Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

“Albanci su kao mi '98. Nekoga će rastužiti, ali ne Hrvatsku“

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 12.06.24. | 14:08

Albanci obožavaju Talijane, njihov nogomet i sigurno će u toj utakmici biti dodatno motivirani. Iako, njima je samo igranje za reprezentaciju najveći motiv, ne traže niti posebne premije. I sigurno će svima biti težak suparnik

O njima se najmanje priča. Španjolska, Italija, Hrvatska, tri nogometna diva, tri derbija, koja bi trebala odlučiti o putnicima u drugi krug Eura iz skupine B. Međutim, tu su i Albanci. U startu nekako otpisani, autsajderi, ali nikako ne suparnik, kojega treba podcijeniti. Ne samo zato što 'danas svi igraju nogomet', već i zato što Albanci imaju igrače u ozbiljnim ligama, u jakim klubovima. Golman Strakosha u Brentfordu, Hysaj u Laziju, Gjimshiti u Atalanti, Asllani u Interu, Broja u Chelseaju na posudbi u Fulhamu... I još dosta njih u Empoliju, Sassouolu, Lecceu, Besiktasu, Dinamu...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jedan od najboljih sugovornika, kad je tema Albanija, svakako je Džemal Mustedanagić. Dinamova igračka legenda iz čuvene generacije '82., bio je dugo godina u Albaniji. Prvo kao pomoćnik izborniku Josipu Kužeu, kasnije kao izbornik i tehnički direktor mlađih kategorija. I sjećamo se, rekao nam je još prije 10-ak godina da će Albanija sigurno postati važna nogometna reprezentacija i da će igrati na velikim natjecanjima. Evo ih, opet su na Euru i, ne žele ostati samo na nastupu.

"Mnogi Albance podcjenjuju, sve se vrti oko ove tri reprezentacije u skupini, a ja znam koliko su oni dobri. I s koliko želje i ljubavi igraju za reprezentaciju. Prošli su neki od tih igrača i kroz moje ruke, predsjednik Saveza Armand Duka napravio je velike stvari, to je sve njegova zasluga.", priča nam Mustedanagić, koji se sprema u Hamburg na utakmicu s Albanijom u drugom kolu. I otkriva nam svoja očekivanja.

"Gledajte, Albanci me jako podsjećaju na nas one '98. u Francuskoj. Imaju taj beskonačni nacionalni naboj, to ih nosi. Njima je igranje za reprezentaciju najveća stvar u životu, kad je reprezentacija u pitanju, ostavljaju sve i igraju, što se kaže, s jednom nogom. Ja ne znam imaju li oni uopće premije, niti ih traže. Zapravo, imaju ako tako odluči predsjednik Duka, haha. Sjećam se jedne anegdote. Kuže tada nije mogao voditi momčad zbog bolesti, ja sam ga mijenjao za tu jednu utakmicu. Pitao me Duka za mišljenje oko neke teme, ja sam mu rekao: 'Pitajmo igrače, neka oni kažu što misle. Oni su najvažniji.' On me pogledao i odgovorio: 'Igrače? Što oni imaju misliti o tome, nisu oni bitni. Najvažniji smo ja i Vi, oni su prolaznici, mi ostajemo ovdje.' Haha. Tako da, ne bih se čudio da i nemaju premije. U svakom slučaju, to je zadnje što ih zanima."

Albanija danas, kao što smo rekli u uvodu, imaju i vrlo ozbiljne igrače u vrlo ozbiljnim klubovima.

"Da, napravili su iskorak po tom pitanju. A čujem i sve najbolje o izborniku Sylvinhu, hvale ga da je napravio strašan posao. Ipak, najveća snaga Albanije je momčad, to njihovo zajedništvo, igra na granici fanatizma. I, siguran sam da će svima biti vrlo težak suparnik na Euru, a nekoga će i rastužiti, nekom u skupini uzeti bodove."

Neće valjda Hrvatskoj?

"Baš sam želio dodati kako mislim da to neće biti Hrvatska. Da će zaskočiti Italiju ili Španjolsku. Jer, po onome što sam vidio, mi imamo stvarno ozbiljnu momčad, gledam Lovru Majera, kako se odlično snalazi na desnom krilu, kako surađuje s trojcem Modrić-Brozović-Kovačić, onda Gvardiol... Odigrali smo vrhunsku partiju protiv Portugala i premda smo često na velikim natjecanjima bili najbolji kad smo tamo odlazili uz skepsu i pesimizam, mislim da smo spremni na sve što nas čeka. Pa i na taj albanski fanatizam, nećemo mi njih podcijeniti, preiskusna je ovo reprezentacija da bi takvo što dopustila. Uostalom, Albanci nas jako respektiraju i vole nas, dat će oni sve od sebe da ne izgube, ali dojma sam kako protiv nas imaju najmanje šanse."

Za njih će posebna biti prva utakmica, ona protiv Italije?

"Tako je! Albanci su jako povezani s Italijom, pogotovo u nogometnom smislu. Svi od malih nogu navijaju za talijanske klubove, prate talijanski nogomet, čak daju djeci imena po igračima iz Italije. Ja sam imao jednog klinca koji se zvao Marco van Basten. To mu je bilo ime, haha. Talijani su Albaniji puno pomogli i u svakodnevnim, životnim stvarima, a samim time što puno igrača igra u Serie A, bit će to za njih stvarno posebna utakmica. Pa, možda se malo i potroše pa protiv nas ne budu tako svježi. Ipak, moramo biti oprezni, radi se o stvarno dobroj momčadi, s jako dobrim izbornikom i Albanija svima može napraviti mnogo problema na ovom turniru. Ali, uvjeren sam da su izbornik Dalić i igrači toga svjesni.", poručio je Mustedanagić.



Tagovi

Albanska nogometna reprezentacijaDžemal MustedanagićEuro 2024

Ostale Vijesti