Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Golijada na Poljudu protiv bundesligaša, zabio veliki dragulj Bijelih i proslavio na zanimljiv način

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 16.12.22. | 20:00

Sedam golova palo je na pripremnom susretu Hajduka i Schalkea, a Splićani su na kraju slavili 4:3

Za kraj godine na Poljudu, Hajduk je organizirao prijateljsku utakmicu sa Schalkeom, kao poklon i oproštaj od ove godine s navijačima. Godine za koju se u usporedbi s onim prijašnjima može kazati da je bila uspješna za Bijele s osvojenim trofejom nakon dugo vremena. Očekivao se svakako veći broj navijača na tribinama za koje je danas u Splitu pripremljen cjelodnevni blagdanski program uz Hajduk i na Starom placu. Schalke je došlo podržati u Split 30-ak navijača koji su se smjestili na južnoj tribini, a stigla je i u sličnom broju delegacija njemačkog kluba koji su danas bili gosti Hajduka.

Gledatelji su mogli danas uživati u golijadi za kraj godine na Poljudu. Čak sedam golova palo je danas u ovom pripremnom susretu, a slavio je Hajduk s 4:3. Jako dobru utakmicu odigrao je Emir Sahiti koji je zabio i dva puta asistirao danas, a posebno veseli hajdukovce što su zabijali dragulji Stipe Biuk te još uvijek 15-godišnji Luka Vušković.

Mislav Karoglan je složio sastav od zdravih i najspremnijih u ovom trenutku. Poznato je da su u procesu rehabilitacije kapetan Lovre Kalinić te prezimenjak mu Nikola, Anthony Kalik i Josip Elez koji su danas utakmicu pratili s tribina. Nedostajao je Bijelima i Marko Livaja koji je s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu i sutra ga čeka borba za broncu s Mundijala. Bila je ovo utakmica u kojoj su priliku dobivali uglavnom mladi igrači na koje bi Bijeli trebali računati u bližoj budućnosti.

Stipe Biuk je dobio danas kapetansku vrpcu, a od prve minute na poziciji napadača zaigrao je veznjak Ivan Ćubelić koji je pokazao da mu ni ova pozicija nije strana efektnim zgoditkom. Zanimljivo, ovo mu je drugi pogodak u pripremnim utakmicama protiv nekog njemačkog kluba, zabijao je i ovog ljeta protiv HSV-a. Priliku je Karoglan dao u provjeri s bundesligašem i mladom Dominiku Prpiću te Rokasu Pukštasu koji su se već etablirali kao dio prve momčadi Bijelih. Od standardnih članova prve momčadi na golu je započeo Karlo Sentić, u obrani Gergõ Lovrencsics, Chidozie Awaziem i Dario Melnjak, a u veznom redi Marco Fossati i Filip Krovinović te na desnom krilu Emir Sahiti.

Nije ni Schalke prije dolaska u Split imao sreće s ozljedama, izostalo je danas šest igrača, a zato su priliku dobili neki mlađi poput 19-godišnjeg Sidija Sanea, inače mlađeg brata puno poznatijeg Leroya.

Nijemci su bili nešto opasniji u početnim minutama susreta, ali Hajduk je prvi došao do vodstva. Bilo je to u 24. minuti kad se Sahiti na desnoj strani riješio čuvara i oštro ubacio na peterac, a Ćubelić u trku efektno pospremio loptu u mrežu. Schalke je tražio brzo izjednačenje, a već u 34. minuti mirisalo je da će doći do njega kad je Drexler nakon kornera gađao malo preko gola. Samo tri minute kasnije u egal utakmicu vraća Polter na asistenciju Bültera, a 44. minuti asistent za prvi gol zabija iz jedanaesterca za vodstvo Nijemaca 2:1.

Mijenjao je Karoglan na poluvremenu gotovo cijelu obranu. Na klupi su ostali Awaziem, Prpić i Melnjak, a u igru je poslao Stefana Simića, Tonija Borevkovića i Dina Mikanovića. Lovrencsics se tako prebacio na lijevu stranu ulaskom Mikanovića. Mijenjao je Karoglan i vratara na poluvremenu pa je tako umjesto Sentića prve minute u Hajdukovom dresu upisao Ivan Lučić koji je nedavno stigao iz Istre 1961.

Odmah na otvaranju drugog dijela Hajduk se vraća u igru nakon sjajne reakcije Sahitija. Iskoristio je Sahiti grešku obrane Schalkea, oduzeo loptu na rubu kaznenog prostora i pogodio kroz noge vratara za 2:2.

Dao je u drugom dijelu Karoglan priliku još dvojici mladića pa su u igru ušli Ivan Šarić i Ivan Krolo umjesto Ćubelića i Fossatija.

Hajduk vraća vodstvo u 60. minuti nakon sjajne akcije u kojoj su glavni akteri bili Pukštas i Biuk. Krenula je akcija prvo od Krovinovića koji je prebacio na desnu stranu do Krole, a on kroz sredinu pronašao Pukštasa na desnoj strani peterca koji ubacuje oštro na lijevu vratnicu odakle Biuk neometan s dva metra šalje loptu u mrežu za 3:2.

Veliki trenutak bio je u 67. minuti kad je u igru ušao, kako se i očekivalo, 15-godišnji Luka Vušković. Zamijenio je Biuka, a na leđima je nosio broj 44 koji je imao i njegov stariji brat Mario dok je bio igrač Bijelih. Mariju je jučer nažalost potvrđen pozitivnim i B uzorak na doping testu te mu slijedi borba za dokazivanjem nevinosti, a njemu je vjerojatno danas i posvetio mlađi brat gol. Luka je veliki dragulj Bijelih, a o kakvom se talentu radi pokazao je samo par minuta od ulaska u igru. Slobodni udarac u 71. minuti izveo je Sahiti i ubacio u kazneni prostor Schalkea, a tamo je bio najspretniji mladi stoper koji je zabio iz neposredne blizine za 4:2. Proslavio je Luka zanimljivo, vjerojatno i sarkastično, gestikulacijom prema ruci te se očigledno referirao na trenutnu situaciju sa starijim bratom.

Smanjio je Schalke samo tri minute kasnije kad je Kozuki pogodio iz blizine za 4:3 i tu je stalo s punjenjem mreža.

Hajduk već idućeg tjedna čeka nova pripremna utakmica. U srijedu 21. prosinca gostuju kod francuskog Auxerrea, a onda nakon blagdana slijedi glavni dio priprema za nastavak sezone.

Strijelci: Ivan Ćubelić 1:0 (24.), Polter 1:1 (37.), Bulter 1:2 (44.), Emir Sahiti 2:2 (47.), Stipe Biuk 3:2 (61.), Luka Vušković 4:2 (71.), Kozuki 4:3 (74.)

Hajduk: Sentić(od 46. Lučić) – Lovrencsics(od 75. Hrgović), Awaziem(od 46. Simić), Prpić(od 46. Borevković), Melnjak(od 46. Mikanović) – Pukštas, Fossati(od 59. Krolo), Krovinović(od 75. Vrcić) – Sahiti, Ćubelić(od 59. Šarić(od 80. Antunović)), Biuk(od 67. Vušković)


Tagovi

HajdukSchalke 04Luka VuškovićStipe BiukEmir Sahiti

Ostale Vijesti