REUTERS/Michaela Stache
REUTERS/Michaela Stache

Kek: „Ima još malo Balkana u nama, novinare sam počastio, a zrelost mojih igrača uvijek iznenadi“

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 29.06.24. | 13:53

Izbornik Slovenije najavio je ogled protiv Portugala.

Matjaž Kek. Recite to ime na Kvarneru i sva vrata se otvaraju. A ista stvar vrijedi i za Sloveniju. Jer, nekadašnji trener Rijeke, a sada po drugi put izbornik Slovenije, sa svojom reprezentacijom ostvario je veliki uspjeh te izborio drugu fazu natjecanja na EP-u u Njemačkoj. Sama činjenica da se Slovenija plasirala na Euro bila je iznenađenje, dok su u prolazak skupine vjerovali samo oni najoptimističniji. Nije ih bilo puno, ali Matjaž Kek jedan je od njih.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Zeznut tip. Da ne upotrijebimo jednu drugu riječ. Trener s velikim T. Izbornik. Lider. Čovjek koji svoj posao zna i koji uživa veliki respekt na prostorima bivše države. Sama činjenica da će u Hrvatskoj, i to na sve četiri strane, o njemu pričati biranim riječima, a godinama ih je s Rijekom pobjeđivao, dovoljno govori o njemu kao osobi.

Iako mu je naslov s Rijekom na posebnom mjestu u srcu, nema sumnje da Kek trenutno živi svoje najljepše dane trenerske karijere. Slovenija nije na Euru, već u nokaut fazi. I da, čeka ju okršaj protiv sjajnog Portugala, protiv magičnog Cristiana Ronalda, ali Kek je kao David već mnogo puta pobjeđivao Golijata. Uostalom, zar bi stvarno netko bio 'šokiran' ako bi Slovenija izbacila Portugal? Možda u nekim zemljama gdje Keka i njegove igrače ne poznaju bi, ali nama to ne bi trebao biti takav šok.

U najavi utakmice, u razgovoru za Sport Klub, Kek je u potpunosti nastojao maknuti ikakav pritisak i ikakav imperativ sa svojih igrača. Dakle, Portugal je favorit, oni moraju pobijediti, dok bi Sloveniji slavlje bio samo jedan bonus. U priči koja je svakako – uspješna.

„Osjetio sam da su momci spremni za ovo, plasman u osminu finala smatramo kolektivnim uspjehom. Svi su zaslužni, od nogometaša i stručnog stožera, do fizioterapeuta, doktora, ekonomista, cijelog menadžmenta... Čini mi se kao da su momci znali da će se nešto dobro dogoditi, toliko su vjerovali u prolaz da uopće nisu bili šokirani kad smo ga izborili. Nitko nije pakirao kofere prije utakmice s Engleskom“, rekao je slovenski izbornik koji je potom otkrio jednu malu anegdotu što se tiče grupne faze natjecanja.

„Imao sam okladu s našim novinarima. Rekao sam im da ih vodim na ručak ako prođemo skupinu, to sam i učinio. Drago mi je da sam ju izgubio, ali u buduće se neću kladiti“, u svojem je stilu rekao Kek koji, konstatirali smo već, ulogu favorita prepušta protivniku.

„Mi smo prije svega realni, znamo da imamo malu bazu igrača i ne trebamo praviti cirkus kada napravimo nešto dobro, niti tragediju kad dođe do neuspjeha. Zrelost mojih igrača uvijek me iznenadi.“

Portugal je favorit, ali Slovenija se neće unaprijed predati.

„Svi nas shvaćaju ozbiljno, ima još malo Balkana u nama. Volim jake protivnike i mislim da imamo dosta toga za pokazati, što ste mogli vidjeti i protiv Engleza. Morali su se pomučiti da priđu našem golu.“ (I.A.S.)



Tagovi

Matjaž KekSlovenska nogometna reprezentacijaSlovenijaEUROEuro 2024

Ostale Vijesti