„Ronaldos e Illarras“ gore i od „Zidanes e Pavones“: Evo koga je sve Juve kupio za cijenu Illarramendija!

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 15.05.15. | 15:02

Nekoć "Zidanes e Pavones", danas "Ronaldos e Illarras"...

Real Madrid će sezonu završiti bez trofeja! Nakon što su ostali bez Kupa, a gotovo sigurno i Primere, Kraljevi su doživjeli udarac i u polufinalu Lige prvaka. Osvetila im se njihova „galaktična“ politika, a Juventus je pokazao da je – za razliku od Reala – momčad.

Koliko je pak nebalansiran kadar Carla Ancelottija savršeno se vidjelo u uzvratu. Real je u završnici morao juriti pogodak, ali „najveći klub na svijetu“ kako mu tepaju, na klupi je imao tek dvije ofenzivne opcije, mladog Jesea i od Man Uniteda posuđenog Chicharita. Imao je talijanski stručnjak na klupi i Asiera Illarramendija. Momka koji je možda i najbolji primjer Realove promašene transfer politike.

Svoj prvi predsjednički mandat Florentino Perez dobio je najavom politike „Zidanes e Pavones“. Na jednu vrhunsku klasu trebala je ići jedna domaća nada. Skupa pojačanja su stizala na Bernabeuu, no momci iz omladinskog pogona nisu bili dorasli nositi Realov dres. Svejedno, forsiralo ih se, a sve je završilo neslavno i Perez je napustio "planet Madrid"...

Vratio se nakon nekoliko godina i nastavio s projektom „Galacticosa“. Došli su Cristiano Ronaldo, Kaka, Di Maria, Ozil, Benzema, Xabi Alonso... „Pavonese“ Florentino Perez više nije spominjao, kao da je i sam digao ruke od vlastite škole. No napravio je još goru stvar, počeo je preplaćivati sve i svašta. Danas bismo tako Realovu politiku mogli nazvati „Ronaldos e Illarras“. Razlike na terenu nema, ali ima je u klupskoj blagajnci. Dok je famozni Pavon bio domaće dijete, Illarramendi je doveden sa strane. Za 40 milijuna eura!

Defenzivni veznjak u Madrid je stigao u ljeto 2013. godine iz Real Sociedada. Kao perspektiva, to se ne može poreći. "Ali nije li malo previše 40 milijuna eura“, pitali su se mnogi... Sumnje nogometne javnosti ubrzo su se pokazale opravdanima. Illarra je u dvije sezone za Real skupio 57 prvenstvenih nastupa. Zvuči neloše, zar ne? Jedino ako ne znate podatak da je 33 puta ušao s klupe, odnosno da je u prosjeku igrao manje od poluvremena...

Liga prvaka je pak posebna priča. Da ga Ancelotti smatra nedoraslim nositi Realove boje u najžešćoj konkurenciji pokazalo se u više navrata. Primjerice, prvu utakmicu osmine finala kod Schalkea prednost je od samog početka dobio tek pristigli brazilski klinac Lucas Silva, kojem je to bio debi u Ligi prvaka.

U uzvratu s Nijemcima na Bernabeuu, koji je ispao prava drama, prednost je dobio Sami Khedira. Čak i nakon što je ostao bez Luke Modrića, Ancelotti se nije osvrnuo na Illarru. Tako je u neizvjesnom drugom duelu s Atleticom u četvrtfinalu u sredinu prekomandirao braniča Sergija Ramosa, koji je istu ulogu imao i u Torinu, da bi neki dan Real krenuo bez defenzivnog veznjaka.

Premda je Real muku mučio s ozljedama (Modrić, James, Isco, Kroos, Khedira), a Illarramendi cijelo vrijeme bio zdrav, 25-godišnji veznjak u nokaut fazi sve utakmice gledao je s klupe. I odigrao ravno šest minuta! Pet u Gelsenkirchenu i jednu simboličnu u uzvratu s Atleticom, kada je bio tek "taktička zamjena"...

Tih šest minuta komotno je mogao odraditi i neki od „Pavonesa“, ali to se ne uklapa u viziju „galaktičnog Reala“. Kraljevima je očito pod normalno petog ili šestog i očigledno nebitnog veznjaka plaćati 40 milijuna eura... U međuvremenu, drugi za to kupuju doslovce pola momčadi. I to kakve igrače!

Pogba, Pirlo, Tevez, Vidal, Morata, Llorente, Evra... Njih sedmoricu Juve je platio koliko i Real Illarramendija – 40 milijuna eura! Dodajte im višegodišnje Bianconere, Buffona, Bonuccija, Chiellinija i Marchisija i eto vam „squadre“ koja je Realovom navijačkom puku ostavila tek onu utješnu i ispraznu priču o tome kako su jedini klub s „La Decimom“...

REALOVA POLITIKA:

ASIER ILLARRAMENDI (Real Sociedad) - 40.000.000 eura

Igrač za Kup kralja. Samo je u tom natjecanju Illarra bio starter. U prvenstvu u dvije sezone 57 nastupa, od čega 33 s klupe. U Ligi prvaka u dvije sezone 9 nastupa, od čega 7 s klupe. U nokaut fazi Lige prvaka odigrao - šest minuta! 

JUVENTUSOVA POLITIKA:

ALVARO MORATA (Real Madrid) – 20.000.000 eura

Plaćen najviše iz ovog društva, 20 milijuna eura. Odbjegli Realov sin bivšem klubu zabio je dva od tri pogotka u polufinalu. U Juventusu se sjajno snašao, pa Madriđani razmišljaju da ga vrate. To bi ih koštalo 30 milijuna eura... Na stranu eventualni „minus“, samo se nadamo da mu ne planiraju dati ulogu Illarre.

ARTURO VIDAL (Bayer Leverkusen) – 10.200.000 eura

Doveden za 10.2 milijuna eura. U Juveu izrastao u „zvijer“ koja igra u oba pravca i s kojom Realovi profinjeni veznjaci trkački nemaju nikakve šanse, što se uostalom i pokazalo.

CARLOS TEVEZ (Manchester City) – 9.000.000 eura

Plaćen 9 milijuna eura. Juventus se njime kockao, ali rizik se isplatio. Žestok karakter je ostao, no nije zaboravio igrati nogomet. Dokaz: 39 golova u dvije sezone u Serie A i fantastična partija u prvoj utakmici polufinala s Realom.

PATRICE EVRA (Manchester United) – 1.500.000 eura

Nakon godina i godina na Old Traffordu, u Torinu je pronašao novi motiv. Donio je mirnoću i iskustvo, za sitnih 1.5 milijuna eura ispao sjajno rješenje na lijevoj strani. I danas bi bio sposoban za „back up“ opciju u Realu, no njima je rezervni lijevi bek Fabio Coentrao. Još jedan od 40 milijuna eura.

PAUL POGBA (Manchester United) - besplatno

Najveća greška Alexa Fergusona u Juventusu je izrasla u najveći potencijal modernog nogometa. Iz Torina neće ispod 80 milijuna eura, a jedan od kupaca mogao bi biti upravo Real Madrid.

ANDREA PIRLO (Milan) - besplatno

Allegri ga je u Milanu otpisao, no Conte ga je u Juventusu preporodio. Bojali su se kako će Pirlo reagirati nakon dolaska Allegrija, ali prevelik je to gospodin da bi radio probleme. Klasa i s 35 godina na leđima, sposobna pored „onih“ lopti uredno pretrčati i 12 kilometara u vrhunskoj utakmici.

FERNANDO LLORENTE (Athletic Bilbao) - besplatno

Godinama je zabijao Realu pred nosom, u dresu Athletic Bilbaa. Nije im bio privlačan, čak niti za ulogu rezervnog napadača. Zato se svidio Juventusu, a da stvar bude bolja, došao im je besplatan. U prvoj sezoni 16 golova Serie A, trenutno zamjena za Moratu i Teveza. Ta uloga mu ne smeta, a Juve u svakom trenu ima iskusnog jokera i čovjeka s kojim može mijenjati stil (napadačke) igre.

(Foto: Action Images)


Tagovi

izdvajamoJuventusAndrea PirloFernando LlorentePatrice EvraCarlos TevezAlvaro MorataArturo VidalPaul PogbaCarlo AncelottiFlorentino PerezAsier IllarramendiReal Madrid

Ostale Vijesti