Alen Lesicki/Germanijak
Alen Lesicki/Germanijak

Dalić nakon Italije: “Stvorili smo pokret, ali nije vrijeme za pitanje hoću li otići”

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 25.06.24. | 11:46

Izbornik reprezentacije podjelio je dojmove nakon prospavane noći i remija s Italijom nakon kojeg je Vatrenima ostala tek teorija da mogu u osminu finala

Reprezentacija je pred jutro stigla u Neuruppin. S kakvim se dojmovima nakon noći u kojoj je Hrvatskoj ostala tek teorija da mogu do osmine finala probudio Zlatko Dalić, saznali smo na press kongerenciji u kampu reprezentacije.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Teška je noć iza nas svih. Ne znam što bih o tome rekao. Zbog ovih jutara nakon neuspjeha, ostavit će su nogometa. Život je satkan od poraza, utjeha i neuspjeha. Ništa me neće zaustaviti. Čestitam im na utakmici od jučer. Na trudu i energiji, ostavili su srce na terenu; Ne mogu im čestitati na uspjehu. Zahvaljujem se svim navijačima, osobito onima koji su bili na utakmicama i stadionima. Bili su fantastični, velika snaga i podrška. Ne znam jesmo li ikada imali takvu podršku. Postali smo kult, pokret, simbol nacije. Hvala dečkima iz navijačkih skupina. Došli su, navijali i hvala im na tome. Svako ima svoj klub, navija za njega - reprezentacija je iznad svega. Hvala vama i na praćenju, na korektnosti većine od vas. Neki su imali figu u džepu. To je vaš izbor, možete me cijeniti i nepoštovati ali Hrvatska je iznad svih. Unošenje nemira nam nije trebalo. Vama na dušu. Hvala na svima. Ponosan sam", rekao je izbornik Zlatko Dalić u uvodu. Djelovao je prilično emotivno dok je birao riječi.

"Ništa u životu me neće pokolebati. Radim svoj posao pošteno i časno. U potpunosti preuzimam odgovornost. To je moj neuspjeh. Ja određujem taktiku i igrače, način... Odgovornost je moja. Neću tražiti alibije da je neto kriv. Sve sam ja napravio i radio sa stožerom. Odgovornost je na meni. Nakon uspjeha došao je neuspjeh. Kako sam se znao nositi s uspjesima, tako ću se znati boriti s neuspjehom. Bit ću čvrst, ustrajan na svom putu. Nije vrijeme da razmišljam. Neću tražiti alibije, ali neću preskočiti suca. Nije on kriv. Imali smo sve sami u svojim rukama. Umjesto šest bodova, imamo dva... Međutim, on nije slučajno tamo poslan. Cijelo vrijeme nas je zakidao. Italija bi išla i dalje s tri boda, ali na Portugal. Ne podržava nas Fifa, ne treba niti Uefa. Koliko god mi neki zamjerili, to je činjenica. To je tako. Bilo je šest zamjena i VAR. Četiri minuta maksimum. Nije on kriv...", bio je jasan izbornik Hrvatske na temu suđenja.

Činjenica je da unatoč svemu nismo bili pravi...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

"Španjolska je prva, vrhunska i najbolja na turniru. Uzmeš joj posjed, više šuteva na gol. Primali smo puno golova. Moja vizija je ne primiti gol u prvo poluvrijeme. MI smo ušli u prve dvije i primili golove pa se vraćali. Španjolci nas kaznili... Nikada nismo primali golove na takav način. Dogovor je da ne srljamo, a mi idemo s dugom loptom. I taj treći iz kornera u 47. To nam se prije nije događalo. Ne zaslužuju kritike i pokude. Svi oni koji misle drugačije, nisu u pravu. Moraju se ustati...".

Ima li Zlatko Dalić energije da nastavi?

"Ja govorim što mi je u srcu i duši. Razočaran sam i tužan da nismo uspjeli. Poraz nije smak svijeta. Što prije prebrodimo tugu, izaći jači i čvršći i pokazati karakter. Govorimo o realnosti, ali nakon Portugala smo svi bili prvaci Europe. Nemaš brzih igrača, ali ti to nekako središ i mi sve dobijemo. Dođe kraj tome. Tužan sam. I zbog tog pokreta. Nismo uspjeli i žao mi je... Nitko mi nije dao i poklonio. Sve sam sam napravio. Ponosan mogu biti i zajedno s mojim igračima i reprezentacijom. Ponosan do neba na reprezentaciju i sve. Naravno da sam tužan. Život ide dalje".


Neki poput Pjace, Vide i Marca Pašalića nisu dobili niti minute.

"Ne mogu igrati svi... Zahvalit se svima koji nisu dobili minute, njihove vrijeme tek dolazi. Moja isprika ide Vidi, velikan koji je s nama bio mjesec dana i nije dobio minute. Ispričat ću se, ali to zavrjeđuje... Znam da mu je teško".

Postoji teorija da još možemo u osminu finala.

"Ja sam prvi koji ne gubim vjeru i nadu. Ali dva penala, primiš dva gola u nadoknadi i Mađarska da u 98. A ako mi nismo nikoga dobili, nismo zaslužili proći dalje. Daj Bože da se to dogodi, nadamo se, ali sve je bilo u našim rukama".

Što si izbornik može zamjeriti na temelju taktike i pripreme?

"Najlošije je bilo prvo poluvrijeme protiv Albanije, to je bilo loše. I to me iznenadilo, taj ulazak i reakcija. Španjolska? Oni su pokazali najviše, ne znam, ne znam bi li napravio nešto drugačije. Ali poslije onog Portugala je bilo glupo nešto mijenjati, napravio bi grešku ako bi mijenjao nešto što je bilo super. Možda sam u Portugalu trebao napraviti nešto drugačije. Senegal i Brazil su nam dali putokaz, bilo bi blesavo da sam nakon Portugala nešto mijenjao".

Ima li Dalić viziju Hrvatske za sljedeće kvalifikacije?

"Liga nacija i šest utakmica koje slijede od rujna moraju biti priprema, moraju biti podloga za kvalifikacije. Tu se mora složiti reprezentacija koja će nastaviti Ligu nacija u ožujku ili početi kvalifikacije. Jasno treba komunicirati prema javnosti, naš plan mora biti plasman na SP 2026., kroz Ligu nacija složiti reprezentaciju. Vidjeti tko može, tko ne može. Sigurno da se zahtjeva remont, brzinu i moderni nogomet, trebamo gledati u tom smjeru. Liga nacija mora biti pripreme za kvalifikacije".

Sljedeće pitanje bilo je o Luki i njegovom odlasku...

"Svatko od nas odlučuje sam za sebe, mi već dvije godine Luku spremamo u penziju, pitamo se kad će otići. Neka Luka sam to odluči, nisam razgovarao s njim o tome. Imamo dobar odnos šest-sedam godina, ali on će odlučiti za sebe, ja za sebe. Imali smo zajednički put, povezani smo, ali vidjet ćemo što i kako".

Oglas

Euro 2024, prvi krug

Skupina A

1. kolo

Petak, 14. lipnja

Njemačka – Škotska 5-1

Subota, 15. lipnja

Mađarska – Švicarska 1-3

2. kolo

Srijeda, 19. lipnja

Njemačka – Mađarska 2-0

Škotska – Švicarska 1-1

3. kolo

Nedjelja, 23. lipnja

Škotska – Mađarska 0-1

Švicarska – Njemačka 1-1

Skupina B

1. kolo

Subota, 15. lipnja

Španjolska – Hrvatska 3-0

Italija – Albanija 2-1

2. kolo

Srijeda, 19. lipnja

Hrvatska – Albanija 2-2

Četvrtak, 20. lipnja

Španjolska – Italija 1-0

3. kolo

Ponedjeljak, 24. lipnja

Albanija – Španjolska 0-1

Hrvatska – Italija 1-1

Skupina C

1. kolo

Nedjelja, 16. lipnja

Slovenija – Danska 1-1

Srbija – Engleska 0-1

2. kolo

Četvrtak, 20. lipnja

Slovenija – Srbija 1-1

Danska – Engleska 1-1

3. kolo

Utorak, 25. lipnja

Danska – Srbija 0-0

Engleska – Slovenija 0-0

Skupina D

1. kolo

Nedjelja, 16. lipnja

Poljska – Nizozemska 1-2

Ponedjeljak, 17. lipnja

Austrija – Francuska 0-1

2. kolo

Petak, 21. lipnja

Poljska – Austrija 1-3

Nizozemska – Francuska 0-0

3. kolo

Utorak, 25. lipnja

Francuska – Poljska 1-1

Nizozemska – Austrija 2-3

Skupina E

1. kolo

Ponedjeljak, 17. lipnja

Rumunjska – Ukrajina 0-3

Belgija – Slovačka 0-1

2. kolo

Petak, 21. lipnja

Slovačka – Ukrajina 1-2

Subota, 22. lipnja

Belgija – Rumunjska 2-0

3. kolo

Srijeda, 26. lipnja

Slovačka – Rumunjska 1-1

Ukrajina – Belgija 0-0

Skupina F

1. kolo

Utorak, 18. lipnja

Turska – Gruzija 3-1

Portugal – Češka 2-1

2. kolo

Subota, 22. lipnja

Gruzija – Češka 1-1

Turska – Portugal 0-3

3. kolo

Srijeda, 26. lipnja

Češka – Turska 1-2

Gruzija – Portugal 2-0

1/8 finala

Subota, 29. lipnja

Švicarska – Italija, 18.00

Njemačka – Danska, 21.00

Nedjelja, 30. lipnja

Engleska – Slovačka, 18.00

Španjolska – Gruzija, 21.00

Ponedjeljak, 1. srpnja

Francuska – Belgija, 18.00

Portugal – Slovenija, 21.00

Utorak, 2. srpnja

Rumunjska – Nizozemska, 18.00

Austrija – Turska, 21.00

ODIGRAJ ODMAH!



Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Zlatko DalićVatreniHNSHrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti