REUTERS/Susana Vera
REUTERS/Susana Vera

Srebrni Vatreni, bivši španjolski izbornik i jedna od najskupljih obrana Europe prijete Dinamu

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 13.12.21. | 13:55

Sevilla je rekorder po broju titula u ovom natjecanju

Dinamo je danas doznao protivnika u nokaut fazi Europske lige. Bit će to španjolska Sevilla za koju igra srebrni Vatreni iz Rusije Ivan Rakitić. Priželjkivali su u Dinamu zasigurno Sheriff koji je po imenu bio vjerojatno najslabija momčad ovog izvlačenja, ali Modri su se već uvjerili u snagu Moldavaca. Sheriff je izdržao u grupi s Interom, Realom i Šahtarom, a na kraju su izborili treće mjesto i osigurali nokaut Europske lige. Ipak, Dinamo neće igrati s njima već sa Sevillom, jednim od najtežih mogućih protivnika iz ove faze natjecanja.

Šest puta su dizali trofej, drugi europski po važnosti nakon Lige prvaka. Uspijevalo im je to u Kupu UEFA 2006. i 2007. te četiri puta otkako se zove Europska liga 2014., 2015., 2016. i 2020. godine. Zanimljivo, imali su u tom razdoblju i dva trenera kojima uspjelo zaredom obraniti trofej. U Kupu UEFA-e su to napravili pod trenerskom palicom Juandea Ramosa, a u Europskoj ligi tri puta zaredom s Unay Emeryjem koji je ovo natjecanje osvojio prošle godine s Villarrealom.

Sevilla je u Europsku ligu ispala kao trećeplasirana momčad Grupe G gdje je igrala s Lilleom, Salzburgom i Wolfsburgom. U tako izjednačenoj skupini sve je bilo moguće do samog kraja, a na kraju su natjecanje u Ligi prvaka nastavili Lille i Salzburg. Koštao je Sevillu poraz u zadnjoj utakmici grupne faze kada je bio bolji Salzbur. U okršaju Ivana Rakitića i njegovog nasljednika u reprezentaciji Luke Sučića bolja je bila mlada austrijska momčad s 1:0. Presudio je Andalužanima Okafor, a nije pomogao ni crveni karton Jordana. Koštala ih je i lošija forma u Ligi prvaka ove sezone. Upisali su tek jednu pobjedu u šest utakmica, a tri puta su remizirali i dva puta poraženi.

Da Dinamu neće biti lako jasno je od samog starta, a tome se može prisnažiti i činjenica da se Sevilla već drugu sezonu zaredom bori za vrh La Lige. Ove sezone nešto manje uspješno nego prošle s obzirom na dominaciju Real Madrida. Igrali su ove sezone 16 utakmica u La Ligi i slavili u njih 10, a četiri puta su upisali remi i dva puta poraz. Nakon Reala imaju najmanje poraza u španjolskom prvenstvu. Što se tiče realizacije ona nije na nivou kakvom bi očekivali od Sevillinih napadača. Tek 26 golova su zabili u prvenstvu i pet u Ligi prvaka, ali s 11 primljenih su najbolja obrana La Lige.

Taj podatak o obrani nije ni čudo kada znamo da je glavna zvijezda momčadi stoper za kojim je poludjelo pola Europe, Jules Kounde. On je i najskuplji igrač ove momčad, a Transfermarkt ga cijeni na 60 milijuna eura. Drugi najvrjedniji igrač u momčadi je isto stoper, a riječ je o Brazilcu Diegu Carlosu. Vrijednost ekipi donose i na 40 milijuna eura procijenjeni Youssef En-Nesyri te na 30 Lucas Ocampos koji će prijetiti obrani Dinama. Transfermarkt je cijelu momčad Seville procijenio na ukupno 415.9 milijuna eura, dok je Dinamo na 109.8 milijuna eura.

Možda najvažnija karika ove momčadi je trener Julen Lopetegui. Nekadašnji španjolski izbornik preuzeo je Sevillu godinu dana nakon neuspješne avanture s Real Madridom. Bilo je to u ljeto 2019. godine, a ugovor mu traje do ljeta 2024. godine. S njim su već osvojili ovo natjecanje u sezoni 2019./20., a pod njegovim vodstvom ove sezone osvajaju 2.13 bodova u La Ligi. Uz njega lider na terenu svakako je legenda kluba i Vatrenih Ivan Rakitić koji se u klub vratio nakon šest godina u Barceloni, a sa Sevillom je prije toga osvajao Europsku ligu u sezoni 2013/14. Ove sezone Sevilla ima prosjek osvojenih bodova 1.87, a najopasniji napadač je Rafa Mir koji je zabio pet golova, dok je samo jedan manje postigao Eric Lamela. Po tri komada su zabili En-Nesyri i Ocampos.

Utakmice se igraju 17. i 24. veljače. Prva je u Sevilli, a uzvratna na stadionu Maksimir. Zanimljivost je i da se finale ovog natjecanja igra u Sevilli.


Tagovi

SevillaDinamo ZagrebEuropska ligaJulen LopeteguiIvan Rakitić

Ostale Vijesti