Stelios Stefanou/EUROKINISSI/PIXSELL
Stelios Stefanou/EUROKINISSI/PIXSELL

Poraz kao opomena: Hrvatska poražena, ali ide u polufinale

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 03.07.24. | 18:39

Novi Zeland je energijom slomio Sesarove trupe

Na koncu, utakmica se lomila u triler-završnici. Naočigled umorna Hrvatska je igrala osjetno slabije u odnosu na Sloveniju, a Novi Zeland je to mudro koristio. Nekako smo dovukli prednost od pet poena (79-74) u posljednjih deset minuta, a Novozelanđani su, kako se utakmica približavala kraju, grickali prednost, pronalazili neku novu energiju i svježinom lomili utakmicu. Shea Ili je poravnao na 86-86 na minutu do kraja. Nakon toga su suci, nakon dva otvorena promašena šuta Coreya Webstera, promijenili odluku i dali loptu u ruke Novom Zelandu. I onda smo kriminalno odradili završnicu. Ili je ponovno zabio, Hezonja je promašio tricu, nakon što Zubac nije uspio dobiti loptu u reketu. Le'afa je stavio oba bacanja nakon našeg faula i utakmica nam je 'pobjegla'. Novi Zeland je na koncu slavio s 90-86.

Ovaj poraz stiže tek kao opomena, jer Hrvatska je i s porazom osigurala polufinale jer imamo koš razliku +12 nakon utakmica protiv Slovenije i Novog Zelanda. Drugi ćemo biti ako Novi Zeland pobijedi Slovence ili ako Slovenija pobijedi Novozelanđane s 29 poena razlike.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

U susret smo krenuli u drugoj brzini. Pa se oslonili na one najbolje. I usput se poslužili dobitnim poučkom iz utakmice protiv Slovenaca

Dario Šarić i Ivica Zubac držali su nas napadački u prvoj četvrtini. Hranilo ih se loptama na niski post, a dvojac je precizno kažnjavao protivnika. Novi Zeland, kao niti Slovenija, nije imala odgovor na visoke igrače Sesarove selekcije. Lagano se priključivao i Hezonja koji je, primjerice, stavio tricu za plus šest (18-12) nakon gotovo sedam minuta igre. Ali i dalje to nije bila komotna situacija. Niti najmanje.

Rezultatski smo bili uglavnom u nekom manjem vodstvu, ali napad nije bio problematičan. Hrvatska je imala velikih problema sa šutom Novozelanđana za tri poena. A ni zonska obrana Sesara nije pomagala.

Novi Zeland je uglavnom samo vrtio pick and roll, pa su onda odigravali ili na igrača koji rola ili su igrali pick and pop, za šut izvana. Posebno smo mlaki bili u tim izlascima na vruće šuterske ruke protivnika. U serijama je zabijao Le'afa, pogađali su Illi i Webster i malo po malo Hrvatska je zalazila u rezultatsku krizu. Kada je Webster nakon šest minuta igre stavio tricu za plus osam (50-42) Novog Zelanda, Sesar je morao pozvati time-out. Kasnili smo u obrani, loše preuzimali, a posebno smo spori bili u pokrivanju njihovog pick and rolla.

Minuta odmora je očito imala blagotvorno djelovanje na Darija Drežnjaka koji je od ulaska u igru naredao deset poena, što je bio ključni impuls s klupe.

Poluvrijeme je munjevitom solo-akcijom završio Smith poenima sa zvukom sirene, a na koncu je ovih pet poena razlike (60-55) izgledalo jako dobro s obzirom na prikazano.

Ključ pobjede ležao je u zaustavljanju igre dva na dva NZ-a, ali i njihove trice. Momčad Pere Camerona je, naime, za 20 minuta tricu šutirala nestvarnih 10/15, dok je Hrvatska zabila četiri od osam dalekometnih pokušaja.

Inače, Zubac je do velikog odmora stavio 19 poena i deset skokova – toliko je bio dominantan na centarskoj poziciji...

Kako je završio prvo poluvrijeme, tako je otvorio i drugo – Zubac je dignuo našu prednost na sedam poena razlike, nekako smo bili u ritmu da konačno prelomimo susret, samo da bi nam kroz obruč prošla još jedna novozelandska trica. I dalje se Novi Zeland nije hladio, Vodanovich je zabio još jednu, pa nas je onda i Webster probio za samo plus dva (72-70).

Sesar je tražio agresivnost, igru kroz blokove i do konca treće dionice smo nekako obranili pet poena viška (79-74), ali utakmica je bila daleko od gotove.

Onda je Sesar u zadnju dionicu uveo petorku Kapusta, Krušlin, Nakić, Dario Drežnjak i Hezonja kakvu još nismo imali prilike gledati. Ideja je bila jasna – držati obrambeni ritam.

I držali smo ga neko vrijeme, ali smo upali u napadačke probleme. Umor je odradio svoje. Šarić i Zubac su se ispuhali, Hezonja nije mogao sam i u egal završnici Novi Zeland nas je pretrčao i stigao do vrijedne pobjede.

Zubac je u porazu zabio 29 poena uz 16 skokova, Šarić je zabio 19, a Hezonja 16 uz devet skokova i šest asista.

Novozelanđane je predvodio sjajni Webster s 21 poenom.


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaJosip SesarDario ŠarićIvica ZubacMario Hezonja

Ostale Vijesti