Bob DeChiara-USA TODAY Sports
Bob DeChiara-USA TODAY Sports

Golden State u samo dvije godine prešao put od dna do vrha: MVP Curry vodio Warriorse do novog naslova (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 17.06.22. | 08:06

Četvrti je ovo naslov za Curryja, Thompsona, Greena i Kerra

CJ McCollum je nakon što su Boston Celticsi poveli s 1:0 u seriji, kao pundit na televiziji, izjavio kako će Boston Celticsi otići do kraja. Njegove riječi su stigle i do ušiju Draymonda Greena koji je poprilično efikasno uzvratio košarkašu New Orleansa: „Nema veze što ti misliš, na kraju će oni i dalje biti bez prstena, kao i ti”.

Pet utakmica kasnije, Green je bio u pravu – Golden State Warriorsi su novi NBA prvaci nakon što su u TD Gardenu u šestoj utakmici slomili otpor Bostona sa 103:90.

A baš je Green u šestoj odigrao svoju najbolju playoff partiju ove sezone. Nakon što su ga mnogi kritizirali kako je igrač manje za Warriorse u ovom susretu, Greena je bio pun parket sinoć. Zamastio je ruke do lakta od prljavog posla – zagrađivanja, skakanja i postavljanja jakih blokova, razigravao je suigrače i igrao neumornu obranu. Na kraju se zaustavio na 12 poena, 11 skokova, osam asistencija, dvije ukradene lopte i dvije blokade.

A konačno je, nakon 12 neuspješnih pokušaja u finalu, stavio tricu, pa onda i drugu. Green je u potpunosti iskontrolirao ovu utakmicu. Čak je u jednom trenutku sugerirao Steveu Kerru da bi bilo pametno pozvati minutu odmora kako bi Steph Curry uhvatio zraka. Jasno da se titula ne bi osvojila bez Curryjevog značajnog doprinosa, a ovaj je opet bio na razini. Svi će gledati u njegovih 34 poena, sedam skokova i sedam asistencija, no bek Warriorsa je ponovno oduševio u obrani. Doduše, problem sastava Imea Udoke bio je taj da su slabo prepoznavali mismatcheve na parketu, pa primjerice nisu toliko napadali Stepha, ali i kada se to odvilo, Curry bi se uglavnom sjajno nosio sa svime što su Celticsi bacili u njegovom smjeru.

Stoga je i sasvim zasluženo zaradio nagradu za MVP-ja finala. Svoju prvu. A njemu, Greenu, Klayu Thompsonu i Kerru ovo je četvrti naslov – 2015., 2017., 2018., i sada 2022., za novi banner koji će ići pod svod Chase Centera.

Nisu Warriorsi oduševili samo briljantnom finalnom izvedbom, a u kojoj su, usput rečeno, bili u statusu autsajdera. Ovdje je riječ o dugotrajnosti. Sedam godina je prošlo od njihove prve titule, a malo je momčadi koje su uspijevale osvajati titule sa sedam ili više godina razmaka. To je uspjelo Russellovim Celticsima, Jordanovim Bullsima, Magicovim Lakersima, Duncanovim Spursima i sada Curryjevim Warriorsima. Dosta ugledno društvo, zar ne?

U samo dvije godine su Warriorsi od užasne momčadi stigli do košarkaškog panteona. Kao da nikada nisu ni otišli, a sada su svijetu objavili da je dinastija još uvijek živa. I da je pred njom, s obzirom na svježu krv u momčadi, još uspješnih godina. I da će ih biti teško skinuti u godinama pred nama.

„Tako sam ponosan na našu momčad. Na početku sezone nitko nije mislio da ćemo biti ovdje osim nas na terenu. Bili smo tako daleko od toga. Dotaknuli smo dno s ozljedama i uspjeli smo se vratiti teškim radom... pokušali smo popuniti praznine pravim momcima. Ovo nikada ne možete uzeti zdravo za gotovo jer nikad ne znate kada ćete se vratiti ovdje”, rekao je emotivni Curry nakon susreta nakon čega je poveo momčad u slavlje.

Poveo je i svog brata po trici, Klaya Thompsona koji je nakon potrganih ligamenata i Ahilove tetive ponovno na razini na kojoj smo svi željeli da bude. I ponovno s naslovom na rukama.

Splash braća će ovo sigurno znati proslaviti, a imat će i jaku potporu Kerra i Greena. Warriorsi su već bili u ovoj situaciji, s guštom će zaraditi mamurluk ujutro.


Tagovi

NBA finaleGolden State WarriorsBoston CelticsStephen Curry

Ostale Vijesti