REUTERS/Michaela Stache
REUTERS/Michaela Stache

Wirtz ispisao povijest za 10 minuta, Elfu nedostajao gol za rušenje još jednog rekorda

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 15.06.24. | 08:54

Wunderkind prekinuo Bayernov niz

Njemački početnih jedanaest na otvaranju domaćeg Europskog prvenstva bili su relativno stari. Izbornik Njemačke, Julian Nagelsmann, poslao je na travnjak najstarijih njemačkih početnih jedanaest na turniru u zadnje 24 godine. Manuel Neuer, Toni Kroos i društvo u prosjeku su imali 28,7 godina. Zadnji put je početna postava bila starija bilo je na Euru 2000. Tada je Lothar Matthäus vodio momčad na startu protiv Rumunjske (1-1) i tada je Njemačka u prosjeku imala 29,8 godina.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, strijelci za 1-0 i 2-0 imaju samo 21 godinu: Jamal Musiala 21 godinu i 109 dana, Florian Wirtz 21 godinu i 42 dana. Nogometaš Leverkusena tako je srušio Kaija Havertza kao najmlađeg njemačkog strijelca Europskog prvenstva koji je 2021. zabio i protiv Portugala ( 4-2 ) u Münchenu s 22 godine i osam dana. Svojim prvim golom na otvaranju Europskog prvenstva protiv Škotske Wirtz je također prekinuo 50-godišnji niz. Nogometaš Leverkusena je prvi igrač izvan Münchena koji je zabio prvi njemački gol na otvaranju domaćeg turnira za Njemačku.

Najmlađi strijelac Europskog prvenstva ikada je Švicarac Johan Vonlanthen koji je zabio Francuskoj na Europskom prvenstvu 2004. s 18 godina i 141 dan. Njemačka reprezentacija je na otvaranju Europskog prvenstva ostvarila najveću pobjedu u svojoj povijesti europskih prvenstava. Samo je jedan pogodak nedostajao za rušenje i drugog rekorda.

Sinoćnjim pogotkom za 5-1 Njemačka je upisala najveću pobjedu u svojoj povijesti Europskih prvenstava. Do sada su najveće njemačke pobjede bile 3-0, zanimljivo, od kojih dvije u nokaut rundi: u osmini finala 2016. protiv Slovačke i u finalu 1972. protiv Sovjetskog Saveza, kada je Elf slavio svoj prvi trijumf na Europskom prvenstvu zahvaljujući golu Gerda Müllera. Tu je i pobjeda 3-0 protiv Rusije u grupnoj fazi 1996., turnir koji je također završio naslovom za Elf.

Konačni rezultat u Münchenu također je značio još dva upisa u povijesne knjige Europskog prvenstva: s jedne strane, bila je to utakmica Njemačke s najvećim rezultatom na Europskom prvenstvu sa šest golova, zajedno s 4-2 protiv Grčke 2012., a s druge strane prvih 5-1 uopće na nekoj utakmici Europskog prvenstva. Ni u jednoj drugoj utakmici nakon 90 minuta ovaj rezultat nije bio na semaforu.

Njemačkoj momčadi na kraju je nedostajao samo jedan gol za još jedan rekord svih vremena europskih prvenstava. Titula najveće pobjede u cijeloj povijesti europskih prvenstava i dalje pripada Nizozemskoj: Oranje je u četvrtfinalu svladalo Jugoslaviju na Europskom prvenstvu 2000. rezultatom 6-1. Tu su i još ukupno četiri utakmice koje su završile 5-0 prije njemačkog uvodnog spektakla.

Još jedna stvar koju su Nijemci postigli jest da je Nagelsmann ispisao i jedno malo poglavlje u povijesti Europskog prvenstva. Postao je najmlađi izbornik u povijesti turnira. Nagelsmann ima 36 godina i 327 dana, šest dana je mlađi od Srećka Kataneca, rekordera koji je vodio Sloveniju na otvaranju Europskog prvenstva 2000. protiv Jugoslavije. Najmlađi trener europskog prvaka dosad je Jose Villalonga, koji je 1964. odveo Španjolsku do naslova s ​​44 godine i 192 dana. Najstariji trener jednog prvaka također je bio Španjolac: Luis Aragones koji ju je vodio do naslova 2008. sa 69 godina i 337 dana. Najstariji izbornik na Europskom prvenstvu ikada je Giovanni Trapattoni, koji je 2012. sjeo na klupu Irske sa 73 godine.



Tagovi

Florian WirtzJamal MusialaNjemačka nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti