 6- Denis Zakaria (Monaco), 8- Remo Freuler (Bologna), 10- Granit Xhaka (Bayer Leverkusen), 16- Vincent Sierro (Toulouse), 20- Michel Aebischer (Bologna), 23- Xherdan Shaqiri (Chicago Fire), 24- Ardon Jashari (Luzern), 26- Fabian Rieder (Rennes).

Napadači: 7- Breel Embolo (Monaco), 9- Noah Okafor (Milan), 11- Renato Steffen (Lugano), 14- Steven Zuber (AEK), 17- Ruben Vargas (Augsburg), 18- Kwadwo Duah (Ludogorec), 19- Dan Ndoye (Bologna), 25- Zeki Amdouni (Burnley).

REUTERS/Bernadett SzaboREUTERS/Bernadett Szabo

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Germania daje reprezentaciji Švicarske solidne šanse da prođe skupinu i na takav ishod tečaj je 1.50. Ono što, međutim, nije baš najizglednije jest da se Švicarska dokopa konačne pobjede na što je velik tečaj od 65.0.

Slažemo se da bi Švicarci mogli prći skupinu, ali dalje od toga teško da mogu.

Prognoza: Osmina finala.

Raspored:

15. lipnja

RheinEnergieStadion, Köln: Mađarska – Švicarska, 15.00

19. lipnja

RheinEnergieStadion, Köln: Škotska – Švicarska, 18.00

23. lipnja

Frankfurt Arena, Frankfurt: Švicarska – Njemačka, 21.00



Tagovi

Njemačka nogometna reprezentacijaškotska nogometna reprezentacijaŠvicarska nogometna reprezentacijaMađarska nogometna reprezentacijaEuro 2024Najava Euro 2024

Ostale Vijesti