Ivica Galovic/PIXSELL
Ivica Galovic/PIXSELL

Strijelac hattricka za Germanijak.hr: "Lako za moja tri gola, bitno da smo pružili priliku mladim igračima"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 13.10.22. | 13:33

Toni Jelavić bio je junak uvjerljive pobjede hrvatske futsal reprezentacije u Izraelu (7:0), a dan nakon utakmice za Germanijak.hr prokomentirao je odlično otvaranje kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2024.

Pomlađena hrvatska futsal reprezentacija na najbolji je način otvorila Glavnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2024. Prvo je u Slavonskom Brodu nadigrana Mađarska s 5:1, a onda je u izraelskom Rishon Le-Zionu sa 7:0 svladana reprezentacija Izraela. Igrač utakmice bio je naš današnji sugovornik, strijelac protiv Mađarske i trostruki strijelac protiv Izraela, Toni Jelavić. Hrvatskoj je za matematički plasman u Elitnu rudnu sada dovoljan i bod iz iduće dvije utakmice, protiv Izraela u Hrvatskoj i Mađarske u gostima.

Nakon posrtaja na Euru 2022., hrvatski stručni stožer, na čelu s izbornikom Marinkom Mavrovićem, odlučio se na pomlađivanje reprezentacije, svojevrsnu 'smjenu generacija'. Umjesto iskusnih Tihomira Novaka, Josipa Sutona, Vedrana Matoševića, Mateja Horvata, Žarka Luketina i drugih u kadar reprezentacije uskočili su 'klinci' od kojih su njih trojica bili dio srebrne U19 reprezentacije. Hrvatska je reagirala sjajno. U prve dvije utakmice zabila je 12 golova i upisala dvije uvjerljive pobjede.

"Kvalifikacije smo otvorili odlično. Usim što smo pobijedili, u obje utakmice pokazali smo vrlo dobru igru. Utakmica u Izraelu bila je odlična za cijelu ekipu", govori nam za početak Jelavić.

Iako u futsalu češće svjedočimo hattrickovima nego u nogometu, ne zabijaju se svaki dan tri gola na utakmici, pogotovo ne u nacionalnom dresu. Zanimalo nas je kakav je osjećaj dan nakon zabijenog hattrika u dresu reprezentacije?

"Zabio sam tri gola, ali to je na kraju nebitno. Bitno je da smo utakmicu odradili odlično i da se pružila prilika mlađim igračima, da i oni okuse kako je to igrati za reprezentaciju i to u službenim utakmicama", govori nam za početak Jelavić.

U reprezentaciji je došlo do smjene generacije, Jelavić je jedan od rijetkih starijih igrača u kadru, a izabranu vrstu se vratio nakon tri godine odsustva. Ova nova reprezentacija je bila svojevrsna nepoznanica, no, u prve dvije utakmice pokazala je moderan, energičan i napadački futsal s puno rotacija. Kakva su bila očekivanja prije početka kvalifikacija i kako ti se, kao jednom od najiskusnijih, čine 'klinci' koji bi trebali biti nositelji nacionalne vrste idućih godina?

"Svaka reprezentacija mora proći smjenu generacija. Izbornik je procijenio da je sada idealno vrijeme da se to dogodi i nama. Osim reprezentativaca koji su zaigrali protiv Mađarske i Izraela, Hrvatska ima još igrača koji mogu 'dati ruke' i pomoći reprezentaciji. Izbornik je, naravno, taj koji odlučuje i njegove se odluke moraju poštivati. Od iskusnih igrača falio nam je Franko Jelovčić koji je uz Darija Marinovića dugi niz godina naš najbolji igrač. Kada nam se on vrati bit ćemo još i bolji. Mislim da se u reprezentaciji spojila sjajna kombinacija mladosti i iskustva. Svi ovi 'klinci' su tu jer su zaslužili svojim igrama u svojim klubovima”, rekao je Jelavić i zaključio priču o reprezentaciji:

"Konkurencija u reprezentaciji je stvarno velika, a to nam je velika prednost. Barem ja tako gledam na konkurenciju, jer sve igrače u momčadi tjera da daju sve od sebe. Uvijek moraš dati sve od sebe kada dočekaš svojih 'pet minuta'".

Okrenimo se malo ligaškom futsalu, Toni Jelavić je nositelj igre makarskog Novog vremena iza kojega je najbolja sezona u povijesti u kojoj je osvojena trostruka kruna. U novu ste ušli s porazom u finalu Superkupa i pobjedom u prvom kolu prvenstva. Kako diše Makarska nakon osvojene titule i kakva su očekivanja od nove sezone?

"Poraz u Superkupu nam je pao teško, najviše jer smo izgubili finale pred svojom publikom koja je zaslužila još jedan trofej. Ali vjerujem da ćemo im to omogućiti na kraju godine i da ćemo se opet razveseliti cijeli grad i sve naše navijače. Klub kao Novo vrijeme uvijek ima ista očekivanja, a to je osvajanje trofeja. I ove sezone imamo odličnu momčad i odlične igrače. Trebat će nam malo vremena da se posložimo, ali siguran sam da ćemo do playoffa biti na najvišoj razini. Ponovno ćemo biti najbolji kada će biti najpotrebnije".

Pred vama je i Liga prvaka. Je li klub postavio nekakve ciljeve za najelitnije natjecanje i s kakvim bi rezultatom ti bio zadovoljan?

"Cilj kluba je naravno prolazak u sljedeću rundu, pogotovo jer iz naše grupe prolaze tri momčadi. Igramo pred domaćom publikom, mislim da bi sve osim prolaska u sljedeću fazu natjecanja za nas bilo veliko razočaranje", rekao nam je za kraj našeg razgovora Jelavić koji se s ostalim reprezentativcima nalazio na putu prema Hrvatskoj.


Tagovi

hrvatska futsalska reprezentacijaToni Jelavić

Ostale Vijesti