REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Junak iz sjene!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 10.05.24. | 11:00

Od čuda iz Leverkusena i strašnog rekorda, nevjerojatni je samo fenomen, koji Hrvatskoj uvijek donese nekog novog igrača, kad se čini da ga više nemamo

Jest fraza, možda i otrcana, ali svake se večeri uvjerimo kako nogomet napiše nevjerojatne romane. Autor ove autobiografije je Josip Stanišić, samozatajni mladić, koji na početku sezone nije ni po čemu mogao misliti da će ona za njega biti posebna. Naprotiv, činilo se kako u karijeri radi svojevrsni korak nazad, jer, kad iz Bayerna odeš bilokamo, a da to nije neki top klub u Engleskoj ili Španjolskoj, obično je to korak nazad. S neizvjesnim povratkom.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Bio sam malo iznenađen. Ali, klubovi su se složili i za mene je ovo najbolja odluka.", kazao je Stanišić, kad je krajem kolovoza došao na jednogodišnju posudbu u Leverkusen.

"Jako je teško održati razinu za 34 utakmice. Bit će izazov kada igramo dva puta tjedno. Ali, uz širinu kadra, uvjeren sam da imamo dobre šanse, bilo u Bundesligi ili Kupu, osvojiti trofeje ili se barem natjecati za njih", dodao je tom prilikom. I, isto se činilo kao fraza, jedna od onih uobičajenih nogometnih. Neki su, istina, slutili da bi Leverkusen ove sezone mogao 'nešto', ali da bi mogao uzeti baš sve, to nije padalo napamet nikome. Stanišićeva izjava o teškoj sezoni, igri na dva fronta, da, baš klasična najava iz kolovoza, svake godine, u svakom klubu u Europi. Kao i ona da je odlazak u Bayer 'najbolja odluka', što bi drugo trebao reći posuđeni igrač!? Da je nezadovoljan i da je razočaran što mora napustiti Bayern?

Devet mjeseci kasnije, Bayer Leverkusen i Josip Stanišić jedna su od najvećih priča nogometne sezone, najveća senzacija sigurno. Hrvatski reprezentativac zabio je Romi u 97.minuti za 2-2 u polufinalu Europske lige i, premda bi i bez toga gola Leverkusen izborio finale, tim je pogotkom Stanišić ostavio svoju momčad nepobjeđenu ove sezone. Već 49 utakmica bez poraza, to je novi rekord! Čuvar rekorda, slobodno se može reći za Stanišića, jer zabio je u 97.minuti za 2-2 i Borussiji Dortmund. A dodajmo tome, svoj prvi gol u sezoni postigao je baš protiv 'svojeg' Bayerna, gol za 1-0 u pobjedi 3-0. U pobjedi, koja je nagovijestila što bi se ove sezone moglo dogoditi. Ipak, da će biti 'ovako', nije mogao misliti, vjerojatno, niti sam Xabi Alonso. Stanišić je u originalu desni bek, tri pogotka i to kakva i kako važna tri pogotka u sezoni na posudbi, u sezoni koja je trebala biti 'korak nazad'... Veliki domet, veliki uspjeh.

Sjećamo se, ne tako davno, Zlatko Dalić i kompletna Hrvatska razbijali su glavu zbog desnog beka. Nemamo ga pa nemamo. Šime Vrsaljko već je pokazivao znakove zamora materijala, izbornik je tražio, 'kemijao', igrali su tu poziciju, recimo, Tin Jedvaj i Josip Brekalo. I stalno netko drugi. Pričalo se o promjeni sustava, igri s trojicom u zadnjoj liniji, no, onda je u Celticu proigrao Josip Juranović i predbilježio se za to mjesto. A zatim se odnekud stvorio Stanišić. Također Josip! Međutim, dojam je da je u reprezentaciji uvijek nekako pritajen, uvijek upitan, kao rezervna opcija. Dobro, nije to ni čudno, bio je 'rezervna opcija' i Bayernu, zato je i otišao u Leverkusen. Napravio je korak nazad, da bi sad napravio dva naprijed! Barem dva. Junak iz sjene, dečko, koji se nije nametao, nije se gurao. Ako dobije šansu, objeručke će je prihvatiti. Ako ne, neće galamiti. Šutjet će i čekati neku novu priliku. I, sad mu se vratilo. S kamatama. Otišao je iz Bayerna, barem privremeno. I postao pobjednik, vratit će se na Allianz Arenu kao 'čuvar rekorda', kao primjer. Da se isplati šutjeti i raditi, da biti 'otpisan' nekad ne znači biti i prekrižen. Vratit će se u München kao osvajač Bundeslige, možda i Kupa i Europske lige. A onda... Vidjet ćemo dalje. Hoće li ostati u Bayernu, ili će, možda, odmah otići dalje. Još koji korak naprijed.

Ono što je, svakako, najvažnije, Stanišića je, definitivno, dobila i Hrvatska. Ne Stanišića za rotaciju, već Stanišića za velike stvari. I dosad je u 'kockastom' dresu imao pamtljivih partija, znao se dopasti, odigrati besprijekorno. No, nećemo se lagati, uvijek je svima bio u nekom zapećku. Bio je dečko iz dijaspore, kojega i ne poznajemo najbolje, netko tko tamo u kutu uglavnom šuti i sluša, netko tko - nije uspio u Bayernu. Stanišić je u ovoj čudesnoj sezoni, koja za njega i Leverkusen može biti još čarobnija, napravio je divovski korak prema vrhu. I prema statusu Dalićeva prvotimca na Euru. Kako nam se 'rađaju' ti igrači, kako uvijek netko iskoči! Od Stanišićeve i Leverkusenove sezone nevjerojatniji je samo i upravo taj fenomen.



Tagovi

Josip StanišićBayer LeverkusenBayernEuropska ligaZlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti