Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Kako će izgledati Dinamova budućnost? Sve ovisi o raspletu ove sezone!

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 19.04.24. | 08:30

Vidovićev ostanak, Petkovićev odlazak, Baturinin transfer, veći ili manji redizajn momčadi... Pitanja se u Maksimiru množe, a odgovori puno ovise o naslovu prvaka i s koje će razine Dinamo krenuti u europski pohod

Gabriel Vidović jedna je od vrućih tema trenutno u Maksimiru. Mladi igrač Bayerna na posudbi do kraja sezone, u zadnje vrijeme igra sve bolje, zabija, odrađuje posao u defenzivi i postaje sve važniji Dinamov igrač. Poznato je, otkupna je cijena tri i pol milijuna eura, što je za Dinamo previše i ta opcija za Modre u ovom trenutku nije prihvatljiva, stoga u Maksimiru rade novi plan oko Vidovića.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"To je na klubu, a ja ću sigurno reći svoje mišljenje", kazao je nakon pobjede nad Varaždinom (2-1) trener Sergej Jakirović. On, koliko je poznato, cijeni Vidovića, volio bi da ostane po nekakvom modelu, želi to i većina ljudi u Maksimiru. No, treba razgovarati s Bayernom, pokušati ili produljiti posudbu ili smanjiti otkupnu cijenu, rok za dogovor je 31.svibnja, odnosno, kraj sezone. Priča o Vidoviću, zapravo, samo je jedna od priča, vezanih za Dinamovu budućnost, koja je u ovom trenutku neizvjesna. Dinamo bi trebao uskoro krenuti u redizajn momčadi, osvježavanje svlačionice. Naravno, neki se razgovori već vode, neki planovi crtaju, ali, zasad su Dinamu vezane ruke, budućnost, pogotovo ona bliska, jako, potpuno ovisi o raspletu ove sezone. Velika je razlika hoće li Dinamo na kraju osvojiti naslov (ili dvostruku krunu) ili će završiti iza Rijeke.

Prvo, hoće li Jakirović biti Dinamov trener i iduće sezone? Bude li prvak, naravno, to ne bi trebalo biti upitno, možda ostane i ako ne osvoji naslov. No, to u ovom trenutku još nije decidirano i sigurno, ima oko Maksimira različitih gledišta. Jakirović u ovom trenutku ima veliki upliv na skiciranje momčadi, njegovo se mišljenje uzima u obzir, involviran je u procese vezane za prijelazni rok. Stoga, svakako, nije isto hoće li ili neće biti trener i iduće sezone. U ovom trenutku u Maksimiru se ponašaju kao da će baš Jakirović povesti momčad i u iduću sezonu, svojim je potezima u završnici ove sezone zaradio podršku. Ali, pričekajmo rasplet.

Puno će toga ovisiti iz kojeg će pretkola krenuti Modri u europsku avanturu. Znamo da postoje opcije po kojima bi Dinamo mogao direktno u Ligu prvaka ili Europsku ligu ili u play-off Lige prvaka. Naravno da se neće u Maksimiru voditi istom logikom, ako im sezona kreće 15. srpnja i ako startaju dva tjedna kasnije. Nije isto ako je u startu zajamčena zarada od Europske lige ili čak od Lige prvaka ili ako se kreće od prvog pretkola Europske lige! Tu je razlika i u pristupu pregovorima s igračima, ne bude li Dinamo imao siguran plasman u jednu od skupina, neće moći ni 'rasipnički' parirati na tržištu. Također, u tom slučaju imat će manje vremena za pripreme i sam prijelazni rok, kao i svakog ljeta mogao bi klub biti u svojevrsnom cajtnotu, prilagođavati se na odlaske i dolaske paralelno s lovom na Europu. A to je uvijek riskantno, vrlo često i neizbježno.

Odlasci? Ono što znamo jest da se u Maksimiru pripremaju na odlazak Brune Petkovića. U svim neformalnim razgovorima s ljudima iz kluba stječe se dojam da su se već pomirili s odlaskom najboljeg igrača, njegova klauzula od 2,5 milijuna eura veliki je mamac za mnoge klubove. Pogotovo nakon ovakve sezone i, pogotovo, ako bude zdrav i na Euru odigrao značajnu ulogu. Doista bi se trebalo dogoditi čudo da Petković ostane još jednu sezonu. Međutim, opet je pitanje kako ga nadoknaditi? Hoće li Dinamo tražiti sličan tip napadača, takvog je vrlo teško pronaći, ili će potpuno mijenjati fizionomiju momčadi i stil igre? To opet ovisi o treneru, datumu početka sezone, odnosno, koliko će biti vremena za uigravanje... Isto tako, krene li Dinamo od prvog ili drugog pretkola, možda opet nagovori Petkovića da barem izgura kvalifikacije pa se na život bez njega navikava nakon njih? Osim Petkovića, prvi u redu za odlazak je Martin Baturina. U Maksimiru od njega očekuju između 15 i 20 milijuna eura, a i tajming njegova odlaska, naravno, ovisi o tome kako će se rasplesti ova i krenuti iduća sezona. Nije svejedno hoće li Baturina otići 15. lipnja, 30. kolovoza ili možda ipak ostati od kraja prosinca. To je uvjetovano i klupskim financijama, što opet ovisi o rezultatu.

Dinamove financije su, možemo reći, na svojevrsnoj klackalici. Na papiru ne izgledaju loše, ali, definitivno, ovise o tome kako će Dinamo poslovati u idućim mjesecima. I to je najveći izazov za novu maksimirsku vlast. Bude li Dinamo prvak, uđe li u Ligu prvaka, tada bi Makismir bio 'obećana zemlja'. No, ne dogodi li se takav scenarij, Dinamo će biti prisiljen aktivirati neke druge planove. Možda prodati buduća potraživanja, koja iznose 37 milijuna eura, s tim 'kešom' pokrivati poslovanje, naravno, tada bi morao nekoga i prodati, a ne bi se mogao razbacivati s odštetama za nove igrače. Pitanje je i koliko duboko Dinamo treba ući u redizajn momčad. Odlazak Petkovića smo objasnili, ali treba vidjeti koliku bi ulogu imali ostali senatori i treba li im polako tražiti zamjene? Ristovski ima ugovor do 2025., kao i Theophile, Ademi ove sezone ne igra puno, ali njegova je važnost za svlačionicu neizmjerna, Mišić je još uvijek ključan igrač, kakav će se vratiti Dino Perić nakon ozljede, što očekivati od Marka Roga? Shodno tome, treba li početi graditi momčad na mladim igračima, ili dovoditi nove, iskusne igrače, koji bi mogli opet donijeti rezultat i stabilnost u Europi, ali možda i zaustaviti razvoj tih mladića?

Puno je, dakle, pitanja na koja bi mnogi htjeli znati odgovore, no, većina tih odgovora tijesno ovisi o tome kako će završiti ova sezona. S naslovom prvaka, Kupom, dvostrukom krunom ili nijednim trofejem? I s koje će razine Dinamo krenuti u europski juriš. Jer, planovi i ideje su jedno, a realnost, ona nakon 25. svibnja nešto sasvim drugo!



Tagovi

GNK DinamoVelimir ZajecMarko MarićSergej JakirovićBruno Petković

Ostale Vijesti