Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Labrović: „Prvi put proživljavam ovo što imamo u gradu i na tribinama. Dinamo? Mislimo samo na sebe“

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 10.04.24. | 08:00

Kapetan Rijeke osvrnuo se na Jadranski derbi, najavio utakmicu protiv Istre 1961, a riječ-dvije popričao je i na temu Dinama.

Biti kapetan nekog nogometnog kluba u Hrvatskoj nije mala stvar. Osim što te navijači i cjelokupna nogometna javnost uvijek drže pod povećalom za vrijeme utakmice, isto tako se od Kapetana očekuje da bude primjer i u svlačionici. I izvan nje.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Malo je onih koji kao 'stranci' uspiju kao kapetani. Da se razumijemo, kapetansku traku dati nekome ne znači ništa, ali ponašati se, disati, buditi se i lijegati kao kapetan... E to je već jedna druga stvar. Kapetan je uvijek isturen, on je prvi, on je taj čija riječ ima težinu. U nemalom broju slučajeva, kapetan postane i svojevrsno 'lice poraza'. Jer, kada je dobro, onda od medija nitko neće pobjeći, ali kada je loše, onda je kapetan taj koji istupi. I kaže kako stoje stvari.

Nediljko Labrović, rođeni Sinjanin i već neko vrijeme standardni član hrvatske nogometne reprezentacije, na Kvarneru je pronašao svoj drugi dom. Nije glasan, nije netko tko ispada iz paštete. Na terenu, budući da je vratar, uvijek u blatu do grla, a van njega, kožna jakna, sunčane naočale i osmjeh od uha do uha.

Mlad je, a opet tako ozbiljan. Simpatičan, ali ne i dječački zaigran. Dečko na mjestu, tip s jasno izraženim gardom. Pametan. Elokventan. Prezentan.

Kapetan.

U klubu je nešto manje od tri godine, a kakva je 'faca' najbolje oslikava podatak da je kapetan već dvije godine. Ima poštovanje navijača, medija, cijelog kluba. Ima poštovanje suparničkih navijača. Ima poštovanje gdjegod krenuo. I to nije slučajno.

Poslije pobjede protiv Hajduka, njegove sedme otkako brani boje Rijeke, stao je pred trojicu predstavnika medija koji su čekali baš njega.

„Buona sera, ragazzi“, pristupio je okupljenima, na što se odmah nadovezao:

„Udaram po Duolingu, imam besplatno pa malo učim“, nasmijao se, a nakon uvodnih čestitki, svih je 'postrojio' pa rekao:

„Sada ozbiljno.“

Ozbiljno je Rijeka izgledala protiv Hajduka, slavila je momčad Željka Sopića s 1-0, a za početak Capitano je ispričao kako je to sve izgledalo iz prve ruke.

„Ja bih potpisao da svaka utakmica bude ovakva. Momčad je bila kompaktna, pobijedili smo, svih 90 minuta odigrali sa srcem... Igrali smo sa žarom, moram tako nastaviti i dalje. Još je malo do kraja.“

Utakmica nije bila pretjerano efikasna, ne može se reći da su šanse prštale na obje strane, primarna misao i kod jednih i kod drugih bila je da se ne pogriješi.

„Očekivali smo to, kroz tjedan smo se pripremali na jednu tešku, tvrdu utakmicu. Hajduk je odličan protivnik koji ima niz pojedinaca koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Drago mi je da je moja momčad uspjela zabiti i ne primiti, da nam je Marco opet zabio... Nek se više probudio, dovoljno smo ga prozivali na treninzima“, kroz smijeh je rekao Nediljko budući da je u tom trenutku Marco sve čuo što njegov kapetan govori sedmoj sili.

„Drago mi je zbog njega, ali drago mi je i zbog cijele momčadi.“

Radeljić je odigrao doktorsku utakmicu.

„Ma za njega vam je to postala normalna stvar.“

Slijedi Istra 1961, trener je apelirao da se otvori i istočna tribina, ali iako se to vrlo vjerojatno neće dogoditi, pred Rijekom, koja tamo odlazi kao favorit, je jedna sigurno jako teška utakmica...

„Što se tiče navijača, ne treba više trošiti riječi. Od koreografije, cijela njihova podrška svo ovo vrijeme, bilo doma ili u gostima... Oni su naš 12. igrač. Naravno da bismo voljeli da se otvori i ta istočna tribina da ih bude u još većem broju pa da to onda stvarno bude jedan pravi nogometni praznik. Smatram da to i zaslužujemo kako igramo ove sezone. Ova pobjeda protiv Hajduka nam laska, puno nam znače ova tri boda, ali svaka sljedeća utakmica je najbitnija. Već od ponedjeljka je maksimalan fokus na Istru 1961.“

Koliko je teško bilo spremiti se za utakmicu protiv Hajduka budući da su svi očekivali 'laganu pobjedu' iako je do prije tjedan ili dva dana Hajduk bio ozbiljan kandidat za osvajanje naslova?

„Teško je, ali mi smo profesionalci, u svaku utakmicu ulazimo maksimalno spremni i fokusirani. Ne mogu reći da je nebitno tko stoji s druge strane, naravno da je bitno, ali priprema za svaku utakmicu je primarno takva da se fokusiramo na sebe i da onda odigramo najbolje što možemo.“

Rijeku su mnogi podcjenjivali, govorili kako je samo pitanje vremena kad će ih Dinamo i Hajduk sustići, a nas je zanimalo je li moguće da Rijeka nastavi s ovakvim igrama do kraja sezone što bi im onda donijelo naslov kojeg čekaju sada već sedam godina.

„Svačije je pravo da se nada da njegova momčad može otići do kraja, nebitno za koga navija. Ono što mi imamo na tribinama i u gradu ja prvi put u životu proživljavam i bila bi prava šteta da to ne iskoristimo. To je naša misao vodilja – bilo bi šteta ne iskoristiti. Ne treba prejudicirati ništa, ima se još igrati do kraja, ali kad smo već tako blizu i kad je već ova cijela priča ovako dobra, onda bi bilo šteta da ne odemo do kraja.“

Na terenu se, pretpostavljamo, pjevalo Paša's on the fire?

„Naravno. Prvo slika na terenu ispred navijača, onda pjesma u svlačionici.“

Pitali smo našeg sugovornika što se mora dogoditi da bude Nedo's on fire, mora i on zabiti ili?

„Ne, ne, ne... Počet ćemo i za asistencije.“

Hajduk ste izbacili iz utrke za naslov, sad se sve svelo na borbu Rijeke i Dinama na dva fronta?

„Smatram da ne treba nikoga odbacivati. Mi moramo pustiti Dinamo i misliti samo na sebe. Cijelo prvenstvo idemo utakmicu po utakmicu, ne bi imalo smisla da sad drugačije nešto gledamo i na drugačiji način pristupamo utakmicama koje slijede.“

Riječ-dvije o Dinamu?

„Dinamo je uvijek Dinamo. Imaju pobjednički gard, bogatu povijest osvajanja trofeja te kvalitetne igrače. Njihovi igrači znaju kako se igraju određene utakmice i kako se osvajaju prvenstva, ali Bože moj, nešto će se i nas pitati.“



Tagovi

Nediljko LabrovićHNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti