Germania
Germania

Skupina B: Hrvatska, još dva diva i opasni autsajder. Kako preživjeti skupinu smrti?

Vrijeme Čitanja: 19min | čet. 13.06.24. | 15:00

Po mnogima, najteža grupa na Euru. Španjolska, Hrvatska i Italija bore se i za više od prolaska skupine. Ali, Albanija ih sigurno ne misli gledati sa strane

(pišu: Alen Lesički, Dražen Kuzmanić, Petar Zobec i Tomo Ničota)

Kako je običaj da svaki turnir 'mora imati' svoju skupinu smrti, tako je bio red da je ima i ovaj Euro. A bez ikakve konkurencije, to je ova, skupina B. Naša skupina! Hrvatska, još dva diva i opasni autsajder, svi s istim pitanjem i planom - kako preživjeti u tom društvu? Dakle, Hrvatska, Španjolska i Italija. Bili smo zajedno u grupi i 2012., tada su presudile nijanse, zbog kojih su kasnije Španjolska i Italija zaigrale i u finalu. La Roja je podignula pehar, drugi put zaredom. Sad ćemo gledati finaliste Lige nacija, istovremeno i brončanu svjetsku reprezentaciju te branitelja europskog naslova. A sve njih iz prikrajka prati jedna mlada, poletna nogometna nacija, Albanija, s Brazilcem za kormilom. Nisu Albanci sigurno došli samo gledati kako igraju velikanu, došli su u Njemačkoj nekome poremetiti račune.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, mi vjerujemo kako to neće biti Hrvatska. Nakon sjajne 'generalke' s Portugalom, nakon što nitko zbog ozljede nije otpao s popisa, nakon zaključka da su svi u dobroj formi, zašto ne bismo bili optimisti? Nekako nam se čini da Italija i Španjolska imaju više problema i nespokoja, ali, krenimo redom:

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE

HRVATSKA: SANJA SE ZLATO ZA OPROŠTAJ NAJVEĆEG U POVIJESTI

Vatreni su konstanta na velikim turnirima. Ono što je uvijek bio cilj jest taj plasman, pa poneki bod koji garantira nokaut fazu a onda što bude. Međutim, generacija Luke Modrića podigla je te ciljeve. Visoko. Jako visoko. Sam prolaz na turnir je nešto što se očekuje, kao i prolaz grupe. S obzirom na sustav u kojem četiri najbolje trećeplasirana idu dalje, to ne bi trebao biti problem. Hrvatima bolje idu Svjetska prvenstva. I to je činjenica od koje nitko ne bježi, ali nekoliko puta bili su jako blizu. U Austriji nas je Turska izbacila neviđenim raspletom u posljednjim sekundama. U Francuskoj smo imali taj Portugal, ali nije bilo faktora sreće. Sada je možda vrijeme i za taj posljednji čin jedne velike generacije koje i više nema na okupu, ali su tu negdje. U stožeru, savezu, uz klupu... Možda je sazrelo vrijeme da se najbolji nogometaš u povijesti Hrvatske, na svom zadnjem velikom natjecanju oprosti s jedinom medaljom koju nemamo; zlatom!

Za to će se trebati poklopiti puno stvari, ali Hrvati imaju taj pobjednički gen u sebi. Kad je najteže, oni su tu. Kada ih svi vide u slijepoj ulici, oni pronađu način. Možda nas se podcjenjuje, možda previše guraju na pijedestal neke druge velikane, ali to i nije nužno loše. Tako se skida pritisak da se nešto mora. Ne mora se. Odavno su Luka i društvo odradili sve što su trebali. I morali. Ovo je sada svojevrstan bonus. Moraju samo biti Hrvati i činiti ono što najbolje znaju - igrati nogomet. Pred pedesetak tisuća svojih fanatičnih navijača na tribinama, sumnjamo da mogu zakazati.


Put do Eura 2024.

Krenulo je šokantno! Tri boda protiv Walesa prosuta su u sudačkoj nadoknadi kada je Broadhead nagovijestio kako treća reprezentacija Svijeta neće baš pregaziti skupinu. Tri dana kasnije smo se vratili sa stilom. Tukli smo Tursku u Bursi s dva gola Kovačića. U lipnju nismo igrali. Imali smo važnijeg posla; igrati finale Lige nacija. No, zato smo rujanski ciklus kvalifikacija otvorili s petardom protiv Latvije na Rujevici. Trijumf u gostima kod Armenije koji je donio Kramarić, zasjenio je domaći poraz od Turske te tri dana kasnije onaj od Walesa. Ipak, s pobjedama nad Latvijom u Rigi i Armenijom u Maksimiru, završili smo skupinu na drugom mjestu. Andrej Kramarić bio je najbolji strijelac skupine koju smo završili s bodom manje od Turske.

Izbornik: Zlatko Dalić (58)

Najdugovječniji i najuspješniji izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije pred novim je izazovom. Tri medalje je skupio do sada, kako stvari stoje i njemu bi ovo moglo biti posljednje veliko natjecanje, baš kao i Luki pa je želja da se od funkcije izbornika oprosti sa stilom. S pobjedničkim stilom koji ga je pratio od listopada 2017. kada je preuzeo reprezentaciju te je odveo do ključne pobjede protiv Ukrajine u gostima. Što o Daliću napisati a da još nije? Ništa... Toliko je u fokusu u ovih sedam godina otkako je izbornik da se o njemu zna manje, više - sve! Nakon igračke karijere u kojoj je nosio dres Hajduka, današnje Cibalije, Veleža i Varteksa, krenuo je s onom trenerskom. Bio je pomoćnik Ćiri Blaževiću u Varaždinu kojeg je kasnije samostalno vodio. Bio je u Rijeci, Dinamu iz Tirane i Slaven Belupu. Velike rezultate napravio je na klupi Al Aina iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Ključni igrač: Luka Modrić (38)

Napisati neko druge ime pored Lukinog bio bi grijeh. I pogreška. Luka Modrić je poput vina, rekao je prije par dana Ivan Klasnić. S godinama je sve bolji. Bori se protiv svih zakona biologije i pomiče granice. Privilegij ga je gledati na travnjaku i živjeti u vremenu Luke Modrića. Prije Eura je prelomio da nastavlja u Madridu i da će vjerojatno ovo biti njegova zadnja godina u dresu “Kraljevskog kluba”. Odluku da je ovo zadnji turnir za reprezentaciju nije donio ili je barem nije iskomunicirao pa nam ostaje da nagađamo. Zna se koliko znači ovoj reprezentaciji. Da su uz njega igrači bolji, da im je motiv i inspiracija. I to ga čini ključnim igračem Vatrenih. I bit će takav dokle god je ovdje.

Tajno oružje: Lovro Majer

Njegove dobre igre u dresu reprezentacije nisu novost, još manje slučajnost. Lovro Majer jedan je od najboljih Vatrenih u posljednje vrijeme. Od Egipta do Rijeke, pa preko Portugala do Berlina. Majer je svojim igrama natjerao izbornika da mu “izmisli” poziciju. Ne može u vezni red, ali zato može na desno krilo dok će Kramarić biti na onom lijevom. Dobio je privilegij izvoditi prekide. Udara kornere svojom finom lijevom nogom. Asistira, zabija... I mogao bi biti oružje koje možda nije tajno, ali će biti nedokučivo za suparnike.

Jeste li znali?

Hrvatska će otvoriti Euro na Olimpijskom stadionu u Berlinu, istom onom stadionu gdje je 2006. Hrvatska otvorila svoj put na Svjetskom prvenstvu. Tada smo igrali protiv najbolje momčadi na Svjetski prvenstvima, sada ćemo protiv najbolje na Europskim prvenstvima. I tada se, kao što će biti i u subotu na otvaranju - činilo kako su Hrvati domaćini natjecanja s obzirom na to da je velika većina gledatelja na stadionu, ali i onih u gradu bila obojena u crveno-bijelo.


Očekivana formacija (4-3-3): Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Modrić, Brozović, Kovačić - Majer, Budimir, Kramarić

Popis igrača po brojevima:

Vratari: 1- Dominik Livaković (Fenerbahçe), 23 - Ivica Ivušić (Pafos), 12 - Nediljko Labrović (Rijeka)

Obrana: 2 - Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), 3 - Marin Pongračić (Lecce), 4 - Joško Gvardiol (Manchester City), 5 - Martin Erlić (Sassuolo), 6 - Josip Šutalo (Ajax), 19 - Borna Sosa (Ajax), 21 - Domagoj Vida (AEK), 22 - Josip Juranović (Union Berlin),

Vezni red: 7 - Lovro Majer (Wolfsburg), 8 - Mateo Kovačić (Manchester City), 10 - Luka Modrić (Real Madrid), 11 - Marcelo Brozović (Al Nassr), 13 - Nikola Vlašić (Torino), 18 - Luka Ivanušec (Feyenoord), 24 - Mario Pašalić (Atalanta), 25 - Luka Sučić (Red Bull Salzburg), 26 - Martin Baturina (Dinamo),

Napad: 9 - Andrej Kramarić (TSG Hoffenheim), 14 - Ivan Perišić (Hajduk), 16 - Ante Budimir (Osasuna), 17 - Bruno Petković (Dinamo Zagreb), 20 - Marko Pjaca (Rijeka), 24 - Marco Pašalić (Rijeka).

Što kaže Germania (tečajevi), a što Germanijak (naša prognoza)

Germania će reći da je Hrvatska dobar favorit iz sjene. U slučaju da naprave korak više u odnosu na Rusiju 2018., odnosno dva više od onog učinka iz Dohe 2021. na svaki uložni Euro Germania će vam vratiti 40. Možete biti nešto manji hazarder pa igrati na prvo mjesto u skupini što se honorira s 5,50 koeficijentom dok se za prolazak skupine a što ne bi trebao biti problem nudi koeficijent 1,30.

Germanijak će reći da prolazak skupine nije upitan, ali i da je Hrvatska sposobna za velike stvari. Osmina finala će biti najveći problem, a onda su Vatreni u svom okruženju i idu među četiri najbolja.

Prognoza: Polufinale

Raspored:

15. lipnja

Olimpijski stadion, Berlin: Španjolska – Hrvatska, 18.00

19. lipnja

Volksparkstadion, Hamburg: Hrvatska - Albanija, 15.00

24. lipnja

Leipzig Stadium, Leipzig: Italija – Hrvatska, 21.00

ITALIJA: BRANE NASLOV, JOŠ SE TRAŽE I DALEKO SU OD ULOGE FAVORITA

Branitelji naslova upali su u nimalo laku skupinu, Hrvatska i Španjolska su im teški suparnici, jedino bi trebali dobiti Albaniju, a protiv velikih nastojati ugrabiti pokoji bod. Ovo je sezona u kojoj je malo procvjetao talijanski klupski nogomet po broju sudionika u europskim natjecanjima, ali još su iza Premiershipa i La Lige, premda intenzivno rade da se vrate na nekadašnje postavke kada je Serie A bila najjača. Aktualni su prvaci, Italija će zastati i prije Ferragosta, a u Njemačkoj će imati jaku potporu budući da i oni imaju brojnu dijasporu. Bez (pre)velikih su zvijezda, ovo je neka nova Italija...

Put do Eura:

Talijani, kao Talijani su se provukli do plasmana ne Europeo, u posljednjem kolu im je trebao bod s Ukrajinom u Gelsenkirchenu i ostvarili su rezultat 0-0, premda su njihovi suparnici u nadoknadi tražili kazneni udarac. U skupini je Engleska bila uvjerljiva, no Spalletti je ispunio prvi cilj, došao uopće u priliku braniti Mancinijev naslov prvaka. Naslijedio ga je nakon Lige nacija kada su ga odabrali za vođenje Azzurra.

REUTERS/Jennifer LorenziniREUTERS/Jennifer Lorenzini


Izbornik: Luciano Spalletti (65)

Nije ostvario blistavu karijeru kao igrač, ali zato jest kao trener koji se pomalo probijao kroz talijanske klubove, osvajao naslove sa Zenitom u Rusiji, dok nije ponovno došao u Serie A u redove 'teškaša'. U dva navrata vodio je Romu, bio u Interu, da bi s Napolijem prošle sezone osvojio naslov prvaka izuzetno ofenzivnom igrom. To mu je donijelo izborničku funkciju nakon Roberta Mancinija koji je još uvijek aktualni prvak Europe. Spalletti još nije skroz sa sobom odlučio koji će sustav igrati, varirao je između 4-3-3 i 3-4-2-1, moguće je da će se prilagođavati suparnicima i mijenjati. Nacija od njega očekuje puno nakon što Talijani nisu bili na dva posljednja svjetska prvenstva.

Ključni igrač: Nicolo Barella (27)

Puno muke zadala je ozljeda Barelle Talijanima, jer on bi trebao biti ključni igrač, tako se očekuje. Nije igrao na dvije provjere prije Eura, no trebao bi biti spreman za susret s Albanijom. Radi se o igraču plemenitog kova, koji ima pas i udarac, zajedno s Jorginhom kreira igru. Baš prije puta u Njemačku objavljeno je da je produžio ugovor s Interom i postao najskuplji talijanski igrač. Njega Spalletti cijeni, a dobro surađuje s klupskim kolegom Frattesijem koji bi trebao biti malo ispred njega na travnjaku. Za Italiju ima 53 nastupa i devet pogodaka.

Tko bi mogao biti tajno oružje: Gianluca Scamacca (25)

Činjenica da je za Italiju zabio dosad samo jedan pogodak u 16 utakmica ne mijenja naše mišljenje da bi on mogao biti tajno oružje izbornika Spallettija. Mogao je to biti i Davide Frattesi, no Scamacca je golgeter koji je s Atalantom ove sezone osvojio Europsku ligu, a godinu ranije s West Hamom Konferencijsku ligu. Talijani su ga Englezima platili 22,5 milijuna eura i pogodili jer je za Atalantu zabio 12 golova i upisao šest asistencija u Serie A. Premda je izbornik puno miksao tražeći idealnu postavu, nastup u generalci protiv BiH govori da bi on trebao i doslovno biti talijanska 'devetka'.

REUTERS/Jennifer LorenziniREUTERS/Jennifer Lorenzini


Jeste li znali?

Recite da jeste, ali je lijepo to ponoviti. Italija nikada od naše samostalnosti nije pobijedila Vatrene koji su svoj put do svjetske velesilie počeli graditi još 1994.godine. Tada je Hrvatska slavila u Palermu s Tomislavom Ivićem na klupi koji je mijenjao kažnjenog Ćiru Blaževića. Hrvatska ima tri pobjede, pet puta je bilo neodlučeno, čak četiri su završila 1-1.

Očekivana formacija (3-4-2-1): Donnarumma – Darmian, Bastoni, Calafiori – Bellanova, Barella, Jorginho, Dimarco – Frattesi, Chiesa – Scamacca.

Popis igrača po brojevima:

Vratari: 1- Gianluigi Donnarumma (Paris St. Germain), 12 - Guglielmo Vicario (Tottenham Hotspur), 26 - Alex Meret (Napoli);

Braniči: 2 - Giovanni Di Lorenzo (Napoli), 3 - Federico Dimarco (Inter), 4 - Alessandro Buongiorno (Torino), 5 - Riccardo Calafiori (Bologna), 6 - Federico Gatti (Juventus), 13 - Matteo Darmian (Inter), 15 - Raoul Bellanova (Torino), 17 - Gianluca Mancini (Roma), 23 - Alessandro Bastoni (Inter), 24 - Andrea Cambiaso (Juventus);

Vezni: 7 - Davide Frattesi (Inter), 8 - Jorginho (Arsenal), 10 - Lorenzo Pellegrini (Roma), 16 - Bryan Cristante (Roma), 18 - Nicolo Barella (Inter), 21 - Nicolo Fagioli (Juventus), 26 - Michael Folorunsho (Hellas Verona);

Napadači: 9 - Gianluca Scamacca (Atalanta), 11 - Giacomo Raspadori (Napoli), 14 - Federico Chiesa (Juventus), 19 - Mateo Retegui (Genoa), 20 - Mattia Zaccagni (Lazio), 22 - Stephan El Shaarawy (Roma).

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Talijani solidno kotiraju, kvota da će biti europski prvaci, obraniti titulu je 17. Nisu u prvom ešalonu, no vjeruje im se više nego Hrvatskoj. Da će osvojiti skupinu nudi se tečaj od 5.50, a da će proći dalje samo 1.12, vjerojatno zato što bi iz ove grupa tri reprezentacije mogle dalje.

To je i naša prognoza, mogli bi proći skupinu, zatim i osminu finala te se, recimo, na jedanaesterce provući čak i do polufinala. Ali, realnost je četvrtfinale.

Prognoza: Četvrtfinale

Raspored:

15. lipnja

Westfalenstadion, Dortmund: Italija – Albanija , 21.00

20. lipnja

Arena AufSchalke, Gelsenkirchen: Španjolska – Italija, 21.00

24. lipnja

Leipzig Stadium, Leipzig: Italija – Hrvatska, 21.00

ŠPANJOLSKA: IAKO SU OZLJEDE ODNIJELE DIO MAGIJE, ONI OVOG PUTA MISLE OZBILJNO

Španjolci su nam slomili srca prošle godine. Mučno, još uvijek teško probavljivo finale Lige nacija na koncu je otišlo na stranu La Roje i to tek nakon onog nesretnog raspucavanja. Nogometni bogovi, vjerojatno nezadovoljni konačnim shodom, požurili su se izravnati račune, pa Hrvatsku i Španjolsku smjestili u istu skupinu na Euru pred nama. Poetska pravda, je l'...

Odlaskom Jordija Albe i Sergija Busquetsa u South Beach, na plaže Miamija i službeno je završila era 'zlatne španjolske generacije'. Luis de la Fuente je sproveo redizajn momčadi koja se od ranije spomenutog finala LN-a nije značajnije promijenila. Na golu je i dalje Unai Simon, vratar koji je već četiri godine nedodirljiv na 'jedinici'. Ispred njega je na desnom beku El Comandante, Dani Carvajal, dok De la Fuente na stoperskim pozicijama najviše vjeruje Laporteu i Le Normandu. Na lijevom beku prednost ispred Cucurelle dobio je Alex Grimaldi iz Bayera. Vezni red, ali i cjelokupna igra Španjolaca se vrti oko Rodrija. Superstar Man. Cityja je srce i duša ove generacije i ako igra on, igra i Španjolska. De La Fuente je Rodrija okružio Fabianom Ruizom i Zubimendijem, s tim da bi ta vezna linija malo drugačije izgledala da su svi igrači raspoloživi. Naime, Španjolci su težim ozljedama Gavija i posebice Isca, izgubili podosta magije u veznom redu, a koju će morati nadoknaditi trkom i dodatnim zalaganjem. Napadača trojka trebala bi zaigrati u sastavu Ferran Torres (ili Yamal), Morata i Dani Olmo.

Španjolci su ponovno pronašli svoj mojo i opet djeluju moćno, moderno i opako. Mnogi ih svrstavaju u sam vrh favorita za osvajanje čitave stvari u Njemačkoj. Ovog puta, Španjolci misle ozbiljno.

Put do Eura

Kvalifikacije nisu nikada bile nekakav veliki problem za Španjolce koji su očigledno redovito motivirani bez obzira na značaj utakmice. Samo je Njemačka sudjelovala na više Europskih prvenstava od La Roje kojoj je ovo 12. nastup na najvećoj europskoj nogometnoj smotri. Svoj nastup su proknjižili minimalce, 1-0 pobjedom nad Norveškom Erlinga Haalanda u listopadu.

Španjolska ima priliku i za povijesni doseg na njemačkom tlu. Naime, imaju tri europska naslova, koliko i Njemačka...

Izbornik: Luis de la Fuente

Kako je najlakše utišati kritičare? Velikim rezultatom. To je bila mantra Luisa de la Fuentea koji je u domovini slovio kao trener za manje sredine ili razvojne klubove i selekcije. Podcjenjivački stav medija i javnosti De La Fuente je trpio sve do posljednjeg izdanja Lige nacija kada je pobjedom nad Hrvatskom u finalu začepio usta svim kritičarima.

Španjolski izbornik će u Njemačkoj proslaviti 63. rođendan, samo dan nakon ogleda s Talijanima u Gelsenkirchenu (rođen je 21. lipnja 1961.), a svoj trenerski rezime izgradio je u radu s mlađim selekcijama. Kao glavni trener je radio u Athleticu i Alavesu, da bi se onda preselio u 'organe' španjolske reprezentacije. U 19 selekciju vodio je do europskog naslova prvaka 2015. godine, U 21 selekciju je na europski tron popeo 2019. godine, a sada će isto pokušati napraviti i sa seniorskom reprezentacijom. Ono što ga razlikuje od prethodnika je činjenica da se odmaknuo od tiki-take i da preferira pragmatičan nogomet, s centralnim napadačem i s puno proboja i centaršuteva s boka.

REUTERS/Yiannis KourtoglouREUTERS/Yiannis Kourtoglou

Ključni igrač: Rodri

Kada je riječ o veznjacima, oni rijetko kada dobiju lovorike koje zaslužuju. Izuzev, primjerice, Luke Modrića, kojem nije mogla pobjeći Zlatna lopta 2018. godine... Kako god, veznjaci obično budu u drugom planu, a takav je slučaj s najboljim španjolskim igračem i ponajboljim igračem svijeta – Rodrijem. Prirodno nadaren, atletski građen i natjecateljski nastrojen, Rodri je na igračkom vrhuncu, a osim toga ima potrebno znanje i iskustvo. Naviknut je na osvajanje trofeja u klupskom režimu Man. Cityja, a često je najglasniji na terenu i svlačionici, postavljajući se i kao karakterni lider ove španjolske izabrane vrste.

Rodri je defenzivni veznjak po vokaciji, no njegov razorni udarac nerijetko je spašavao i Građane i La Roju. Oko njega se vrti čitava igra Španjolaca.

Tajno oružje: Lamine Yamal

Magični, generacijski talent krije se u Lamineu Yamalu koji obično garantira nevjerojatnu zabavu, bilo da podržavate španjolsku reprezentaciju ili ne. Yamal će napuniti 17 godina dan prije finala Europskog prvenstva, dok na turnir stiže sa sedam nastupa zataknutih za pojasom u kojima je ovjerio dva pogotka i dvije asistencije. Kombinirano je za reprezentaciju i Barcelonu sakupi nevjerojatnih 50 nastupa, stoga ne čudi da ga Transfermarkt već sada procjenjuje na vrtoglavih 90 milijuna eura. Obično igra na desnom krilu, a španjolski mediji mu tepaju da se radi o najboljoj ljevici još od Lea Messija. Pedri je oduševio na proteklom Euru, je li sada vrijeme da njemačku pozornicu 'zapali' Barçin wunderkind?

Jeste li znali?

Najbolji španjolski strijelac na Europskim prvenstvima je Alvaro Morata sa šest pogodaka, dok najviše nastupa (16) imaju trojica bivših igrača: Jordi Alba, Cesc Fabregas te Andres Iniesta.

Očekivana postava (4-3-3): Simon – Carvajal, Le Normand, Laporte, Grimaldo – Zubimendi, Rodri, Ruiz – Yamal, Morata, Olmo.

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - David Raya (Arsenal), 13 - Álex Remiro (Real Sociedad), 23 - Unai Simón (Athletic Bilbao).

Braniči: 2 - Dani Carvajal (Real Madrid), 3 - Robin Le Normand (Real Sociedad), 4 - Nacho (Real Madrid), 5 - Daniel Vivian (Athletic Bilbao), 12 - Álex Grimaldo (Bayer Leverkusen), 14 - Aymeric Laporte (Al Nassr), 22 - Jesús Navas (Sevilla), 24 - Marc Cucurella (Chelsea).

Veznjaci: 6 - Mikel Merino (Real Sociedad), 8 - Fabián Ruiz (Paris Saint-Germain), 10 - Dani Olmo (RB Leipzig), 15 - Álex Baena (Villarreal), 16 - Rodri (Manchester City), 18 - Martín Zubimendi (Real Sociedad), 20 - Pedri (Barcelona), 25 - Fermín López (Barcelona).

Napadači: 7 - Álvaro Morata (Atlético Madrid), 9 - Joselu (Real Madrid), 11 - Ferran Torres (Barcelona), 17 - Nico Williams (Athletic Bilbao), 19 - Lamine Yamal (Barcelona), 21 - Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), 26 - Ayoze Pérez (Real Betis).

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Tečajevi u Germaniji sugeriraju da je Španjolska četvrti favorit Eura iza Engleske, Francuske i Njemačke. Tečaj da će Španjolci otići do kraja iznosi 9.00, a da će proći skupinu je 1.10 što jasno stavlja Španjolca kao favorite naše skupine.

I tu se možemo složiti, Španjolci su definitivno prvi favoriti naše skupine i jedni od najvećih favorita Eura.

Prognoza: Finale.

Raspored:

15. lipnja

Olimpijski stadion, Berlin: Španjolska – Hrvatska, 18.00

20. lipnja

Arena AufSchalke, Gelsenkirchen: Španjolska – Italija, 21.00

24. lipnja

Düsseldorf Arena, Düsseldorf: Albanija – Španjolska, 21.00


ALBANIJA: 'MALU ITALIJU' NOSE STRAST, ZAJEDNIŠTVO I - SYLVINHO

REUTERS/Kacper PempelREUTERS/Kacper Pempel

Tempirana bomba u skupini s tri favorita! To je najjednostavniji opis Albanije, koja nije došla u Njemačku upisati nastup na velikoj smotri, već napraviti rezultat. Bili su na Euru prije osam godina i zamalo napravili senzaciju. Pobijedili su u zadnjem kolu Rumunjsku, prije toga izgubili od Švicarske (1-0), a onda s Francuzima držali 'nulu' sve do sudačke nadoknade. Tada su tek kapitulirali, izgubili 2-0, svejedno, dakle, uspjeli pobijediti Rumunje, ali nije bilo dovoljno za prolaz. No, mnogi će se složiti da je Albanija danas ozbiljnija nego prije osam godina, spoj mladosti i iskustva i veliki broj igrača iz jakih liga i klubova. Čak devetorica igrali su prošle sezone u Serie A, ima ih iz Premiershipa, Bundeslige... Ne zovu ih slučajno 'Mala Italija', Albanci su tradicionalno opčinjeni Italijom i njezinim nogometom, sad će im 'uzori' biti i suparnici. K tome, na klupi im je Brazilac, Sylvinho, jedini neeuropski izbornik na Euru, čovjek, koji je Albaniju postavio na još jednu razinu više. Srce, strast, naboj, zajedništvo, to je ono što krasi Albaniju i što će joj biti najveći aduti u borbi s 'teškašima' Italijom, Španjolskom i Hrvatskom. Ali, oni sigurno, kao ni 2016., neće odustati do zadnje sekunde.

Put do Eura 2024.

Ako znamo da je su na Euru iz te skupine čak tri reprezentacije, onda je jasno da je Albanija prvim mjestom napravila sjajan posao. S istim brojem bodova kao Češka, čak četiri više od Poljske. Obje je reprezentacija Albanija svladala na svom terenu, Češku čak 3-0, Poljsku 2-0, a jedini je poraz bio od Poljaka u gostima i to u prvoj utakmici kvalifikacija. Kad je sve sjelo na mjesto, Albanija je krenula. Remiji u Moldovi i na Ovčjim Otocima u zadnje dvije utakmice nisu više ni o čemu odlučivali, Albanci su svoj posao, ili 95 posto posla, riješili prije završnice kvalifikacija. Uvjerljivo!

Izbornik: Sylvinho

Nekadašnji igrač Barcelone na iznenađenje mnogih pojavio se u siječnju 2023. na klupi Albanije. Prije toga vodio je kratko Lyon, potom nakon nekoliko godina stanke brazilski Corinthians, onda je opet godina dana bio bez posla. I tada je stigao poziv iz Tirane. I preporodio je Albaniju! Promijenio je sustav 3-5-2, na kojem je inzistirao Edoardo Reja u 4-3-3 ili neku inačicu tog sustava, stavio je, reći će nam albanski kolege, igrače na njihove prirodne pozicije, bez previše eksperimentiranja i izmišljanja tople vode. Pritom je stvorio i sjajnu atmosferu u reprezentaciji, Albanija djeluje kao prava, složna obitelj, a Sylvinho je trenutno jedan od najpopularnijih ljudi u Albaniji, ne samo od sportaša. U 14 utakmica na klupi Albanije, upisao je osam pobjeda, po tri remija i poraza, što je sjajan omjer. Iznenadio je što na popis za Euro nije uvrstio dva bivša HNL-ovca Cikalleshija i Uzunija, ali, očito se ne uklapaju posve u njegove ideje.

Ključni igrač: Kristjan Asllani

Kad smo razgovarali s albanskim kolegama i raspitivali se koga da istaknemo kao ključnog igrača ove reprezentacije, gotovo svi su odgovorili isto: 'Nijedan igrač u Albaniji nema ulogu ključnog čovjeka, mi nemamo svojeg Modrića. Naša najveća snaga je zajedništvo, momčad. I tu nitko posebno ne odskače.' No, eto, trebali smo nekoga izdvojiti, odlučili smo se za Kristjana Asllanija, 22-godišnjeg veznjaka milanskog Intera, koji je, kao i njegov klub, imao odličnu sezonu. A u reprezentaciji je odigrao po 90 minuta u zadnjih osam utakmica, a zadnjih 15 nije propustio! Posljednji put Albanija je bez Asllanija igrala još u studenom 2022., dakle, u eri prije Sylvinha. Poznaje talijanski nogomet i njihove igrače, mnogi vjeruju da bi zato mogao biti vrlo važna figura u prvoj utakmici, baš protiv Italije.

Tajno oružje: Bajrami i Asani

I ovdje smo malo izašli iz okvira, umjesto jednog istaknuli dvojicu igrača. Prvo ćemo spomenuti trećega, Armanda Broju, napadača Chelseaja, koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Fulhamu. I koji je po TM-u najskuplji igrač reprezentacije (22 milijuna eura). Međutim, najveća napadačka snaga i svojevesni Sylvinhom izum su Jasir Asani, igrač korejskog Gwangjua te ofenzivni veznjak Nedim Bajrami iz Sassuola. Oni su na svojim leđima iznijeli kvalifikacije, zabili po tri pogotka u skupini, dakle, polovicu albanskih golova. Koristili su sjajno pogreške suparničkih obrana, bili su svojevrsno iznenađenje za Poljake, Čehe... Vjerujemo da će Martin Erlić imati Zlatku Dalić štogod reći o Bajramiju i njegovim upadima iz drugog plana, ipak su bili suigrači.

Jeste li znali?

Albanija je jedna od samo četiri članice UEFA-e i jedina od reprezentacija na ovom Euru, protiv koje Hrvatska nikad nije igrala. Osim nje, to su još Crna Gora, Luksemburg i Farski otoci. Spomenimo i još jedan zanimljiv podatak. Izbornik Sylvinho za pomoćnike je izabrao tri bivša reprezentativca. Jedan je Argentinac, Pablo Zabaleta, drugi Brazilac Doriva, najpoznatiji po onom golu Draženu Ladiću s 30 metara iz slobodnjaka u dresu Porta u Ligi prvaka 1998.. Kad Ladić nije želio postaviti živi zid! treći je Albanac, Ervin Bulku, opet, kod nas poznatiji kao bivši igrač splitskog Hajduka. Od cijelog stožera najmanje nastupa za reprezentaciju ima baš glavni šef - Sylvinho. Samo šest puta igrao je za Brazil!

Očekivana postava (4-3-3): E.Berisha - Hysaj, Ismajli, Gjimshiti, Mitaj - Asllani, Ramadani, Bajrami - Asani, Broja, Seferi

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 1 - Etrit Berisha (Empoli), 12 - Elhan Kastrati (Cittadella), 23 - Thomas Strakosha (Brentford).

Obrana: 2 - Ivan Balliu (Rayo Vallecano), 3 - Mario Mitaj (Lokomotiv Moskva), 4 - Elseid Hysaj (Lazio), 5 - Arlind Ajeti (Cluj), 6 - Berat Gjimshiti (Atalanta), 13 - Enea Mihaj (Famalicao), 18 - Adrian Ismajli (Empoli), 24 - Marash Kumbulla (Sassuolo), 25 - Naseri Aliji (Voluntari);

Vezni red: 8 - Klaus Gjasula (Darmstadt), 10 - Nedim Bajrami (Sassuolo), 14 - Qazim Laci (Sparta Prag), 16 - Medon Berisha (Lecce), 17 - Ernest Muci (Besiktas), 20 - Yiber Ramadani (Lecce), 21 - Kristjan Asllani (Inter Milano), 22 - Amir Abrashi (Grasshopper);

Napad: 7 - Rey Manaj (Syvaspor), 9 - Jasir Asani (Gwangju), 11 - Armando Broja (Fulham), 15 - Taulant Seferi (Banyas), 19 - Mirlind Daku (Rubin Kazanj), 26 - Arber Hoxha (Dinamo Zagreb).

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Po svemu je Albanija apsolutni autsajder prvenstva pa i po koeficijentima u Germaniji. Za naslov prvaka čak 500, jedino je još Gruzija u tom rangu, za prvo mjesto u skupini 25, a za prolazak u drugi krug 3.75. Eto, prilika za zaradu, ako Albanci iznenade.

S ovakvom se prognozom slaže i Germanijak. Uza sav respekt njihovoj strasti i srcu, koje ih nosi u reprezentativnom dresu, unatoč i dobrim igračima i klubovima u kojima igraju te poslu, koji radi Sylvinho, u ovoj skupini sve iznad četvrtog mjesta bilo bi, ipak, ravno senzaciji.

Prognoza?

Četvrto mjesto u skupini i pljesak za pruženi otpor. Namučit će velikane, ali neće proći skupinu.

Raspored:

15. lipnja

Westfalenstadion, Dortmund: Italija – Albanija , 21.00

20. lipnja

Volksparkstadion, Hamburg: Hrvatska - Albanija, 15.00

24. lipnja

Düsseldorf Arena, Düsseldorf: Albanija – Španjolska, 21.00







Tagovi

EUROEuro 2024Hrvatska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaAlbanska nogometna reprezentacijaNajava Euro 2024

Ostale Vijesti