REUTERS/Phil Noble
REUTERS/Phil Noble

Klopp i njegove trupe nisu mahnule bijelom zastavom, ali šanse za prolazak su im gotovo nikakve (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 15.03.23. | 08:15

Redsi se nadaju čudu u Madridu.

Trebat će nešto uistinu posebno da se Liverpool podigne iz rezultatskog bunara u koji je upao na Anfieldu. Bit će im potrebno nešto poput famozne Barcelonine 'Remontade' protiv PSG-a i nevjerojatne utakmice koja je prije tjedan dana imala svoju šestu obljetnicu.

Nije, međutim, djelovalo da će Redsi biti ovako brutalno poraženi u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka pred svojim navijačima.

Sastav Jürgena Kloppa je u uvodnih 20 minuta podsjetio na neke od predstava iz prijašnjih godina kada je presingom gušio protivnikove ambicije i luđačkom jurnjavom po cijelom terenu terorizirao protivničke stopere u pokušaju iznošenja lopte prema naprijed.

Nešto do toga je i Real osjetio na svojoj koži pa je u 14. minuti Mohamed Salah dobio poklon Courtoisa i slavio već drugi pogodak domaćina (prvi je zabio Darwin Nunez u četvrtoj).

Onda se Liverpool sasvim ispuhao, a na scenu je stupio – Luka Modrić. Hrvatski maestro je u svom stilu diktirao tempo, vezao igru Reala, a magičan je bio kod petog pogotka Reala. Uzeo je hrvatski veznjak loptu na centru, riješio se Fabinha i Bajčetića pa produžio do Viniciusa koji daje za Benzemu, a Francuz lažnjakom baca Alissona na travnjak i pogađa u rašlje za konačnih 5:2.

Pri izlasku iz igre je zaradio i ovacije Anfielda…

Sada se Redsi nadaju čarobnoj izvedbi nekoga od svojih igrača, u prvom redu Salaha. Iako je Liverpool u međuvremenu zaliječio ranu uvjerljivom pobjedom nad Man. Unitedom od 7:0, ovo je i dalje utakmica koju Real jedino može izgubiti.

Doduše, nije Real u nekoj briljantnoj formi. Nakon pobjede na Anfieldu Madriđani su remizirali s Atleticom, a zatim su poraženi od Barcelone u prvoj utakmici Kupa Kralja, da bi onda i remizirali s Betisom, pa onda ugrabili pobjedu nad Espanyolom.

Benzemu Carlo Ancelotti i dalje drži pod staklenim zvonom pa su Espanyolu zabijali Vinicius, Militao i Marco Asensio, što i dalje malo znači Kraljevima koji u La Ligi gledaju Barceloni u leđa s devet bodova zaostatka.

Poruka je jasna: nema kalkulacija. Moramo odigrati najbolje što možemo. Mi se ne bavimo računicama, nego želimo ponoviti igru iz prve utakmice. Sigurno nećemo istrčati na travnjak s idejom da imamo rezultatsku prednost. Želimo igrati svoj najbolji napadački nogomet. Liverpool će probati okrenuti stvari u svoju korist, no mi ne želimo razmišljati samo o obrani. Više ćemo razmišljati o napadu”, tvrdi Ancelotti.

A i statistika ide Kraljevima u prilog uoči večerašnje utakmice – od 27 zadnjih utakmica u kojima je Real slavio u prvoj utakmici, 26 puta je zabilježi i prolazak dalje. Tek je Ajax Erika ten Haga u sezoni 2018./2019. uspio zaskočiti Madriđane i proći dalje.

S obzirom da su im šanse za osvajanje titule nacionalnog prvaka dosta tanke, Kraljevi su ponovno prioritet stavili na osvajanje Lige prvaka, svog omiljenog natjecanja.

Ništa puno drugačije ni u Liverpoolovom dvorištu, a u tom smjeru su išle i Kloppove izjave u kojima je njemački trener odbio mahnuti bijelom zastavom.

Ovdje smo kako bi dali sve od sebe da pobijedimo ekstremno kvalitetnog protivnika i koliko god to zahtjevno djelovalo, vidjet ćemo gdje će nas takav stav odvesti. Previše respektiramo natjecanje i protivnika da se ne bi radovali ovoj utakmici. Nismo u bajnoj situaciji niti ne poručujemo Realu da mora strahovati od nas. Ali ovdje smo kako bi igrali. Za pobjedu ćemo morati igrati upravo nevjerojatno”, rekao je Klopp koji će vjerojatno za inspiracijski govor posegnuti u arhivu pa igračima pustiti snimku onog sjajnog preokreta protiv Barcelone u kojemu su Redsi 3:0 okrenuli u 4:3.

Osim što više nema na raspolaganju Divocka Origija, jednog od ključnih ljudi preokreta, Kloppove trupe se ne mogu pouzdati niti u ovosezonsku gostujuću formu – od osam gostovanja u 2023., slavili su tek na dva, dok u okršajima s madridskim klubom, točnije njih sedam od sezone 2008./2009., ne znaju za pobjedu.

Moguće postave

Real (4-3-3):


Liverpool (4-2-3-1):



Tagovi

Liga prvakaLiverpoolReal Madrid

Ostale Vijesti