Reuters Photographer
Reuters Photographer

Jordi Bertomeu odlazi s funkcije nakon 22 godine

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 02.11.21. | 16:07

Klubovi su mu izglasali nepovjerenje.

Jordi Bertomeu će na ljeto iduće godine poslije 22 godine vladavine napustiti mjesto izvršnog direktora Eurolige, odlučili su tako dioničari, odnosno klubovi u čijem vlasništvu se nalazi ovo najelitnije europsko košarkaško natjecanje.

Odluka je donesena tijesnom većinom. Šest klubova glasalo je za njegopv opoziv, dok ih je pet bilo protiv. Za odlazak dugogodišnjeg predsjednika bili su Maccabi, Panathinaikos, Olimpia Milano, CSKA, Žalgiris, Olympiacos, a ruku nisu podigli Barcelona, Real Madrid, Baskonia, Efes i Fenerbahče.

Predstavnici šest klubova koji su upravo glasali za opoziv predsjednika koji će na snagu stupiti za otprilike pola godine, sada su u strahu da bi Bertomeu i njegovi ljudi posljednje mjesece na funkciji mogli iskoristiti kako bi im se osvetili. Kako javljaju grčki mediji, suvlasnik Maccabija David Federman sugerirao je Upravnom odboru Eurolige da se ne bi trebalo sprovedit disciplinske mjere protiv pojedinaca i grupa koji su napravili prijestupe u skorijoj prošlosti, odnosno da se takvi postupci zamrznu.

Konačnu odluku o tome donijet će Generalna skupština.

Poznato je da je situacija u Euroligi, odnosno da izvršni direktor u odlasku i pojedini klubovi nisu na istoj valnoj dužini bilo je jasno prošlog proljeća kada su na tajnom sastanku u Ateni predstavnici sedam klubova (Panathinaikos, Olympiacos, Maccabi, Žalgiris, Efes, CSKA i Milano) sjeli za stol kako bi dogovorili korake za smjenu Bertomeua. Bili su zabrinuti zbog financijske situacije u Euroligi i načina na koji su se financije vodile od strane Katalonca i njegovih suradnika.

Nekoliko mjeseci kasnije, odnosno u lipnju, klubovi/dioničari odlučili su da Bertomeua sklone sa mjesta predsjednika, ali je on ostao izvršni direktor. Ipak još tada je bilo očigledno da mu se ljulja i ta stolica, iako je iz Barcelone poručeno da ‘sve ostaje isto’.

Nedavno su klubovi ponovo imali sastanak s njim, ali i samostalno, poslije čega je napravljena tročlana komisija i pokrenuta potraga za novim izvršnim direktorom.

Bertomeu je pravnik iz Barcelone koji je od 1982. do 2000. godine bio na visokim funkcijama u španjolskoj košarci. Prije 21 godine je sa grupom suradnika osnovao kompaniju Euroliga koja je napravila tektonski poremećaj u europskoj klupskoj košarci.

 


Tagovi

Jordi BertomeuEuroliga

Ostale Vijesti