Reuters/Jason Cairnduff
Reuters/Jason Cairnduff

Antonio Čolak za Germanijak: “Želim nastaviti put Prše i Jelavića, Rijeku očekuje paklena atmosfera. Osjećaj je kao da igraš u nekoj dvorani”

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 26.07.22. | 10:02

Nakon svojeg prvijenca u dresu Glasgow Rangersa i to protiv slavnog Tottenhama, pred početak nove sezone, ali i utakmicu ‘njegove’ Rijeke u ‘njegovoj’ Švedskoj, porazgovarali smo s povremenim hrvatskim reprezentativcem Antonijom Mirkom Čolakom.

Posljednji put s Antoniom Mirkom Čolakom čuli smo se prije gotovo godinu dana, neposredno nakon što je u dresu svojeg bivšeg kluba, švedskog Malmöa, dvama lijepim golovima srušio Glasgow Rangerse na Ibroxu i svojoj momčadi osigurao plasman u Ligu prvaka.

Godinu dana kasnije Čolak nam se javio kao igrač slavnog škotskog velikana. Rangersi su ga ovog ljeta otkupili od PAOK-a za iznos od oko 2.5 milijuna eura i podarili mu veliku čast, dres s brojem ‘devet’ jednog od najkultnijih klubova u povijesti ovog sporta. Jer, Glasgow Rangers je nakon egipatskog Al Ahlyja drugi najtrofejniji kluba svih vremena sa 121 osvojenim trofejom u svojoj 150-godišnjoj povijesti.

“Glasgow Rangers je jedan od najtrofejnijih i najvećih klubova na svijetu. Uvijek sam slušao priče o Rangersovoj veličini, no tek kada sam došao u klub shvatio sam koliko je to nevjerojatno velika institucija. Kakve nevjerojatne i fanatične navijače ima. Zaista je fascinantno koliko vole klub, koliko daju ‘sebe’ za Rangerse. I pritom ne mislim samo na utakmicama, nego se njihova pripadnost klubu osjeća u svakom trenutku. Stvarno sam presretan jer sam postao igračem Rangersa. To mi je bila jako velika želja”.

Brojni hrvatski nogometaši obilježili su povijest Glasgow Rangersa. Dado Pršo bio je prvi i u klubu je ostavio najveći trag. Nikica Jelavić bio je sezonu i pol u kojima je zabio čak 36 pogodaka u samo 56 susreta. Niko Kranjčar je zbog ozljeda odigrao samo 26 utakmica i onda se umirovio, a Čolaka su u klubu dočekala dva Hrvata, reprezentativac Borna Barišić i Nikola Katić koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Hajduku. 

„U klubu iznimno cijene Hrvate jer svaki naš igrač koji je ovdje igrao dao je svoj doprinos, osvajao je trofeje. Iznenadio sam se kada sam na domaćim utakmicama na Ibroxu vidio brojne hrvatske zastave. Samim time mi nevjerojatna čast da sam preuzeo Rangersovu 'devetku' koju su kroz povijest nosili Dado Pršo i Nikica Jelavić. Želim nastaviti njihov put. Svakako je jako lijep osjećaj vidjeti da Hrvate toliko poštuju i cijene u klubu“, rekao je Čolak kojem su, tvrdi nam, Borna Barišič i Nikola Katić prilično pomogli po dolasku u klub, da se aklimatiziram i lagano snađe u ovom gradu koji je prekrasan.

“Ljudi su u Glasgowu jako ljubazni. Svi su me iznimno pozitivno i lijepo dočekali, u klubu, ali i u gradu, na ulici. Glasgow je jako lijep i veliki grad, idealan za život i uživanje u njemu”.

Čolak je po dolasku već odigrao četiri prijateljske utakmice za Rangerse, a u onoj posljednjoj, ‘generalki’ pred početak prvenstva zabio je i svoj neslužbeni prvijenac. U 24. minuti prijateljske utakmice protiv također slavnog Tottenhama matirao je Huga Llorisa za 1:0 vodstvo svoje momčadi. Harry Kane u nastavku je Spursima donio preokret i pobjedu, u utakmici u kojoj su sudjelovala tri Hrvata. Čolak i Barišić krenuli su za Rangerse od prve minute, Ivan Perišić ušao je u igru u nastavku utakmice, a domaći Nikola Katić cijeli je dvoboj proveo na klupi za pričuve.

„To nam je bila generalna proba pred početak prvenstva, stadion je bio pun i bio sam presretan kada sam zabio Tottenhamu, momčadi iz najvišeg ranga svjetskog nogometa. Sami osjećaj vidjeti navijače kako slave tvoj gol na prepunom Ibroxu bio je nevjerojatan. Mislim da nema ništa boljega od toga. Nadam se da će biti još puno takvih golova u sezoni koja je pred nama“, rekao je Čolak i ukratko evocirao svoj susret s Perišićem koji je ovog ljeta također stigao na Otok, ali nekakvih 670 kilometara južnije, u englesku prijestolnicu.

Čolak sa suigračima slavi gol Tottenhamu (Reuters)Čolak sa suigračima slavi gol Tottenhamu (Reuters)

“Nakon utakmice Perja, Borna, Nikola i ja smo kratko porazgovarali, koliko smo imali vremena. Izmjenili smo dojmove o tome kako smo se snašli u novim sredinama“.

A nakon prvijenca u generalki vrijeme je i za prvijenac u službenoj utakmici. Glasgow Rangers novu sezonu otvara u subotu na gostovanju kod Livingstona, a već u utorak ih očekuje utakmica trećeg pretkola Lige prvaka protiv viceprvaka Belgije Royal Union St. Gilloisea, kluba o kojem smo nerijetko pisali i na Germanijaku.

Kakva su očekivanja od sezone, prvenstveno njenog početka?

„Mi kao Rangersi uvijek želimo ostvariti maksimum. Cilj je pobijediti u svakoj utakmici koju igramo. Osvojiti sve domaće trofeje (Škoti, kao i Englezi, imaju dva kupa, op.a.), završiti u svim natjecanjima ispred najvećeg rivala Celtica. A ove nam je sezone cilj i plasman u Ligu prvaka. Union St. Gilloise je prošle sezone bio jako dobar u prvenstvu Belgije, malo im je falilo do naslova, ali naš je jasan – prolazak u iduću rundu kvalifikacija“.

Naravno, u razgovoru s Čolkom ne možemo preskočiti pitanje o Kataru 2022. Dok je trpao za Malmö bio je u kadru reprezentacije, ukupno je upisao tri nastupa, između ostalog i dva u kvalifikacijama za predstojeće Svjetsko prvenstvo. Međutim, povratak u PAOK početkom godine maknuo ga je iz kruga reprezentacije, iako se Čolak stalno spominje u širem kontekstu izbornikovog popisa.

„Sve je na meni, moram svojim golovima, igrama i pristupom ponovno zaslužiti poziv izbornika. Sama činjenica da si igrač Glasgow Rangersa znači puno, ali na kraju je sve na meni. Pružit ću svoj maksimum kako bih opet bio u kadru reprezentacije. Znam da sam na izbornikovom radaru, vjerujem isto tako da mogu izboriti mjesto u avionu za Katar. Ali, ponavljam, sve je na meni. Moram iz utakmice u utakmicu davati svoj maksimum, a onda ćemo vidjeti hoću li dobiti poziv“.

Dva kluba u kojima je Čolak ostvario najveći trag su Rijeka i švedski Malmö, a ‘njegova’ Rijeka u četvrtak igra uzvratnu utakmicu pretkola kvalifikacija za Konferencijsku ligu. U Stockholmu gostuje kod Djurgardena nakon što su Šveđani u prvoj utakmici na Rujevici slavili s 2:1.

„Sigurno će biti sasvim drukčija utakmica nego ona na Rujevici, igra se na umjetnoj travi, u velikoj areni. Stadion će biti pun. Djurgarden ima jako puno navijača koji znaju pripremiti paklenu atmosferu. Djurgarden je iznimno domaćinska momčad, jako disciplinirana i dobro se postavlja na terenu. Bit će teško. No, znamo kakva je Rijeka momčad, uvijek može iznenaditi. Vjerujem da će Rijeka uspjeti pobijediti i proći dalje”.

Čolak u dresu Rijeke slavi gol protiv Dinama (REUTERS/Antonio Bronić)Čolak u dresu Rijeke slavi gol protiv Dinama (REUTERS/Antonio Bronić)

Kao što je Čolak napomenuo, Rijeku u Stockholmu očekuje paklena atmosfera, Djurgadenovi navijači na glasu su kao jedni od najžešćih u Švedskoj.

“Općenito je u Švedskoj na skoro svakoj utakmici rasprodan stadion, tako će biti i protiv Rijeke. Djurgarden je momčadi koja se bori za naslov, a sada žele ostvariti i europski iskorak. Djurgarden ima fanatične navijače. Osjećaj je kao da igraš u nekoj dvorani. Bit će paklena atmosfera, jako su glasni i maksimalno podržavaju svoju momčad", rekao nam je za kraj Čolak, kojeg ćemo i ove sezone nastaviti pratiti. Jer, malo je europskih velikana u kojima igraju čak tri hrvatska nogometaša.

 


Tagovi

Antonio ČolakAntonio-Mirko ČolakGlasgowGlasgow RangersBorna BarišićNikola KatićLiga prvakaKonferencijska ligaDjurgardenHNK RijekaRijekaRoyal Union St. Gilloise

Ostale Vijesti