REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

Kuzmanović je naš najveći dobitak s Eura, a tko bi rekao, iz hrvatske je lige

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 24.01.24. | 22:49

Nexeov vratar dominirao je od prvog trenutka i publiku, a i protivnike, ostavljao u potpunom čudu zbog svega što je skinuo, a brojkama je na ovoj utakmici nadmašio i velikog Wolffa

Sve kao nije nam bitno, ali opet je. Nitko ne želi predati sportsku bitku prije nego krene, a posebno ne naš srčani narod. Tako su u ovu utakmicu, reći ćemo - napokon (!) - Hrvati ušli s pravom energijom. Opet je protivnike načeo Klarica, opet je sjajan bio i naš kapetan Duvnjak, opet smo vidjeli i neke greške koje su nas kroz prvenstvo morile, kao što je bilo uzaludno trošenje lopti u napadu, ali čak smo i to svojom igrom nadišli. U dobrom dijelu zato što Nijemci te greške nisu uspjeli naplatiti jer je na drugoj strani bio opet fenomenalni Dominik Kuzmanović. Najveći dobitak Hrvatske na ovome prvenstvu pa makar bio i iz hrvatske 'Premijerke', ako smijemo malo cinično dobaciti, iako teško da će još dugo u njoj ostati nakon 'parada' koje je nanizao.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Golman našičkog Nexea, tek mu je 21 godina, u reprezentaciji je od prošlog Svjetskog prvenstva, a na ovo je došao nakon 20 dana ležanja u bolnici i izdominirao!

"Samo sam htio biti s reprezentacijom", govorio je po dolasku u Njemačku. Bilo je, naravno, pitanja i je li spreman, ali on je pokazao da to nije upitno. Postao je u času miljenik nacije, onaj koji je bio na razini i kada nitko drugi nije. U sredini prvog poluvremena imao je pet obrana, jednako kao i na drugoj strani Andreas Wolff, njemački ponos i dika na ovom prvenstvu. Kolega s kojim se tada izjednačio u postotku obrana (45,45 posto), a u nastvku utakmice ga čak i prestigao, inače je član poljskog velikana Kielcea u kojemu igra s našim Igorom Karačićem.

Zajednička crta im je da su obojica u rukomet ušla s pet godina i odmah odabrala poziciju golmana, možda je u tome 'caka'. Wolffu su, s druge strane već 33 godine, ima jednu olimpijsku broncu i europsko zlato s reprezentacijom, višestruki je osvajač Njemačkog rukometnog kupa, EHF kupa, prvak Poljske, također i tamošnjeg Kupa, a dva puta je igrao i finale Lige prvaka. To je ovako, ugrubo nabrojano što je Wolff sve postigao. S druge strane, Kuzmanović je s hrvatskom mladom reprezentacijom osvojio zlatnu medalju na Olimpijskom festivalu europske mladeži u Bakuu 2019, a potom i srebrnu medalju na U-19 Europskom prvenstvu 2021. u Hrvatskoj.

Što se ovoga turnira tiče, Wolffove su obrane spašavale Njemačku i vukle ih do polufinala. Drugi je najbolji golman EP-a 2024. sa 72 obrane u sedam utakmica (do ove) ili u postotku - 36,18 posto. Bolji je od njega samo austrijski Constantin Möstl s 81 obranom, ali lošijim postotkom. Naš je Dominik nastupio u dvije utakmice manje, svejedno je stigao do 12. mjesta na listi najbojih golmana turnira, skupio je 41 obranu do početka ove utakmice, odnosno, imao učinak od 33,06 posto. To jasno govori kakvo blago imamo u reprezentaciji. Na ovoj utakmici još je dodao 22 obrane i, jasno, postao igrač utakmice.

Što li će tek za koju godinu raditi kada ga već sada možemo uspoređivati s nekim od najvećih golmana... "Da smo te imali prije 10 godina, svih 10 bismo bili prvaci svega", čulo se s tribina dok je Kuzmanović skidao i kontre i sedmerce njemačkim reprezentativcima pred još njih 20 tisuća na tribinama.

"Šteta što nismo kapitalizirali sjajnu Kuzminu izvedbu", čuli smo nakon većine naših utakmica i od njegovih suigrača i od izbornika Perkovca. Da, šteta...Šteta za sve navedeno. Ali sada barem znamo da je Kuzmanović kapital koji smo dobili od ovog prvenstva, a onda se možemo pozabaviti time kako da to pretvorimo u zalog za buduće velike turnire. I on i svi mi moramo, trebamo, pa ako hoćete i zaslužujemo vidjeti opet Hrvatsku na najvišim rukometnim postoljima.



Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijanjemačka rukometna reprezentacijaHrvatski rukometni savezEuropsko prvenstvo za rukometaše 2024.

Ostale Vijesti