John Sibley/Action Images
John Sibley/Action Images

Na današnji dan: Jedan od najljepših pogadaka ikada u režiji Zlatana Ibrahimovića (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 14.11.21. | 11:52

Navršilo se skoro puno desetljeće od ovog magičnog trenutka.

Na današnji dan prije devet godina reprezentacija Švedske ugostila je Engleze povodom prijateljske utakmice. Uoči susreta obavljena je mala ceremonija u kojemu je Stevenu Gerrardu uručeno priznanje za stoti nastup u dresu Gordog Albiona, ali je Zlatan Ibrahimović u potpunosti ukrao show i pokvario slavlje Liverpoolovom kapetanu.

Šveđani su slavili s 4:2, a sva četiri gola bila su djelo tadašnje uzdanice PSG-a. Za 1:0 zabio je u 20. minuti susreta kada je loptu vrhom kopačke s vrha peterca zakucao pod gredu gostujućih vrata. Englezi su do kraja poluvremena s dva pogotka preokrenuli rezultat i došli u vodstvo, a rezultat 1:2 na semaforu je stajao do 77. minute kada na scenu ponovno stupa domaći kapetan. Najprije je poravnao rezultat hladnom realizacijom nakon što je prsima primirio jednu dubinsku loptu, a u 84. minuti kompletirao je hat-trick i donio vodstvo Švedskoj prizemnim udarcem iz slobodnog udarca s tridesetak metara.

John Sibley/Action ImagesJohn Sibley/Action Images

Činilo se da utakmica ide prema mirnom kraju i minimalnoj 3:2 pobjedi domaće reprezentacije, ali u prvoj minuti sudačke nadoknade Zlatan Ibrahimović je svojim četvrtim golom očarao nogometni svijet.

Engleski komentatori već su se pomirili s porazom u ovoj natjecateljski nebitnoj utakmici i počeli su pričati o nadolazećim kvalifikacijskim susretima koji su očekivali reprezentaciju pod vodstvom Roya Hodgsona. Usred njihovog nonšalantnog razgovara švedski branič je očistio loptu sa svoje polovice i poslao je iza leđa visoko postavljene engleske obrane, a Ibrahimović je krenuo na nju okružen s dvojicom protivničkih igrača.

Vratar Joe Hart odlučio je istrčati i iskoristiti svoju čuvenu brzinu. Stigao je prvi do poskakujuće lopte, ali nalazio se debelo van kaznenog prostora i nije mogao igrati rukom, pa ju je pomalo panično u visokom luku odbio glavom i započeo se vraćati prema golu.

Nije bilo dovoljno vremena, Ibrahimović je iskusno zastao, pričekao da vidi što će Hart napraviti, vinuo se u zrak i škaricama s 25 metara opalio prema golu. Lopta je preletjala Harta, Evertonov stoper Phil Jagielka klizećim startom pokušao ju je zaustaviti prije gol-linije, ali samo se kopačkama zapleo u mrežu, a etere diljem svijeta proparali su glasovi euforičnih komentatora.

“O moj Bože kakav gol! upravo sam video najluđi gol ikada na nogometnom terenu! Nevjerojatno, nevjerojatni Zlatan Ibrahimović! Svjetska, svjetska klasa! Želim ga zagrliti! Ovako izgleda kada se lijepa igra igra na lijep način.”

Urlao je oduševljeni komentator talkSPORT-a Stan Collymore, a na sličan način reagirali su i njegovi kolege na drugim jezicima.

Paradoksalno, Zlatanu te godine nije uručeno priznanje za pogodak sezone, jer su kandidati za FIFA-inu Puškaš nagradu već bili imenovani, pa je na nju morao čekati do iduće godine. No, to je danas sekundarno, ovako čudesni trenuci urežu u pamćenje i onima koji inače nisu ljubitelji nogometa ili sporta uopće, a Zlatanova magija prepričavat će se još generacijama, neovisno od količine službenih priznanja.



Tagovi

Zlatan Ibrahimović

Ostale Vijesti